Ahojte, prosím čo overené, účinné poznáte na odstránenie vodného kameňa vo wc úplne dole v tej mise? Tam kde sa drží tá voda... Kúpila som byt a je tam hrozný nános kamena...
Cierny domestos 🙂
Kyselinu chlorovodíkovu tam nalej. To je lacné , rýchle a najúčinnejšie. Pozor, musíš mať ochranné pomôcky na ruky , tvár, oči. Nesmieš sa toho nadýchať. Gumenne rukavice asi máš, rúško a naň aj šatku, ďalšiu šatku na vlasy, dlhé rukávy aj nohavice, už len ochranné okuliare dokúpiť. Bude to ako nové (skoro)
Ale tak ti poviem, ja by som celý záchod vyhodila (aj vaňu a umývadlo). Prkno minimálne určite.
Ja doplnim este, ze povyberaj tu vodu odtial predtým ako tam budes nieco liat, nech to ma riadny ucinok.
Ja by som kúpila nový záchod.
@bielasovicka
@aurelia2000 baby ja by som tiež najradšej vymenila celý záchod ..ale kto by mi to vymenil? Neviem pod čím to hľadať na nete vymená wc idem skúsiť ...a koľko by bola cena cca...
Sikovny kamarat, kolega, lokalny remeselnik (instalater, prerabky kupelni) najdeny na bazarovych portaloch, alebo hodinovy manzel najdeny na webe v tvojej lokalite. Najprv to musi vidiet (aky je to typ WC, pofotit si), potom (mozno spolu) vybrat WC-ko (siroka ponuka, rozne ceny), pokupit potrebnu "bizuteriu" (doska, upevnovacie skrutky, privodna tlakova hadicka vody, rohovy ventil). Pocitaj s cenou montaze 50 -100€ podla komplikovanosti (neocakavanych problemov). Voda do WC vies kde sa v dome/byte da zastavit (zatvorit)?
Ak WC nie je poskodene, zazltnute ci nejake extremne zastarale, mozno poriadne vycistenie a nove sedatko je jednoduchsia a lacnejsia cesta.
@madeincssr voda by sa mala dať zastaviť v Stupačke vo wc
Fixinela
Tak našla som jednu firmu u nás a najskôr v druhej polovici januára majú voľné termíny... Že totálne veľa práce majú.
Normálne handrou vysaj tú vodu odtiaľ, to sa dá,potom u nás dosť zabrala Fixinella, nechať pôsobiť, potom drhnúť a na striedačku s octom.
Vodu z wc vieš odstrániť na 80% s kefou normal sa snaž ju odtiaľ vytlačiť . Ďalšia vec kúp si aspoň 2 L octu . Nič viac ti netreba a je to lacnejšie ako vymeniť záchod . Dokonca ani vodu nemusíš odstrániť . Keď pôjdeš spať tak nalej kľudne celú fľašu octu a nechaj pôsobiť až do rána . Ráno to prejdi poriadne kefou spláchni. Ak ešte niečo ostane tak znova cez noc nalej . Ak máš aj okolo vrchu odkiaľ ide voda na splachnutie tak stačí namáčať toaletný octom a poprikladať na to a tak tiež ráno splachneš a kefou to poprechadzaš. Ocot je lacný čistiaci prostriedok . Potom to budeš už len sem tam pravidelne preventívne používať . Pre predstavu ťažko povedať aký záchod si kúpiš ale videla som že sú už okolo 100€ a vyššie a zober si že robota bude isto od 30 € hore . Neviem aku lokalitu máš
@mariska1989 no vieš čo oni pri splachovani aj trochu vyteká voda medzierkou kde je vrchná časť wc položená na tu spodnú časť... Samozrejme na to na neupozornili, oni to je len kúsok vody ale už by som brala nové wc radšej...a čo som volala tak so všetkým 250 eur ale termín po 15tom januári... Na ten kameň skúsim teda ocot
modry pulirapid je na kamen...
