V ktorých nemocniciach je povolený otec pri pôrode v čase koronavírusu?

kika2810
9. apr 2020

Ahojte, v ktorých nemocniciach aktuálne povoľujú otca pri pôrode?

mima1
9. apr 2020

TN zatial

emmi101
9. apr 2020

Teraz by už nemali nikde nie? Veď ani návštevy nie sú povolené

mima1
9. apr 2020

@emmi101 je to len o nemocnici ci povie ze ok alebo zakaze. Navstevy v TN urcite povolene niesu ale otec pri porode moze byt. A myslim ze aj ZA uz povolila

kleopatra114
9. apr 2020

Trencin, Žilina , Martin

janinah
9. apr 2020

Už s tým prestaňte,to jedna žena neporodí bez toho,aby jej chlap stál pri hlave? vidíte len seba,každý človek navyše na pôrodnici je zbytočné riziko....

mima1
9. apr 2020

@janinah preco lebo ty nerodis preto sa o to nemame zaujimat?
Nie nechcem rodit sama ak to bude mozne muz bude somnou.
Ak by to neslo prezijem to je jasne.

janinah
9. apr 2020

@mima1 ni e,nerodím,len obskakujem pacientov u ktorých neviem,či kašle len tak alebo z covidu /takže rodila by som teraz celkom rada a bez vymýšľania/....ty bud rada,že si tehotná a doma a prestaň prosím ťa jednať sebecky....keby si ty tam rodila a vedla iná žena a jej partner ťa nakazil aj personal,to by bolo akože ok? len preto,že niekto chce a chce a chce?....ale niektorých škoda komentovať....tiež už s tým končím,nemá to význam....

c_est_la_vie
9. apr 2020

@janinah ono z mojho pohladu, ak ma koronu partner, s najvacsou pravdepodobnostou i partnerka a buduca mamicka. Predsalen da sa izolovat od okolia, ale nie od muza v byte. A v pripade porodu mi pride ovela rizikovejsia kriciaca, dychciaca rodicka z ktorej tecu telesne tekutiny ako otec s ruskom a v rukaviciach.

Druha vec je, ze otec pri porode je dolezity pre psychiku zeny a moze “upratat” zdravotnicky personal, ktory niekedy na rodicku zvysoka kasle ( v tomto pripade metaforicky).

Ty sa bojis o seba, to je logicke. Rovnako logicke je, ze zena chce mat pri tychto bolestiach a strese pri sebe aspon jednu osobu, ktora na nu bude mila.

kika2810
autor
9. apr 2020

@janinah Ked nechcete k téme, nevyjadrujte sa. Vôbec neviete, prečo to tá ktorá žena chce. Tu absolutne nejde o to či žena porodí alebo nie bez otca pri pôrode. Avšak nie každému sa podarí otehotnieť lusknutím prsta, niektorých to stojí niekoľko rokov snahy, peňazí, bolesti ... a možno je to pre nich posledný krát a tak daná žena bojuje ako levica aby s manželom daný okamih mohla prežiť a to obzvlásť keď väčšina tehotných už pár týždňov pre istotu sedí doma a rovnako aj ich muži robia z domu ak sa dá.
Viete, niekedy je mlčať zlato 😉... a prajem Vám aby ste podobnú situáciu nikdy riešiť nemusela.

mima1
9. apr 2020

@janinah obskakujem pacientov? To povolanie si si vybrala sama nie? Ci z donutenia? Vedela si co to obnasa. A keby nebola korona kludne moze pacient nakazit niecim inym je tu vela chorob zavaznejsich nez korona.
Ja som za otca pri porode ak je to umoznene. Ak nie nebudem bojovat ze musi. Zvladnem aj sama.

lienka.7
10. apr 2020

@kika2810
@janinah
@c_est_la_vie
Vy ste teda uplne empaticka a asertivna osoba ( myslene ironicky). Presne kvoli takym "ochotnym a milym" ako Vy nechcu byt zeny same.
Keby ste svoju pracu brali ako poslanie, nie ako obskakovanie ludi, nase zdravotnictvo by vyzeralo inak. Ludia vseobecne by sa nebali a Vy by ste neboli frustrovana, ze si na Vas chory clovek vobec dovoli prehovorit, aby ste mu nejako pomohla!!!!
A po dalsie, koronu maju iba tehulky, Vy ako personal ju nemate, ze???? Tak ti prosim ta netaraj hluposti. Ziadna NORMALNA matka vedome neohrozi svoje dieta!!!!
A ozrateho a opiteho bezdomovca, ktory ma prinajmensom svrab a infekcny zapal pluc
Vam uz obskakovat nevadi???

