Ahojte, caka ma prvy porod a robim si prehlad, ake su moznosti. Zaujala ma tema rooming-in. Aky mate na to nazor? Mne intuicia hovori, ze ked je matka vycerpana po narocnom porode, je pre nu lepsie, ak moze aspon minmum sil nacerpat tym, ze sa v nemocnici napr. cez noc postara personal. Je porodnica, kde rooming-in az tak nepropaguju? Mam pocit, ze to je preferovane vo vacsine
Úplne s tebou súhlasím. Roomnig je dobrý nápad, ale v našich podmienkach to je ťažko realizovateľné, lebo iné by bolo, ak by mala každá mama vlastnú izbu. Teda aj keď jedna mamička dá dieťa na noc na novorodenecke, tak ďalšie dve majú deti pri sebe a aj tak si neoddychne. Ja som v pôrodnici za 5 dní spala 5 hodín a už som bola úplne hotová, nadávala som na celý ten "úžasný" Roomnig. Podľa mňa nevyspata unavená matka je horšie, ako keď by bola oddychnuta a trebárs dieťa by v noci dostalo UM. Pochybujem, že by potom "nedokázalo sa prisat". Takže za mňa plný 24 Roomnig nie.
A presne ako píšeš, keď požiadas o to, aby sestry vzali bábätko na par hodín k sebe dostaneš "prednášku" že je Roomnig.(vlastná skúsenosť aj som bola toho svedkom) Myslím, že by to tiež malo byt na dobrovoľnosti, ale tiež to asi stroskota na tom, že nie je možné dať každej matke vlastnú izbu.
@ouwecka ja by som tak rada bola, aby mi syna na par hodín v noci zobrali a aspoň by som sa vyspala.Po ťažkom pôrode som ledva vladala o seba sa starat nie to o dieťa.
A ani, napríklad v SK sa doslova oborila sestra na mamičku, že ako to, že chce, aby jej dieťa bolo v noci mimo nej. Na druhý deň s plačom chcela podpísať reverz, lebo už bola polomrtva od nevyspata.
@lalailah Ja som bola po pôrode úplne KO (samotný pôrod bol bez problémov), nevedela som celú noc dvihnúť ani ruku z postele, malého mi doniesli až ráno a doteraz mi je ľúto, že nebol hneď pri mne. Nenapadlo mi uvažovať o tom dopredu, že si budem chcieť oddýchnuť. Keď na tom budeš veľmi zle, určite ti ho nenechajú.
@jaskolka ved prave, nechcem posobit ako "krkavcia matka", ale po tazkej operacii alebo zakroku sa vacsinou odporuca, aby sa clovek zregeneroval. Porod ma nejaku vynimku 😅 Plus si na zaklade toho co som si nastudovala naozaj nemyslim, ze to ma nejaky velky dopad na to, ci zena bude kojit, mozno skorej opacny - ak je zena vycerpana a nevladze, ma podla mna horsie podmienky k tomu najst si vztah k babatku.
@thereisabear ja napríklad som nesmela vstať po pôrode niekoľko hodín kvôli tamponade pošvy a malého mi doniesli, aj keď som vravela, že nesmiem vstať, nechali ho revat vedľa mňa v postieľke, až ďalšia spolupacientja ho brala na ruky a až potom doktor nariadil odniesť ho a dat mi ho až keď som smela vstať. Takže nie vždy je to také ze "požiadam, odneste"
@lalailah ja som v Žiline rodila pred dvoma týždňami a normálne babe zobrali malú na jej žiadosť, lebo bola rozcupovaná z pôrodu.... Neviem teda, možno záleží od sestričiek čo tam zrovna sú ale v tomto prípade nebol problém
ja som tiež mala problém dieťa ,,odložiť" :D rodila som v noci, vobec som nespala a rano o siedmej mi ho uz priniesli. vecer som sestricky poprosila, nech mi ho na noc postrazia, ze sa potrebujem aspon trochu vyspat. povedali, ze nie, ze ho mam mat pri sebe, dali mi flasku s mliekom, ze mu mam dat, ze je hladny. tak som dala, spal asi tri hodinky. potom som si ho zobrala do postele k sebe, zdvihla jednu bocnicu, oprela ho o nu a kojila som pri driemani. kedze to bolo druhe dieta, tak som aspon vedela, ako kojit (pri prvom to bolo horsie). Na druhy den som im ho k nim placuceho rychlo supla do postielky, ze sa idem rychlo naobedovat, tak nech nie je sam placuci na izbe. ani som necakala na odopved a rychlo odisla jest. lebo, samozrejme, obedovat preba ist hned, ako to prinesu, nemeskat... ale inak som bola spokojna, myslim, ze toto bude vsade na slovensku podobne
@michaela789 urcite zalezi od personalu... skoda len, ze sa clovek musi spoliehat na "stastie"😀
@jaskolka ja som mala dva pôrody,prvy 5h dieta mi 1 noc vzali druhu tiez..mevyspata som bola mesiace a dlstavala sa z toho asi pol roka,druhy trval cely den,dcera mebola ano okamih bezo mna, cca tri tyz som bola unavena ale nieega a aji take hrozne ako pri prvom..spala som ked dieta,taky vnutorny pokoj ze mala je ok pri mne asi najviac zavazil ze som nebola unavená..
@lalailah rodila som v Za pred dvoma mesiacmi. Ked ma po porode dali na izbu, po chvilke doniesli aj maleho. Bola som rada, chcela som byt s nim. Ale neskor, ked som mala ist na wc, zistila som, ze som strasne slaba a odpadavala som. Sestricka mi sama navrhla, ze sa o maleho postaraju kym sa nedam dokopy, lebo kebyze ho idem umyt a niekde so mnou plesne o zem, asi by to nebolo najlepsie. K obom porodom som sla s tym, ze chcem byt s babom hned a pri oboch som zistila, ze tu prvu noc sa este potrebujem dat sama dokopy, aby som sa mohla postarat o babo, a ani v ZA ani v MT s tym problem nemali.
@ouwecka tak možno to závisí od povahy.y co sme boli na izbe, každá súhlasila, že rooming by mal byť dobrovoľný. Takisto ako keď predtým nebolo dobre, že "všetky deti" brali paušálne, tak teraz tiež opačne to je a najlepšie by bol taky stred. Proste sa rozhodne matka tam (chceš ho mat pri sebe, ok
Chceš ho mat v noci na novorodeneckom ok)
Nieže matka musí prosiť a ešte sa spoliehať na "šťastie pri ochotnej sestre" alebo sa nebodaj cítiť zle, že čo si to dovoľuje, o to požiadať.
Mne na tomto všetkom príde zvláštna jedna vec, keď je žena po pôrode, teda neviem ako to majú iné pôrodnice, v TN pri prvom pokuse o postavenie sa, či už do sprchy alebo na WC treba zvoniť na sestru, bez jej prítomnosti by žena nemala vstávať, ale keď ide o bábo, to jej chcú silou mocou nechať hneď na izbe? Ja som rodila dva krát vždy v noci, ani raz nemali problém bábätko zobrať do rána na novorodenecké. Ani raz by som nebola schopná sa oň poriadne postarať keby niečo potrebovalo. Určite je lepšie ak je bábätko hneď pri matke, ale zas hrotiť to za každú cenu mi príde veľmi hlúpe. Podotknem, že ani pri jedinom sme kvôli tomu nemali problém s kojením.
@selu11
@jaskolka zalezi určite od porodu,niekedy treba fakt zene davat babo len na dojcenie ale zas to babi vnima ze nie je pri mame.. potom je vec ci je personál zodpovedny a nedokrmi dieta aby stichli .teoreticky moja sa budila co hodinu,uz vidim ako sestra ide cez cele odd mi dat malu na prsník aby pila podla nich "len" kolostrum..
Ani pri jednej sme problém s dojcenim nemali
Určite je nesprávne od personálu drbat matku za čokoľvek vie to veľmi ublizit..ma.byt s citom nasmerovana a povzbudzovana
@lalailah tak mne sa mala narodila, odniesli mi ju na 30 minut a po 15 som ju hladala, kde je a nechcela som ju dat nikomu...ale ja som velmi vycerpana po porode nebola. Poznam aj baby, ktore boli rady, ze im sestricky na chvilu dieta zobrali.
Po druhom porode ma umiestnili na nadstandard izbu kedze klasicke boli obsadene . Bola som tam uplne sama celu som ju mala pre seba aj vlastna kupelna televizor tak som poziadala sestricky ci mozem mat malu stale pri sebe. Citila som sa velmi fit po porode dokazala som sa o nu starat. Brali ju len na ranny kupel a na vizitu inak bola pri mne .. spali sme spolu na posteli v noci 😍
@sszuzu8 inak ten ranny kupel,chudak deti,ty doma pekne kupes vecer az sa dieta upokoji a ide spinkat a rano budicek 😥 a to v porodnici kde som rodila prvé tak sprcha pod takou tockou ze dovidenia,dospely o 4 rano by taky so asi mat nechcel nieto este bábätko maličké pár hodinove
Ja keď som rodila, automaticky dávali babo na prvú noc po pôrode sestrickam. Oststne noci už nie. Mamicky si ho ale mohli nechať na izbe ak chceli/nesúhlasili
Mna práve vedomie, že chcem byť s malou, doslova postavilo na nohy... veľmi som chcela byť s nimi. A pritom zotavenie bolo ťažké. Pri prvej akútny cisársky po 21 hodinách kontrakcií, z toho 12 hodinách bez jedla a pitia, potom len nejaké infúzie. A druhy pôrod prirodzene, ale veľká strata krvi, 3 transfúzie krvi
@lalailah akokolvek tazky porod som mala- dieta bolo nonstop pri mne. Ani som nedovolila, aby mi ho vzali. Jednoducho materinsky instinkt. A normalne som bola na izbe s druhymi maminami a vsetky sme mali nase deti 24h pri sebe a vobec sme neboli unavene. Ubolene ano, ale nie unavene. Sa ani nedivim, ze niektorym sa nepodari prisatie a celkovo kojenie, ked treba kojit na poziadanie a casto, a nie ked sestricka bude mat cas a dieta donesie- a urcite to nie je 2x za den...🙄🙄🙄
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.