Prirodzený pôrod po sekcii a výber nemocnice

kikaznz
11. feb 2019

Ahojte, chcem sa Vas opytat, ako ste riesili nasledovnu situaciu. Po sekcii by som druhe chcela skusit porodit prirodzene, v mieste mojho bydliska ani v blizkom okoli sa tak nerodi, a na druhej strane by som to radsej isla vyskusat, kde s tym maju viac skusenosti. Najblizsie mi vsak vychadza Bratislava, co je hodina a pol cesty z domu (ak nie su zapchy). Kedze kazdy porod je iny, neviem ako a kedy zacne tento druhy, a aky rychly bude. Ako ste to riesili? Myslim ze 1,5 hodiny je dost na presun do nemocnice, ako to je v praxi? Nechaju si Vas tyzden pred terminom v nemocnici? Prvy porod som mala o 2 tyzdne skor ako som mala termin. Mam doma maleho, nechcela by som zbytocne prelezat v nemocnici a cakat na porod. A co v pripade, ze by sa aj tento druhy spustil o dva tyzdne pred terminom? Riskli ste dlhu cestu za cenu prirodzeneho porodu alebo ste si vybrali najblizsiu nemocnicu a rodili cisarskym? Dakujem za Vase skusenosti

pininka
11. feb 2019

@kikaznz z vlastnej skúsenosti po prvom cisárskom som chcela rodiť normalne, môj pôrodník mi to neodporúčal, dala som nakoniec na jeho radu a zachránilo mi to pravdepodobne život. Nielen že sa pôrod spustil o viac ako dva týždne skôr, ale hrozila mi ruptura maternice, jazva bola natiahnutá tak,že cez ňu presvitali malého vlásky, čo bol inak úplný blondak. Viem že kopec žien po cisárskom porodili normálne, ale určite treba zvážiť viaceré kritériá a cesta hodinu a pol do nemocnice je podľa mňa dosť.

jankap55
11. feb 2019

@kikaznz ja som prvého rodila sekciou a keď sa mal druhý narodiť, starší mal 2,5 roka. Ja som oboch rodila na antolskej a tam sa ma ani nepýtali ako chcem rodiť, automaticky mi naplánovali sekciu. Ze oni nebudú riskovať. A inak ak by ste rodili prirodzene, tak Vám ani epiduralku nedajú. Budete musieť rodiť bez nej.

river_song
11. feb 2019

Ja planujem rodit v kochu, kde majú s vbac skúsenosti.. ako to dopadne neviem, ale zatiaľ nic nenasvedcuje tomu ze by to mala byť sekcia, nemam k nej ziadne indikacie... jasné ze ak by sa pridruzilo niečo, ako poloha KP, vysoký tlak, alebo pod.. tak by to normálne asi nešlo.. ale teda nič také, všetko mam na poriadku, vysledky ukážkové, malá dole hlavou, nemaju dovod mi bezdôvodne robiť sekciu

river_song
11. feb 2019

@jankap55 a idem rodiť dokonca s epiduralom, nieje dôvod aby som ho nemala. Je to skôr "zaužívaný postoj z cias minulých"..

ink
11. feb 2019

Ahoj, a čo ťa vedia k tomu rodiť prirodzene? To nie je provokačná otázka, len že možno ti pri rozhodovaní pomôže uvedomiť si svoju prvotnú motiváciu. Nechceš znova zažívať veci okolo cisárskeho, alebo chceš zažiť aké je to rodiť prirodzene..alebo čo v tom je?
Inak na MK je poradňa o hypnopôrode, asi by som sa poradila aj tuto s odborníčkou Hankou Rollovou. Vieš, možno spolu objavíte čo s tým a aké sú možnosti mať pekný pôrod aj s peknými spomienkami a aj teraz vyriešiť túto dilemu..

jankap55
11. feb 2019

@river_song pokiaľ viem, tak epidural po sekcii nechcú dávať, aby ste cítili miesto rezu po prvej sekcii, že ak by bola nejaká iná bolesť, tak hneď sekcia. Moja známa po troch rokoch od sekcie si vydupala prirodzený pôrod, a dopadol tak, že sa jej natrhla maternica, zachraňovali ju a aj dieťa a bohužiaľ dieťa ostalo postihnuté. Ja by som to teda neriskovala.

