Prírodný čistiaci prostriedok na pleseň

barbora0308
5. dec 2023

Ahojte,
máte niekto skúsenosti s nejakým prírodným čistiacim prostriedkom, ktorý účinne odstráni pleseň v kúpeľni? Dočítala som sa, že Borax alebo teratraboritan sodný by si mal poradiť aj s plesňou, tak by som bola zvedavá, či má niekto reálne skúsenosti?
Ďakujem pekne!

viestta
5. dec 2023

Plesen odstrani len odstranenie priciny. Obmedzit ju pomoze ucinny fungicid. A borax nie je nic prirodne, tatraboritan uz vobec nie.

barbora0308
autor
5. dec 2023
viestta
5. dec 2023

@barbora0308 borax je mineral, v mojom ponimani nic neskodne aj ked uznam, ze je to mineral, ktory sa vyskytuje v prirode.

viestta
5. dec 2023

@barbora0308 este doplnm, ze pouzitie boraxu v zahradnicstve je celkom bezne, ale tam je tiez dolezite davkovanie, pretoze je skodlivy pre zive organizmy, rastliny aj zivocichy

barbora0308
autor
5. dec 2023

@viestta ok diky, snad mi niekto s realnymi skusenostami bude vediet poradit ohladom cistiaceho prostriedku.

alienkami
5. dec 2023

Aj peroxid vodíka je celkom fajn proti plesni, aj ocot - pokiaľ je to len povrchová záležitosť.

viestta
5. dec 2023

@barbora0308 kde mas tu plesen? Ak na stenach, tak treba viac vetrat, ked nemate moznost odvetravania, tak na noc nechavat otvorene dvere na kupelni aby steny vyschli. Nastriekat bezchlorovym fungicidom, ktory zlikviduje aj podhubia v hlbke, nielen odstrani to co je na povrchu, zaroven zabrani pesniam rast.
Ak na neporeznych povrchoch, tak szaci 5% peroxid vodika, ktory ich vybieli ale aj vydeznfikuje.
Ale vsetky zasahy maju len docasny ucinok, kym sa neodstrani pricina, a tou je vysoka vlhkost, ktora sa zraza na chladnych povrchoch.

barbora0308
autor
5. dec 2023

@alienkami dakujem, skusim teda ten peroxid. Ocot som skusala no u mna bez efektu.
@viestta na neporeznych povrchoch, steny su v poriadku. Nejde mi ani o frekvenciu odstranovania plesne, chcem ale uplne vysadit Savo na plesne, kedze mi vadi z viacerych dovodov.

viestta
5. dec 2023

@barbora0308 tak potom peroxid

andreatytler
6. dec 2023

@barbora0308 Na plesen netreba hladat prirodne prostriedky. Na to treba co najucinejsie prostriedky. Ja utriem plesen bielidlom, ale to len utries povrch. Ak neodstranis pricinu a nevysusis material na ktorom rastie, tak sa objavi znovu.