Ahojte.
Zaujímalo by ma, ako často periete veci, ktoré sú 100% merino - body, tielka, pančušky. Keďže merino je antibakteriálne. Aj po jednodennom nosení, keď je napr bez fľaku? Keďže pranie dosť škodí merino vlne.
Ďakujem za reakcie
Ja v tom behám, takže preperiem v rukach a to buď vo čistej vode aspoň, alebo mám ten gelik na Merino.
@marazuza merino pouzivame pri sporivých aktivitách, kde sa zapotime a periem po kazdom použití.
@marazuza nosime viackrat. Necham to vzdy vyvetrat. Niektore veci mame roky, nosime celu sezonu, pravidelne periem a nic im nie je. Pokial to spravne operies, tak by nemal byt problem.
@vreckovka2 peries rucne či na akom programe v pracke?
Hlavne ma to zaujíma u detí. Teraz, keď je chladno a merino je spodná vrstva, sa tak ľahko neušpiní. Tiež dávam prevetrať, po pár dňoch vyprať. Spodné prádlo alebo tričko po výkone, to je, samozrejme, iné. 🙂
@vreckovka2 veci, ktoré máme mix zloženie s merinom sú celkom pevné. Ale niektoré, čo sú 100% merino, časom majú dierky po praní. Ale periem veci v práčke, režim a gél vlna, najnižšie otáčky. Možno keby to robím ručne, vydrží viac.
Tiež nerada periem zbytočne, kvôli udrzateľnosti a spotrebe, preto ma to zaujímalo 🙂
@elzena2
@marazuza ja periem v pracke. Mam program vlna, 30 stupnov, 800 otacok - tak ma prednastavene. Gel s lanolinom. A vesiam na take sietky, nech to nevisi. Kupovala som to skrz mnou pletene veci, ale vyuzivam aj na kupovane merino veci. Vacsinu mame 100%merino, pripadne 95merino a 5 elastan. Manzel ma aj tenke letne tricka, nosi na turistiku, na tom vak. A maju akurat zmolky v mieste, kde sa tru o vak. Dierku malo 1 letne body a to som si ista, ze sa stalo vo vajci. Nejako som to musela zachytit. Ja dietatu neperiem to merino nejako casto. Ma to ako spodnu vrstvu vzdy. Nezapoti zatial. Nosi to len von. Periem vtedy, kedy mam pocit, ze uz treba prat ciapky. Tak rovno prihodim aj zvysok jeho merino veci. Pripadne prihodom veci dietata, ked periem nase dospelacke merino a este sa mi zmesti nieco. Ono je to len na 2 kila v pracke. My vsak mame dost vlnenych veci.
@marazuza záleží čo, keby to boli nohavičky, tak po každom použití, ako aj ponožky. Ostatné určite nosím viac krát, ale ja celkovo neperiem ani iné veci po jednom raze, pokiaľ teda nesmrdia. A pri deťoch, ktoré nesmrdia ako dospelí, by som prala, len keby to bolo zafulane alebo smradľavé. Snažím sa správať ekologicky a ekonomicky.