Dobrý den, prosim máte skúsenosť s nejakým pôrodníkom na Slovensku, ideálne v BA, ktorý by sa snažil vyhnúť nastrihu a oxytocinu? Masíruje hrádzu počas pôrodu? Pri ktorom by sa pôrod aspon trochu podobal pôrodu v Hainburgu? Žiaľ Hainburg je pre mna pridrahý a ist tam odrodiť ambulantne alebo na dva dni mi pride riskantne. Snažím sa nájsť alternatívu na Slovensku, ak je to vôbec možné. Rozmyslam nad Kochom, uz mi chyba len pôrodník. ☺️ Ďakujem
Koch ma na mk skupinu https://www.modrykonik.sk/group/5760/
Ja som tam porodila bez nastrihu, dr. Ondackova. Garanciu nemas, ale urcite sa snazila aj s porodnymi asistentkami. Porod tam je 1100 plus 300 rocny poplatok, dalsich 300 za lekara. Pripadne 1200 plus kazda predporodna poradna za 20.
Ja som rodila bez nástrihu v Piešťanoch a úplne zadarmo. Ja pravda, že to bolo moje štvrté bábo, ale vôbec som nebola dohodnutá so žiadnym lekárom, náhodou mal službu Mudr. Polák. Jednoducho som ho len počas tlačenia poprosila, že keby sa to dalo bez nástrihu, budem rada a on, že v pohode. Masíroval mi hrádzu, čo bolo dosť nepríjemné, ale nakoniec sa to podarilo. Myslím, že aj pre nich je to lepšie, nemajú potom toľko roboty so šitím🙂
@evakrupova to si mala stastie... 😉 ale ked to chces na 90% tak, aby nastrih nebol, vies tak to musis nejako pozichrovat...
@zabiatko7282 ach jaj tieto internety a zarucene "mudrosti".. Na jednej strane nechces "riskovat" a na druhej strane chces rozhodnutia robit za lekara. Takze ked sa nieco pri porode poserie, tak na chybe bude lekar, nie to, ze si mu zakazala nejaky vykon. Nespravi vykon, bude zle, ze ta zanedbal. Spravi vykon, bude zle, ze nedodrzal tvoj "plan". Potom sa cudujte, ze to nechcu robit. Jedine sukromne a proti podpisu, ze vsetku zodpovednost beries na seba. Ale to uz mozes rovno rodit aj doma, tam ta nikto strihat zarucene nebude.
A inak ta vasa mania za prirodzenymi porodmi. Bez oxytocinu, bez nastrihu.. lebo to je prirodzene. Ale nech masiruje hradzu - toto je akoze tiez prirodzene.. no ked myslite.
Ja neviem, ale snad kazdy normalny porodnik by sa nastrihu vyhol, keby ho nebolo treba, ci sa mylim ... Ci budeme cele prirodzene ako pred 100 rokmi a roztrhnute az po zadok? No dakujem pekne.
@zabiatko7282 ja som rodila bez oxytocinu na kramaroch, zazmluvneneho som nemala nikoho. nepodavali mi ho, lebo nebol dovod, porod prebiehal normalne. strihat ma strihali, bola som prvorodicka, dieta vazilo 4kg, hradza tuha a vysoka...mozno keby som si vopred robila masaze hradze, tak by epiziotomia nemusela byt alebo by bola mensia. mozno. moment nastrihu vsak neboli, sitie tiez nebolelo, mala som peda, alebo to lokalne umrtvia, vacsine zien to za tyzden dva zrastie a za mesiac ani nevies ze si rodila.
inac, z tych epiziotomii aj okolo celeho porodu sa teraz robi take halo, ze ja som pred prvym porodom bola pod vplyvom diskusii tuna na konovi presvedcena, ze rodit idem iba s porodnym planom, a ze odmietnem vsetko co budu chciet robit lekari - podavanie oxytocinu aj nastrih, a klystyr som si chcela spravit sama doma, lebo som nadobudla pocit, ze porodnice su plne sadistov, ktori cakaju uz len na to aby ti do zadku strcili hadicu, opichali ta do bezvedomia a potom si mohli zafaklit a postopkat na tvojej hradzi.
nakoniec som sa presvedcila, ze kazda procedura ma svoj vyznam, a normalny lekar ti nebude zbytocne robit nieco, na co nie je dovod.
