Pôrod v Amerike - skúsenosti

wiky729
6. dec 2013

Ahojte mamicky, mate niektora skusenosti s porodom v USA? Prisla som tu na prazdniy a neplanovane som tu otehotnela. Vsetci v USA mi radia, aby som porodila tu kvoli americkemu obcianstvu pre maleho a vsetci doma v SR mi zase radia, aby som prisla domov rodit, ze budem potrebovat pomoc po porode a tu v USA mam len priatela a 2 kamaratky, s ktorymi som tu pricestovala. Som z toho uz zmatena... ☹ ☹ ☹ .

monika15
6. dec 2013

@wiky729 No ja by som ti radila urcite rod v USA>>> i ked to bude financne troska narocne ale urcite USA>>

briketa
6. dec 2013

@wiky729 mas tu len priatela. Ale ved prave otec Tvojho dietata by Ti mal byt tym jednym a vsetkym. Ako sa on stavia ku tomu? Ako sa Ty stavias ku nemu? Tu nejde vobec o ten porod, ale o zalozenie rodiny, buducnost, zivot. Musis zvazovat celu situaciu, nielen kde budes rodit. Porodit musis len sama tak ci tak, ci si tu alebo na SVK....
Tvoj prispevok je taky zmateny, nerozvazny. Vyznieva ako ist si kupit nove topanky a nevies sa rozhodnut medzi Nordstromom a Bloomingdale. Ide o cloviecika ktoreho budes mat do konca zivota.
Nesmies sa nechat ovplyvnovat kamaratkami, rodicmi... musis si sama s partnerom sadnut, porozmyslat a zvazit. O celej buducnosti, nielen o nemocnici. Poradit Ti vieme, odrodene mame, ale bolo by dobre, keby si sama mala rozhodnute kde chces zit a stavat svoju buducnost a buducnost Tvojho dietata.

mariuskaa
6. dec 2013

@wiky729
Si tu na prázdninách ako dlho su tie prázdniny? Viac ako 9 mesiacov?
Cestovať môžeš do 6 mesiaca T takze rozmýšľaj. Okrem toho v USA potrebuješ tehotensku starostlivosť raz za mesiac a ku koncu každý týžden na prehliadky testy. Ultrazvuk. Mas zdravotne poistenie? Ak nemáš môžeš rodiť aj tak. Ale s tym nemám skúsenosť. Aj ked viem ze ženy to tak robia. Takisto aby si vedela tu nies u žiadne prispevky kocikove tu žena nedostane nic. To by si asi mala zo Slovenska ked tam pôjdeš. Ale vsetko si dobre zvaz a porovnaj. Googluj a pýtaj sa.

luba28
6. dec 2013

kamoska teraz pred tyzdnom rodila v Kanade a chvalila si,len to je zle,ze hned na druhy den ides domov ,.....

adkasmolka
6. dec 2013

@luba28 nemusis ist na druhy den domov, mozes ostat a dlhsie - ale platis velke peniaze zato.

luba28
6. dec 2013

@adkasmolka zlateee Slovensko co sa toho tyka,......🙂

barcelona94901
6. dec 2013

@luba28 a mne sa naopak páči,že chodia domov,nedržia ich zbytočne v porodniciach,
ked je dieťatko a maminka v poriadku,su doma koľkokrát už aj v ten den ,či na druhý den..nielen v Kanade..a nejde v každom štáte o peniaze,ale načo držať matku s dieťaťom v porodnici ked su v poriadku? známa teraz tiež ráno odrodila,večer už bola pri deťoch.,v kruhu rodiny .čo mne príde super 🙂 žiadné nekonečné papierovačky ako tu..

briketa
6. dec 2013

@barcelona94901 rodila som rano o tristvrte na sest a o stvrtej som isla domov. Neznasam nemocnice.

adkasmolka
6. dec 2013

@luba28 tak tak 🙂 Ja som musela byt 7 dni v porodnici zo zdravot.dovodov.. no to by som sa asi tam nedoplatila.. no ktovie. I ked ja si osobne myslim,ze tam su lahsie porody uz len preto, ze nenastrihavaju 🙄 A mozes si vybrat aky chces porod, koho tam chces mat a atd.. Ale osobne by som urcite aspon na noc ostala. Nikdy nevies co sa moze stat..

