Zážitok z pôrodnice v Los Angeles

majusina
19. sep 2010

Ahojte mamičky aj budúce mamičky. Nedá mi sa zapojit do tejto diskusie. Chcem sa s vami podelit o moje zázitk yz porodnice v Los Angeles. Ja som tam zila roka a kedze som nemala papiere tak tam hradí zdravotné stát, zenského doktora aj zubárov...
Mala som vynikajpcu pani doktorku, super prístup . V jednej ordinácii 7 vysetrovatelských izieb tak nemuseli ste vysedívat v cakárni na gynde 3 hodiny ako u nás..🙂 Na poslednom vysetrení ked som bola v 39 týzdni mi povedali ze dieta je uz dost velké ze dardsej mi vyvoalju porod aby som to nemala zbytocne tazké a netrápila sa. Hned ma poslali domov pre veci!!!! Muz ma teda odviezol do nemocnice a hned ako som sa prezliekla v nemocnici do zupana pichli mi tekutinu na vyvolanie porodu, celý den aj noc som mal v ruke infuziu , pichli mi aj epiduralku následne....a nic som necitila . ako keby som ani nemal ist rodit a som si pocuvala CD prehrávac...a naraz prisiel doktror s kamilkovým cajom v sálke, este mu trcal sácok zo sálky, ale velmi uznávaný v L.A a povedal:::moze ved vám odtiekla uz voda...o com som ja ani netusila...kedz epiduralka zabrala velmi dávno...a zakrical na sestričky,,pripravte veci.....oni v amerike vás nepresuvaju do iných izieb, vys i lezíte v nadstandardenj izbe a oni prinesu veci a prístropje na koieskach za VAMI....no a doktor si natiahol rukavice, a povedal tlacte a malá vonku...NO v zivote by som nepovedala ze takto lahko s s humorom porodím...uzastný prístup lekárov aj starostlivost a denné a obedové menu do izby so sedackou a telkou s ovládacom a mega sprchou.....nechválim sa ak by sa vám zdalo. ale sama sa zhrozím nad zázitkami s nasich slovenských nemocníc ako to hrozostrasen popísali niektoré zeny....a ja som velmi stastná ze pre mna to bol super zázitok a ziadne bolesti ani ped, ani po porode....ani pocas celých 9 mesiacov som nemala problém.....
ale teraz som na SK a tu by som nechcela rodit a 2. detatko sa nechystáme...asi mám aj strach z toho a z tejto situáciu tu u nás ....☹ aj z finančnej stránky.....

latvia
19. sep 2010

@majusina a preco si sa vratila? 😅 nuz, uz aj na slovensku sa da pichnut vyvolavacka a epidural, dokonca su takmer v kazdej nemocnici aj nadstandardy 😉 neviem aky caj piju nasi porodnici, mozno aj kamilkovy 😀

majusina
autor
19. sep 2010

no ale mna sa nepítali a napichali ma,,,haha....
že preco? rozisli sme sa s bývalým a tak som prisla s malou sem na SK, no skoda. ale taký je zivot, teraz mám priatela a malá má tatinka,,,doslova a dopísmena...bývalého ani nepoznala lebo bola bábo... 🙂

latvia
19. sep 2010

@majusina no o to horsie ze sa ta nespytali a napichali ta 😅 to dufam nepovazujes za znamku dobrej nemocnice 😝

rabiva
19. sep 2010

🙂 no to je pekne, ze mas prijemne spomienky na porod. No na Slovensku nie sme 100r za opicami, nastastie tu tiez mame rozne moznosti, ako uz pisala Latvia 😅 😅 a bat sa nemusis, staci si vybrat.

