Ako čistiť podlahy parným mopom?

petrassvk
7. jan 2025

Ahpjte vsetci,

mozno je to pre niekoho banalna otazka, ale hoci som vo vlastnej domacnosti uz nejaky cas, toto je pre mna novinka. Aky je spravny postup pri umyvani podlah parnym mopom?
Konkretne ma zaujima:
1. ked po umyti miestnosti uvidim, ze ta handra od spodu je spinava, tak ju rucne "preperiem", kym prejdem na dlasiu mistnost, alebo proste mopujem, a vyperiem to az ked skoncim celkovu pracu?
2. Mopuje sa tiez niekolko krat, az kym ta handra odspodu neostava cista?

Parny mop este nemam, preto neviem, ako to funguje. Je to hned po omopovani ciste alebo je to len nahrada cistiaceho prostriedku? Pri beznom mopovani vidim, ze voda je spinava, tak zmyvam aj na viac krat. Ako sa to sleduje pri parnom? Ci proste para je len nakoniec na dezinfekciu po klasickom mopovani?

Ako to prosim robite doma vy?

Vdaka

bg92
7. jan 2025

na jednu handru umyjem cely dom a potom ju dam oprat. medzi miestnostasmi nic neperiem v ruke - umyvam tym len interier, ktory je umyvany pravidelne takze nejaka spina, ktoru by som musela preprat medzi miestnastami nehrozi. prejdem vsetko raz a to staci, mopujes horucou parou takze vsetko zide hned na prvu supu (a to mam psa takze napr choda je riadne zapackana). muselo by to byt velmi velmi zanese aby som mopovala 2x.

janinque
7. jan 2025

postupujem presne tak, ako @bg92, akurát jednu handru používam na prízemie a jednu na poschodie (máme pomerne veľký dom). Po skončení ich periem na 60C. Parný mop používam asi 8 rokov a za mňa je to jedna z najlepších investícií v domácnosti.

choco6
7. jan 2025

Mne nechava mop smuhy, neviem co robím zle 😄

bg92
7. jan 2025

@janinque to je dobry napad mat dve handry ak ma clovek velku plochu, pri preprati jednej to podla mna nevie clovek v rukach tak vyzmykat aby to velmi potom tu podlahu nezmacalo a nenechavalo smuhy. aspon tak si myslim ale neskusala som prepierat kedze netrebalo

petrassvk
autor
7. jan 2025

Tiez mame vacsiu plochu, takze dve handry je tym padom super tip, dakujem pekne. A to mi nikdy nenapadlo, ze tieto handry neprat rucne, vzdy som si myslela, ze to rucne nemoze byt problem, ale radsej to dam na viac kusov a pracku. Super, dakujem

pink_lady
7. jan 2025

ja som mala parny mop, teda aj mam ale nepouzivam ho uz...znicilo mi to podlahy...ale to sa nepytas, tak k veci...mala som viac handri a striedala som v kazdej miestnosti - ved logicky potom tu spinu len prakticky roztieras...aj tu bola kedysi o tom diskusia - ze potom sa mnohe divia ze maju po umyti spinave ponozky...
Inak teraz mam karcher co vysava umyva zaroven - a pri tom si sam priebezne cisti valceky....za mna to bola top investicia...samozrejme valceky potom aj vyperiem

janinque
7. jan 2025

@choco6
@bg92 šmuhy som nikdy nemala, používam na vinyl, plávačku, aj na dlažbu. Mali sme najskôr Bissel, teraz Viledu a fakt som spokojná.

petrassvk
autor
7. jan 2025

@pink_lady ake podlahy ti to prosim znicilo? Klasicke plavajuce? A teda uz ti mop doma iba stoji nevyuzity? Aky je to prosim typ? Ak je funkcny, uvazujem aj o kupe z druhej ruky...

xenia65
7. jan 2025

@petrassvk ja používam mop krátko, asi pol roka. Keďže pred tým som používala klasický mop rotačný, kde som do vody pridávala VIR na plávajúce podlahy, ktorý ich ošetril aj krásne prevoňal, pri parnom mope mi to chýbalo. Vyriešila som to tak, že handričku vyplacham zvlášť vo vedre s pridaním Viru a tak mopujem. Handričku viackrát preperiem v čistej vode, potom vo Vire a ďalej mopujem. Viem, vyzerá to zložitejšie a zdĺhavé ale robím to tak 2x za mesiac Max. Sme doma len 2, bez domácich zvierat, tak to bohate stačí 😄

pink_lady
7. jan 2025

@petrassvk je to tento, black decker 16v1 https://www.sanitino.sk/black-decker-upratovani...
po krajoch plavacky ju tak odzobalo...
P.S.: rada sa ho zbavim, (naposledy v lete som nieco s nim)...ale uz nema vsetko prislusenstvo

nevenka
7. jan 2025

@petrassvk my sme to dostali od svokrovcov, umyvame s tym zatial len dlazbu, ja sa bojim na plavacku 😬. Dlazbu mam v kuchyni, svetlu, matnu, to sa zle zmyva obycajnym mopom. Tymto to zide raz dva, take, ze frkne detom caj a zaschne, uz aj lekvar, med im kvapol a tak. Najprv povysavam a potom mopujem.

xenia65
7. jan 2025

@petrassvk ešte dodám, že mám viledu sú k nej 2 handričky, má široký záber, dostane sa úplne k stene aj do rohov a má 3 stupne pary na plavacky, koberce aj dlažby. Handričku periem ručne v troche saponatu a kefou. Za mňa je zatiaľ super, ale keďže som iné neskúšala nemôžem porovnať. Za tú cenu som spokojná

petrassvk
autor
7. jan 2025

@xenia65 Dakujem za recenziu, Vileda je zatial moj favorit, ak kupim fungel novy mop

petrassvk
autor
7. jan 2025

@pink_lady Ak by ste mali zaujem sa ho zbavit, napiste mi prosim spravu s detailami, co mate k mopu dostupne a vasu predstavu o cene. Vas mop je jeden z kvalitnejsich a paci sa mi, ze ma viacej funkcii. Ale aby som vas zbytocne nezdrziavala, napisem, ze na nete sa da vileda kupit momentalne za 80 eur, aj ked je to "iba" mop. Viacej by som do toho nechcela momentalne investovat. Zaroven bolo by fajn ziskat plusy aj na mojej aj vasej strane, ak vam naozaj iba zbytocne stoji. Dakujem vopred