jaroe
10. apr 2020

@emmi101 otec pri pôrode nie je návšteva...

lienka.7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
uzanka16
10. apr 2020

Istotne Trenčín ma povolené zatiaľ, kamoška ma termín začiatkom mája a jej povedali ze zatiaľ otec pri pôrode môže byť

uzanka16
10. apr 2020

Pôrodník Kaščák hovorí, ako sa menia pôrody, prečo nezakázali otcov na sále a či lekári teraz odmietajú robiť interrupcie
Veronika FolentováVERONIKA FOLENTOVÁ

Foto N - Tomáš BenedikovičFoto N – Tomáš Benedikovič
Pôrody sa zmenili. Mnohé nemocnice nedovolia otca či inú sprevádzajúcu osobu pri pôrode. Zakázané sú aj návštevy. Primár Peter Kaščák z Fakultnej nemocnice v Trenčíne opisuje, ako sa menia pôrody. V rozhovore sa dočítate:

prečo v trenčianskej pôrodnici povoľujú partnera pri pôrode aj počas koronavíru,
či môže stúpnuť počet domácich pôrodov,
či je odôvodnené, že niektorí lekári odmietajú interrupcie,
či pribúdajú ženy, ktoré chceli rodiť v zahraničí, ale pre zavreté hranice nemôžu.
Ako funguje vaša pôrodnica?

[ TIP: Odoberajte nové články v rubrike Koronavírus e-mailom. ]
Pôrodnica funguje v inom režime ako obvykle. Tak ako celá spoločnosť pod diktátom koronavírusu funguje inak, tak sa situácia zmenila aj u nás. Na začiatku sme zakázali len návštevy. Postupne sa opatrenia menili a pritvrdzovali v celej nemocnici aj v pôrodnici. Boli sme zvyknutí, že pri pôrode sú duly, partner, ale aj mama alebo kamarátka. Po pôrode mohla rodička bábätko ukázať hneď celej rodine.

Všetky tieto „spoločenské“ záležitosti odpadli. Ženy sú samy, na izbe a ani vzájomne sa medzi sebou nenavštevujú. Bežne sa to dialo, keď sa stretli na oddelení, tak sa porozprávali. Všetci sú izolovaní a musia radosť prežívať sami.

Zmenil sa aj priebeh pôrodu?

Samotný pôrod sa nemení, jedine, že personál aj rodička má rúško. Za normálnych okolností pri pôrode rúško nie je potrebné a ani ho nenosíme. Zatiaľ sme nemali ženu podozrivú, infikovanú, ani chorú na koronavírus, takže pôrody prebiehali štandardne. Po komunikácii s hygienikmi a neonatológmi máme pripravené opatrenia, keby takáto žena prišla.

Vieme, ako by sme postupovali, na ktorej sále by rodila, aké opatrenia by sme spravili, aj kam by bola po pôrode preložená. Vieme aj, ako by sme pomáhali pri dojčení a ďalšej starostlivosti. Toto všetko máme prediskutované.

Máte plán, ako by ste pri žene s COVID-19 postupovali?

Plán máme. Stretávame sa pravidelne s neonatológmi aj s naším tímom a opatrenia spresňujeme. Nikdy sme však takúto situáciu nezažili a na všetky alternatívy sa asi pripraviť nedá. Hovorím, že je nutné čakať to najhoršie a dúfať v to najlepšie. Je rozdiel, či príde jedna infikovaná žena a o dva týždne druhá, alebo ak prídu naraz tri.

Všetky veci môžeme naplánovať, mám pocit, že sme zodpovedne pripravení, ale aj tak má tromfy v rukách vírus. Ako sa on k nám „zachová“, ako to bude naliehavé a aká bude konkrétna situácia, to nik nevie.

Ženy sú dnes samy na izbe po pôrode?

