Pranie čierneho, bieleho a farebného prádla

lucia23529
4. okt 2024

Ahojte ako periete prádlo aby vám farby ostali čo najdlhšie? Všimla som si to hlavne na čiernom že už je také vyblednuté. Ďakujem

sweet20
4. okt 2024

@lucia23529 ja na farby netriedim.. pouzivam len pasiky na pradlo... z dmka.. aby sami nepofarbilo.. a farby nemam ziadne vyblednute 🤷‍♀️

mclissa
4. okt 2024

Cierne, biele, biele s napismi, farebne blede, farebne tmave. Ked prideme z dovolenky mam vela oblecenia tak periem podla farby, kazda zvlast.

spanielka44
4. okt 2024

Ja dávam biele plus svetlosive spolu a čierne spolu s farebným. 1x za život som mala podfarbené pradlo inak nikdy nič

viestta
4. okt 2024

Triedi ako @spanielka44 biele a svetlé, tmavé a čierne, žiadne extra prášky.

moni106
4. okt 2024

@lucia23529 v dmku su take obrusky ktore zachytavaju farbu a udrzaju stalost farby, stoji to 2 eur a mas tam 50 obruskov, do kazdeho prani pridaj a vydrzia dlhsie veci, avsak tie vyblendute to uz nezachrani asi

osky
4. okt 2024

No ja teda triedim precizne a davam pozor.
Biele a blede,telove podprsenky a ine cipkovane pradlo na 30 kratly program universalny gel
Biele ako utierky,uteraky,navlecky,plachty,spodne pradlo....dlhy program,na 60,v eko prasku a davam aj eko odstranovac skvrn na baze kyslika

Biele na 40/odolnejsie tricka , ponozky.,tielka../
Blede na 40/tricka,ponozky,v bledunkych farbach/
Oboje v prasku na pranie,podla znecistenia kratky alebo dlhy program

Farebne triedim podla farby,a periem/ nove bluzky,tricka,nohavice.../v gely na farebne a kratky program na 30

/Starsie farebne tricka,teplaky,zupany,ponozky /v prasku na 40-podla znecistenia kratky ci dlhy program

ak nahodou mam malo kusov v roznych farbach a potrebujem to,operem to spolu na kratky program na 30 s pasikom,ktory zabrani pofarbeniu,v gely na farebne

Cierne ,prip.tmavomodre,tmavozelene zvlast
/nohavice,bluzky,trocka,podprsenky/,v gely na farebne alebo na cierne pradlo,kratky program,na 30

Cierne a tmave bavlnene spodne pradlo, v prasku na 40,dlhy program

TMAVE PONOZKY VZDY ZVLAST na dlhy program,v prasku na 40

Uteraky podla farby/mame ich vela/,v prasku ,dlhy program,na 60

Farebne navlecky ci plachty ,pyzama v prasku,dlhy program na 40

Pulovre na specialny program-taky tocivy,s gelom na farebne,podla farby-aspon zhruba pribuzne farby ci odtiene,na 30

Avivaz pouzivam vylucne na postelne pradlo/ekologicku/
Inak miesto avivaze vzdy ocot riedeny s vodou-1 l octu rozdelim narovnako do 3 litrovych flias a dolejem vodou.
Najjmä na to tmave pradlo je to super.
Ocot upevnuje farby

simsalabim
5. okt 2024

Cierne, resp tmave, periem samostatne na 30st, aby farba nevybledla, prasok pouzivam na farebne.

kvietok2012
5. okt 2024

Ja periem takto... kôpky: biela 60'C, ružová-červená 30'C, bledá (modra, zelená, sivá), 40'C, tmavá (modrá,zelená,sivá) 40'C, čierna 40'C. Uteráky zvlašť 60'C, postelná bielizeň zvlašť 40'C, plachty 50'C...

lucia23529
autor
5. okt 2024

skúšala som dať prať čierne s farebným lenže na tých čiernych ostávajú potom také chĺpky/su dochytané…neviete čím to môže byť ?

osky
5. okt 2024

@lucia23529 ved prave preto treba brat ohlad na farby aj na materialy
Lebo das cervene s ciernym-ked je to daka bluzka a nohavice,povedzme,ze ok

Ale ked je to napr.pulover a teplaky,konec...
Mas na ciernych teplakoch cervene chlpky ,alebo na cervenych cierne,pulover detto...
Ja neviem,ako to tie zeny,co vsetko oeru spolu,maju.

