Ekologická dezinfekcia do práčky

ddanike
23. sep 2024

Poraďte prosím, čím dezinfikovať uteráky v práčke. Hľadám niečo ekologické, čo by nezničilo baktérie v ČOV-ke. Používala som ocot, ale ten ževraj poškodzuje práčku, tak neviem 🤷‍♀️

bale1rinka
23. sep 2024

ocot, naliat namiesto aviváže, cca jedno deci, ja som aj do bubna vyliala aj pol litra...mám uja opravára práčok, vôbec nepoškodzuje práčku, moja mama a svorka takto fungujú a každej práčka vydržala 24rokov

pribinak
23. sep 2024

Normálne vylejem fľašu octu do pracky

butterflyeffect
23. sep 2024

Tiez davam ocot, vylejem aj cely liter a zapnem na prazdny program na 90 stupnov. Octom alebo kyselinou citronovou cistim aj konvicu, odstranuju hned vodny kamen, nema ti to ako pracku poskodit

minenkak
23. sep 2024

@ddanike veď práčka určite perie na 60°C,stačí dvadsať minút tejto teploty, takže dlhý program

sisaka
23. sep 2024

Ak máte nejakú nakazlivu chorobu, tak oprať na najvyššej teplote a ožehliť, ak nejde o chorobu, tak nevidím dôvod uteráky dezinfikovať, stačí oprať.

viestta
23. sep 2024

Na dezinfekciu od beznych bakterii, s ktorymi sme denne v styku staci vyúprat uteraky na 60° a na zmakcenie pol deci octu miesto avivaze. Ak mate salmonelozu alebo nejaku inu vysokoinfekcnu "lahodku" v rodiny, tak vyprat na 90. Nic viac im netreba

xxemma
23. sep 2024

Do kazdeho prania biely ocot a sodu. Uteraky budu makke nebudu smrdiet.

ddanike
autor
23. sep 2024

No práveže nestačí oprať. Ide o to, že môjho muža od istého času svrbí koža, keď sa utrie uterákom. práčku pravidelne čistím, prací prostriedok používam "sensitive", už dlho ten istý... uteráky dávam ešte dodatočne opláchnuť a nič nepomáha. preto si myslím, že ich treba možno z času na čas dôkladne vydezinfikovať...
skúsim sa teda vrátiť k tomu octu, možno to pomôže

cacianka
23. sep 2024

@ddanike to bude problém inde nie v uterákoch. tu sa to prejaví oterom, že tá pokožka reaguje, ale problém bude iný, inde

cacianka
23. sep 2024

ocot na prádlo, ocot na čistenie práčky

viestta
23. sep 2024

@ddanike z triciek a koseli ho nesvrbi, ani zo slipov a tie peries v rovnakej pracke a asi aj rovnakym postupom. Tam bude nieco ine ako nevydezinfikovane uteraky. Keby to bolo o uterakoch, tak ich skus zehlit, lepsiu dezinfekciu pradla ako horuca para zo zehlicky asi nevymyslis