Nie sú samy, len sa vzájomne nenavštevujú. Predtým sa často stretli na chodbe, porozprávali sa, vymenili si skúsenosti. Teraz sa život utíšil. Mnohé izby máme pre jednu matku s dieťaťom, väčšina je však dvojlôžkových. Väčšie nemáme. Preventívne nemôžeme umiestňovať šestonedieľky po jednej na izbu, nemáme takú kapacitu. Pôrody sa nedajú plánovať alebo odložiť. Keď je voľnejšie, tak môže byť každá žena sama, ale aj teraz je oddelenie šestonedelia relatívne plné.

Mnohé nemocnice zakázali pri pôrode sprievodnú osobu. Ako je to u vás?

U nás môže ísť k pôrodu štandardne viac ľudí. Najčastejšie chodil partner a dula alebo partner s mamou či sestrou. Prvé opatrenie, keď ešte neboli také prísne obmedzenia ako dnes, bolo, že môže prísť iba jedna sprevádzajúca osoba. Opatrenia sa však veľmi rýchlo sprísňovali. Už dlhšie teda platí, že partner pri pôrode byť môže, ale nik iný.

Prečo?

Nik o tom oficiálne nehovoril, ale väčšina pôrodníc automaticky zakázala prítomnosť akejkoľvek sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Partner pri pôrode však nie je nejaká roztopaš či luxus. Vo väčšine prípadov je pri pôrode potrebný a pre ženu je to veľmi prínosné. Je to aj odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie, ako aj iných zodpovedných spoločností. Sú dôkazy, že ženám prítomnosť partnera veľmi uľahčuje pôrod.

Nie je to návšteva, niekto, kto tam je zbytočný. Sú dôkazy o tom, že prítomnosť blízkej osoby znižuje nutnosť ukončiť pôrod cisárskym rezom. Jeho prítomnosť teda aj znižuje nutnosť potreby ďalšieho akútneho zdravotníckeho tímu. Sme zatiaľ presvedčení, že výhody toho, že je partner pri pôrode, vysoko prevyšujú hygienické a epidemiologické riziká.

Máme urobené preventívne opatrenia – partner musí podpísať veľmi podrobný informovaný súhlas. Samozrejmá je cestovateľská anamnéza, aj keď tá už o chvíľu nebude podstatná, lebo vírus tu už reálne je a cestovanie sa zastavilo.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Aj on má rúšku?

Áno, a pohybuje sa len v jednej miestnosti. V Trenčíne máme našťastie tak vybudované pôrodné sály, že od prijatia a počas celého pôrodu je s rodičkou v jednej miestnosti, takže sa nikam nepresúvajú. So ženou je ešte dve hodiny po pôrode, ale na návštevy už chodiť nemôže. Konzultovali sme to vo vnútri tímu, aby z toho personál nemal obavy.

Hovoril som o tom aj s epidemiológmi, hygienikmi, profesorom Krčmérym, s mnohými kolegami v zahraničí. Niektoré pôrodnice v zahraničí zrušili možnosť ďalšej osoby pri pôrode, inde bola táto možnosť ponechaná. Z epidemiologického hľadiska je situácia takmer identická, či tam partner je alebo nie.

Ako to myslíte?

Tehotné ženy majú strach. Naozaj nikam necestujú v období termínu. Ani ku kamarátke nepôjdu, lebo sa boja. Sú teda doma a ak sa dá, je s nimi aj manžel. Ak pracuje a chodí von a môže sa s niekým stretnúť a infikovať, zasa sa vráti domov k žene. Ak je infikovaný on, tak je takmer isté, že je infikovaná aj jeho žena. V tom je vysvetlenie podobnej epidemiologickej situácie.

Ak nejaví rodička ani partner žiadne známky ochorenia a splnia aj ostatné podmienky, je možné, aby bol partner pri pôrode. Oficiálne to zakázané nie je. Žena má, naopak, základné právo, aby mohla mať partnera pri pôrode. Kým to nezakáže oficiálna autorita, tak sa budeme snažiť čím dlhšie túto možnosť zachovať.

Samozrejme, ak by sa situácia vyhrocovala a zhoršovala, tak je možné, že túto možnosť budeme musieť obmedziť, ale také aktuálne to nie je.

Čím viac osôb, tým je potenciálne riziko väčšie, to je častý argument. Nemali z toho obavy vo vašom tíme?

Každý sa bojí, niekto viac, iný menej. Hrať sa, že sa nič nemôže stať a že sa ničoho nemusíme báť, nie je dnes namieste. Súhlasím, že čím menej ľudí, tým lepšie. Ale potom by sme museli obmedziť všetok personál na minimum. Teraz tlak nie je taký veľký, obmedzili sa plánované výkony aj ambulancie a oddelenia sú vo fáze prípravy na najväčší nápor.

Aj z personálu môže niekto priniesť nákazu, aj strava sa vozí, možností prenosu je veľmi veľa. Stopercentne sa nedá povedať, že sa to nemôže stať, ale výhody prítomnosti partnera omnoho prevyšujú riziko. Ako som spomenul, jeho prítomnosť potenciálne aj chráni časť vzácneho akútneho anestéziologického tímu.

A ako to berú vaši kolegovia?

V tíme sa možno niekto bojí. Ale komunikujem o tom denne s vrchnou sestrou, kolegami, so staničnou pôrodnej sály. Ak by prevládol strach, tak aj to treba vziať do úvahy, rešpektovať to a neísť proti vlastnému tímu. Ale zatiaľ to tak u nás nie je a nemám signály, že by obavy prevyšovali nad pochopením významu partnera pri pôrode.

Sú teraz vyššie hygienické nároky?

Čistiť a dezinfikovať sa musí v nemocnici vždy. Jasné, že sa aktuálne používa dezinfekcie viac, lebo o tom denne počúvame a kladie sa na to dôraz. Som presvedčený, že aj pred epidémiou sme dodržiavali štandard. Chcem ešte povedať, že rodičky a ich partneri dnes pri pôrode veľmi spolupracujú. Sú vďační, že tu môžu byť spolu.

Už sa nedeje, že by partner chodil po celej pôrodnej sále, hľadal sestričku, išiel niekam von. Nedebatujú o rúškach. Veľmi si vážia, že tam môžu byť, lebo chápu, že nie všade to je možné. Zatiaľ sa nám potvrdzuje, že aj v tejto dobe pôrodníctvu prítomnosť partnera pomáha.

Kvôli kríze s koronavírusom sú zatvorené hranice. Niektoré ženy, ktoré plánovali pôrod v zahraničí – v Česku či Rakúsku, tak budú rodiť na Slovensku. Stúpa vám počet pôrodov, možno aj žien, ktoré chceli ísť do zahraničia, ale nemôžu?

Ťažko sa to za taký krátky čas posudzuje, ide o zhruba dva týždne. Sú aj bežne výkyvy, keď sa rodí viac a niekedy menej. Komunikoval som s jednou tehotnou, ktorá je v 39. týždni, pochádza z Brna, chcela tam aj rodiť. Keďže sa už s manželom presťahovali do Trenčína, nemôžu odcestovať, lebo by sa nemohli vrátiť. Povedala mi, že inak by rodila v Čechách, ale teraz bude rodiť u nás.

pandorra
10. apr 2020

@janninah neviem prečo si taká útočná, nakaziť nás môže predsa aj zdravotnícky personál. Budeme sa tu teraz všetci osočovať? Napríklad mne sa stalo, že som bola na ultrazvuku, kolega môjho lekára bol lyžovať v Taliansku a bol Covid pozitív a bol v kontakte s mojím lekárom, ktorý tak musel ísť do karantény. Nikto ma nanič neupozornil a dozvedala som sa to až z telky....Nejdem kvôli tomu obviňovať všetkých zdravotníkov, že sú nezodpovední. Keď chce rodička prítomnosť otecka pri pôrode, malo by to jej byť umožnené. Všetci predsa vieme ako sa niektorí zdravotníci správajú, česť výnimkám.

zuzanadolyx
10. apr 2020

@mima1 presne..uz len kvoli takymto "namosurenym" zdravotnikom by otec pri porode mal byt. Pani by mala ist prikladom a ked tak, v klude vyjadrit svoj nazor. Načo je toto stekanie?

uzanka16
10. apr 2020

@mima1 presne povolanie si vybrala pani sama a musela vedieť do čoho ide, ja napr som učiteľka, viem do čoho som šla, že to nebude med lízať pri žiakoch, že budú aj dobri aj zlí, tiež nechápem učiteľov co sa sťažujú, ak majú problém a sa im nepáči nech neučia.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre