Názory mamičiek na pôrodné asistentky v novej nemocnici v Košiciach

rfvghj
9. júl 2015

Aké máte názory na pôrodné asistentky v novej nemocnici. Ako sa správajú pri pôrode, ktoré odporúčate.

kvila
9. júl 2015

No, jednu poznám dokonca osobne a... neodporúčam ☹ Prišla som oholená, aj tak ma ešte oholila. Klystýr taký, že som 3 hodiny behala po záchodoch, každú chvíľu nútia za každú cenu ležať na chrbte polhoďku - monitorovanie plodu, keď nariekam aké mám silné kontrakcie... stroj ukazuje, že to vôbec tak nemôže bolieť... keď sa neviem hneď po pôrode vycikať do misy, už by mi napichovali cievku... bábatko smiem vidieť len chvíľu, aj to nie hneď po pôrode, až keď je oblečené, no, ja som až taký dobrý dojem nemala,... a to ako vrieskali na cigánku, čo rodila vedľa... no koniec. Jak so zvieraťom... Proste pre nich je to nudná, slabo platená robota, furt to isté... na nervy. Ale možno sú tam aj iné, len ja som ich žiaľ nestretla.

mapa
9. júl 2015

mam uplne rovnako zlu a negativnu skusenost (staru 6 a 4 roky) ako @kvila... rodila som tam 2 krat a vzdy otrasny pristup... hlavne sa nic nepytaj, bud ticho, trp a rozpravaj len ked sa ta na nieco pytaju ... ako so zvieratom... mozno sa tam uz nieco zmenilo (snad!!!), ale vtedy to bolo cele zle... 😔

kvila
9. júl 2015

@mapa tak tak... este aj podpisovat kadejake papiere daju az ked su uz kontrakcie fajne rozbehnute a este sa rozculuju, ze sa to snazis aj precitat...

radka752
9. júl 2015

ahojte. Aj ja sa chystám v auguste rodiť v Novej. Dúfam, že to prebehne hladko, aj keď mňa čaká sekcia,

ivkadracova
9. júl 2015

ja sa stale pytam dokola .. a neda sa tam byt s manzelom alebo dakym kto je asertivny, kto nedovli sa tak chovat?
nezazila som porod na sr, neviem ake skutocne vedia byt, viem to len z Vasich opisov... ale toto neni normalne, ze sa s ludmi neda dohovorit... vzdy hladam dobro v ludoch

alizabka
9. júl 2015

pripajam sa, je to otras ... moj porod bol strasny a pristup porodnych asistentiek ho maximalne zhorsil ... maximalny nezaujem, kym ja som predychavala bolesti na porodnej sale, porodne asistentky sedeli vedla, ohovarali kolegyne, ktore momentalne nerobili, rehotali sa ako kone a totalne kaslali na vsetky pacientky naokolo ... ani raz neprisli a nespytali sa, ako sa clovek citi, prisli len zapojit a odpojit monitor a uz ich nebolo (podotykam, ze nepatrim k ludom, ktorých treba ofukovat, vela vydrzim, dokazem zatat zuby, ale zas aspon nejaky zaujem pocas porodu by som ocenila) .. maximalne zabrechali aby si pacientky sadli na fitloptu a urychlili porod .. mna poslali pod sprchu, aby som si teplou vodou zmiernila krce, ale uz sa nestarali ako tam dojdem, nebyt manzela, ani sa tam nedoplazim ... pri samotnom porode to uz bolo len horsie, nas syn siel von tvarou nahor, zle rotoval a prislo sa na to az potom co ho nakoniec vytiahli von kliestami ... pamatam sa len ako lekar zahresil, ked na to prisli ... dovtedy na mna kricalo asi 5 ludi naraz, ze toto tak a tamto hentak, ze som neschopna a ze s malym je zle a ja im nepomaham ... necitila som kontrakcie v bruchu, vsetka bolest sa mi sustredovala v krizovej oblasti, malého som uz nevedela vytlacit .. ak som nahodou pri tlaceni vydala nejaky zvuk, okamzite ma okrikli, ze im tam nemam vrieskat ... no a pristup k romke na porodnej sale vedla, ani nekomentujem, to si nezasluzi nikto ..
kazdy porod je iny a ten isty personal sa moze v podobných situáciách zachovat inak .. mozno su zeny, ktore odrodili v tejto nemocnici a bolo to ok ... ale sama za seba hovorim, ze ja uz do tejto nemocnine rodit znova nepojdem, pokial to nebude nevyhnutne ..

