Ako udržať poriadok?

13. apr 2024

Čaute. Idem k vám skúsiť po rady. V skratke . Som hrozna bordelarka. Keď som bola decko, veľa času som trávila po nemocniciach a keď som bola doma, brali na mňa až príliš veľký ohlad a nemusela som doma veľmi pomáhať. Čiže od mala návyky veľmi nie. Po druhé to mám aj po otcovi. S mužom máme syna, byt zahadzany vecami, neviem si s tým rady. Vzťah kôli tomu na hranici rozpadu. Upracem, no netrvá dlho a je bordel všade. Skrátka k tomu nemám vzťah i keď život v bordeli ma ubíja, pripravuje o energiu. Najhoršie je že to učím aj syna. Mám pocit že ten bordel na vínom ide z môjho vnútra. Potrebujem systém ktorý nemám, veľmi túžim zariadiť minimalistický domácnosť a zbaviť sa nepotrebných veci no neviem ako, vždy keď začnem aj skončím, lebo,, všetko sa ešte raz zíde , za ďalšie chlap sa nechce vzdať svojich vecí, tam s tým nepohnem. Poraďte mi prosím kde začať, viem tie pravidlá, čo zaberie menej ako minútu neodkladat, každý deň 15 min upratovať ale skrátka to nejde...ničí mi to život, zdravie....muž veľmi nepomôže, občas umyje riady, vynesie kôš, vyvesa sem tam veci keď práčka doperie..za sprievodu kriku že robí otroka.pokus o rozdelenie si domácich prác neprešiel, nepohnem s ním, má pocit už aj takto že on robí všetko a ja nič..fakt som uz zúfalá čo s tým.
Ďakujem za rady

thirstymonk
14. apr 2024

Rada cislo jeden: vsetko nemilosrdne vyhodit. Fakt. Bez srandy. 99% veci, ktore si myslis, ze sa zidu, sa nikdy nezidu. Tak to proste je. Zbav sa oblecenia, ktore uz nenosis. Mas lyze, na ktorych si 10 rokov nebola. Uz nikdy na nich nebudes. Smykni ich za 30€ dakomu, kto ich vyuzije. Skladujes stare bicykle. Prec s nimi. Mal som das 10 kadejakych bicyklov. Dal som ich do bazaru a kupil si jeden poriadny za tie prachy. Všetko, co je po zaruke prec. Jedlo, lieky, kozmetika. Uz nikdy sa ti to nezide... Tak to je. Tym by som zacal. Potom sa bude aj lahsie udrziavat poriadok

hipuska
14. apr 2024

Skus si pozrieť, či netrpis nejakou formou poruchy. Napríklad, ja som prišla vďaka tomu na to, že man ADHD. Co mi pomohlo pochopiť aj niektoré veci z detstva . A u mňa sa to prejavuje chaotickym upratovaním. Mam naraz rozrobenych viacej veci a na konci dňa zistím, že som ani jednu nedotiahla do konca. Mne pomohlo veľmi si spraviť harmonogram, napr.v pondelok upratujem kúpeľne, v utorok periem, v stredu skladám pradlo atď. Pritom mam ešte kazdoodene činnosti že kuchyňu upracem keď idem spať atď. Takto to majú aj deti, že izbu si upratuju 2x do tyzdna.
Ďalšie pravidlo mam, čo môžem urobiť do 3 minút, urobím hneď. To sú tie každodenné maličkosti. Ja musím takto fungovať vedome bo inak je moja domácnosť čistý chaos. Ale, dá sa to iba vtedy, ak má každá vec presne dane jedno miesto a neprekladas veci z jednej časti na druhú. A to súvisí aj s príspevkom vyššie. Zbaviť sa veci ktoré nepotrebuješ.
A začni po jednej miestnosti. Všetky veci z nej vynes na chodbu a postupne vráť dnu

