Slovenka žijúca v ČR, pôrod v SR

silviash
12. máj 2020

Dobrý deň,

Som Slovenska s prechodným bydliskom v ČR, trvalým na Slovensku. Na slovensku som pracovala rok a 3 mesiace v ČR pracujem už rok a pol bez přestávky. S manželom čakáme bábatko, a chcela by som rodiť na Slovensku, kdeže poznám lekára a viem, že budem v donrých rukách a chcem, aby mi rodina pomáhala v prvých 6 týždňoch.

Čo potom bude vyplývať pre mňa? Sice som poistená v ČR ale na SR mám takisto poistenie, vyplývajúce s dohody medzi ČR a SR, kde chodím na slovensku aj k zubárke a mám tam aj gynekologa a nič neplatím- Európske poistenie E106 sa to volá. Dieťa ak sa narodí v SR aké bude mať občianstvo? Budem dostávať materskú a aj rodičovské z ČR ak porodím na Slovensku,ale potom sa naspať vráti do ČR?

Prosím ak má nejaká mamička s týmto skúsenosť, za akúkolvek radu by som bola vďačná.

lucy0807
12. máj 2020

@silviash Ahoj, v prvom rade si rozmysli, či ozaj chceš rodiť v SR už len z toho dôvodu, že v Čechách veru je lepší prístup k matkám. Ja som rodila v ČR, lebo v BA ozaj som nechcela. Ale ok, je to na tebe. 😉
1. Ak máš E106 v pohode môžeš rodiť tu. Ja som šla do ČR ako samoplatca a potom mi slovenská poisťovňa všetko preplatila.
2. Občianstvo sa dedí po rodičoch. Nech sa narodí kdekoľvek, bude po tebe mať slovenské občianstvo. Ak je muž inej národnosti, má nárok aj na to druhé.
3. Materská sa viaže na pracovný pomer takže ak máš v ČR nárok tak máš materskú. S rodičovským je to už ťažšie, totiž ak nemáš trvalý pobyt v ČR znamená že tvoje dieťa bude mať taký trvalý pobyt ako ty, na Slovensku. Rodičovský sa vypláca podľa miesta, kde sa rodina zdržiava, dosť veci sa tam rieši, posudzuje sa celá rodina aj manžel. Takže teraz neviem povedať, či budeš dostávať rodičák z ČR alebo SR.

kulumulu123
12. máj 2020

@silviash ahoj ja som rodila pred 6r na sk tiez som mala znameho Dr porodnika a to bolo super ale potom ten pristup na 600nedeli koniec.... Prave preto som druhe dieta rodila v Brne ziadny zazmluvneny Dr bolo to v January tento rok neda sa to ani porovnat celkovo pristup k rodicke aj k dietatu.... Samostatne porodne boxy kde mas plne sukromie a nie ako na sk dlha chodba rodicky oddelene zavesom sedis na koze a kazdy kto prejde okolo ti vidi az do zaludka..... Moznost zvolit si polohu aka vyhovuje tebe a babatku trends aj na stojaka nikto neriesi. Moznost jest a pit cely cas na porodnom boxe nie ako u nas v case najvacsich horucav ked som mala pocit ze omdlem od smadu si mozes akurat mokrou gazou namocit pery.... Po takmer 13h som skoncila na sekcii najvacia topka partner na operacke celu dobu so mnou uplna samozrejmost... A nemala som ziadny nadstandart....

silviash
autor
12. máj 2020

@lucy0807 ďakujem. Niekde som čítala, že by som mala mať nárok na český rodičovský ale budú s tým papierovačky, ale to nevadí...manžel je Čech takže dieťa môže mať dvojité občianstvo? To by bolo asi najlepšie aj skrz doktorov, keby sme boli na návšteve u rodičov a niečo by sa stalo, tak aby bol ošetrený.
Zdržiavať sa budeme v ČR, manžel je vojak takže moc na výber nemáme, takže žiť budete v CR 🤣

silviash
autor
12. máj 2020

@kulumulu123 a kde ste rodila môžem sa spýtať? V ktorej nemocnici? No ide o to, že ja by som si zaplatila nadstandart v nemocnici na SK. Rodili tam moje sesterky u neho a aj ta starostlivosť úžasná...kamarátka rodila na Obilnaku v Brne a hrozne nešťastná bola z toho celého prístupu...asi čo nemocnica to niečo iné....

kulumulu123
12. máj 2020

@silviash Bohunice a ak mam povedat pravdu Isla by som tam znova....

kulumulu123
12. máj 2020

@silviash kde v cr zijes?

silviash
autor
12. máj 2020

@kulumulu123 som z Brna🙂 takže nemocnica Bohunice poznám 🙂 ide o to, že tady nikoho nemám, manžela pri pôrode nechcem 🤣 a chcem tam moju mamku a celkovo aby mi pomáhala v šestonedelí...pretože je možné že manžel nebude skrz pracu doma, takže to nemôžem riskovať ostať na to sama...a viem že tam budem v dobrých rukách v nemocnici, pretože odrodil všetky moje sesterky a švagrinú a boli celkovo hrozne moc spokojné ...rady má desí že nikoho nemám a bola by som na to sama...

kulumulu123
12. máj 2020

@silviash neviem ty musis vediet a nedalo by sa mamke prist do brna? Mohlaby byt s tebou aj pri porode ak by si chcela.... Ja som tam Isla hlavne kvoli moznosti zvolit si polohu ktora vyhovuje mne vo vsetkych fazach porodu to ostatne bol Len super bonus

kulumulu123
12. máj 2020

@silviash kde na sk by si chcela rodit?