Ja mam aj obnosene saty ako nove
Takto hala bala perem ozsj len stare haby na zahradu

3petka
5. okt 2024

@lucia23529 ja triedim na svetle a tmavé. Podľa pocitu a dobre. Oni ti niektoré látky proste vyblednú nech ich peries ako chceš. Teraz sú v obchodoch strane nekvalitne veci.

lucia23529
autor
5. okt 2024

Ďakujem. Doteraz som tie chĺpky nemala ale už máme inú práčku a tie veci začali už veru dávnejšie…a to kupujeme podľa mňa kvalitnejšie ale tak nikto nevie aká je kvalita naozaj

lindus_esterka
5. okt 2024

Biele periem s praskom na biele. Cierne a tmavé periem s práškom/gelom na farebne, ale vsimla som si najma na ciernej riflovine ze je vyprata, ze su na nej tiež akoby chlpky ako pises. Mne sa predtym osvedcil gel na cierne, ale kedze chcem prejst vylucne na prasok (a taky na cierne nie je) tak pouzivam od dr.beckmann cierne obrúsky a som spokojna 👍

lucia23529
autor
5. okt 2024

@lindus_esterka áno presne 🙂 prešli sme len na prášky kvôli práčke a človek sa nevie nájsť…obrúsky kúpim 🙂 ďakujem

zuzanka.zuzu
5. okt 2024

je to oblečenie 🙈 nie člen domácnosti 🙈 nikto neumiera, oblečenie sa opotrebuje a vyhodím... kks aby som tu písala elaborát o roztieďovaní ako bol príspevok vyššie o precíznom triedení 🤦 periem všetko na 90st, prášok mám jeden a je z Rakúska, delím na svetlé a tmavé, niekedy už ani to nie

lindus_esterka
5. okt 2024

@lucia23529 nie je zač 🙂 vidim ze si z Ba- ja kupujem v kittsee v action, tam su za 1.98, tak ak by sa aj nahodou neosvedcili, tak velmi neprerobis 🙂

lucia23529
autor
5. okt 2024

@zuzanka.zuzu tak niekto kupuje aj drahšie kúsky a nie za 5€ tričko 🙂 každý nech si perie ako chce a kto chce radu nech si pýta keď mu niečo nejde alebo robí niečo zle 🙂 zbytočne netreba komentovať ak sa niečo nepáči…

luccija
5. okt 2024

@lucia23529 chĺpky máš z nejakých teplákov, mikiny z vnútornej strany bývajú ako fleesove, alebo uteraku toho sa ťažko zbavis tiež mám pár takých kúskov.Ja to potom prebehnem tým lepiacim valčekom čo všade predávajú na odchlpenie. A periem biele zvlášť a ostatné spolu s obruskom

lucia23529
autor
5. okt 2024

@lindus_esterka vďaka za tip

lucia23529
autor
5. okt 2024

@luccija hej ten mam len niekedy sa akoby z tých veci práši alebo ako to nazvať a tie chĺpky padajú

osky
5. okt 2024

@zuzanka.zuzu ano,opotrebuje sa a vyhodi.
Presne tomuto sa ja snazim vyhybat-prehnanemu odpadu
A preto periem a triedim precizne.
A vsetko na 90?
Potom co nosis?
Ja by som bluzky alebo kostymove nohavice,saty,sukne.. asi tazko prala na 90.
To by ostala iba handra..
A jasne,vyhodis a kupis....ma to logiku...