Plesne v prenajatom byte

simmmmmm
3. jan 2025

Dobrý deň. Zažívame teraz neuveriteľne kritickú situáciu. Sme novo v prenájme v byte na ulici Jána Cikkera v Bystrici a zdá sa, že len náš byt má problém so zatekaním. Celý jeden roh v spálni je extrémne zatečený (samozrejme, že to tak nebolo, keď sme si byt prevzali, začalo sa to topením snehu). Veľmi rýchlo sa tvoria plesne a šíria sa a tá stena je neustále vlhká. Ani realitná maklérka ani majiteľ nesúhlasia s nápravou, pričom je jasné, že v ich budove je chyba (podozrievame najviac odkvap, ktorý zachádza do fasády). Sme z toho zúfalé. Išla som na Hygienický úrad a tam mi povedali, že ako náhle to nie je nejaký hotel alebo ubytovacia jednotka, že do toho nevedia zasiahnuť, aj keď je majiteľ podnikateľ a má firmu s viacerými bytovými jednotkami, ktoré prenajíma. Dneska som hovorila s odborníkom a hneď z prvej, čo videl fotku steny a tých plesní povedal, že do toho bytu by ani s rúškom nevstúpil a my tam spíme. Príde na obhliatku, ale nemáme financie a ani povolenie na nápravu JEHO budovy. Moja priateľka má astmu a bojíme sa o svoje zdravie. Samozrejme majiteľ je o všetkom informovaný od prvého dňa, videl priebeh a tvrdí, že plesne sú naša chyba lebo nevetráme a nekúrime. Vypršala nám výpovedná lehota a popravde nemáme teraz financie ani čas na hľadanie nového bytu a vysťahovanie sa. Nechceme byť choré kvôli tým plesniam a stresuje nás to. Posudok od hygieny takisto, že vraj, nepomôže. Neviete na koho sa môžem obrátiť, aby sme neplatili svojim zdravím alebo veľkými peniazmi? Pošlem aj fotky aby bola predstava… Plesne sa začali tvoriť takmer hneď, máme aj podozrenie, že to zažívali aj bývalí prenajímatelia lebo sa tá maklérka preriekla, že nikto iný pred nami TAKÉTO plesne nemal… Akože pardon nemajú byť žiadne plesne nikde xd Plus nám hrozí výpoveďou lebo to chceme vyriešiť. Rada by som na ňu nadávala, ale škoda slov. Každopádne ďakujem predom za odpovede a prajem pekný deň 🙂

katarina_kat
3. jan 2025

@simmmmmm myslím, že jedine riešenie je odsťahovať sa, keď prenajímateľ nejaví záujem o riešenie situácie…

abbey1
3. jan 2025

@simmmmmm Veď sa odsťahujte.
Áno, majiteľ bytu by mal riešiť, ale keď nechce, tak neporiešiš nič.
Nechápem to o výpovednej lehote. Ako vám vypršala?
V zmluve býva štandard uvedená výpovedná lehota a ty môžeš dat výpoveď kedykoľvek a následne sa po jej vypršaní odsťahovať. Rovnako majiteľ môže sať výpoveď vám.

zobaka
3. jan 2025

na sude by prehral, zatial kup nejaky sprej proti plesniam, nech to nedychate, ale cim skor prec

biba_18
3. jan 2025

toto nie je z nevetrania - je to zatečené. treba odstrániť to, to je problém, nie plesne…

janinah
3. jan 2025

Zmiznite odtiaľ cim skôr, dovtedy to vystriekat savom proti plesni a vetrat,tiež kúpte odvlhcovac,nemal by byt drahý a berte si ho potom so sebou.

nelca84
3. jan 2025

Keby to bolo zatecene, nebolo by to oba v rohoch, ci? Vyzera to na vysoku vlhkost. Skusili ste to zmerat? Aku mate v byte teplotu?

nynia
3. jan 2025

Určite sa odsťahovať a to ste nevideli na prehliadke bytu pred podpisom zmluvy? Veľmi mi to nepríde ako problém ktorý by nastal nedávno ale nie som odborník

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@nelca84 Začalo to zatekať hneď čo sa začal topiť sneh. Odkvap je hned pri tom jednom rohu steny. Preto si myslíme, že v ňom je problém. Určite to nie je len vlhkosť. Teplotu bohužiaľ netuším akú máme, ale vetráme spravne a pravidelne, aj kúpeľňu vetráme správne, takisto kúrime.