silviash
autor
12. máj 2020

@kulumulu123 ako teoreticky by sa dalo...ale ako dosť nad tým uvažujem. Samozrejme človek plánuje, ale nakoniec sa všetko môže úplne ináč vyvrbit. Len viem že nechcem ist na Obilnak🤣🤣🤣🤣 to tam je hotová smrť...a je to Žilinská nemocnica. Sama o sebe nie je moc kvalitná ale gynekológia pôrodníctvo a interné tam patria medzi top na Slovensku s Martinom a Cadcou.

lucy0807
12. máj 2020

@silviash áno aj môj manžel je Čech, malý má oba rodné listy. Ja som rodila v Brne na Obilňáku a nemôžem povedať krivé slovo. Samotný pôrod ale hlavne potom na šestonedelí. Sestričky super, laktačné poradkyne priamo tam, podpora dojčenia. Akože neviem u koho tvoje sesterky rodili ale to že ony boli spokojné neznamená, že budeš aj ty. 🤷 Záleží čo od pôrodu očakávaš...ak chceš aby sa to dieťa len nejako dostalo von a nech robia s tebou čokoľvek tak ok...ak chceš ľudský prístup tak zostaň v Brne..a ten nadštandard na pôrod tiež nemáš istý lebo nemusí byť voľný keď práve pôjdeš rodiť 🤷

silviash
autor
12. máj 2020

@lucy0807 to je pravda všetko. Ako mám ešte čas nad rozmýšľanim,ale ako vravíš, čo nemocnica to niekto je spokojný. A niekto nie... Zalezi na aké sestry natrafis...a som rada že oba rodné listy bude mať. A potom ho mám nejak aj poistiť na Slovensku keď tam budeme chodiť na návštevy a prípade že by sa mu tam niečo stalo, tak aby ho vyšetrili bez problemov....
Ďakujem vám kocky za rady....ja som sa hlavne chcela informovať čo by ma čakalo a či je to vôbec možné rodiť na SK

lucy0807
12. máj 2020

@silviash presne s tými porodnicami, ja som počula všetko dobré aj zle, proste najlepšie je ísť sa tam pozrieť. Ja som chodila na kontroly na Kramáre, hrôza a des pre mňa už len sa ísť vycikať na tie záchody, ale chvália aj Kramáre, zase sú tam odborníci, len v lete tam bol nával a nestíhali ešte viac ako normálne,.preto som Kramáre zamietla. A osobne som bola pozrieť aj Bohunice aj Obilňák (švagriná rodila dve deti v Bohunicich, veľa kamošiek mám v Brne a rodili tam aj tam a spokojnosť), a proste som si vybrala Obilňák viacej sa mi tam páčilo, dala som na pocity. Samozrejme tiež som natrafila na dve menej milé sestričky, ale to si tak nesmieš brať. Všetko je to o prístupe ľudí, komunikácii, aj tá sestrička môže mať zlý deň...chápeš čo chcem povedať. Takže choď sa pozrite tam aj do tej Žiliny ak sa ti dá a rozhodni sa..😉 držím palce

ajka0207
12. máj 2020

@silviash som zo ziliny a veru oznacit nasu porodnicu ako top? No neviem. Vacsina kamaratok rodila v MT alebo v čechách.

mogaa
12. máj 2020

@silviash v každom prípade dieťa môže mať len jedného pediatra - čiže buď v ČR alebo SR.....

silviash
autor
12. máj 2020

@mogaa určite jedného pediatra, ale keby sa niečo stalo, počas návštevy, tak na pohotovosť a aby sme to nemuseli platiť.

whatever1
12. máj 2020

@silviash Dieťa nemôže mať aj sk aj české občianstvo naraz. Rodičak budeš dostavat z ČR, pokiaľ tam máš aspoň prechodný pobyt a české poistenie. Ak nie si zamestnaná a nemas nárok na matersku, tak budeš mat o to viac papierovaciek ale stále máš nárok pokiaľ tam žiješ a vieš to vydokladovat. K rodeniu na sk-podľa mňa trochu nonsense. Osobne by mi to nestalo za všetky tie stresy a vybavovačky okolo toho. Nikdy nikde nevies na koho natrafis. Môžeš mať zlu skúsenosť aj tu aj tam. Perfektný pôrod sa naplánovať nedá. Zdravotníctvo je na vysokej úrovni aj Čechách. Osobne mi ale príde ze lekári tu majú omnoho ľudskejsi prístup ako na sk. Jedna známa mala zamluvneneho pôrodnika(na sk
) zaplatila si nadštandard, pôrod ju stal ozaj dosť peňazí. Schytala pôrodnu asistentku, čo si ju doberala nech neziape, prečo nevie dýchať že mala ísť na kurz a správala sa k nej hrozne neuctivo. Porodnik dorazil az keď bolo skoro po. Ja som rodila v ČR, neplatila som nič, žiaden nadštandard, ani zamluvneny Dr a pod a bola som veľmi spokojná. Podľa mna si to s vycestovanim zbytočne skomplikujes, ak je to len o tom ze by si chcela byť so svojou mamou nech ti pomôže- tak jednoduchšie pre všetkých bude ak príde ona.
Ale určite to zvládneš aj bez nej...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre