Ako oprať nové uteráky, aby boli savé?

bambieblue
1. aug 2024

Ahojte baby prosím máte typ ako dosiahnuť aby uteráky boli savé? Totižto som kúpila narýchlo uteráky na tábor pre deti z čínskeho obchodu a síce je písané 100% ale vôbec to nie je klasický froté uterák. Vďaka za rady a tipy 🙂

egonsk
1. aug 2024

@bambieblue no uteraky sa peru bez avivaze v makej vode a mozu sa prezehlit, potom saju jak spongia. Ale iba ked su to neni umelinove, tie falosne silony prezentovane ako bavlba ti riadne sat nebudu proste.

viestta
1. aug 2024

Oper na vyssiu teploty, miesto avivaze daj ocot. Na jeden tabor posluzia, potom sa uvidi

egonsk
1. aug 2024

@viestta len pre zaujimavost aky ucel tam ma ten ocot? nepotrebuje z nich vyprat farbu, resp. ich zastabilizovat, ani vyprat vapenate usadeniny z vlakien, kedze su nove, tak co by tym dosiahla? Ak myslis, ze koli zmakceniu vody, tak si uvedomujes, ze ich moze doflakatit a pripadnemu jemnemu silonu aj ublizit, kedze nevie z coho realne su, ze? 😉
Aj pri tom mojom spomenutom prezehleni berem automaticky v uvahu, ze sa pozrie najprv na stitok, kde je uvedena teplota... ale ocot, t.j. kyselinu ...no neviem ci strielas od brucha ako pri elektrikaroch, alebo to myslis vazne.

viestta
1. aug 2024

@egonsk pri uterakoch od Cinana toto riesis?

egonsk
1. aug 2024

@viestta je mi fuk, kde nieco kupim, ku kazdej veci sa chovam tak, aby aj nieco vydrzala a dovtedy posluzila na ucel na ktory bola vyrobena a zakupena.

viestta
1. aug 2024

@egonsk tak sa staraj. Ja pouzivam ocot miesto avivaze, lebo mame tvrdu vodu. Nepouzivam avivaze, pretoze nicia vlakna, znizuju savost a zasieraju pracku

aandrea9
1. aug 2024

@bambieblue ak je to umelina tak z toho savý nespravíš ani zázrakom

dadis
1. aug 2024

@egonsk Ocot dezinfikuje, rozpusta mineraly v tvrdej vode - teda robi ju makkou. Ja osobne ho nepouzivam, lebo milujem tvrde uteraky. Ale poznam ludi, co pridavaju ocot do prania.

ina2405
2. aug 2024

@bambieblue uteráky periem vždy s octom na 60°. Rovnako aj utierky na riad. Pravdaže nikdy spolu. Ten ocot aj dezinfikuje.