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@nynia Nie nie stena bola čistá dokonca maklérka hovorila, že nanovo vymaľovaná. Takisto majiteľ na svoje náklady síce objednal odvlhčovače, ale pred 4 mesiacmi… neviem príde mi, že nás výsostne ojebávajú xd Viacero odborníkov mi ale povedalo, že odvlhčovače nepomôžu, je to bohužial hlboko v stene.

maca1984
3. jan 2025

Toto nie je vlhkosťou, to je zatečené, mokré.
Pleseň ako bonus.
Rady si už dostala , nebudem sa teda opakovať.
Ale čudujem sa majiteľovi že si takto nechá devastovať majetok a je mu to jedno.

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@maca1984 Veď to… aj ja sa mu čudujem. Je to ešte k tomu historická budova. Radi by sme sa len tak odsťahovali máme ale obe školu a skúškové hlavne v tomto mesiaci plus dve roboty a samozrejme nie nejaké financie. Preto som z toho taká zúfala.

madeincssr
3. jan 2025

Nie je to vonkajsi roh budovy? Nevyvesiavate pradlo vnutri v byte? Teraz to vystriekajte Savom proti plesni, riadne vyvetrajte cely byt a dajte si do bytu vlhkomery (ma byt 40 - 60%). Na pradlo bud kupit susicku, alebo vykonny odvlhcovac do miestnosti, kam date stojan s pradlom. A aj v kupelni po sprchovani zatvorit dvere, otvorit okno (alebo pustit odsavaci ventilator), alebo dat vykonny odvlhcovac.
Casto poriadne (kratko a intenzivne - okno dokoran) vyvetrajte. Najma vecer a rano v miestnosti, kde spite.

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@madeincssr Žiadne prádlo nevešiame. A vetráme dobre. Ako hovorím odvlhčovače majiteľ objednal pred 4 mesiacmi a zázrakom nechodia. Ale odvlhčovače nepomôžu. Savom to je vystriekané, ale to takisto neporieši vec.

maca1984
3. jan 2025

@simmmmmm a púšťate tie odvlhčovače ?
No nič, vystriekaj zatiaľ Savom a odídte odtiaľ čo najskôr sa vám bude dať.

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@maca1984 Nemáme tie odvlhčovače k dispozícii. A stena nám zatiekla predvčerom 2X takto veľmi, ale samozrejme je neustále vlhká na dotyk. Znalec nám urobí posudok a uvidíme, kde je ten problém

maca1984
3. jan 2025

Aha už čítam akurát že odvlhčovače nedorazili.
Ale naskýta sa mi teda otázka, prečo objednával pred 4 mesiacmi odvlhčovače ?
Vtedy predsa ešte nesnežilo.
@simmmmmm každopádne držím palce.

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@maca1984 Aha pravda som časovo na tom zle xd Fotka prveho zatečenia je z dátumu 24. decembra. Takže ok dosť som prehnala mesiace priznám. Asi si toho majiteľa a maklérku už automaticky zhoršujem v hlave.

lenuska9999
3. jan 2025

@simmmmmm ak nechcete byt z plesní choré , tak sa odsťahujte. Píšete, že momentálne na sťahovanie nie sú peniaze, no tak to skúste nejak vyriešiť. Požičiať si , pripadne poprosiť známych o pomoc so sťahovaním. Nemusíte dodržať ani výpovednú lehotu a môžete odísť z bytu zo dňa na deň, keďže je nespôsobilý na užívanie a nesie to so sebou vysoké zdravotne riziko. Zdravie je prvoradé. Za mladá som pracovala v jednom bare, kde boli takéto plesne , keďže sa jednalo o podzemný objekt. Liečila som sa potom 2 mesiace, mala som plesne na plucach. Nie je to sranda

