Ako sa neodsťahovať aj s plesňou?

bokabuka
15. sep 2024

Bývame v podnájme kde je všade pleseň. Keď sme sa minulý rok v júni nasťahovali nebolo tu nič. Majiteľ tu mal elektrický odvlhčovač aj ceresit ale presviedčal nás, že to má len kvôli kúpelni kde nie je vetranie a nie je tam problém s vlhkosťou. Samozrejme, na jeseň to začalo. Je to byt na prízemí (úroveň zeme, nie je vyvýšené) pod lesom v tieni. Plesneli nám steny a postupne napríklad aj posteľ, stôl, skrinky, topánky, elektronika no úplne hocičo v celom byte. Pri akomkoľvek náznaku plesne výrazne savujeme, umývame, vyhadzujeme plesnivé veci. Konštantne odvlhčujeme, v každej miestnosti máme ceresit, púšťame elektrický odvlhčovač, v kúpelni majiteľ bytu inštaloval odsávanie a zapíname aj každých pár mesiacov ozónovač. Okrem toho už teraz v polke septembra kúrime a veľa vetráme. V lete bol kľud a teraz ako začalo pršať sme späť kde sme boli pred rokom a bojujeme. Samozrejme chceme odísť ale byt je v dobrej lokalite, za dobré peniaze, chceme si tak o pol roka kúpiť vlastný dom a preto tu ostávame nech si čosi našetríme a zároveň máme psa s ktorým je hľadanie podnájmu extrémne náročné. No a okrem toho, že rada privítam akékoľvek ďalšie rady ako proti tomu bojovať, zaujíma ma, či si aj potom túto pleseň neodnesieme so sebou? Ako sa vôbec potom presťahovať bez toho, aby sme si to rozmnožili v novom bývaní? Sťahoval sa niekto z vás takto úspešne z plesnivého bytu? 90% nábytku nebudeme brať, chcem si zobrať iba jeden výškovo nastaviteľný nový stôl a inak nič, ale nám tu splesnelo už za ten rok fakt hocičo, sme z toho na nervy, bojím sa že to prinesiem v oblečení a podobne. A tiež by ma zaujímalo čo a ako si odsledovať pri obhliadkách domov, aby sme tomuto problému potom predišli vo vlastnom? Nikdy sme nehnuteľnosť nekupovali a nemá nám kto poradiť ale chcem si pred kúpou naštudovať čo sa dá. A ešte by ma zaujímalo či niekto používa aj niečo iné okrem sava? Ale nie len na steny no aj na nábytok, veci, fakt hocičo nám tu splesnelo.

viestta
15. sep 2024

@bokabuka vsetko co prenesies staci vyprat a vysusit. Ked nebude v novom byvani vlhko, tak tam plesne nebudu ani na obleceni. Ked tam bude vlhko, tak by sa tam plesne objavili aj keby ste kupili vsetko nove.
A Savo vobec nie je dobre, to je dobre len na to co sa moze oplachnut. Su nechlorove fungicidy na trhu, uz je ich teraz dost a bezne sa daju kupit. Pouzivaj tie. A ceresit je na dve veci, potrebujete vykonny elektricky odvlhcovac. Nech bezi hoc aj 24 hodin denne

lenuska9999
15. sep 2024

@bokabuka tak na oblečenie existuje aj dezinfekcia, tak skus vyprať v tom a vysušiť. Taktiež savo na steny a veci neodporúčam. Píše síce, že odstraňuje pleseň, ale z vlastnej skúsenosti viem, že ju len vybieli a spory plesne nezabije. Pleseň sa bude robiť ďalej.

bokabuka
autor
15. sep 2024

@viestta ďakujem ti za odpoveď, máme aj elektrický odvlhčovač, tie ceresity mám v podstate len nech je ak by to pomohlo o pol percenta som rada, skúšam hocičo. Ale pokiaľ savo nie je dobré skúsim určite aj iný fungicíd, vieš mi prídadne prosím odporučiť nejaký ktorý by bol vhodný aj na nábytok, veci a nie len na steny?

viestta
15. sep 2024

@bokabuka fungistop mam vyskusany, ale neostane ti nic ine len citat navody, hladat na internete, ja toto uz neriesim

bokabuka
autor
15. sep 2024

@lenuska9999 používame sanytol dezinfekciu na oblečenie v praní, je tá fajn alebo niečo iné? V každom prípade oblečenie je asi jediná vec čo nám neplesnie, ešte aj topánky áno ale oblečenie za viac ako rok nie tak možno aj vďaka tomu.

