Prečo niektoré vône sa nedajú vyprať?

21. okt 2023

Stáva sa vám to? Niektoré vône na oblečení cítiť ešte veľmi dlho a aj po opakovaných praniach. Tak napr. kamarátka mi darovala oblečenie po dcére a ešte dnes, po niekoľkých praniach, cítim na tých veciach jej aviváž. Naozaj mi nešibe, aj dcéra podľa tejto vône vie, že sú to veci od kamarátky. Alebo ďalší príklad, kúpila som nedávno pyžamko z druhej ruky a tiež z neho neviem vyprať vôňu pôvodnej majiteľky. Hnevá ma to, lebo to pyžamo mi na rozdiel od vecí od kamarátky smrdí ako zatuchnuté. Periem zväčša na 40ke, používam persil gél a klasické aviváže ako silan, lenor alebo parfemované oleje do prania.

syslik81
21. okt 2023

treba namiesto avivaze dat ocot alebo dezinfekciu do prania

vanilkovazmrzka
21. okt 2023

Nestalo sa mi to nikdy, ale ja avivaze nepouzivam vobec, ani nic vyrazne aromaticke. Mne je z toho zle :D

Mozno jedine kokosovy olej, ktorym som sa parkrat natrela, stale citim z jedneho pyzama. Ale tak to je olej, asi sa tazsie vymyje z textilie.

nikoleta999
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikoleta999
21. okt 2023

Podla mna 40 je malo… Ja mam na pracke detsky program a ten je nastaveny na 95 stupnov … Mam tiez veci z rodiny a nikdy sa mi nestalo, zeby ta vona po vyprati citit, vzdy citim moj prasok. Skus pridat stupne pripadne najskor pradlo namocit, kludne aj s octom a potom oprat

autor
21. okt 2023

Ďakujem za rady. 🙏 Skúsim ešte ten ocot a vyššie stupne. Možno 60ka pomôže, hoci bežne používam aj paru, a tá mi veľmi silné vône pomáha odstrániť. Ale toto sú asi nejaké nezmary. 🤷 95ku sa na bežné oblečenie bojím použiť, aby som ho nezničila. V extrémnych prípadoch zvyknem pridať miesto aviváže pár kvapiek parfumovaného oleja, no toto zatiaľ neprerazil ani ten.

janetinka27
21. okt 2023

Ahoj, moze to byt aj nejaka ta nova avivaz, uz tu boli prispevky o kupenom/darovanom obleceni vypranom v takejto avivazi, tiez to nemohli vyprat.

minenkak
22. okt 2023

Používaš dezinfekciu do prania,keď peries na 40

slavka1988
22. okt 2023

Čo som čítala článok tak 10x oblečenie by sa muselo oprat aby sa zbavilo prášku a avivaze .,ja ku praniu vždy pridam aj trosku octu a snažím sa nedávať veľa prachu na pranie ani avivaze lebo v dnešnej dobe používame naozaj veľa chemikálii .

autor
22. okt 2023

@minenkak Nepoužívam dezinfekciu. Vieš nejakú odporučiť?