Ja som rodila pred 5r sice iba v sukromnej kosickej nemocnici a tiez som mala stravu na izbe a rodina ma mohla prist pozriet kedykolvek 😀 a epi som nechcela a odrodil ma sluzbukonajuci dr., kt. sa odomna ani nepohol, este aj stihol manzel upozornit ze uz moze fotit 😀 😀

Obcas si pozriem na MTV reality show "16 and pregnant" a ked vidim ako su pri USA porode vsetci - partner, matka otec, partnerovi rodicia, kamosky... nuz toto by som urcite nechcela 😝 ale tot moj skromny nazor... 😎

zitaje
19. sep 2010

No ja neviem, keby som takto porodila, ja by som mala z toho skor traumu ako dobry pocit 😅 . Mne na nemocnicnej strave az tak nezalezi, a na nadstandardnej izbe tiez nie, ale keby ma bezdovodne napichali kadejakymi infuzkami, to by mi teda sakra prekazalo! 😕

murinka
19. sep 2010

tak to maju fakt zazracne epiduralky ked si vobec nic necitila 😕 😀nech mi to nikto netvrdi ze porod sa da v pohodicke prezit s ,,dugolkami,, v usiach 🙄 aj ja som mala epidural a modlila som sa aby som to mala uz za sebou 😝

kkiki
19. sep 2010

baby co ste take zle , jasne ze aj tu je to vsetko tak ako ma byt, len sa podelila o skusenost a verte ci neverte ak by ste si presli pobytom tam a tu tak by ste spominali viac asi na ten us 🙂 su to v podstate len malicherne rozdieli, ale pre pohodu zeny podstatne ... amici si ziju svoj ufonsky zivot a vobec im to nezazlievam ,aspon nenadavaju a nefrflu ...
majusina a je naozaj pravda, ze sa tu nemusis nicoho bat 🙂 a nikdy nehovor nikdy , mozno novy tatinko taktiez tuzi po svojom potomkovi 🙂

luciask
19. sep 2010

@latvia myslim, ze majusina asi zabudla, ze urcite podpisovala nejaky papier o tom, ci mozu epidural dat. V usa lekar neurobi nic bez podpisu pacienta, potrebuje sa chranit, aby ho pacient nezacal sudit o velke peniaze. Takze myslim, ze majusina si skor nie je vedoma, co podpisala.

latvia
19. sep 2010

@kkiki jaska ze porodnica v LA je ina nez tu, len sme chceli podotknut ze to iste len v trosku inom prostredi sa da absolvovat aj tu 😉

latvia
19. sep 2010

@luciask ano, velmi pravdepodobne 😉 v teme tusim porod mimo nemocnice alebo v teme michel odent bol rozoberany film ohladne porodov v amerike. vela moznosti na vyber im tam nedavali 😅

kkiki
19. sep 2010

@latvia ved som to napisala 🙂 ale popravde mat tu postel co tam a stravu bohatu na vitaminy tak to je rozdiel .. aj ked zeru stale mcdonald ... a zalezi pravdaze aj do akej nemocnice sa zase dostanes , ale ved to aj tu ... 😉 no a presne ako pise luciask , tam podpisujes vsetko ...

latvia
19. sep 2010

@kkiki verim tomu ze vybavenie a aj pristup je lepsi 🙂 urcite tam maju rodicky lepsi pocit nez z nasich polorozpadnutych nemocnic. len som podotkla ze epidural a vyvolavacku dostane zena aj u nas, aj nadstandard a dokonca aj u nas podpisujes vsetko 😅 takze jediny rozdiel vidim v....klime 😉

kkiki
19. sep 2010

@latvia ved ja suhlasim, pisem ze sa vobec nicoho nemusi bat ....

latvia
19. sep 2010

@majusina mna by zaujimal aky je tam chod nemocnice.....ranne vizity, ranne vstavanie, a ako si rodila - kedze pises ze na posteli v nadstandarde - ci ti drzali nohy,alebo si bola mimo postele na 4 alebo ci si rodila priamo do postele(mozno cudna otazka ale ako vyzerala potom postel 😅) nech si to viem lepsie predstavit 🙂 a ci si mala nastrih hradze