Keby si videla náš záchod keď sme kúpili byt 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ odporúčam čierna fľaša domestos so zelenou (je aj modrý možno je dobrý ale ja kupujem zelený už zo zvyku), dobre sú aj sáčky od fixinely zaliať vriacou vodou...opakovať a opakovať, ja som sa s ním hrala asi tri dni nakoniec normálne škrupule odtiaľ padali, keď som do toho trošku nožíkom rypla len treba jemne aby sa neposkriabala misa
Nájdeš aj iných . Poprípade domovnika opýtaj . Pozri inzeráty . Poprípade na vchod daj oznam že zhaňaš niekoho kto by vedel vymeniť wc . Ale není to ťažká výmena je to jednoduché . A to že ti tečie môže byť že zastavili vodu a splachli a tesnenie medzi nádobu a wc uschlo ak bolo staršie . Tesnenie sa dá v pohode kúpiť ako aj čreva do wc a všetko vychádza lacno . Tesnenie cca 2€ čreva od 25€ do 50€ podľa toho aký potrebuješ ocot máš do 2€ za 2L . Robota celé vymeniť do hodiny . Takže isto niekto bude ochotný pomôcť v paneláku aj skôr
Nemás nikoho v rodine, kto by ti záchod vymenil? Mne to robil brat...ono to nie je ťažké...určite by to zvládol skoro každý muž...
Skus cierny domestos. Tiez staci ze ideme na par dni prec a uz je tam nanos z vody.
Pripadne ked som dala vyvarit kanvicu octom. A potom ked bola uz voda chladnejsia som vyliala do wc. Ze to aj tam kusok este posobilo.
Prosim te načo platit firmu. Tolko účinnych rad tu máš. Ja som začala chodiť upratovať do jedneho bytu so zasvinenými troma zachodmi. Každy krat po príchode som naliala fixinelu. Pred odchodom mi opadavali cele kúsky nánosu. Ako píse jedna v rukavici som to pomaly olupovala. Po troch razoch záchody svietili bielou.
s kyselinami pozor, ak ma misa aj husaci krk pre npojenie do odpadu...ten modry pulirapid vyriesi vsetok kamen...
@hedviga2 no toto skúsim vyčistiť radami odtiaľto...len ešte to pretekanie sa mi ocino na to pozrie čo tam treba vymeniť...
Ďakujem vám ženušky, ste super 💗
no ked je kamen v mise, je predpoklad, ze bude aj v nadrzke na splachovanie-aj na tom zariadeni co splachuje, to tiez pozrite, staci to rucne ocistit, pokial nie je zaridenie poskodene...
@luxus10 kuknem, diky
Preco nekupis novu misu? Kadili tam roky, mne by to vadilo👽
Ocot pomáha rozpúšťať vodný kameň. Mne to vždy pomohlo. Alebo vymeniť misu ako ti tu píšu 🙂
@aurelia2000 ano ta kyselina mi jediná na to pomohla.
ked vieš že nebudeš pár hodín potrebovať ísť na wc, tak starou handrou vyber vodu, do hrnca daj zohriať obyčajný ocot takmer do varu a vylej do misy. hajzlík vypucuje aj susedom... cca do 1 € náklady.
ak sú usadeniny od vody aj niekde hore v tých záhyboch, kúp wc gél - v obchodoch ich je veľa, fixinela, domestos, pullrapid a i. (cca do 5 €) , nastriekaj, prípadne prilož wc papier aby gél nestiekol ale pôsobil na určenom mieste. misa bude ako nová.
dosku a kryt môžeš dať do vane a tiež nastriekať tým octom, alebo gélom , starou špongiou vydrhneš, poriadne opláchneš, umyješ bežným saponátom a opláchneš. bude ako nové. alebo kúpiš novú dosku, len pozri aký typ treba, lebo nepasuje všetko na všetky wc misy.
My sme práve tento víkend riešili tiež kameň v záchode, nám sa po spláchnutí naplnila plná misa ako keby bol upchatý odtok do kanalizácie. Vo vnútri misy bol len taký jemný povlak vodného kameňa ktorý pravidelne čistím fixinelou. Manžel vraví že či tam niečo nehodil náš syn a bude to niekde zašprajcované. Tak odmontoval záchod a tá diera vzadu na záchode čo je napojená na kanalizáciu bola zanesená vodno-močovým kameňom do 1/3 cca 3cm hrubá vrstva kameňa. Kedže sme s týmto nerátali, boli by sme kúpili nový záchod ešte pred demontážou starého ale kedže už bol víkend a zatvorené obchody tak postupne to povysekával ručne. Povedal že už ani kyselina by takú vrstvu nezožrala alebo by to bolo na velmi dlho. Tento záchod máme cca 15 rokov, keby že vieme dopredu, že je tam taká vrstva kameňa tak kúpime rovno nový a nebudeme to takto vysekávať. Takže moja rada kúpiť nový a nesr.ť sa so starým WC.
V dm maju take tablety a su vyborne stoha tusim 2 eura
Nalej tam na cele dni/noci doplna cisty ocot. A bud potom mechanicky (niecim drevenym) odstranuj a/alebo opakuj ten ocot.