Ekologizovanie domácnosti

albi12
28. dec 2024

Ahojte, prečítala som si knihu ,, domácnosť bez odpadu” od Bei Johnson a fakt ma to nadchlo. Chcela by som systém Zero waste uplatniť aj u nás , tak sa pýtam či niekto nerobí niečo podobné a či nemáte nijaké tipy.

albi12
autor
28. dec 2024

Myslím že v dnešnej dobe to je už celkom populárne…

mane01
28. dec 2024

@albi12 zaklad je mat v okoli nezobalovy obchod, vela veci sa naozaj da aplikovat, chce to ken chciet a uvedomit si, kolko haraburd kupujeme len preto, lebo nam niekto tvrdi, ze to potrebujeme.

rozculena
28. dec 2024

@albi12 takže to chceš robiť len preto,že to je populárne? Som myslela,že ľudia to robia preto,lebo sa uvedomili
Ja konkrétne bezobalové obchody nenavštevujem,lebo nie som taká bohatá,aby som za kilo suchého hrachu zaplatila 5x toľko ako v normálnom obchode....
triedim,nekupujem zbytočnosti,nové si kúpim,až keď staré je nefunkčné.
Snažím sa podľa svojich možností

cimage
28. dec 2024

Tiez by som sa rada zbavila obalov, ale nie je to mozne. Nie som ochotna nakupovat za tie ceny. Ovela radsej by som prijala keby bezne potraviny predavali aj vo vacsich obaloch. Napr. 10kg ryza, 5kg strukoviny, cestoviny, atd.
Najdolezitejsie je nenakupovat zbytocnosti co nepotrebujeme a dopredu porozmyslat ci to vyuzijeme a kolko to budeme vyuzivat.

albi12
autor
28. dec 2024

@rozculena nie.

katrinka233
28. dec 2024

@albi12 knihu som necitala, ale co sa tyka upratovania: ja som si v DM-ke nakupila plastove sprejove flase a zarabam 20% ocot 1:1 s vodou a umyvam tym vsetko… dlazky, povrchy, zrkadla, okna, baterie, vanu, skla na sprch. kute, naozaj vsetko, jedinu “chemiu” co mam je domestos do wc misy. Ocot pouzivam aj namiesto avivaze do prania, vobec ho nie je citit🙂 a nepouzivam kuchynske papier. utierky, ale handry ktore periem

kengurica
29. dec 2024

@albi12 tiež nechodím do bezobalových obchodov, ale v rámci nákupov v klasických obchodoch - zeleninu, ovocie a pečivo kupujem bez sackov, do vlastných textilných vreciek - ušitých napr.zo starej záclony. A napríklad ryžu kupujem obyčajnú Bask, a cestoviny Barilla, ktoré sú balené v papierových obaloch. Ak sa dá, kupujem drogériu vo väčších baleniach, ideálne ako náhradnú náplň (napr.šampón, saponát...). Mydlo - tuhé, tuhý šampón som skúšala, ale žiadny z nich mi nevyhovoval. Čo sa týka oblečenia, využívam sekáče, v ktorých často kúpim niečo kvôli látke, a prežijem z toho niečo iné (vankúše, vianočné ozdoby, prestieranie...).
Určite môj životný štýl má ďaleko od zero-waste, ale určite bližšie ako "priemerný občan".
Odpadu máme aj o viac ako o polovicu menej ako susedia na ulici (rovnaké domy a cca rovnaký počet ľudí v nich). Samozrejmosťou v RD je kompostér (čo nám záhrada dá, tak časť jej vrátime), ale veľa ľudí u nás ho nemá.
Jeden človek ( ani 1000, ani 10000) svet nespasí, ale som jednoducho tak nastavená, urobiť aspoň trošku pre prírodu.... A budem sa snažiť viac....

albi12
autor
30. dec 2024

@rozculena nie, nerobím to preto ze je to populárne. Napísala som to tam preto, lebo som si myslela že keď je to populárne, mohli by ste mi dať nijaké tipy.

albi12
autor
30. dec 2024

Vyplývalo to z kontextu.

albi12
autor
30. dec 2024

@rozculena inak tam kde bývam, je bezobalovy obchod z celkom prijateľnými cenami, púpava. Nakupujem tam už dlho.

rozculena
30. dec 2024

@albi12 aj u nás je,ale ceny otrasné