Bunda nie je vhodná do práčky. Môžem ju oprať na 40tke?

3. jan 2025

Ahojte, vie, prosim, niekto poradit? Kupila som si prechodovu bundu, nieco ako paperova, taka tenucka a az doma som si vsimla, ze vobec nie je vhodna do pracky… Moja otazka ale je - mate skusenost s tym, ze ste takuto bundu dali oprat na 40ku? Moze sa jej nieco stat? Je polyesterova.

pribinak
3. jan 2025

Radšej do ciastiarne

denisa_deniska
3. jan 2025

Nedávala by som, veď asi vedia prečo nie je vhodná do práčky

danyelia
3. jan 2025

...áno, dala som oprať a zničila sa. Neriskuj a daj radšej do čistiarne.

patka06
3. jan 2025

Všetky bundy periem v práčke, zatiaľ prežili.
Suším na vešiaku

monillia
3. jan 2025

Aj balonak na ktorom bolo napísané zákaz prania som šupla do práčky na program ručne pranie. Bežne periem tak saka, kabáty. Vždy keď to dávam prať idem do toho s rizikom ,že to nemusí dopadnúť dobre. Je to len na tebe či to risknes. V každom prípade by som volila program ručne pranie a malé otacky odstredenia

heleninamama
3. jan 2025

Raz som dala 2 bundy do práčovne a za účet, čo mi vystavili, som si mohla radšej rovno kúpiť novú. Odvtedy hádžem všetko doma do práčky a na visačky ani nepozerám. Všetko vždy prežilo.

gribka1
3. jan 2025

A to v čistiarní neperu? Ani neviem, či sa ešte praktizuje chemické čistenie. Ja som prala kabát, ktorý sa nesmel prať a dopadlo to super. Veď keby si zmokla v lejaku, rozpadne sa?

alickapusinka
3. jan 2025

Raz ked je to tam napísane že nevhodna do práčky. TY ju chceš prať na 40 stupňov.Načo by ináč písali že neprať v pračke či by len tak si výrobca vymyslel pre srandu králikov.

monillia
3. jan 2025

@heleninamama ja by som povedala, že môj kabát z práčky je dokonca čistejši ako keď som ho dávala do čistiarne

nevenka
3. jan 2025

@gribka1 jasne, ze sa robi chemicke cistenie.
Ja som dala raz fusak, zvrchu softshell, zvnutra ovcia vlna a drbli to na 30-ku do pracky, lebo sa bali, ze sa znizia gumene zipsove uchyty, ked to budu chemicky cistit...🙄. Ale ze totalne znicili vlnu, im nevadilo...svagrina to dala na program vlna do pracky a v pohode to fusak prezil. Ja som potom kupovala novu ovciu vlnu v metrazi, vyparala, presila cely ten fusak. Peniaze mi nastastie vratili. Uz ani omylom nedam do tej cistiarne haklive veci.
Ale je ta bunda naozaj "paperova"? Ak s perim, tak by som to fakt asi nedala prat 🤨

gribka1
3. jan 2025

@nevenka Tak ja mám obavu dať čistiť čokoľvek. Prala som doma aj perovku, len to treba aj dobre vysušiť. V čistiarní mi ju vrátili špinavú.

moonlight1210
3. jan 2025

Oprala som uz vela nasich bund a vzdy ok.

A potom taku lacnejsiu bundu. Vypchavanu ako paperka, len dutym vlaknom.
Vlakno skoncilo v hrciach, ktore neslo nijak rozbit, roztrhat. Ani susicka, ani nic uz nepomohlo.
Prana bola poskladana v sietke, rucne pranie, ziadne krucanie. Aj tak sa vypchavka zhrcila a zbila na cucky.

U nas v cistiarni som ako test dala ovciu kozu s extra dlhym, jemnym vlasom. Poovodne biela, pri davani do cistiarne uz zoslapana, zasednuta a miestami pomotana, pochlpena.
Vratili ju bielu, makku (napustali to dakym olejom), srst vycesanu, hebku, nadychanu, ako novu. A navonanu proti moliam, pripravenu na skladovanie. Stalo ma to 20€. Koza stala 140€.
Odvtedy tam davam vsetko, co sa neodvazim prat doma.

Bezne toez doma periem a zehlim oblekove nohavice, ale napriklad sako ide do cistiarne. Kravaty detto. Tam som tiez jednu znicila pranim, ked som chcela vyprat maly fliacik, co na nu prskol.

Takze si na tej bunde otestuj daku cistiaren v okoli. Hodi sa to.

hendikep
3. jan 2025

pozri zlozenie vyplne, ked je to “down” cize paperie, treba prasok co najsetrnejsi najlepsie original na paperie, potom 2-3 tenisove lopticky do prania… a ked bude schnut pretrepavaj ju sem tam aby perie sa nacechralo a nezatuchlo… a ked mas susicku mas vyhrane, a bude ako nova 🙂

hendikep
3. jan 2025

inak na google je vsetko… ja doma periem aj vlnene saka, kasmirove svetre, 100% vlneny kabat , na vsetko je navod.. napriklad vlnu periem s detskym samponom.. . Ja neverim miestnej cistiarni, muzovi vratili rovnako spinavy oblek, ja som tam dala vlnenu deku zo sekaca, drazdila mi neskutocne nos akoby mala v sebe nejaky alergen… po cistiarni ktora ma vysla 9€ ( deka samotna 3,50€) sa to vobec nezmenilo, az ked som ju vyprala so sanytolom… cize, za mna co si sama neurobis, nemas :D

smajliica
3. jan 2025

Ja periě bundy bežne ale na 30 a budto ručné pranie alebo vlna. Na 40 by som sa asi bála

midori123
3. jan 2025

Periem všetky bundy, kabáty, saká, periny ( tým myslím vnútrajšok perín, nie obliečky)
Všetko dávam na 40 a zatiaľ klop-klop, som nezničila vôbec nič.

margotka17
4. jan 2025

Ja periem všetky bundy, len znížim otáčky, aby sa ta výplň potom nezosuchla do jednej guče.

svokrinjazykmonika
4. jan 2025

Ja by som dala iba na 30 a program ručné pranie.

andrea2667
4. jan 2025

Čistiareň je drahá ako stredné drahá bunda. Ja dávam všetko do pračky, bundy na 30 stupňov bez odstreďovania. Všetko prežilo.

sulavikova
4. jan 2025

Čistiareň

michaela329
4. jan 2025

Ja doma periem s rizikom, že to nemusítá vec prežiť 🤷 Paperky bezne na jemnom, s tenisákmi a rovno do sušičky. Jedine obleky idú do čistiarne, lebo ja by som to nežehlila 😀

marca12
4. jan 2025

Daj program rucne pranie alebo jemna bielizen a co najmenej otacok pri zmykani.

bielasovicka
4. jan 2025

Všetky bundy periem na 30 alebo jemne pranie a nikdy sa nič nestalo

mk1111111111
4. jan 2025

Prosím Ťa, prechodná bunda nemôže byť páperová.
Ak je to páperová, tak do prania môže ísť, ak máš sušičku, inak nie