Pleseň v byte

23petka
4. nov 2024

Ahojte,neviete prosim vas niekto ako sa zbavit plesne v byte? Stale sa nam robi na oknach,okolo okien a kupelna uplne cela. Nepomaha ani to ked sa kuri,ani ked sa nekuri,aj sa vetra casto,ale stale sa tvori,vytriekam ju so savom a zachvilku zase. Okna su mokre a stale plesniveju a citit aj ze je tu dost vlhko. Pochopila by som este tu kupelnu alebo kde sa praslo susi,ale preco je vsade? Dcera ma dost silnu alergiu na plesne
Mate aj vy taky problem? Viete co s tym?
Dakujem za jazdu radu

kp7333
4. nov 2024

Savo vymenit za iny prostriedok proti plesni (bezchlorovy). Merat vlhkost a podla toho pridat kurenie, viac vetrat. Na kupelni mat stale otvorene dvere (okrem casu, ked sa niekto sprchuje, vtedy zapnut odsavanie). V kuchyni pouzivat digestor a vetrat. Pradlo nesusit dnu, ak sa neda vonku, tak aspon okno otvorit (min na mikroventilaciu).

kacena4
4. nov 2024

investovať do sušičky a sušiť pradlo v nej, bude menej vlha v byte a vsetko ako piše vyššie. viac vetrat a mozno kupit susicku vlhkosti

mimikarol
4. nov 2024

Nám pomohli elektrické odvlhčovače a sušička. Tie odvlhčovače idú nonstop od jesene do jari

gerbera7
4. nov 2024

@23petka ja používam na odstránenie plesne prípravok Agent som s ním veľmi spokojná,a následne nastriekam bezchlorovym sprejom vôbec nesmrdí ako Savo.Pekne vonia a neškodí ani alergikom a astmatikom . Mám s tým veľmi dobré skúsenosti.Ak chcete viac info napíšte mi.

sella38
4. nov 2024

Elektricky odvlhcovac a pusteny nonstop. Ale ak je plesen v omietkach, pomoze len oskrabat.

23petka
autor
4. nov 2024

@mimikarol mozem poprosit konkretne znacku odvlhcovaca?

23petka
autor
4. nov 2024

@gerbera7 urcite poprosim viac info,dakujem

laura164
4. nov 2024

Kúpiť sušičku, vetrať každé ráno keď idete do práce s prievanom aspoň 10 min a kúpiť elektrické odvlhčovače

viestta
4. nov 2024

@23petka celu jednu zimu nam bezal elektricky odvlhcovac 24 hodin denne, stiahli sme litre vody, ktora bola v stenach, pretoze to bola stara tehlova nezateplena bytovka. Vy musita nejprv zistit preco mate taku vysoku vlhkost v byte, ci je to vlhokst zo stien, ci mate studene mury a tepelne mosty. Odstranit treba hlavne pricinu, ked to trva roky, tak to bude chyba stavby, to treba seriozne zistit a riesit. V tom pripade vetranie nepomoze, ciastocne pomoze odvlhcovat vzduch, pomoze aj zmena navykov (aj susenie pradla moze k tomu napomahat). Ale ak kupis odvlhcovac, mozes pri nom susit pradlo. Konkretny typ neporadim, ten nas uz nie je v predaji, ale hladaj taky co ma dostatocnu kapacitu aspon na jednu miestnost. Cez den moze bezat v spalni a v noci povedzme v obyvacke, treba ho prenasat, nech priebezne odvlhcuje vzduch v byte.
A na steny nepouzivaj Savo, to len zhorsuje stav, pretoze chlorove soli ostavaju na materialoch a este viac pohlcuju vlhkost. Okrem toho neriesia problem, len ho maskuju, vybielia povrch ale nejdu do hlby. Chlorove pripravky su len na povrchy, ktore sa daju umyvat. Na steny treba kupit ucinny bezchlorovy fungicidin, napriklad Fungistop. Ked budes kupovat kupuj fungicidin, tie likviduju podhubia plesni v mateialoch, nie len bielia. A samozrejme cez leto vyriesit tepelne mosty ak ich odstranit viete. Moze to byt aj celkom radikalny stavebny zasah, pretoze ak odstranite tepelne mosty (ak sa vam da), tak musite odstranit aj splesnete malovky, mozno aj omietky

23petka
autor
4. nov 2024

@viestta bytovka je nova,stoji asi 6rokov,je zateplena. Skusime tie elektricke odvlhcovace,lebi mali sme ten ceresit a teda nic moc