luba28
6. dec 2013

ja neviem,ale ja som rodila na sekciu obidve deti a neviem si predstavit,aby som hned na druhy den isla domov,ale to tyka asi len prirodzenych porodov,ci?????

aristka
6. dec 2013

@barcelona94901 aké sú tu papierovačky ,pre ,ktoré ženy držia v špitály na slovensku ,som mimo témy ale toto by ma zaujímalo ...ja som na slovensku išla po 3 dňoch domov po sekcii ,nikto ná stu zbytočne nedrží a neviem si predstaviť ,že by som išla do 24hod.a potom drobcovi vyskočí silná žltačka a smer hospit.na dojčenecké odd.medzi choré deti z novorodenenckou žltačkou ,to sú toto veci , o ktorých sa moc nehovorí a bolo by zaujímavé ako to riešia v zahraničí aj u rodičiek ,ktoré si nemôžu dovoliť platiť veĺké peniaze....

barcelona94901
6. dec 2013

@briketa presne ,to je to,čo mne sa páči

@luba28 kámoška rodila sekciou v uk,bola na druhý den doma

ja som rodila sekciou ,išla by som domov ,prečo nie?ked nie su komplikácie,cítiš sa dobre ,máš zdravé dieťa ,načo tvrdnuť v nemocke?

barcelona94901
6. dec 2013

@aristka ja som po sekcii tiež išla "rychlo" domov,nemali sme žltačku,komlikácie,nič.,ja som sa pýtala .domov.....
ale žiadné v ten den či na druhý den sa na Slovensku nikde nekoná..musíš čakať na vyšetrenia ,musíš čakať na lekára,na všééétko maju čas ,musíš čakať kým sa dovalí sestrička,má na to pol dna... 😠

aristka
6. dec 2013

@barcelona94901 no teda ja neviem ...prvý deň som porodila ,tam treba byť 24 hod.po anestézii ,tj.druhý deň plný a ak má drobec plné 3 dni smer domov ..mne je lepšie ak všetky vyš. spravia v špitály ,pri zdravých deťoch tj.novorodencoch ako ja po pôrode či sekcii by som sa mala curigať po lekároch ,kde hrozia nozokomialky s tak malým drobcom...iné by bolo ,keby na slovensku bolo rozbehnuté domáce oše ,ale to je ešte v plienkach ....inak mne v špitály zle nebolo ,oddýchla som si s mamičkou ,ktorá bola o mnou na izbe sme sa nasmiali a doma som mohla potom fungovať ....

luba28
6. dec 2013

no ja som bola neschopna aj na druhy den a este ten kateter,no strasneee,.......obdivujem tie ktore to dokazali,.....

sissy27
6. dec 2013

@wiky729 úprimne, v tvojej situácii by ma viac zaujímala právna stránka veci ako to, či mi bude mať kto pomôcť s kúpaním bábätka... píšeš, že si na prázdninách - to sú predpokladám turistické víza na 3mesiace bez pracovného povolenia... čo ďalej? tvoje dieťa sa automaticky stane americkým občanom, ty nie... budúci otecko je američan? ako sa k tomu stavia on? nejaká spoločná budúcnosť, svadba, zlegalizovanie tvojho pobytu?

katie555
6. dec 2013

@luba28 co je na tom zle ist na druhy den po porode domov??

elienka
6. dec 2013

@wiky729 ja by som na tvojom mieste si hlavne preverila úhradu za zdravotnú strarostlivosť počas pôrodu. tu na koníku som čítala, ako jedna išla s manželom do USA, on išiel služobne, obaja boli poistení, avšak drobnými písmenami tam bolo uvedené, že sa poistka nevzťahuje na pôrodnú starostlivosť do 9 mesiacov po uzatvorení zmluvy. Musela ísť na cisarák a potom im prišiel účet 20 000 usd (áno dvadsať tisíc), ktoré museli splácať.
Iná známa rodila v Izraeli - účet 7000 eur.
Keby obe rodili na Slovensku, zaplatila by to za nich zdravotná poisťovňa.
Takže nechcem strašiť, ale aby si sa potom nedočkala takéhoto nemilého "darčeku" za pôrod.