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@lenuska9999 Popravde áno veľmi sa bojím o svoju priateľku. Ja mávam taký ťažký a hlboký spánok a je to celé divné. Ani na budíky sa nebudím pomaly. Nejako to už poriešime, každopádne dám takú nepeknú recenziu na ňu VŠADE.

veverickav
3. jan 2025

nikdy by som v takom byte nebola ani len o den dlhsie. Aj keby som mala ist docasne na ubytovnu. plesen nie je absolutne ziadna sranda, na insta zacali na mna vyskakovat videa ludi, co az po case zistili, ze maju plesne a co to s ich zdravim spravilo. fuj, hynto dychat...

zic
3. jan 2025

Verim, ze je to na 99% zo zatecenia (odkvap / strecha)... proste problem budovy... a teda ked zrovna bolo aj vymalovane, tak asi majitel vedel po predoslej zime / jeseni..., ale nechcel riesit (mozno je to "tazko", ked je to historicka budova... inac aj majitel by to mal iba nahlasit spravcovi a ten by to mal riesit).
Nevyjadrila si sa k tej vypovednej lehote. Ale isiel by som si hladat nove byvanie a odtiato vypadol...

melanta
3. jan 2025

@simmmmmm majiteľovi by som poslala mail s požiadavkou vrátiť do 3 dni depozit, celý nájom za posledný mesiac, odpustenie nájmu za tento mesiac a s akceptovaním vysťahovaním do konca mesiaca. Napísala som, že žiadam vyjadrenie do nasledujúceho dňa, v opačnom prípade fotky budú všade na internete a budem kontaktovať slovenskú televíziu, jojraj markízu v rámci ich relácii, kde riešia problémy ľudí. Sama prenajímam byty, toto je neakceptovateľné, pýtať za toto peniaze. Rieš to asertívne a dôrazne. V tomto prípade až tvrdo povedala by som. Mal dostatok času napraviť to.

bluka2
3. jan 2025

Pravom sa bojíš o priateľku a aj o seba by si sa mal. Ak keby to malo znamenať finančnú stratu, nebola by som tam. Hazard so zdravím

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@melanta A myslíte, žeby nám to dali? Čo keď ešte od nás bude vymáhať ten 1400€ depozit za poskodenú stenu? A dá sa to tak, žeby nám vrátil nájom a odpustil nájom? Inač wau toto by bolo úplne že ideálne.

melanta
3. jan 2025

@simmmmmm nezamýšľala by som sa nás tým, či na to pristúpia. Dala by som im takúto požiadavku a ak by ju neprijali, išla by som s tým do telky a na Facebook. Nech má hanbu.

katkaseiner
3. jan 2025

@simmmmmm nikto ti nic neodpusti, daj okamzite vypoved a pozri kolko mesiacov mas vypovednu lehotu... dovtedy hladaj novy byt...v tomto by som nebyvala. Preco si myslíš ze ti ta preplatit skodu? co si vyliala lavor vody na syenu? zena nezartuj. Je to jeho nehnuteľnosti, on musi odstranit vadu..dokonca si ju moze vlozit do nakladov a nebude platit dane za vase najomne

aliziana
3. jan 2025

@simmmmmm väčšinou býva v zmluve, že ak je byt neobývateľný, môžeš odísť hneď... a samozrejme, že nájomca musí vrátiť depozit ... tak si pozri ako to máš v zmluve Ty

zuzubb007
3. jan 2025

Topi sa sneh? Kde v Bystrici prosím ťa? bývam tu a nieje nikde žiadny sneh ak sa nerátajú včerajšie 4 padnuté vločky, v zime treba kúriť a pravidelne vetrať, ešte ak máte vo vnútri vlhké prádlo tak plesen je hneď na svete, ak nikdo nemá záujem odsťahovať sa nájsť byt je najmenší problem

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@katkaseiner Viete čo oni sú… no nemám z nich dobrý pocit. pred 20 minútami nám maklérka oznámila, že nás majiteľ vyhadzuje lebo som jej povedala, že moja priateľka používa často inhalátor a sťažuje sa na dýchanie.

simmmmmm
autor
3. jan 2025

@aliziana Napadlo mi si spraviť legitímny posudok od hygienika čo najskôr.