V ktorej pôrodnici môže žena slobodne rodiť?

yanka2828
18. sep 2021

Ahojte žienky.Prosím o radu. Hľadám pôrodnicu v ktorej môže žena slobodne rodiť, bez zbytočných zásahov. Môže si vybrať polohu, prípadne rodiť do vody,je s bábatkom nonstop, lekári nechajú dotepať pupočník a pod. Zvažujem domáci pôrod, ale nie som si istá, či si na to trúfam. Hľadám alternatívu. Niečo medzi. Je taká možnosť na Slovensku, alebo je to sci-fi? Budem rodiť vo februári a rada by som sa vyhla aj testovaniu a veciam okolo toho. Ďakujem krásne ❤

zuzuliennka1
18. sep 2021

Tie “veci okolo toho” sa robia hlavne pre tvoje zdravie a zdravie dietata.. co ak sa nieco skomplikuje, keby si nahodou rodila doma?
A nastrih sa nerobi len tak z pleziru, ci radsej sa dotrhat a potom sit? 🙄🤦🏼‍♀️
Ale ked teda takto - vyber si sukromnu kliniku. A ked nahodou bude problem, aj tak ta odvezu do statnej

hederamonstera
18. sep 2021

@yanka2828 ahojky, na slovensku nenajdes nemocnicu kde najdes vsetko co by si chcela k co najprirodzenejsiemu porodu. Vsetko to zalezi od personalu. Preto je dobre si najst lekara alebo porodnu asistentku, ktora take praktizuje.
Ja rodim vo februari, nasla som si dulu, ktora chodi do skalickej nemocnice a pozna sa tam s primarom, ktory zacina byt otvoreny tymto porodom. Takisto mi spominala, ze je tam jedna lekarka, ktoru fascinuju tieto porody, tak rozmyslam, ze si ju zazmluvnim. Ale tiez by som najradsej rodila doma, ale moj drahy s tym nesuhlasi a jeho podporu potrebujem.

hederamonstera
18. sep 2021

@zuzuliennka1 na to sa nepytala

yanka2828
autor
18. sep 2021

@zuzuliennka1 Dakujem za tvoju odpoved.
Ked sa roztrhnes a zasiju ta hoji sa to omnoho rychlejsie, ako ked ti skalpelom urobia rez. To som zazila a zotavovala som sa z toho dlho. Po troch mesiacoch ma museli znovu sit, lebo sa to nehojilo. Prirodzena rana sa vzdy zahoji skor ako rez, ktory prereze tkanivo.
A neviem si predstavit napriklad rodit v rušku. Vtedy je dych jedna z najdolezitejsich veci. To len k tym veciam okolo toho, s ktorymi nesuhlasim.

yanka2828
autor
18. sep 2021

@hederamonstera Ďakujem ❤
Ta lekarka je v Skalickej nemocnici?

hederamonstera
18. sep 2021

@yanka2828 nie je zaco. Ano. Odkial si? Mozem sa spytat mojej duly, ci nepozna nejaku z tvojho okolia (oni sa vacsinou vsetky stretavaju), ktora by chodila do nemocnic. A ta konkretna ti vsetko zodpovie, poradi lekara, porodnu asistentku, nemocnicu atd 🙂

yanka2828
autor
18. sep 2021

@hederamonstera Banská Štiavnica

hederamonstera
18. sep 2021

@yanka2828 napisala som jej, dam ti vediet 🙂 nasla som este toto https://duly.sk/category/zoznam-dul/banskobystr...

nelca0510
18. sep 2021

@yanka2828 skús Trenčín. Všetko ok vyhoveli všetkému,len ku koncu už som mala problémy tak sa zmenili aj moje plány. Ale čo mám kamarátky a rodili tak tak si chválili.