Ďakujem za odpovede, ja netvrdím že im to priam zakazujem, ak to bude nutné OK nie je problem, ale až keď to bude nutné. Lebo zatial mam pocit ako píse lucianakoniku, ze porodnice su plne sadistov. Ze tam clovek pride a je to ako v kravine, prijem, strcia hadicu, opichaju, stlacia brucho, nastrihnu, zasiju, vyhodia a dalsia 😀 Aspoň takto to zatiaľ pôsobí na mna z kazdej strany, co pocuvam. Preto mam obavy. Ale tak ktorá prvorodicka nemá obavy. Verím že to dobre dopadne, rodilo sa rodí sa a bude sa rodit.
@zabiatko7282 ono s tymito diskusiami je trochu problem v tom, aspon ja som mala ten pocit, ze v nich zeny opisuju vacsinou negativne zazitky a zena, co ide rodit prvy krat a nezazila ako porod prebieha, je potom z toho zbytocne v strese.
mne nakoniec pomohlo utriedit si myslienky a ziskat dalsie info vdaka rozhovorom s mamou, babkami, kamoskami zdravotackami a hlavne vdaka porodnej asistentke ktora nas s dalsimi babami pripravovala na porod.
drzim palce aby si mala porod pohodovy a aby si nan mala len dobre spomienky 🙂
Ja som rodila na antolsej, mudr. Kristufkova, nezazmluvnena, bez nastrihu a oxytocinu. A ani som o to neprosila, ono ak vsetko ide ako ma tak nemaju preco nastrihovat...
@maslenka47 ak na svete je nejaka rovnovaha a ty existujes, tak niekde zije zhmotnena nekonecna mudrost, dobrota a laskavost
@zabiatko7282 ahoj...ja som rodila koncom oktobra minuly rok v Kochu.Rodila ma Dr.Marcisova...je milá pomáhala, masirovala, nerobila nastrih.Dali mi len antibiotika lebo som mala pozitivne testy na streptokoky.Bábo bolo velke 4100g 52cm chlapcek.Nato že bol taký velky porodila som celkom rychlo za 4hodiny.Pri porode boli aj 2porodne asistentky..tiez mile a pomáhali pri tlaceni. 🙂
@zabiatko7282 Hoci som rodila v Hainburgu, poviem Ti moj prezitok v suvislosti s nastrihom.
Pred prvym porodom som vela studovala, pozerala porody, chcela ho prirodzene, mozno az doma, nechcela som epiduralku, nechcela som oxitocin, a uz vobec nie nastrih, mala som epi-no.. . No este stale som nevedela co to porod vlastne je. Darmo som precitala cely internet.
Po 12 hod porodu doma, mi zrazu niekto za 20 min cesty autom v porodnici hovori kedy mam tlacit, bola som hrozne rada.. aj to ze uz viem ze mozem tlacit, .. ja som to sama teda nevedela, a to som si myslela ze to budem presne vediet aj citit. Dcerka tam bola zakliesnena dole uz dost dlho, nemala som monitor - lebo som odmietla, hradzu som mala cely cas masirovanu porodnou babou, a bola som stastna ked ma nastrihli, lebo dcerku som konecne vytlacila, bola trosku fialova, ale ziva a zdrava. Cize tym nastrihom pomohli dcerke, velmi. Ja by som sa este mohla trapit, doktor do mna daval hroznovy cukor, a vravel ze mam energie dost, hoci ja som odpadavala.. ale porodna baba mala dojem, ze dieta uz je tam pridlho v stlacenom mieste, a mala dobry dojem. Takze tolko moj obrat z postoja, som proti nastrihu, k postoju, som rada, ze nam doktor s babicou pomohli, a ze som sa v poslednej chvili rozhodla ist do porodnice. Neviem vsak taky pristup mohla cakat na SR.
V inom fore odporucaju pre prirodzeny porod Ela na kramaroch. Moze sa robit takato reklama? : )
Mimochodom termin mam tiez v auguste a chcem ist na kramare alebo opat do hainburgu.
Koch.. citala som naozaj vela nazorov, aj som tam osobne bola a hovorila s vrchnou. Dosla som k zaveru ze v Kochu si iba platis za slusnost a prostredie, ale doktori su taki isti. No slusni : ) .. oxitocin budes mat, aj budes s nim potom spokojna, poloha iba na chrbte atd.. klasika.
pozri si porod v Hainburgu - temu...prečitaj si porod nicku lenulienka....tam sa nastrihom vyhybaju aj ked by uz boli na zvazenie, to čo ta baba opisuje keby sa stalo na SK ta sa všetci z toho ,,pototo,, aky sadisti a ked je to v Hainburgu tak všetky natešene ze prirodzeny porod. Tam nijako do porodu nezasahuju . ked tam budeš skuvinat pol dna tak to bude pol dna...ked cely den tak cely den....ak bude porod aspon trošku postupovat tak ti nijako nepomozu.
ja keby ze som prvorodička tak si zazichrujem aj epiduralku - nikdy nevieš ako bude porod postupovať a ver mi, ze ked pridu bolesti tak vela prehodnotíš...hlavne kolko budu trvat a ake budu silne, ty sama vieš ako zvladaš bolest aky mas prah bolesti. Ja som mala vzdy zaplateneho doktora - porody do hodinky po prepichnutí vody. Ak ide hlavička rychlo tak čo ti tam namasiruje? Radšej sa potrhaš? Samozrejme ze
rutinne netreba robiť zakroky, treba komunikovat ake su moznosti - moj lekar sa ma ešte na sale pytal či moze maly ,,štik,, noznicami lebo sa to nepekne trha...a čo som mala povedat ze nie? Ze radšej tam chcem mat ,,rišelijé,, vyšivku? MOžno by ti vyhovoval aj Koch...tam dost vychadzaju v ustrety nakolko to je mozné.
kazdej zene prajem krasny porod bez nastrihu. Neustale citam v diskusiach snahu o navrat k prirodzenym metodam. ALE podla vyskumov za posledne storocie sa zenam zuzila panva a detickam zasa rastu vacsie hlavy, celkovo su deticky vacsie (dosledok vyzivy, zivotneho stylu, vplyv hormonov a prostredia atd..), takze ta epiziotomia sa deje castejsie ako kedysi a vacsinou to nie je len tak pre nic za nic. Ja by som bez epiziotomie porodila minimalne poskodene dieta, vracalo ho neustale spat a bola som stastna ze ma nastrihli a sestricky mi pomohli dieta vytlacit (legendarny "skok" na brucho, ako to niektore zeny opisuju).
Ak mozem poradit, kazda zena, moze porodit bez nastrihu, ale je potrebna predporodna priprava, epi-no,Ja som bola prvorodicka a porodila som skoro 4 kilove dieta s obvodom hlavicky 36 cm bez jedinej ranky, mali sme pekny prirozeny porod, v Saci-KE a som velmi vdacna, 🙂 vela stastia prajem.
@luslus ja na nahodu nenneham.lebo keby som amala mat tu cest znova s primaromnalebo este jednou pani doktorokou tak sa zabijem.stacilonked.som tam lezala to bolo hrozne ako sa spravali ku mne. Dakujem skusim vyzistit lebo vtedy tam bola kazdy den aj cez vikend ale pen cez den a sem tam nocne mala.
mna si teraz pri tretom "dovolila" rodit taka mlada lekarka aj v Povazskej Bystrici a to nemaju ani baby friendly status. A ano, konstatujem, ze porodit bez nastrihu bolo najrychlejsie zotavenie zo vsetkych troch porodov. Zato maly sa mi lizal este mesiac z kefalhematomu a naslednej zltacky.... netrvrdim ze kvoli tomu ze som nebola nastrihnuta....
Myslim si, ze zavisi dost od lekara. Nechcem tu rozburit ziadne kruhy a diskusie, ale z mojho pohladu po mojich troch porodoch som rada za vsetky zasahy, ktore na mne previedli, inak by zrejme minimalne dve z mojich deti mali nejake nasledky. Aj prvy a paradoxne aj treti porod som deti nevladala vytlacit, sli akosi tazko aj ked netrvali dlho. Najrychlejsi bol moj druhy porod, kedy mi vodu prepichli az na sale, tie zvysne dva zacali odtokom vody a kontrakcie sa rozbiehali az po niekolkych hodinach. Lekarom som doverovala, ze robia vsetko pre to aby som porodila rychlo a bezpecne.
Ja som rodila tri krát, velmi podobne ako príspevok nad mnou. Dcéra mala 4,600 a bez nástrihu som to zvládla vďaka pôrodníckemu gelu- dianatal- lekár najskôr moc ho nechcel, ze zbytočne, ale potom ocenil, lebo mala sa zasekla plieckami a vďaka tomu gelu to povolilo..