ivangeline
14. apr 2024

Priebežne robiť veci. Ja to mám rozdelené po izbách. Alebo po činnostiach. Skoro každý deň niečo. A áno je utrpenie organizovať ale tiež utrpenie vyhadzovať. Veľa ľudí v byte. ;D Každý si chce niečo nechať či priniesť. Či mať tu a nie tam. Takže aj rozlišovať, čo je ešte neporiadok a čo len proste je. Za mňa je už hlúposť mať poličky plne kvetov, sošiek, fotiek a napr u nad kopec kníh, ktoré sú už skôr len do zbierky než na pravidelne čítanie ale nežijem sama… ;)

dadis
14. apr 2024

Mam tiez sklony k adhd, u mna vitazi RUTINA a minimum veci. Nekompromisne vyhadzujem. Moja rutina: kazde rano, ked idem so psom pustam roboticky vysavac (okrem izieb mojich deti, ti si to riesia sami) - cize vyprasim koberceky z kupelne/wc, vyprasim deku, ocistim gauc od chlpov, vyprasim a skontrolujem prestieranie nastole, ked tak vymenim. Po ranajkach aj veceri vzdy upracem kuchynu, aby nebolo nic na kuchynskwj linke, dosucha poutieram. Periem kazdy vecer, ked pridu deti z treningu. Raz tyzdenne robime vacsie upratovaie, deti izby, prezliekaju sa periny (vacsinou vecer obleciem tie iste), kupelna/wc, utretie prachu, vysavanie, utretie dlazky. V nedelu zehlim. Zaklad je, udriavat si poriadok vo veciach, lebo ich ukladanie a odnasanie ti zaberie vzdy vela casu. Vyberiem noznice, vratim ich na miesto, vyzleciem sa - hned cast ide do spinaveho, cast rovno zavesim..nenechavat po sebe oblecenie, riady po byte, neodlozene veci - uz ked toto dosiahnes, tak budes ovela pokojnejsia. Deti ked boli male, museli si upratat po kazdej hre, az potom mohli vybrat dalsiu, aby nemali naraz vela upratovania. Teraz vacsinou nic po byte nenechavaju, ak ano, polozim im to do izby. Ich izby z pohladu poriadku neriesim. Sami si upratuju, prezliekaju periny, ukazkovy poriadok
ale nemaju. Ale da sa to prezit. Maju 15 a 17.

jankatusik
14. apr 2024

Tak najprv by som začala poriadne upratovanie a to tak aby som si nechala jeden aj dva dni na jednu izbu. Vypratala ju komplet to znamená umyť okna, vypratať umyť skrine, vychádzať nepotrebné veci, to známena napríklad v detskej izbe hračky na ktore zbytočne sada prach, poodsuvat postele poriadne povysavat vyumyvat. Toto je základ a potom je už jednoducho udržiavať čistú domácnosť. Vždy za sebou všetko odložiť a raz do týždňa povysavat cely dom utriet prach vyumyvat podlahy. Neviem ako to je i vás ale napríklad aj jedlo zakázať nosiť do izieb alebo obývačky . Jesť len v kuchyni. A určite si nezaobstaravat žiadne zviera.

salome123
14. apr 2024

Ty si doma na MD/RD?

tessa04
14. apr 2024

Ahoj, kedze pises, ze ta to nikto neucil, niekde treba zacat, skus si precitat knihu od Marie Kondo Kuzelne upratovanie. Je uzasna, isto ta nastartuje k tomu, aby si zacala veci triedit a vyhadzovat. Ak mas prepratany byt, a nemas moc vztah k upratovaniu, treba sa veci hlavne zbavit, inak to nepojde. Zacnes postupne, malymi krokmi, uvidis, ze to pojde. Pretriedis knihy, sufliky, oblecenie.. ked je veci menej, samotne upratanie potom uz tolko casu nezaberie. A k muzovi. Moj nevyhodil nikdy nic😄sme spolu 6 rokov manzelia. Ved vsetko sa este zide..tento rok na jar som triedila veci a on sam vyhodil stare svetre a nejake tricka. Takze, je mozne, ze ked zacnes, niekedy sa prida aj on. Drzim palce😊