yanka2828
autor
18. sep 2021

@hederamonstera Si zlata. Dakujem 🙂

yanka2828
autor
18. sep 2021

@nelca0510 Dakujem 🙂

zuzuliennka1
18. sep 2021

@hederamonstera na konci som jej odpovedala, treba citat vsetko, ked uz

sejbipi
18. sep 2021

Pred pár mesiacmi by som napísala Trenčín, no po mojej skúsenosti nie. Pôrod do vody nemožný, polohu som si zvoliť nemohla (dali ma na chrbát, kde mi dokonca prestali kontrakcie), rúško celý čas (doviezli ma na vozíku bez neho, pretože som mala extrémne rýchlo postupujúci pôrod, čo ich ale nezaujímalo a trápilo ich len to kde mám rúško a vyhrážali sa, že ma bez neho neodrodia), hodinové šitie pre nástrih. Dokonca som pred týždňom absolovovala operáciu, pretože 4 mesice dozadu to šitie pokazili 🙂Len dodám teda, že žiadne zásahy neboli potrebné, keďže moje telo bolo pripravené, pekne pôrod postupoval, celé tehotenstvo bezproblémové… Radšej v Čechách, dokonca plnú sumu za pôrod aj prepláca poisťovňa, alebo Hainburg, alebo fakt teda doma podľa svojích predstáv. Samozrejme si zabezpečiť PA, babicu, dulu, ideálne zdravotníka a ideálne rodiť niekde kde je nemocnica blízko. A ak už fakt Trenčín tak zazmluvniť primára, inak nie.

cimage
18. sep 2021

Ja by som tiez bola rada za nieco take na Slovensku. Baby su potom nutene rodit doma. Mne porodnik po porode dcery povedal, ze som mala rodit doma, kedze si dceru chcem nechat pri sebe na bonding a pritom islo o “baby friendly” nemocnicu a na nete pisali, ze bonding je povoleny.
Mna caka porod v marci a tiez uz teraz rozmyslam nad porodnicou. Este sa chcem porozpravat so svojou doktorkou, aky ma nazor a popripade si ju zazmluvnit ked sa dohodneme. Ak nie, tak silno zacinam uvazovat nad domacim porodom, hoci som bola proti. Lebo mne nepridu porody v nasich nemocniciach vobec prirodzene, skor presny opak 🙁

hederamonstera
18. sep 2021

@cimage mam to rovnako.
Neskutocne sa tesim na porod, chcem si to uzit, a aby to bolo aj pre babatko co najmenej stresujuce ale mam strach z nemocnic a ich pristupu tam. Preto tam chcem manzela a dulu. Ale neviem, co budem robit ak kvoli korone nebude moct ani jeden. To je pre mna uplne najvacsi stres, ktory aktualne spracovavam a nejako sa snazim nastavit aj na tuto moznost. Smutne, ze zeny nemozu v pokoji porodit svoje deticky s tym, ze im ich nikto ani nezoberie a nezazije ponizujuci pristup.

tetaandulkova
18. sep 2021

Testovaniu sa zrejme nevyhneš, ja som rodila v máji v KE, palička v nose na príjme bol môj najmenší problém 😀 toto som absolútne neriešila, rodiť som rodila bez rúška, nenútili ma ho mať aj dotepanie pupočníkovej šnúry sa konalo, aj bábätko som mala pri sebe, aj sestričky a lekárka milé boli, hladili ma po ruke, líci keď som už nevládala. Po pôrode ma síce zašívali viac než polhodinu a 2 dni som bola out of biznis, ledva som na nohách stála (stratila som veľa krvi), no napriek tomu sa na pôrod pozerám ako na niečo zázračné. Fakt, ja som sa pôrodu bála od svojich 6. rokov, neklamem, aj celého tehotenstva, aj odberu krvi, predstavy že budem v nemocnici atď. všetkého, ale bolo tam o nás dobre postarané. Ja som po pôrode tie 2 hodiny len kukala do stropu, že ty kks to už je za mnou ??? neverííím, nehovorím že to bolo med lízať ale predstavovala som si to ako apokalypsu, čož vôbec nebola chvalabohu.

sashka22
18. sep 2021

@yanka2828 na slovenskú pôrodnicu je to sci-fi 🙂 ale prekvapujúco v jednej pôrodnici nechali kamarátku meniť polohy, žiadne výčitky, keď odmietala zásahy, preto verím, že sa situácia zlepšuje. Držím vám palce 👍 ja som pre istotu domarodka 🙂 ale snáď, kým dcéra vyrastie, nebude musiet za takéto prirodzené veci cestovať za hranice. A áno, nebojím sa to napísať verejne 😎 inak sa nič nezmení.