luba28
6. dec 2013

@katie555 ja hovorim s vlastnej skusenosti a ja si to predstavit neviem,ja by som to nezvladla po sekcii,....

katie555
6. dec 2013

@luba28 jasne ze po sekcii nie ...ale co viem UK ma - po normlanom porode 6 hodin, assistovany (klieste pumpa apod) 24 hodin a sekcia 48 ..ale samozrejme nikto ta neposeila domov ked sa na to necitis...Ja nechapem na svk ze tak dlho drzia matku aj zdrave dieta po prirodzenom porode....hold keby sa to malo platit tak sa polovica matiek ponahla domov

briketa
6. dec 2013

@sissy27 @wikt729, dieta ma automaticky obcianstvo iba v pripade, ze aspon jeden z rodicov je obcanom, inak nie. Neazavisiac od toho, ze je narodene v USA. Takze predpokladala som, ze otec je citizen ked pisala o obciansve.

katie555
6. dec 2013

@briketa nezmenili to v poslednej dobe ? bo viem ze kedysi to bolo , ze ak sa dieta narodilo na uzemi us, tak tam moznost obcianstva tam bola ..(viem ze iste narodnosti blizsie nespecifikovane tam koli tomu leteli) V uk to bolo tak isto do 2003 ...teraz uz musis splnit podmienku 5 rokov platenia dane okrem narodenia v uk ...

prasiatko30
6. dec 2013

Suhlasim s babami ktore hovoria, ze namiesto toho aby ste rozmyslali nad tym ci pojdes z nemocnice domov hned v ten isty den alebo o tyzden, by som porozmyslala nad tym aku mas legalnu situaciu v krajine - ty a otec tvojho dietata - mate poistenie, budes moct dostat povolenie na pobyt a pracovne povolenie, pokryje ti poistka predporodnu a poporodnu starostlivost - take tie nudne veci, ktore su vsak velmi dolezite

dejka77
6. dec 2013

@luba28 Ja som sla po oboch porodoch skoro domov, pri prvom v ten den, pri druhom az na druhy. Ale ta noc v nemocnici bola hrozna, vobec som sa nevyspala. Fakt si tam neviem predstavit ostat 5 dni ci kolko to je na sr.

sissy27
6. dec 2013

@dejka77 mne zas bolo celkom dobre v nemocnici po pôrode 😉 a teda som mala rýchly a nekomplikovaný pôrod, obidve sme boli v poriadku... ale skrátka cítila som sa lepšie, keď som vedela, že mi má tie prvé dni kto pomôcť, poradiť, že sme sledované, keby sa niečo stalo, plus tam boli celkom fajn baby, takže sme aj pokecali, tie skúsenejšie poradili... doma síce mamina bola k dispozícii, ale predsa len novorodenca videla a držala naposledy mňa, takže vyšla z cviku 😀 možno to bolo aj tým, že personál od primára až po vrátničku bol super 🙂 a to som nemala ani priplatený nadštandard ani nič...

jahodka8
6. dec 2013

@sissy27 aj pre mňa to bolo v pôrodnici celkom dobre, aj keď boli bolesti pri vstávaní. Tá cesta domov hneď v deň pôrodu môže byť náročná, ľahko môžu vzniknúť komplikácie, infekcie, napr. vo veľkej zime alebo horúcom lete.

katieg85
6. dec 2013

@wiky729 rodila som v usa a som na 1000percent spokojna.starostlivost je velmi dobra, jakeby sa o princeznu starali.neviem ci mate poistenie ja som mala od mesta poistenie a hradila uplne vsetko ,od vitaminov v tehu az po nemocnicne potreby ktore som si nosit nemala..a najviac sa mi pacilo ze tam pustaju po 24 hod.domov a cisarsky 3 dni.neznasam nemocnice,skoda ,ze to tu tak nie je.