brendaa
14. apr 2024

Ahoj u mňa je základ čistý stôl kuchynská linka, všetko odložené, utreté hneď a najčastejšie.
Ráno umývam WC, kúpeľňa umývadlo, zrkadlo pred odchodom do práce., sprchový kút večer. V našej domácnosti funguje odkladanie vecí na nosenie.
Čo si oblečiem odložím, ostatné do koša na pranie.
Hračky odkladanie to je kapitola sama o sebe, box na hračky a po hraní sa hneď odložil späť do boxu. Čo mali z poličky, alebo spoločenskú hru, odložila som to ja neskôr sa to naučili somnou a potom sami.
Vysávam skoro každý deň, tým že sa mi nepovaluju veci na zemi mám to raz dva.
Utieranie prachu, keď si doma tak častejšie podľa potreby, ja som rada ak 1x týždenne.
To isté dĺážky v rámci potreby kúpeľna a wc častejšie.
Pretriediť, poodkladať nepotřebné veci.
Umytie okien, dvier, skriniek, kuchynskej linky podľa toho ako ti to vyhovuje.
Mňa nebaví čistenie rúry😅.

syslik81
14. apr 2024

neviem o akych veciach hovoris.. ak mate dom zahradny docek a tam muzivi nahadzat veci kt nepotrebuje ale chce-pripadne povala alebo pivnica =co oci nevidia to srdce nebeoli-plati aj o veciach ... ty si svoje a maleho veci potried povyhadzuj ... oblecenie-prezleciem sa a hned hodim do pracieho kosa... najem sa a spolu s malym po jedle spracem .. dohra sa a nepojde von -spat kym si neuprace- nekompromisne ale ucinne ... i ked moja ma v izbe bordel-je to jej izba nech si tam ropbi co chce-ked je velke upratovanie cca obtyzden vtedy uprace kym ja robim kuchynu a obyvacku ... podlahy zmyjes zachvilu a kup si umyvacku

mimikarol
14. apr 2024

Zabezpečiť si do domácnosti všetkých dostupných pomocníkov. Umývačka riadu, sušička, robotický vysávač. Dávať vždy všetko na svoje miesto. Prádlo zo sušičky upratujem hneď do skríň ako sa dosusi, umývačku vyložíme hneď ako sa umyje. Aj keď sa mi veľa krát nechce. Každý deň sa snažím niečo upratať. Kazdy deň vysavam kuchyňu, obývačku, chodbu, ostatné miestnosti v dome spraví robotický. Večer umyjem dlážku a snažím sa mať upratanu kuchyňu nech sa ráno nezobudim do bordelu. Večer si nachystám práčku, nastavím ju nech mám ráno oprate a dám už len prádlo do sušičky. Okná umývam na etpaty, napr včera som umyla dve a keď sa mi bude chcieť umyjem ďalšie.
Tiež ma nebaví upratovanie ale nenávidím bordel.

laurita285
14. apr 2024

Všetko vyhodiť a nebude čo upratovať... prípadne keď bude čo upratovať bude to rýchle... my máme vždy aj nejaké prázdne priestory nech je to rýchle. Veľa prázdnych skriniek v kuchyni, veľa voľného miesta v šatníku, žiadne sošky, vankúšiky a iné haraburdy a ja upracem potom 4i dom za 30min

slovenka753
14. apr 2024

zacni pri obpeceni. vsetci ho mame tony. vsetko bezne oblecenie co nesis rok a viac vyhod - uz nikdy si ho neoblecies! a rok nenakupuj. ja mam aj s topankami 100 kusov bezneho oblecenia. kupujem len al nieco vyradim. ptom sa presun na kuchynu. tam mame tiez tony zbytocnych spotrebicov, hncov, zvyskov tanierovych suprav. vsetko co nepouzivate predaj. nechaj si len sadu poharov a tanierov (áebo 2, podla toho kolko potrebujete) a nechaj si len kuchynskeho robota ktory zvladne vsetko

a ak mas kopec veci na kuchynskej linke vsetko daj prec. ak tam nic nebude, bude sa ti lahsie ju udrziavat. ak mas kus nabytku ktory treba cas upratovat (gauc na ktorom vsetko vidno, skleneny stol na ktorom vidno kazdu packu) tak sa tohto nabytku zbav

egonsk
14. apr 2024

sprav si harmonogram prac/upratovania a toho sa drz. Nedavaj do neho vsak obecne frazy, ale konkretne ciele. Tie si kazdy den odfajkni .... pravidelnost robi majstra.

nicicka
14. apr 2024

Tak tuto zisťujem akú mám hroznú domácnosť 🤣🙈 Ja upracem raz za týždeň a potom môžu tanky padať a nehnem s tým. Ja mam psychicky dosť náročnú prácu a sedavu takže keď prídem domov, deti dám na kruzky a idem na hodku a pol von športovať keďže vkuse sedim. Prať dáva manžel, občas vyvesim. Umývačku vypracem to je asi jedine co cez ten týždeň spravím. On naloží. Ja mam len jeden život a zdravie aby som sa naháňala a každý deň upratovala. A to mam doma fakt minimalizmus. V obývačke+jedáleň jedna mala komoda...

egonsk
14. apr 2024

@nicicka tak aspon, ze ti po tom prani aj nalozi, inak by chybali aj tie manzelske povinnosti a boli by ste len dvaja spolubyvajuci 😅😉😁

nicicka
14. apr 2024

@egonsk Joooj aj to občas býva 🤣

kika193
14. apr 2024

1. vyhod 99% veci
2. kazda vec ma svoje miesto V SKRINI
3. vsetko ulozit prehladne, aby si nic nemusela hladat (organizer!!! ale ja to mam v krabiciach od topanok. napr)
4. absolutne nic nemat na plochach (pri telke, v kuchynii)
5. kup umyvacku, susicku, poriadny vyssvac
6. nic nove nekupovat!!!
7. vsetko vracat na svoje miesto asap
8. akukolvek zamazanu misku ihned pratat do umyvacky

Takto budes upratovat uz len omrvinky a prach.
Good luck!!!

cimage
14. apr 2024

Vsetko musi mat svoje miesto a po pouziti to treba dat na to miesto. To opakujem dokola aj detom, samozrejme, ze im to trva, kym to pochopia. Takze opakujem a opakujem. U nas najvacsi bordel je oblecenie. Ked sa 3deti prezliekaju 🙈. Ale tiez im opakujem, ze treba to ulozit na stolicku a spinave do kosa. Raz si to tie deti zapamataju.
Co sa tyka mna, tak nemam rada sosky a ine blbosti vystavene, mam 1sochu v dome. Cim menej veci, tym lahsie sa upratuje. Ja triedim oblecenie na jar a jesen ked menim satnik. Ja mam vylozene napr letne veci a zimne su schovane v kufri a na jesen to vymenim. Kazdu vec chytim a viem ci som to mala na sebe, alebo nie. Ak nie, tak ide prec. Detske veci co su vyrastene, znicene, idu prec.
Riady umyvame hned po jedeni, ja umyvam aj pocas varenia. Kazdy den aspon pozametam, ked sa mi nechce natahovat s vysavacom. Periem podla potreby, coho je najviac v kosi.
Urob si rozpis na kazdy den a toho sa drz. Nemusis cely den upratovat, kazdy den nieco. Alebo si najdi niekoho kto ti bude chodit upratovat.

moonlight1210
14. apr 2024

Zacni tym, ze si byt/dom rozdel na zony.
A veciam urci miesto podla nich. Teda veci suviasiace so spalnou, budu v spalni. Veci s kuchynou, budu v kuchyni. Kufre a ine prilezitostne sezonne veci budu v skrini na chodbe.
Nema zmysel mat zimne periny, ci obliecky a utierky v skrini na chodbe. A kufre a umely vianocny stromcek pre zmenu skladovat hore v skrini v spalni.

A dalej rovnake veci budu spolu. Nebudes mat obliecky na troch roznych policiach v spalni, lebo tam zrovna bol kusok volneho miesta, ked si ich oprala.

Zamedzi to aj castemu zvyku, ze sa vec pichne na prve volne miesto niekam, lebo sa tam velkostou hodi. Ak je to sezonna vec, tak potom sa neda o rok najst, a aj tak sa kupi nova (dalsi bordel). Plus to vytvara dojem bordelu, ked otvoris skrinu, kebo vsetko je vsade.

Ked mas plan, co kde bude, rozdel si domacnost na izby. A zacni sa hlbkovo venovat jednej.
Neurob to, ze zacnes upratovat vsetky naraz. V ostatnych nech pocas upratovania tej jednej vznikne aj bordel. Pride na ne rada.

Vyhadz vsetko, co v tej izbe nema co hladat, lebo to nie je zona tych veci. Trebars vynes tie kufre a stromcek na chodbu a zimne periny z chodby supni do hornej police v spalni miesto nich.
Ukladaj veci tak, ze hore su tie najmenej potrebne, dole na dosah denne pouzivane. Ked je raz denne potrebna vec na takom mieste, kam si musis nosit stolcek, aj tak ju nakoniec strcis na miesto, ktore si jej neurcila, len aby bola po ruke. A bordel zas zacina.
Teda napr. cast utierok zo skrine na chodbe budes i tak mat nakoniec niekde strcene v kuchyni medzi hrncami. Plus na tie na chodbe zabudnes a budes dokupovat nove.

Vyber zo skrin uplne vsetko, vytri ju do cista aspin od prachu. Vytried pocas toho veci, co vam netreba. Resp. tebe a dietatu, ked sa partner nevie do svojimi vecami rozlucit.

Nepozeraj, ze zide sa, ked si to minimalne rok a viac nepouzila. Ak by si to aj potrebovala, tak to v tom preplnenom bordeli nenajdes a kupis v rychlosti nove.

V spalni byva napr. problem, ze oblecenie poukladane do kominkov sa stale rozhadzuje a tie kominky vzadu zacnes viac ignorovat, lebo su tazsie dostupne. Nosis dookola veci z tych dostupnych, mas pocit, ze nemas co na seba a kupujes si potom stale nove veci.
Kup si kosiky, krabice, cokolvek, alebo pre zaciatok pouzi odrezane kartonove krabice, kym zavedies system (pekne kosiky si dokupis aj neskor). Dost velke, aby ti vznikli iba 2 rady krabic, predny a zadny. A rozdel do nich oblecenie. Trebars tricka s kratkym rukavom, tricka s dlhym rukavom, svetre a mikiny,… potom v ramci sezony iba zamenis krabice. Tie s kratkym rukavom pojdu dozadu a dopredu pojdu svetre s mikinani. V lete naopak.
Veci v krabiciach poukladaj vertikalne (na stojato), aby si vzdy videla vsetky, co v nej su. Neukladaj ich na seba do kominka.
Krabice ta obmedzia objemom, co sa tam zmesti a donutia oblecenie pretriedit na nosene a uz nepotrebne. Aj dokupovat je problem, lebo vacsinou musis systemom jedno nove dokupit, jedno stare hned vyhodit. Lebo to uz nemas kam natlacit. Objem krabice nepusti.
Nohavice zaves na vesiaky, napr. na 5-radovy vesiak pod seba. Usetris miesto. Vesaj farebne podobne k sebe. Na jeden tmave, na druhy svetle. Alebo na jeden rifle, na druhy latkove nohavice do prace. … Hlavne nie systemom hocijake k hocijakym. Stratis prehlad, co mas.
Atd.

Ma to vyhodu, ze ked pozehlis, na kazdu vec uz caka jej volne miestecko, z ktoreho si ju vzala.
Upratovanie potom ide rychlejsie.

