Ako sa zbaviť zatuchnutého pachu na prádle?

t1nusa
21. okt 2024

Ženy potrebujem súrne pomoc, lebo už som zúfalá z prania oblečenia.
Poslednú dobu po opratí a vysušení prádlo cítiť zatuchlinou. Skúšala som kapsule na pranie, gély aj práci prášok - výsledok bol rovnaký. Vyčistili sme práčku, filter, tesnenia… práčku máme cca 8 rokov, môže byť problém v nej? Ďalšia vec je, že keď osuším prádlo v sušičke smrdí tiež. Niekedy smrad cítiť až potom, ako oblečenie máme na sebe resp. muž keď sa spotí tak tričko cítiť zatuchlinou. Dá sa ak sušička nejako extra vyčistit keď nerátam filter na prach a vodu? Skúšala som aj vonné oleje do prania ale bez výsledku. Už dlho som nemala super voňavé a čerstvé prádlo, prosím poraďte mi čo robiť…

stormie
21. okt 2024

Mala som ten isty problem ale z nejakeho dovodu len pri ciernom, jediny sposob na ktory som prisla je nesusit ho v susicke 🤷‍♀️

stanka_k
21. okt 2024

@t1nusa nám sa to tiež stávalo, všetko sme vyčistili (práčku aj sušičku) komplet všetko vyhádzali zo skríň, vyumývali ich. Znova som všetko oprala (zmenila som Ariel a Persil na Savo max vrchnák prostriedku ) dávam mini kvapku herbow aviváže (namiesto vrchnáku normálnej) a guličky Lenor. Práčku dávam do trištvrte a v skrini som to preriedila, aby nebolo oblečenie jedno na druhom. Medzi oblečením mám vonné čajové sviečky (bez tej misky) ešte chcem kúpiť dezinfekciu do prádla a práčku čistím octom a sódou po cca každých pár praní. Zatiaľ to je ok, no nemám to dlhý čas, tak dúfam, že to tak aj ostane, lebo to už má asi porazí 🤷🤣
Ale rada vyskúšam nejaký dobrý tip, ak niekto bude mať
A teda robilo mi to aj cez leto, keď som sušičku nepoužívala. Kedysi som do nej používala vonné obrúsky, no to neplánujem. Smrdelo to po čase aj tak (priamo po vysušení voňalo) tak myslím, že sušičkou to nebude

stanka_k
21. okt 2024

@stanka_k a rovnako aj keď som používala prach na pranie a nie gél

akvi
21. okt 2024

@t1nusa musíš vyčistiť práčku viackrát. Tiež sa mi toto stalo, kúpila som čistič práčky a dala na 90ke prať. Odsledovala som, keď vypúšťala vodu ( vytiahla som hadicu a pustila do lavora) a bola som zhrozená, čo odtiaľ ide. Zopakovala som trikrát za sebou zakaždým s iným čističom. A pomohlo to. Teraz veru čistím raz za mesiac, nie občas, ako doteraz. A viac dávam prať aj na 60-ke a tiež občas dávam dezinfekciu. Pomohlo to výrazne. Ono bohužiaľ to pranie na nízkych teplotách+pracie gély+ tvrdá voda spôsobujú usadeniny, ktoré smrdia. Inak presne taký istý humus šiel z práčky, ako keď rozoberieme sifón na umývadle a taká tá mazlava čierna špina je v tom.

majka99999
21. okt 2024

Tiez pouzivam praci prasok a minimum avivaze, naozaj len obcas davam. Aspon 1x mesacne periem na 60, plachty, uteraky biele... 1x za 2 mesiace cistim na 90, to tam hodim starsi uterak. Usadzala sa nam v pracke taka mazlava seda hmota, mame zhora plnenu, som to gumene tesnenie okolo bubna utrela a nechutne... Teraz mame rok novu a avivaz som pouzila 4x mozno, pracka cista.

dixitka
21. okt 2024

Ja som mala nedávno tento problém. Robilo mi to iba naše tmavé prádlo (synovi periem zvlášť a jemu vôbec nesmrdelo, aj biele veci, posteľné prádlo, uteráky boli ok). A neviem, ako presne sa to stalo, možno som to niekedy vyvesila neskôr a stihlo to stuchnúť a potom sa to tam držalo, lebo keby to bolo práčkou, smrdelo by asi všetko. Tiež som skúšala čistiť práčku, do prania pridávala dezinfekciu atď, no pomohlo až, keď som po dopraní ešte dala krátky cyklus bez prášku, iba s octom (do nádobky na aviváž po rysku maxima). Hneď to bolo o 90 % lepšie. Takto som to robila cca 2 týždne po každom praní tmavého, no a ten ocot úspešne odstránil ten puch z prádla. Teraz už ocot nedávam a je to OK.

stormie
21. okt 2024

@dixitka a davala si pradlo potom do susicky? toto ma nenapadlo, octom som len cistila pracku, dakujem a vyskusam

rozculena
21. okt 2024

do každého prania dávam sódu na pranie,zmäkčuje vodu a zvyšuje účinnosť prášku,a raz za týždeň vyperiem niečo na 60tke

sandra49
21. okt 2024

@t1nusa aj mne sa to stalo. Ale iba na čiernom prádle. Po vyskúšanie všetkého možného som zistila, že jedno muzove tričko ktoré nosil často a išlo do každého čierneho prania to robila. Vtedy som sa dočítala ze mohol prestarnut materiál a preto smrdí zatuchlinou. Tričko som vyhodila, začala som používať dezinfekciu alebo ocot do každého prania a je po probléme.

dixitka
21. okt 2024

@stormie nedávala, lebo sušičku nemám 🙂 mne to prádlo najviac smrdelo za mokra, hneď po vybraní z práčky aj počas sušenia. Keď už bolo úplne suché, tak to bolo o dosť lepšie, no stačilo sa trocha spotiť a smrad bol späť.

t1nusa
autor
21. okt 2024

ďakujem za tipy ženy, ide mi to na nervy a je jedno či použijem sušičku alebo prádlo len vyvesím na sušiak, v lete som sušila len von a takisto prádlo smrdelo… čo som si všímala tak dcerkine veci necítiť, moje tiež nemám ten pocit, len mužove áno a je jedno či je to biele tričko alebo tmavé, lacnejšie alebo drahšie… ale sme z toho už zúfalí

luxus10
24. okt 2024

@t1nusa sanytol do pradla pri prani, vyssia teplota prania jednorazovo, a pri suseni na susiaku pouzit elektricky odvlhcovac , pod pradlo dat, aby rychlejsie pradlo uschlo....preto smrdi to pradlo, lebo ho staci raz nespravne ususit, a bakterie zostanu...

stormie
24. okt 2024

@luxus10 ja mam susicku a smrdi ked ho tam ususim, ale iba cierne

luxus10
24. okt 2024

@stormie inak to cierne pradlo sa tu uz rozoberalo...vraj je to materialom...mne ziadna farba nesmrdi ani po vysuseni tak alebo tak...