Dobrý deň,posledný mesiac sa nám začali objavovať malé čierne chrobaky s tvrdymi krovkami. Vidíme ich hlavne okolo okien - ziadne potraviny v blizkosti nie su. Na internete som nič podobné nenasla. Poradili by ste prosím co to je a ako to vyhubit? Prikladám fotky. Ďakujeme
@tundra vies co je lyko? Na drevenm rezive lyko nie je, lyko je vrstva pod korou, cez ktoru prudia ziviny z korenov do koruny. Pri spracovani dreva sa kmen odkoruje, zlupne sa aj vrstva lyka a ostane ciste drevene rezivo, ktore sa potom pouziva na vyrobu (hoc aj tych okien). A smrekove drevo je makke, nestabilne, pri vysychani praska, takze sa na vyrobu okien ani nepouziva.
@vegaj Ahoj,podľa mňa to bude potemnik - mučiar obyčajný.Tiez sme ho mali v dome.Vyskytuje sa v potravinách a obilí.Prikladam foto
Objavuju sa v detskej izbe,kde nie sú žiadne potraviny.
@vegaj Môžu chodiť aj z vonka donutra.Ja som ich našla aj na dvore,aj v práci sme ich mali.
@tundra
Ďakujem za radu. Našli sme toto https://www.skodcoviadrevin.eu/skodca/drvinarik... a je dosť možné,že lezú z tých konárov. Teraz máme dilemu,či dat konáre dolu a znicit ich,alebo konare skúsiť nechať,kým nepovyliezaju. Len sa bojím,či sa zatial nezačnú vŕtať do tých posteli a stola.je to smrekové drevo osetrene iba olejom.
@vegaj Nie som si celkom isty,ale vyzera to ako lykozrut smrekovy.Hod si do strycka googla a porovnaj.Ak mate okna zo smreku,tak je to viac ako pravdepodobne...