Navyse, ked chces skrinu vytriet od prachu (napr. vianocne upratovanie), vyberies len tych par krabic. Je to rychle.

Tak isto aj veci pod postelou daj spolu do par vacsich kontajnerov. Si ochotnejsia vytiahnut dva vacsie kontajneri ako jednotlivo docahovat dvadsat malych krabiciek, ked tam chces povysavat. Plus, trva to kratsie.

Ked budes vraciat veci do polic a krabic, snaz sa dodrzat 70:30. Teda nechat medzery medzi nimi. Nezaplnit vsetko do posledneho volneho miestecka.

Zvysne veci vynes z izby, ak do nej nepatria.

A mozes ist na dalsiu izbu.

Odporucam zacat spalnou. Ked ju urobis upratanou a volnejsou (vzdusnejsou, so zorganizovanymi skrinami) a k tomu dodrzis kazde rano rychle postlanie posteli, aby vas vecer vitala upratana a prijemna, budes mat viac nalady ist upratat a organizovat veci aj inde.
Bordel v spalni prispieva k pocitu marnosti a depresii.

Ako druhu urob obyvacku, lebo tam sa vsetci zvycajne stretavate a travite volny cas. A tretiu kupelnu.
Vyhadzovanie veci z izby, co prave triedis, by malo postupovat smerom k chodbe. Aby vas to donutilo tie veci vyhodit, lebo zavadzaju vo vstupe.

Na pranie sa hodi urobit si do kosa vlozku s tromi oddielmi. Svetle, tmave, cervene (hnede, ruzove,…). Kazdy oddiel v objeme jedneho prania v pracke. Ked sa oddiel naplni, hodis do pracky, operies, vysusis, roztriedis do urcenych krabic do skrine.
Ja nemam urcene pracie dni. Periem, ked je oddiel plny.

Drobnosti z polic v obyvacke vyhodit. Cim viac drobnosti, tym vacsia nechut utierat prach. Sosky, decky, koberceky, svietnicky, dvadsat stojancekov s fotkami,… pretried. Zvysok daj do krabice, ak nevies vyhodit, ci predat/darovat a obmienaj. Budes mat aspon pocit vzdy niecoho noveho, ineho.

V kuchyni na linke mat nevyhnutne veci. Ziadne krabicky s koreninami, cajom, kavou, olej, stojan na dosky na krajanie,…
Maj tam konvicu na vodu, mozno toastovac, ak ho pouzivate casto. Stojan na noze. Ver, ze to staci.

Na stole v kuchyni si dekoracie poukladaj na jeden pekny podnos. Da sa tak vsetko rychlo naraz odlozit, ked treba vyprasit obrus, prestriet, atd.
Ozdoby v skrinkach ako v obyvacke. Cim ich je viac, tym vacsia nechut cistit to. Pretried ich.
Kucharske knihy vsetky do jednej police. Utierky, kuchynske uteraciky na ruky, zastery, nahradne chnapky, obrusy, vsetko do krabic a spolu maximalne do jednej police. Nech su textilie pri sebe. K obrusom pichni aj ozdobne prestieranie, kruzky na obrusky a pod, ak to pouzivate. Ak je toho viac ako do jednej police, ver ze toho tolko nepotrebujes, prec s tym.

Je to toho vela, co urobit, ale plati zaklad: maj zony v dome. Veci rozdel podla zon. Rovnake veci vzdy k sebe (vidis, co vsetko z daneho okruhu mas a kolko toho mas). Dodrzuj pravidlo 70:30 (dve tretiny skrine plne, tretina - teda medzery medzi vecami - prazdna).
Zredukuj vystavene ozdoby. Radsej ich raz za mesiac vymienaj.

valise
22. apr 2024

@hipuska mas ADHD diagnostikovane?

mogy
22. apr 2024

@thirstymonk
@moonlight1210 Tak to je teda parádny návod.

veronikaveronika7
22. apr 2024