majusina
autor
20. sep 2010

kadzé dve- tri hodinky chodí kontrola - visita ale zvycajne jedna sestrička opýta sa ci dieta papalo, zene skontroluju brucho, spýtaju sa ne prípadné bolesti, zmeraju tlak ...tam je postel ktora sa na konci predelí na dve a dá sa vybrat, takze tá prípaden uspinená cast sa vymení za druhu.Takze postel sa skladá z 2 dielov. Nohy mi drzala sestricka ale dlho nemusela lebo malá bola hned vonku. Sestička ma masírovala takze nastrhihovat ma nemuseli a ja som pocas celého tehotenstva chodila na prechádzky , bývali sme na kopci a kedze som musela vyprevádzat nevlastného synceka do skoly denne hore a dole, tak som sa teda riadne presla....z kopca do kopca a poobede znova, lebo muz robil na inej strane mesta a chodil skoro do roboty...a zevraj to je super vec chodza, lebo dieta sa velmi dobre usadí v panve a lahko sa rodí, neverila som tomu ale je to tak, mal doktort pravdu🙂))
aj ked som sa unvaila tým chodením a kolkorázy som fucala jak vlak ale stálo to zato....

majusina
autor
20. sep 2010

pre kkiki: más veru pravdu co si písala v príspevku a dakujem za povzbudenie...no s dalším dietatom to nie je také isté 🙂 partner pracuje daleko a chystá sa do zahranicia, no tazko sama s dietatom a nieto este s dvoma... ☹

majusina
autor
21. sep 2010

@majusina a este taký detaillík. ktej nemocnici v L.A...ráno, na obed a vecer vzdy parádne menu, a este sa ma prisla sestrička spýtat ci chcem nízkotucné alebo plnotucné mlieko do kávy....a ryba so salátom....no parádicka....a pred troma mesiacmi som bola s dcérkou tu v Tn v nemocnici lebo jej vyberali mandle a este sme si museli priniest aj toleták a mydlo na ruky...tak super je to u nás vybavené... ☹

majusina
autor
21. sep 2010

V Glendale . to je mesto v Los -angeles. Mám rodný list malej kde je v pozadí nemocnica s palmami , skusim to zajtra zoskenovat a dám sem...no robia to krásne...

majusina
autor
21. sep 2010

@zitaje ja som mala super pocit, ako keby som bola doma v izba, práveze tam má clovek aj zvukotesné steny tak je tam tichucko, klud , klíma, a nic zenu nerusí, nikto....ja som velmi stastná ze som tie dni takto strávila. a to ze mi pichli epid. ved to nebolí a co najlepsie ze to umrtvilo pol tela a zena sa netrápi a ani som nevedela ze sa nieco deje.. tak ale tu su aj iný ludia, tam je pl L.A mexicanov a milých ustretových a nie tu sa sestricky tvária a dávaju najavo ze musia byt v práci...co uz....ale uricte si vela báb povedalo ze su to prifarbené veci...nie su....

rhodosbb
22. sep 2010

@majusina, ja som rodila pred mesiacom v bb a nemyslim si, ze je to u nas az take hrozne, urcite ak sa rozhodnes mat druhe dietatko na SK, tak sa nemas coho obavat 🙂
sestricky aj lekari boli velmi mili, usmiaty, na kazdej vizite sme zartovali, dokonca aj upratovacka, ked mi prisla upratat izbu, sa ma opytala ako sa mam 🙂 a mne tiez nosili jedlo na izbu a pytali sa ma, ci si dam kavu alebo caj a nakoniec mi vzdy doniesli aj to aj to 🙂
a urcite by som nebrala ako vyhodu to, ze ti pichli vyvolavacku...predsa len je to neprirodzeny zasah, u nas ti ju daju, ked je na to vazny dovod a nie preto, aby sa zena netrapila...dieta vie predsa najlepsie, kedy ma prist na svet 😉
pocula som, ze v amerike dokonca zeny rodia aj v siedmom mesiaci, lebo baby je male a oni potom nemaju taku velku jazvu po cisarskom...chore 😒

majusina
autor
22. sep 2010

no más právdu aj mne povedal dr. ze radsej o týzden skor nech porodím alebo o dva a ze sa bude lahsie rodit. no vies ja neskusená som suhlasila no co....ale nastastei vsetko v pohode...to si ma ale upokojila ze aj u nás sa dá. ale vies tu v TN samé zoé skusenosti a najma ten prípad z minulého roku ze novorodenca nasli mrtveho na zemi alebo ako vypadlo jednej z okna, ked ho chcela ukázat rodine,,ale to ozaj asi len tu sa moze stat...🙂
aká si peknucká na fotke...... 🙂