ajka0207
18. sep 2021

@yanka2828 a v banskej Štiavnici nebola taká malá pôrodnica naklonená prirodzenym pôrodom?

dzejsik
18. sep 2021

@ajka0207 bola, ale nakolko byvale vedenie mesta predalo nemocnicu Pente a ta ju zatvorila, tak v BS nie je ani len pohotovost… stale sa divim, ze to neprerobili na sukromnu porodnicu tohto typu, islo by im to

ajka0207
18. sep 2021

@dzejsik aha, som netušila, mám to od ruky ale pri prvom pôrode som zvažovala tam ísť, nakoľko pôrodníc toho typu bolo/je na Slovensku málo, tuším aj v krompachoch ešte je. ale veru škoda ze to zavreli a čo máte ako spádovú teraz? Žiar nad Hronom?

dzejsik
18. sep 2021

@ajka0207 Žiar, ale osobne chodíme so všetkým do BB, keď treba

ajka0207
18. sep 2021

@dzejsik veď to že ten Žiar je dosť biedny sám o sebe ale zas BB je už celkom ďaleko. Nuž čo už.

dzejsik
18. sep 2021

@ajka0207 ani nie, 35 min do centra BB, 40 po nemocnicu 🙂 k ziarskej nemocnici to je podla google maps tiez 34 min

cimage
18. sep 2021

A na zapadnom Slovensku neviete o niecom?

yanka2828
autor
18. sep 2021

@ajka0207 Veru je to velka skoda. Ja som prve rodila vo Zvolene. Žiaru som sa chcela vyhnut....

yanka2828
autor
18. sep 2021

@sashka22 Ja obdivujem vsetky zeny, ktore sa rozhodli rodit doma. Niekto ma vacsi strach z nemocnice ako z domaceho porodu. A niekto proste nema strach :D

stanzi
18. sep 2021

Sanatorium Koch v BA - da sa vybrat porodna poloha, po porode 2h bonding, a celkovo velmi preferuju prirodzene porody. Len si tiez treba dobre vybrat porodnika, idealne niekoho kto je sluzobne starsi. Porod do vody na Slovensku nie je mozny nikde, najblizsie jedine v Hainburgu.

yanka2828
autor
18. sep 2021

@tetaandulkova Ja som prvy porod mala ,,normalny,,. Bez vacsich komplikacii, ale dali mi oxytocin, pretrhli plodovy vak, nastrihli ma. Malu dali sice prisat a kontakt koza na kozu, ale potom mi ju doniesli az rano...Mala som problemy s kojenim a cely ten zaciatok bol velmi tazky. Bola som prvorodicka, verila som lekarom. Ale ked sa na to teraz spatne pozeram od prirodzeneho porodu to malo daleko. Preto chcem ist inou cestou. Len do toho vsetkeho prisla este korona a cely ten cirkus okolo toho.

yanka2828
autor
18. sep 2021

@sejbipi dakujem

tatiana1329
18. sep 2021

Ahoj. Ja by som len chcela upresnit tu skalicku porodnicu rodila som tam budu to zachvilu 3 roky a teda moc otvoreny inym veciam teda neboli. Ale nemozem sa stazovat, aj ked slo vsetko tym lekarskym sposobom bolo to vsetko velmi prijemne pre mna a hlavne dost kludne vo vsetkom. Vladol tam pokoj a pohoda velmi som bola spokojna obe deti som rodila tam. A este k tomu nastrihu alebo roztrhnutiu, za mna sa horsie hojilo to natrhnutie ako nastrih. Takze radsej nastrih. Pri prvom som mala nastrih pri druhom sa to bohuzial nestihlo slo to velmi rychlo a nekontrolovatelne a teda hojilo sa to ovela horsie. Ale drzim ti palce aby si nasla porodnicu ktora ti umozni co najviac veci podla teba. Mozno nejaku sukromnu. Skus sa napr opytat v BA v Koch.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre