Sprané veci po vybratí z práčky

izabel_a
2. feb 2024

Ahojte dievcata, ja uz neviem co robit, ale moj partner sa stale stazuje ze ked vyperiem veci tak ze ich ma zmensene zakazdym. Periem vzdy vsetky veci na 30tke a na 800otacok. Pouzivam kapsule na pranie, tie vonave gulicky do pracky a lenor avivaz. Neviete mi prosim povedat cim to moze byt? Stalo sa vam to uz niekedy? Rozmyslala som normalne ze ci to nemoze byt aj tym ze ak davam viac avivazu.
Dakujem za kazdu radu.

viestta
2. feb 2024

A z akeho materialu su tie veci? Avivaz s tym nema nic spolocne, je to materialom. (mimochodom, avivaz je zenskeho rodu)

majamat
2. feb 2024

no podla mna je to fakt, ktory si evidentne neuvedomuje,mmzno ani ty.

casto sa stava, ze veci po oprani su stiahnute. ked sa zacnu pouzivat povolia. stane sa to vzdy, ked ich operies.
vezmi si, ak mas nejake tesne nohavice, ci rifle, po oprani ich ledva zapnes a ked ich ams par hodin na sebe, povolia.

podla mna ide o toto, lebo pochybujem, ze pri rpani na tak nizku teplotu s pomerne nizkymi otackami by bolo pradlo trvale zrazene. je to len prechodna zalezitost.

mozno pomoze ponatahovanie,rpipadne natiahnut pocas zehlenia. no asi to palti skor pre tricka, rifle nenatiahnes.

20erika07
2. feb 2024

Blbost, pri 30tke sa mu iste nic nezmensi. To je len jeho pocit. Je normalne ,ze po vyprati su vlakna tuhsie a moze to prvy den nosenia citit ako zmensene, ked sa to podda, zas je mu to dobré. Nech si vyskusa oprat sam 🙂

izabel_a
autor
2. feb 2024

@majamat ono ide skor o tricka ze proste sa mu skratia rukave aj dlzka, akoze vidno to ze sa to fakt skrati (to mu zase musim dat aj trochu za pravdu) ale ja naozaj netusim cim to je…vacsinou su to veci vsetko bavlnene, niektore mozno s pridanim polyesteru

simsalabim
2. feb 2024

@izabel_a ponatahuj ich pred tym, ako ich vyvesis a suche tiez.

majamat
2. feb 2024

@izabel_a ono sa to moze skratit, otazne je,c i to tak aj ostane, skus odmerat a potom odmeraj pred pranim, ci to ma rovnaku dlzku.

1x sa mis talo, ez som dcere kupila taky pleteney tenky svetrik z Pepca. samozrejme tam kavlita na nanic. prala som na 40°C a ked som jej ho obleikla, zdal sa mi mensi,a ko ked si ho novy vyskusala. ponosila ho, oprala som znoovu a to uz som jesne videla, ze je mensi.
tak som zasla do obchodu, odmerala rovnaky, co tam mali v tej istej velkosti a ukazala im to. ten nas bol kratsi o 5cm. a teda prat sa mohol na 40°C.
takze moze sa to stat, ale teda ze by sa to stavalo pri vacsine oblecenia a prani na 30°°C, to by nemalo byt.

a ako susis? ak volne, tka v pohode. este susicka moze zrazat.

luckajozko21
2. feb 2024

U nas sa takto muzovi zmensuju teplaky a pyzamove nohavice prevazne z lidlu a tchiba. Potom ich dedim ja :D Zlozenie bavlna/bavlna+polyester. Tiez periem na 30-40. Podla mna je to kvalitou. Ja by som skor povedala, ze to robi susicka, ale po pravde deje sa nam to aj danu vec nesusickujem.

enoula
2. feb 2024

Robia to vsetky veci, ci len niektore znacky? Mozno nekvalitny material je to... Alebo s prackou cosi, zle nahrieva.. nie je staršia uz?

ikonica
2. feb 2024

Teoreticky... Bavlneny uplet, ktory nebol pred sitim vyzrazany, sa moze pranim zrarit aj o 10%

nevenka
2. feb 2024

@ikonica ano, ale len nove, dalsikrat sa uz nemaju preco zmensit.

lenkahvh
2. feb 2024

@izabel_a no ale skrati sa mu to raz po jednom - prvom - prani a potom uz po dalsom hadam nie, ved to by o chvilu mal vsetko v detskych velkostiach a nemal co nosit, nie?

ikonica
2. feb 2024

@nevenka to ano

veselo_neveselo
2. feb 2024

Zvyknu sa skracovat bavlnene po prvom oprati. To su vacsinou lacnejsie trika, usite z latky co nebola pred-zrazena pred sitim.
Nic s tym nenarobis, len kupovat kvalitnejsie oblecenie, aj ked ani to nie je zaruka. Na tych naozaj dobrych je to aj napisane.
V tomto je lepsie mat tie bavlnene trika s primesou, potom lepsie drzia tvar.