river_song
11. feb 2019

@jankap55 tak neviem, ja som si nič nevydupala, idem rodiť do porodnice kde je prave prirodzený porod po sekcii úplne normálny a práve naopak, nerobia tam sekcie ako na beziacom pase len z dovodu predch. sekcie, ak teda nie sú ďalšie dovody... ked to ide tam, myslím ze by to išlo aj inde, ale to je aj o prístupe aa konkr. lekárovi.. samozrejme mi bolo povedané se je možnosť ze to nepojde a znova bude sekcia, ale zatiaľ tomu teda nic nenasvedcuje a ideme to skúsiť.. na túto temu je tu inak milión diskusii, aj o tejto konkrétnej pôrodnici, epidurale po sekcii atd atd,

beatik3
11. feb 2019

ono tazko povedat, ci ti to lekar aj povoli tak rodit. vsetko zalezi od toho ake bude dietatko velke a jedno z druhym. planovat si to takto dopredu nema podla mna vyznam

mirkaferko
11. feb 2019

Mám dve kamarátky, ktoré mali prvý pôrod sekciu a druhy prirodzený (jedna mala rozdiel 16mesiacov, druhá 2roky) všetko dopadlo OK. Obe rodili v TT. Ja mam za sebou sekciu a tiež by som teraz chcela rodiť prirodzene, ak nebudu nejake komplikácie. Rozdiel medzi drobcami bude 22mesiacov. Pojdem do TT, ale ja to mam tak 7minút od domu.

bellovag
11. feb 2019

ja om pri prvom mala akútnu sekciu a pri druhom pôrode čo bolo o 2 roky som rodila prirodzene ale to len preto, že sa malý narodil úplne nečkane a predčasne o 6 týždňov,...ked som prišla do pôrodnice pôrod bol už v takom štádiu, že sekcia neprichádzala do úvahy a aj kortikoidy na pľúcka mi stihli podať iba jednu dávku....chvalabohu to dobre dopadlo ....ale zase Andrjeko bol maličká mal 2 kg takže bola na 2 zatlačenia von....asi by to bolo iné keby mal 4 kg...

kikaznz
autor
11. feb 2019

@pininka dakujem za nazor, samozrejme ze vhodnost prirodzeneho porodu budem konzultovat s lekarmi, uz som sa bavila na tuto temu so svojim gyn, je vela faktorov a tiez uvidim na konci tehu ako to vyzera u mna, teraz mam este cas, tak si robim nazvyme to "prieskum" lebo prave tu logistiku si neviem predstavit 🙂

kikaznz
autor
11. feb 2019

@beatik3 chcela som. Len vediet, ako riesili logistiku zeny, ktore maju porodnicu s moznostou rodit prirodzene daleko od domu, tuto vec si totiz neviem predstavit a skor ako oslovim nejakeho dr napr v ba by som prijala tipy, ako to uz niekto riesil v reali

kikaznz
autor
11. feb 2019

@river_song a mozem sa spytat, byvate ako daleko od?

kikaznz
autor
11. feb 2019

@ink ahoj, no na jednej strane, ze po prirodzenom sa zena skor zotavuje, na druhej aj z citovej stranky, pri prvom som bola posledna co som videla maleho, samozrejme ze to silit nebudem, len to nechcem riesit v 35 tyzdni :D
Nad hypnoporodom som uvazovala, zeby som kurz absolvovala, ale ak nebudem moct rodit prirodzene, neviem ci su to neni vyhodene peniaze, alebo pomaha aj pri cisarskom? (neviem, nemam este uplne prestudovanu tuto oblast)

river_song
11. feb 2019

@kikaznz cca 40km.. niesom priamo z BA...

ink
11. feb 2019

@kikaznz ahoj, skús sa spýtať v tej poradni. Ale ja mám hypnopôrod spojený s tým, že ide o to naladiť seba, aby pôrod bol ok. Či už ide o epidurál, alebo sebadôveru pri vyhoretom personáli, alebo ľahšie sa zotaviť po cisárskom. Držím palce 🙂

zimmi1
20. feb 2019

@kikaznz ahoj, ja idem teraz prirodzene po dvoch sekciach-akutnych.. porodnica vzdialena cca 25km- ba ruzinov ;), ale byvame ma smer s hroznymi zapchami, takze ak ma to chyti v spicke, mozem cestovat aj 2hod 🙂 ale nejak sa neobavam, prve dva porody sa rozbiehali nejaku dobu, takze neratam s tym, ze od prvej kontrakcie do hodiny porodim, ani sa nechystam na cestu skor, nez budem mat pravidelne kontrakcie-samozrejme, ak bude vsetko ok;) ale mam pripravenu v zalohe verziu, ze budem volat sanitku, ak bude porod postupovat neocakavane rychlo .

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre