Ahojte prosim poradte mi! Ja sa asi zblaznim. Minuly rok v lete sme mali mole , take male cierne (asi samcekovia) a velke hnedocierne asi samicky. Tie male sa nam nalepili na lepky ale tie velke nie, tie hocikde lietali a len sme ich zabijali hrubou silou. Nenasla som zdroj odkial by mohli byt, vsetky potraviny mám zabalene v sklenenych uzatvaratelnych dozach. Na co sme vsak prisli je, ze ja mam opakovane tieto mole v práčovni. Pritom ja si tam nenechavam oblecenie, vsetko ide do pracky, nasledne z pracky do susicky, nasledne zehlim a odlozim do skrin na poschodi. Proste nedokazem pochopit, odkial sa tam tie mole beru. Mam tam len cistiace prostriedky , pracku a susicku a zehliacu dosku so zehlickou. Je tam prechod do kotolne a nasledne smerom von do zahrady. Moze byt, ze nam tie mole naletuju z vonku dnu? Inak si to neviem vysvetlit. Problem sme mali minuly rok v lete. Nasledne sme vystriekali tie oblasti kadecim proti moliam, vsade som dala tie cederove drievka, levandule, bobkove listy. Uz som sk myslela ze bude pokoj, celu zimu do teraz sa nic neudialo. Zrazu som ich dnes uvidela zas !!! A zas v tej miestnosti. Ja uz fakt nechapem. Co sa s tym da urobit ?????
@stellarstar Ahoj a to su nejake ine mole? Nemas prosim fotku ako vyzeraju na lepke tie tvoje ?
Nalietaju aj dnu. Dolezite je zistit ci su to satne alebo potravinove mole (kupit feronomove lapace pre obidva druhy) a potom patrat, podla toho ake sa ukazu.
A tie hnede motyliky nie su mole, ale nocne motyle, inac neskodne
@stellarstar Kks ja uz mam normalne paranoju ze odkial idu
@viestta pridam fotku
aaky to je lapac. Na potrevinove alebo satnikove? Nemate v kotolni drevo alebo cosi, kde by sa mohli mnozit?
@stellarstar vyzeraju ako tvoje?
@viestta nemame.. v kotolni mame kachlicky , cistiace prostriekdy, naradia, lopaty ….
@viestta Praveze neviem na aky typ moli to je lapac. Kupila som ho pred rokom. Presne v tom case sme mali mole. Nasledne cely rok nic. A zase tento rok ich mam ja to nechapem.
tak chod zajtra do drogerie, kup obidva, nalep ich a uvidis
@stellarstar nebude to to iste ako mam ja na foto? To by boli tie co naletuju zvonku?
Vyzerajú byť podobné
@stellarstar myslis ze to su potravinove?
Nie tieto nie
Tiez ma napadlo, ci nemate v kotolni nieco, kde by sa mohli mnozit: krmivo pre zvierata (granule/zrno), stare handry... alebo kusok chleba/keksika padnuty niekde do rohu, kde nevidite.
Dalej v akom dome byvate? Vraj skeletove/montovane domy, ktore maju sendvicovu konstrukciu, mozu mat tento problem, ze sa tie potvory zasiju niekde do tej konstrukcie a odtial ich niet dostat prec.
@feb13 Byvame normalne v tehlovom dome. Ale vkuse sa objavia v práčovni, ja si to asi vysvetlujem tak ze oni mi nalietaju do domu zvonku lebo odtial prechadzame von .
Asi nepomôžem ale minulý týždeň lietala mola okolo nás v Pet Center a niekedy dávnejšie v Bille pri oddelení s múkou... nikdy nemáš istotu či ju nenesieš domov s nákupom
@andula77 No len ja vždy ako prevenciu všetko co sa kupi - muka, cukor, sol, krupica, vsetko taketo dávam do mrazáku. A vyberiem z mrazáku až po týždni. A tak presypem do uzatvaratelnych dóz. V špajzi mám tiež lepky, tam nemáme žiadnu. Všetky sa vyskytuju v práčovni.
Mala som podobný problém u mamy, starší dom... všade nejaké orechy, kabáty a pod... všetko som oprala, orechy dala do vriec, vyhodila nepotrebné veci a nejako zmizli..lepy však dávam u nej stále.. teraz sú dlhšie čisté... len také lacné z teta či 101 drogérie...už neviem ..65 c jeden úzky pásik....
Tie idú z vonku dnu keď vonku tma a dnu svetlo svieti. Tiež ich mám, som myslela ze to potravinové ale nie. Dala som tie lepky a nevšímam si už ich