To stačí - podľa mna popýtať svojho lekára a nie kvoli nemu klusat niekam. Ale zase nastrih je lepší, ako keď sa potrhas- to sa omnoho ľahšie šije a menej krvacas. Nechaj to na lekára, ale ja by som si určite dopredu lekára na pôrod vybrala, len toho najlepšieho.neni to sranda. Na hojenie po pôrode je úplne najlepšia biolampa zepter- aspoň u mna to malo velmi rýchly efekt.... Zakaždým..
moja skúsenosť je asi taká prvú som rodila s nastrihom ani som netušila poriadne ked išla von a druhú bez myslela som že umriem strašne som sa potrhala a neskutočne to bolelo mala síce mala 3600 g ale aj tak možno to bolo aj tým že som to povedala na poslednú chvílku a neodhadla som následky teda asistentka každá ti tu napíšeme asi niečo uplne iné každý pôrod je iný 🙂 🙂 vela štastia
@zabiatko7282 zo 625e/den mi zaplatili 448, co je dost dobre na porod v hainburgu, za zazmluvnenie dr na sr zaplatis viac
Ahoj @ivkadracova kolko dni si bola v hainburgu? preplatili iba jeden den,alebo kazdy? A bola si spokojna?
@natalia321 1 den iba, do 24h, a po 1 liste od pravnika uz preplatili, asi 70% zo zaplatenej sumy, ako polovicu z ukoncenej hospitalizacie
Dr. Ondackova u Kocha
mojim babkám oxytocin doma nikto nedaval, ani im nastrih nerobil a preto nemali problem porodit aj 5deti, lebo sa porodu nebali, natrhli sa samé, hojili sa doma bylinkami a kopali na roliach bez uniku mocu ci stolite. A ani jedno dieta im pri porode neumrelo, že nebol nastrih ako to tvrdia niektori, ze preto musi byt. A ano kedysi porodne baby "masirovali", resp.roztahovali hradze pri porode. Je dobre sa zamýšľať aj prostredníctvom netu o veciach čo sa nás týkaju, ved nie sme nejaké ovce bez názoru
ked som sa pytala na konovi na porod bez nastrihu , mudre zeny tu ma skoro zozrali ze ohrozim dieta a kto som ja ze si budem diktovat a ze porodnik to posudi. Tak ken tolko ze porodnik ma nastrihnut chcel noznice v rukach , podla neho to bolo nevyhnutne o to vacsie prekvapenie bolo to ze som nemala nakoniec ani nastrih ani ziadne natrhnutie -pocet stehov nula. takze ako kto to posudi ? Neposudi to absolutne nijako , nastrihy u prvorodiciek vykonavaju cisto rutinne a preventivne. Po tomto zazitku ma o nevyhnutnosti nastrihov nikto nepresvedci. Samozrejme ze vacsina zien ktore nastrihli tu bude pisat o tom ake je to nevyhnutne a potrebne , ako by bolo ich dieta poskodene , slovenske zeny maju inu stavbu tela ako zeny v inych krajinach...Paneboze blud 🙄 🙄
V slovenských nemocniciach nastrihávajú 80 % žien rodiacich vaginálne, v porovnaní s 10 % v zahraničí, takže z toho jednoznačne vyplýva, že len málo žien rodiacich v SK sa mu vyhne. Ide o komplikovaný chirurgický zákrok, ktorý neprináša žiadne výhody, je spojený s možnými trvalými následkami, o ktorých pôrodníci nič nevedia a ktoré sa často ani nedajú odstrániť. Takže treba sa mu vyhnúť pôrodom v zahraničí.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
v com je to riskantne? ved keby cosi stale mozes nabehnut do SK nemocnice. Keby mas po prichode domov problem. A Koch Ta vyjde minimalne 1000eur pokial dobre viem o ich cenach za tehotenstvo a nasledny porod atd. V beznych porodniciach sa tazko dockas niecoho uplne prirodzeneho,tam nemaju na to cas totiz. Jedine si skusit prejst s nimi v danej porodnici Tvoj porodny plan a ci s tym budu stotozneni. Ale oni si urcite vyhradia to,ze nastrih spravia ak bude nevyhnutny a Ty sa dole nevidis,takze to posudia v tej chvili oni. Osobne si myslim,ze na SK zatial alternativa k Hainburgu neexistuje,keby existovala,tak zeny tam nemusia ist rodit. Este mas blizko relativne a lacnejsiu Breclav v CZ hned za hranicami. Sice trosku dalej ako Hainburg,ale poistovna Ti to preplati a porod klasika tam stoji okolo 500eur myslim. Cize sa zmestis do limitu poistovne plus minus. Pocula som na Breclav tiez velmi dobre veci,ze tam nestrihaju ako noznicovoruky edward a nenechavaju tiect oxytocin prudom ak netreba, tiez nemas ziadnu jazykovu barieru. Cize dostupne riesenie za rozumnu cenu.