Dobrý večer Vám prajem!
Možno je toto stránka len pre ženské pohlavie, ale občas sa tu dajú nájsť skvelé rady, ktoré využije aj samotný chlap (Ďakujem za porozumenie)
Poďme teda k veci.... V mesiaci máj som vymieňal ladničku, samozrejme, že som si ju nechal bokom, prípad núdze. Umyl som ju, vypojil, lenže stala sa taká vec, že som ju pravdepodobne nechal zle uschnúť a teraz, keď ju znova potrebujem, samá pleseň.
Samotná otázka teda znie... Ako odstrániť pleseň z interiéru samotnej ladničky?
Veľmi pekne Vám ďakujem za Vaše následovné rady!
Fuuu, plieseň je zákerná, ostanú spóry kadekde. A ešte chladnička, uzatvorená, v ktorej majú byť potraviny. To je háklivé. Chápem to tak, že sa pýtate na tú starú chladničku, nie na tú novú. No ja by som sa jej asi zbavila. Neverila by som tomu, že tá plieseň sa 100%tne odstránila, a zdravie by som neriskovala. Ale ak chcete riskovať, tak by som na to išla asi octom a octvovou vodou v rozprašovači. Plieseň najskôr navlhčiť, aby nelietali spóry z nej, a najskôr zotrela to čo je voľným okom viditeľné, a potom to niekoľkokrát ešte vyumývala, vždy novou handrou. A na prevádzkovanie by som si kúpila ionizátor do chladničky, napr. od IonicCare taký malý do chladničky čo majú, stojí cca 20€ a ionizátor neustále dezinfikuje vzduch v chladničke.
@haggard_222 to znamená, že keby sa ti v polročnej chladničke objavila pleseň, tak ju vyhodis?
@luliu No to asi nie. Postupovala by som asi tak, ako píšem v druhej polke príspevku. No ja som to tak pochopila z príspevku, že pán myslí tú starú chladničku, ktorú pôvodne vymenil. Tak ak je staršia plus je vnútri plieseň, čo asi nebude na ploche 5x5 cm, ale po celej chladničke, tak by som ju už asi nepoužívala.
Vyumývať s vodou prídavkom Sava alebo iného čističa z chlórom. Nič iné ti nepomôže.
Umývam bežne vždy preventívne s troškou Sava, potom ešte s čistou vodou. Chladnička mi vydržala 19 rokov ako nová.
Jednoznačne by som na to išiel nejakou chémiou a samozrejme potom aspoň 2x poriadne prepláchnuť čistou vodou.
Ak je to niekde pri rodinnom dome s dvorom a je možnosť, tak by som na to vnútro chladničky išiel dokonca so slabou wapkou. Samozrejme s rozumom, chladničku jemne naklopiť aby z nej voda vytekala a dávať pozor aj okolo ovládacích prvkov a čistiť iba interiér. Následne nechať chladničku uschnúť otvorenú do korán vonku na slniečku. Potom vrátiť späť na miesto a pred zapnutím nechať stáť 24 hodín.
@luliu On nemá pleseň v tej novej, ale v tej starej.
@jano1904 Kúp si Savo proti plesni, nastriekaj všade, kde je pleseň, nechaj pôsobiť. Tá pleseň ti doslova "zmizne". Potom to ešte musíš dobre vyumývať, najprv len čistou vodou, odstrániť to Savo, potom ešte nejakým bežným saponátom a zase vodou, prípadne voda+ocot. Na záver dobre vyutierať do sucha a môžeš chladničku používať. Ak ju nabudúce budeš chcieť odstaviť, nechaj dvierka pootvorené! Ináč ti zase splesnivie, aj keď si budeš myslieť, že si ju dobre vysušil.
Ja by som chémiu nestriekala, do teplej vody ocot a trochu jar, a vyumyvat dobre aj 2-3krat vodu vymeniť ak je to ozaj moc