dejka77
6. dec 2013

@sissy27 Prvy porod som mala rychly, na izbe som bola sama 🙂 , ale tahalo ma to domov. Co by som tam robila? Druhy porod bol tazsi, ostali sme len kvoli tomu, ze trebalo kvoli pozorovaniu babatka. Noc otrasna, vkuse tam niekto chodil na kontrolu ci ku mne alebo k ostatnym a to sme boli na izbe max.3, hlucne navstevy, Myslela som si, ze si trochu oddychnem, ale mylila som sa. Nevedela som sa dockat kedy odtial vypadnem.

sissy27
6. dec 2013

@dejka77 my sme boli 4 na izbe, ale ozaj celkom dobrá partia, dokopy na oddelení nás bolo tuším 12 a všetky také v pohode, sama by som chcela byť len v prípade, že by som mala neznesiteľné "kolegyne" 🙂 ako hovorím, možno to bolo o tom, že aj pohodové mamičky aj komplet personál, doktori so zmyslom pre humor, a hlavne nemusela som nič robiť a mohla som byť konečne v posteli celý deň 😀 😀 😀

tova
6. dec 2013

@briketa jaj v tom ta musim opravit. V USA je KAZDE dieta usa obcanom ktore sa narodi v usa nezalezi ake obcianstvo maju rodicia dietata alebo ci su legalne.
@wiky729 zijem dlho v usa aj som tu rodia. Dieta ked sa ti narodi v usa urcite dostane usa obcianstvo, hned o 2-3 dni si mozes vyzdvihnut rodny list, papierovacky sa vypisuju priamo v porodnici, potom ides len vyzdvihnut do town hall, mestsky urad. Starostlivost o dieta je myslim to posledne co potrebujes teraz riesit, mam dvojicky a starala sam sa o ne takmer sama, muz musel do prace a zvladli sme to. Po sekcii sa ide na 3-4 den domov ked nie su komplikacie. Starostlivost na jednotku, do porodnice ti netreba nic nosit okrem autosedacky a oblecenia v ktorych pojde male domov. V nemocnici davaju vsetky hyg. potreby, oblecenie pre dieta pocas pobytu, jedo, teplomer, utierky, kremy, odsavacky, vlozky atd. a este ta aj nabalia aby si mala vsetko co potrebujes doma na par dni. Firmy ktore vyrabaju susene mlieka davaju celu detsku tasku s mliekom, kremom a inymi produktami. Musis riesit hlavne poistku. Od jan. 2015 kazdy obcan usa musi mat poistenie. Neviem ako to vyriesili s nelegalnymi. Doteraz bolo ked bol niekto nelegalny ale planoval v usa uz zit, mal doklady kde byva, nejake bill s adresou, nemocnica davala svoju poistku cez charitu, mohlo sa chodit len na kliniku do ich nemocnice aj tam rodit. Da sa vybavit aj statna poistka hned odkedy zena otehotnie tam to az tak prisne nekontroluju ake su prijmy a do 2tt, daju odpoved, dietatu potom tato statna poistka po nardeni ostava cize mozes k dr s nim, a tebe plati myslim 3 mesiace po porode. Skus si to zistit u dr. ale ked chces tu rodit, rozpravaj vsade ze si tu uz emigrovaa na stalo, inac ti poistku nikto neda a poslu ta na sk. Porod stoji okolo $20,000 zalezi ci je aj cisarsky a ake su komplikacie vtedy to stupa, 1 noc dietata na JIS stoji $3,000. Co mozes este spravit ist cca v 5-6 mes. (brucho aby este nebolo vidiet) do Kanady alebo Mexika kde si blizsie obnovi sa ti turisticky vstup do usa na dalsich 6 mes. tym padom ked porodis v usa, dieta bude mat usa obcianstvo a sk po tebe cize dvojite, ty tu budes stale legalne a s 2-3 mes. dietatom mozes ist na sk. Ziadne viza neprekrocis a do usa sa budes moct este vratit.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre