Prosim o radu- ktoru porodnicu si vybrat? Zvolen, Ziar n.H. alebo B.Bystrica?
Zvolen je vraj momentalne uplne plny. B.Bystrica vraj nie je dobra. A o Ziari nemam info. Poradte prosim. Termin porodu-maj. Dakujem ;)
@ukulela dakujem ;) BB mam tiez vybratu len pre krizovu situaciu. Vo Zvolene ma desi ten plny stav. Lezi sa uz aj na gynekologii, sestonedelie je plne. Kvoli tomu som zacala uvazovat nad Ziarom ale nemam o nom ziadne blizsie info. Pocula som len ze sa snazia ist smerom ako bola Stiavnica.
@andy_sotik ked stiavnicu zrusili, tak ju akoze prestahovali do ziaru. ale nie som si ista, kolko lekarov tam ostalo ... ale teda aj stiavnicu aj ziar ma Svet zdravia - a ked ju rusili, tak deklarovali, ze zlepsia podmienky v ziari, prerobia oddelenie ... co sa za ok stihlo, to neviem.
zo Zvolena dnes prisla zlacova sprava, ze sa snazia svysovat standard ... skopcim to sem cele:
Mamičky budú môcť pôrodnicu zvolenskej nemocnice opustiť skôr
Novopečené mamičky Nemocnice Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL, si budú môcť svoje detičky odniesť domov už 48 hodín po pôrode, ak nebudú mať lekári dôvod na dlhšiu hospitalizáciu.
Mnohí si pamätajú časy, kedy bežne ostávali rodičky po fyziologickom pôrode v nemocnici minimálne týždeň. Od vtedy sa bežná doba hospitalizácie po rovnakom úkone znížila na 4 dni. Nemocnica Zvolen však chce nájsť v dĺžke hospitalizácie rodičiek rozumný kompromis. Samozrejme, ide o tie pacientky ktoré sú po fyziologickom pôrode a nemajú ony, ani bábätko, žiadne komplikácie. Niektoré mamičky sú zdravotne v poriadku, ale boja sa, či zvládnu starostlivosť o bábätko, prípadne sú unavené a v pôrodnici chcú ešte ostať, tieto samozrejme nebudú nútené odísť.
"Štvordňová hospitalizácia po pôrode je zažitý zvyk ktorý bolo ťažké prekonať. Pôrod je v podstate fyziologická záležitosť, na druhej strane bola v 19 storočí najčastejšou príčinou úmrtí žien a detí. Preto je pri pôrode potrebné byť v nemocnici, avšak po pôrode sú rodička aj novorodenec vystavení vyššiemu riziku nákazy v nemocnici, kde sa zdržujú chorí ľudia, ako v domácnosti. Ak teda pôrod prebehne v poriadku, zdravotne je matka aj dieťa 48 hodín po pôrode bez komplikácií, nie je dôvod držať ich v nemocnici nasilu, však nie sme väzenie", vysvetlil riaditeľ zvolenskej nemocnice MUDr. Jozef Botka.
Hlavným dôvodom pre 4 dňovú hospitalizáciu bol predovšetkým screening dieťaťa, ktorý sa robí 4 deň po narodení. „Mamičkám umožníme odísť do domáceho prostredia s tým, že v tento deň prinesú dieťa na potrebné vyšetrenie. Myslím, že každý, kto ležal v nemocnici privíta skrátenie hospitalizácie, aj keď len o jeden deň. Snažíme sa pacientkam vytvoriť čo najpríjemnejšie prostredie, ale doma je predsa len doma", dodáva riaditeľ.
Pôrodnica Nemocnice Zvolen, dosiahla za minulý rok 2016, rekord v počte pôrodov. Presne 1203 novorodencom, medzi ktorými bolo celkom 622 chlapčekov a 581 dievčatiek, z toho 3 dvojičky, pomohli na svet zdravotníci vo Zvolene. Podľa štatistiky sa tu narodilo o 251 bábätiek viac ako v roku 2015.
... neviem, do akej miery ma na to vplyv ten natresk, ktory teraz zazivaju 🙂
ako minus vo ZV je len jedna VIPka tusim (aj ta je do dvora pomaly nez slnka 🙂, v BB je VIPiek ako na... skratka vela. ja som tiez pred BB uprednostnila okresnu porodnicu, len na iny smer. vybavenie horsie,o VIPke som mohla snivat, bolo tiez plno, no pristup sestriciek napriklad uplne rodinny. to v BB velmi kritizuju - ze sestry su vyhorene a neosobne..
@andy_sotik ktoru porodnicu si si nakoniec vybrala. Ja tiez riesim tuto dilemu.
Bola som v BB. Bola som spokojna dokonca som sa dostala na druhy den aj na vipku. Ale mne islo hlavne aj o vipku a kedze ich v bb maju 6 bola velka sanca sa tam dostat. ;)
@andy_sotik a pri ktorom doktorovi si rodila?
Pri mladej doktorke - Jana Uhliarova
@andy_sotik taka tam uz adi ani nieje 😉
😂
Tiez sa rozhodujem takto, ma niekto neake blizsie info ake je to v ziari? Dakujem
Zenicky, rodila niektorá vo Zvolene? Riešim dilemu čo zobrať do pôrodnice 🙂 pozerám videá, okrem veci na zozname si tam baby berú toho celkom aj dosť 🙂
@sirikami26 zo skusenosti a co nebyva v zoznamoch:
kuchynske utierky - namiesto uteraka na utretie zo spodu. uterak by bol hned zanesvareny. urcite tie sietovane poporodne gatky. ja som mala aj rosalgin na ranu, nopouzila som ho az doma, v nemocnici mi dali betadin a velmi pomohol. obycajnu plienku (zo tri kusy) na prsia, ked sa naliali, vlozky do podprdy by nezvladali. no a klasika - od toaletakapo pribor, vlozky, plienky, pre babo len ciapocku, jednu kosielku pre istotu, davali erarn. take z esampon, balzam? staci obyc najmensi sprchac, zmyjes nim aj hlavu (ak stihnes) a poriadne sa obriadis doma, zbytocne ti bude zaberat miesto. osobitny uterak na prsia som mala, to aj doma potom, kym som kojila. musela som si dat kupit cipky a gutalax. a mala som veci pobalene osobitne -vjednej malej prirucnej batozine na salu a porod (starsiu koselu, hrube onozky, tie poporodne gatky po ruke - sestricka ich aj pytala, ked ma "obriadila", uterak do sprchy na cakacke, slapky do sprchy, bola som sa sprchvoat viac krat, balzam na pery, papiere k porodu ...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Zvolen a zazmluvnit lekara (zeny z BB chodia do ZV rodit za primarom Molitorisom, ale toho ja osobne nemusim, keby som si vyberala, tak urcite Dr. Jenco ... )
BB by som volila pri predpokladanych komplikaciach len kvoli novorodeneckej JISke. inac sa mi pristup v BB nepaci, podla toho, co som pocula a okolie zazilo. ZV aj mamicky hodnotia ovela lepsie.