lenuska9999
15. sep 2024

@bokabuka tiež mám skúsenosti len so sanytolom

karmen118
16. sep 2024

@bokabuka u mojich rodičov, keď splesnela stena tak používali aj savo, ale stále sa to vracalo lepšie to bolo po sanytole - to aj na oblečenie používali. Pri stene, kde sa tvorí pleseň je najlepšie ak vôbec nie je žiaden nábytok a ani koberec aby sa dotýkal steny, ale inak pozor na tie plesne poškodzujú nielen veci, ale aj zdravie - ľudí aj zvierat, môžu vyvolať alergické reakcie, astmu, dýchacie a kožné problémy, vôbec nie je dobré dlho bývať v takých priestoroch. Čo sa týka kúpy bývania, pozor na rožné byty hlavne v bytovkách kde sa zatepľovalo - našim sa takto spravila pleseň v rožnom byte na prízemí, zle zateplili bytovku nie až po pivnice (časť pivnice je nad zemou) a začala nám celá stena v detskej izbe plesnivieť - a nie sú jediný viac susedov to v tej bytovke tak má. Možno by ste si mali zajednať nejakého znalca nech s vami ide na obhliadku bytu/domu, aby vám poradil, popýtať sa ľudí, čo tam bývajú, alebo správcu bytovky. Pýtajte sa aj či bol byt už vytopený a pod. Celkovo byty na prízemí, v rohu a nad pivnicou - čo je úplne alebo čiastočne v zemi - hlavne ak tam počas dňa veľmi nesvieti slnko, býva tam chladnejšie a vlhko, naši majú až zimu od podlahy - oziaba dosť nohy od jesene do začiatku jari, nepomáhajú ani hrubšie koberce. S kúpou domu nemám skúsenosti.

kavasmliekom
18. sep 2024

@bokabuka pred 2 mesiacmi sme sa sťahovali z plesniveho domu. Presne tak ako opisujes ty, my sme tam však vsetko nechali. Plesní e matrace by som aj tak nechcela ani vyčistené. Skrine zadné dosky boli až premočené od tolkeho striekania sava, jedine, co sme brali, boli záclony, stoličky, koberec.

luxus10
18. sep 2024

ako mate nastavene plastove okna ? na zimny rezim ci letny rezim...treba nastavit na letny, bude lepsia cirkulacia vzduchu v byte.....nabytok nesmie byt uplne pricapeny ku stene, rohy nechat volne, ten odvlhcovac, ceresit prakticky o nicom, ten elektricky co mate, treba pozriet ci postacuje na kapacitu miestosti...

dalej vasa podlaha od pvnic by mala byt zateplena-teda strop pivnic, a predpokladam , ze bytovy dom je tiez zatepleny...

bokabuka
autor
23. sep 2024

Ďakujem vám všetkým za rady. Nábytok sa žiaden steny nedotýka, na to tiež dávame pozor, akurát čo tak čítam vaše správy tak asi fakt vymeniť savo za iný fungicíd, to musím kúpiť, len sme nedávno na akciu kúpili hneď 5 fliaš keďže sme vedeli, že to s jeseňou príde zas. A čo sa týka zdravia, máme silné podozrenie, že nám z toho trpí pes, mal zrazu veľké problémy a potom sme našli pleseň pod skrinkou kde mu občas zapadnú loptičky a aj pod stolom pod ktorým leháva. Samozrejme stôl klasický, konferenčný, vôbec nie pri ničom pritlačený, nechápem ako sa to aj tam dostalo a dokonca splesniveli veci ako ovládač od hernej konzoly a podobne ktoré sme mali položené v poličke stolíka, no čistý hnus. Brať odtiaľto chcem jeden elektrický výškovo nastaviteľný stôl, lebo bol drahý a je aj tak skoro celý kovový, inak žiaden nábytok ani koberce ani nič podobné. Odsťahovať sa chceme ale najskôr okolo Vianoc to dokážeme finančne, tak ešte pár mesiacov musíme bojovať. Iný nájom len na pár mesiacov, za podobné peniaze a so psom ťažko nájdeme tak snáď čoskoro pôjdeme preč.