newyorkgirl
22. sep 2010

@majusina ty si trencanka? ja som z TN a roky sme zili v USA, aj som tam otehotnela s prvou, ale rodit som odisla na SK, nie ze by som sa bala starostlivosti, ale skor co by bolo po porode, ze sme tam boli sami, koncili nam papiere a chcela som byt s rodinou, aby si ma uzili este sj s bruskom... druhe som rodila v anglicku, je pravda, ze je tu na SK trocha iny pristup este, ale kazdemu vyhovuje cosi ine a isto si mozes aj tu najst porodnicu a lekarov, ktori ti vyjdu v ustrety... nemyslim, ze ta tu niekto pochopi, kto v USA nebol a nezazil to, ze o com tu rozpravas, teda, nikomu tuna nebude zalezat ake mlieko si mas dat v porodnici do kavy, to mas troska este pomylene asi 😀 😀 😀 ale to je cultural shock, to sa chape, teda ja viem o com to je... proste su to diametralne odlisne svety 🙂

majusina
autor
22. sep 2010

no áno 🙂 aj na tom je kus pravdy a to radsej nebudem spomínat tu výbornu starostivost v nemocniciach v mexiku, aj ked to bola skor smutná udalost lebo som tam potratila ale to vsetko ako sa starali a ako dobre vsetko prebehlo pocas a po zákroku, naozaj to bolo tiez na urovni. a kto tam nebol a nezazil ako si hovorila nepochopí. také metody a prostriedky ze som ani nevedela ze som bola na takom zákroku .ale klíma v izbe a sestričky s dlými ciernymi vrkocmi ako v telenovele 🙂

diapavuch
22. júl 2014

@majusina ked toto čítam tak si asi zbalím kufre a idem do los angeles

hori
22. júl 2014

@majusina no aspon trochu ta potesim, bola som v tn nemocnici na roznych oddeleniach a porodnica bola od vsetkych o level vyssie... 😉 akurat ten epidural a nadstandard cosi stoja... a menu si mozes dat akurat tak v nemocnicnom bufete (nezartujem, chodili sme na vyprazany syr, ked bola v stredu a nedelu sucha vecera 😀 ) ...

ukulela
22. júl 2014

s tym poistenim, ze hradi stat, to sa mi celkom nezda. porody mozno ano. ostatne? vedto by si potom poistenie nik neplatil ...

katren
22. júl 2014

@diapavuch
@hori kocky, vsimli ste si datum diskusie?

suge
22. júl 2014

Priznám sa, že sa akosi nedokážem stotožniť s radosťou autorky úvodného príspevku z takto opísaného pôrodu. Argument "poďme vyvolávať pôrod, dieťa je už dosť veľké, neskôr to bude pre rodičku už len ťažšie" sa mi zdá dosť pochybný na rodenie dieťaťa, ktoré by si možno ešte rado dva-tri týždne pohovelo v brušku a na svet sa vypýtalo samo, bez zbytočného vyháňania ☹. Tiež opis samotného pôrodu s celodennou infúziou, epidurálom a "necítením" rodenia sa mi zdá byť viac tajným želaním na smrť vystresovanej prvorodičky ako opisom pôrodu prežitého v pravý čas a zo známeho dôvodu (je to tak ako to má byť, rodím a teším sa z toho) 🙂. Rada by som poznamenala, že nemám v úmysle negovať autorkinu radosť z takto prežitého tehotenstva a pôrodu. Naopak, prajem jej to a uisťujem ju, že obdobný prístup a služby by v dnešnej dobe našla už aj na Slovensku. Ale od mojej predstavy ideálneho pôrodu má jej opis z vyššie zmienených dôvodov veľmi ďaleko.... 😒

suge
22. júl 2014

@katren Áno, ale kedy bolo na MK niečo také podstatné 😀?

pitufinka
22. júl 2014

Ja si osobne myslim ze sluzby ktore popisujes je mozne dostat aj na svk vid napr sanatorium koch ;)

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre