Dobrý deň,
s priateľom čakáme bábátko, momentálne som v 29.týždni. Pracujem na SK a priateľ ma práve pripoistil do rakúskej zdravotnej poistovni. To znamená, že mám aj rakúske zdravotné poistenie aj slovenské zdravotné poistenie cez kartičky E106 ( kvôli ekonomickej aktivite na SK). Do poradne chodím zatiaľ len ku slovenskej gynekologičke.
Mám si hľadať gynekológa vo Viedni ? Alebo mám si rovno hľadať pôrodníka a pôrodnicu vo Viedni ? Kde na poslednú chvíľu ma zoberú ?
Ďakujem veľmi pekne za rady.
🙂
@jankacecilka nemyslím, že tá ešte zoberú rodit do Viedne, tam sa pôrody zajednavaju na začiatku tehu, máš sancu odrodit len v dedinských typu Hainburg(rodila som tam a bola som spokojna). Čo sa týka gynekológa, naj je chodit na SK, v AT pôsobia najmä sukromni(Ano, super prístup, hodinu sa ti venujú, aj Ti viem odporučiť Slovaka), ale 150eur jedna prehliadka/poradňa a KK ti preplatí tak 20eur. Ja som aj pediatra radšej riešila na SK.
@jankacecilka, štátne pôrodnice ta zoberú úplne normálne, gynekológa nepotrebuješ. Ale máš práve aktívne zdravotné poistenie v dvoch štátoch únie, čo je zakázané, tak bacha, aby ti iniciatívne neskrtli starostlivosť na SK ajv AT súčasne...
@vroni slovenská a rakúska poisťovňa ohľadom toho komunikovali. E106 je karta pre zamestnanca na SK ale žijúceho v inom členskom štáte.
@jankacecilka, viem, čo je e106, potom ta priateľ nikde nepripoistil, to je niečo celkom iné.
@vroni tak keď mám rakúsku kartičku poistenca tak asi áno
@jankacecilka ja som mala e106 na slovensku vybavenu, ked som zila v nemecku. nebola som ale poistena na svk-ziadne odvody do ZP, ale lekarov som mohla navstevovat zadarmo 🙂
@jankacecilka, kartičku máš na svoje poistenie, priateľ s tým nič nemá. Si osoba ekonomicky aktivna na SK žijúca v AT. Ty sama. Žiadne pripoistenie u priateľa nemáš (co je zatiaľ úplne jedno, ale keď ti skončí slovenská materska, tak to niekedy chcú riešiť takto, pripoistením k druhému z rodičov. Tak aby ta to potom neprekvapilo)
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.