ivetoy
9. júl 2015

Ja rodila v aprili a bola som maximalne spokojna,mala som vyborne sestricky a vyborny pristup...mala som pocit ,ze som nejaka VIP pacientka... 😉

ivetoy
9. júl 2015

@kvila jake papiere????

ivetoy
9. júl 2015

@ivetoy JEDINA NEGATIVNA VEC BOLA,ZE SOM TAM DOSTALA VSI...A MALA SOM DLHE HUSTE VLASY A MOJE NOVORODENIATKO TIEZ.... 😒

ivetoy
9. júl 2015

ALE PRED 3 ROKMI TO NEBOLO TAKE RUZOVE..UZ SA POLEPSILI

bielavila
9. júl 2015

jemine zimomriavky mam...ide o nemocnicu v saci?

zuzik307
10. júl 2015

@bielavila nie, Nova nemocnica je vyraz pre Fakultnu nemocnicu na Triede SNP...

fokuska
10. júl 2015

@ivkadracova ja som zazila taky pristup na infekcnom v starej nemocnici, ked som uz od vycerpania stracala vedomie, nedokazala som ani artikulovat, odkedy ma priviezla sanitka tak som ich prosila nech mi napichnu infuziu, ze viem ze mi bude lepsie a ze potom vybavime papierovacky a vsetko ale nie - najprv aky mate problem, kedy sa to zacalo - 1x som to vsetko diktovala do telefonu dispecerke na pohotovsti, 2x ked prisiel z pohotovosti lekar na vyjzd, zapisal to, skonstatoval ze ak to neprejde tak do nemocnice, 3x ked som volala sanitku lebo som stracala vedomie, 4x ked prisli zachranari, 5x to chcela pocut lekarka na infekcnom - vsetko uz bolo zapisane v papieroch, trvalo to dalsich asi 30 minut, potom mi dala podpisat papiere, neudrzala som v ruke pero, tak sa rozculovala, potom ma na voziku previezli na izbu a sestra sa ma zas pytala ci som vracala a kolko a kedy, nevedela som artikulovat, kricala ze co hovorim, nerozumie mi... potom mi KONECNE napichli infuziu a mne zacalo byt lepsie.
Som clovek co si nenecha skakat po hlave, ale bolo mi tak zle a ledva som sa drzala pri vedomi ze som naozaj nevedela byt asertivna a povedat si svoje - ano potom ked mi uz bolo dobre tak ano a aj odvtedy som rozhodnuta ze pri porode chcem stale niekoho pri sebe, kto v takychto veciach podpori prave mna a nie ze so mnou budu zaobchadzat akoby som ani nebola clovek.
Tiez viem o pripade (ale neviem ktora porodnica to bola) ze zena strasne krvacala, mala hrozne bolesti, stazovala sa, odvrkli jej len ze to je normalne, manzel bol s nou, videl ze zena hocikedy len tak nenarieka ze nieco sa deje, tak urgoval lekarov a nastatsie, lebo mohla vykrvacat uplne. Keby tam nemala manzela, tak ktovie ako by to dopadlo.

ivkadracova
10. júl 2015

@fokuska No co Ti na to poviem, mrzi ma ze si tam nikoho nemala...
Podobne som prave v Kosiciach zazila, ja neviem preco su tam take k..vy .. pretala som si velkym nozom slachy na ruke, a samozrejme, ze kedze som stratila dost krvi, a aj som anemicka, tak som uz na vratnici odpadavala. Ale ten pristup medikov? A to boli mladi .. ze co im tam odpavam, vreskot, facky a trasenie, vtedy som bola mlada a chuda, ucila som sa na skusku, aj lahko deprimovana z toho vsetkeho, normalne som chcela odpadnut a uz sa nevratit, tak hrozne mi z nich bolo, mozno som bola precitlivela, ale vadilo mi to strasne.
Preto som aj povedala, ze mat niekoho vedla seba. Horsi je vsak clovek, ktory sice je vedla Teba, ale nevie co ma robit, lebo veri doktorom, a nech s Tebou robia cokolvek, nechava to na nich, neurobi nic, to je cista pohroma... ale toto rozpisovat radsej nejdem.
Pred rokom manzel za mna pri porode pekne hovoril, alebo sa pytal mna, bez toho nic neurobili, ani doktor, no lenze to bol Hainburg... neviem si teda predstavit porod v takychto podmienach ako to tu vsetky opisujte, asi by som ich nakopala do prdele, nech si toto robia sebe navzajom. Toto by som pri porode este medzi kontrakciami v pohode dokazala. Ani od tyce, ktorej som sa vtedy chytila ma chlapi nevedeli odtrhnut : ) Ked sa raz zatnem..
Ja ale nechcem ist rodit na Slovensko - DOMA! stylom, ze dopredu budem mat v krvi adrenalin, aby som bola vyzbrojena. To co je toto? Chcem to normlane, normalne jednat, normalne riesit veci .. Ked som vtedy isla rodit, este som nevedela kde pojdem, ale v pripade ze na SR, chcela som mat pripravene vytlacene papiere, so vsetkymi info, co by mohli potrebovat, ze s nikym sa ja bavit nebudem pocas kontrakcii. Ja chcem prist do porodnice, ist do boxu, a riesit veci co treba - porod, dieta, radost, a ostatne veci suvisiace iba s tym. A nie kraviny typu, ako sa volate, aka je vasa rodinna anamneza a pod. ked si to vedia precitat, ofotit..
Jedna Pani mi hovorila, a to je doktorka, ako si prirodzeny porod musela vybojovat, ako jej natrhli anal pri obycajnom klystire, a to ju aj poznali ... myslim ze viac o tom netreba.
Nech maju toho vela, nech maju nizke platy atd atd... ja ked mam toho vela a mam nizsi plat ako chcem, kompenzujem si to na nasich zakaznikoch? Dovolil by si to vobec nejaky zamestnanec v nejakej firme? Pochybujem. Manzel sa preto domnieva, ze to ake su sestry, je vysledkom Primara, alebo veduceho oddelenia, tam treba smerovat veci. Nas uz oboch nezavisle napadlo, natocit si vsetko na video.
A mohla by som donekonecna pisat dalej... ako jeden chlap si vydobil pre dceru prirodzeny porod tak, nie ze doktorovi zaplatil, ale najal si gorilky.. Toto ozaj nie je v poriadku.
Pardon sestry a doktori, ale robte s tym daco. Ani Vy sami by ste v takych podmienkach nechceli rodit. Dostojnost a ucta je zaklad. Psychologia a slusne jednanie je hadam pre doktora prirodzene a moze usmernit aj sestru. Alebo sa mylim?
Zmena musi zacat od kazdeho z nas, kazdy moze prispiet svojou troskou. Ludi co potrebuju lekarsku starostlivost je predsa viac ako personalu. Uz nemusime byt poslusne ovecky, staci sa dozadovat servisu ktory nam vzhladom na socialny system v tomto state patri. Kludne mozeme ist aj do ameriky, tam je system iny, ale aj slusnost a pristup. To vsak, ze mame iny politicky system, hadam neopravnuje ludi jednat s inymi ludmi ako s dobytkom.
EOF

marika_marika
10. júl 2015

Ja som rodila v Novej nemocnici prvého syna a musím povedať, že prístup personálu bol otrasný. Nielen pri pôrode, ale aj predtým a po ňom ešte horší. Ležala som tam kvôli komplikáciám pred termínom ale nakoniec som mala akútnu sekciu, lebo okrem toho, že som bola v nemocnici, ma nijako neliečili. O slušnosti ani nechyrovať, zato vulgarizmy bežne. Boli nepríjemní, vybavenie nemocnice bolo strašné a to som mala nadštandard. Nadštandardné WC vyzerá horšie ako na stanici, ale raz som išla na obyčajné WC a otočila som sa na päte... K Rómkam sa správajú tak, že mi ich bolo ľúto. Personál je nielen neochotný a nepríjemný, ale aj neodborný. Mám aj chronické problémy, tvrdili, že ich majú pod kontrolou a v infúziách dostávam lieky, ktoré potrebujem. Ale nedostávala som a dôsledky už nechali na mňa, nech si poradím. Ďalšie deti som rodila v starej nemocnici a prístup personálu bol neporovnateľne milší, ochotnejší.

ivkadracova
10. júl 2015

@marika_marika len mi potvrdzujes manzelovu teoriu .. ze je to vzdy vysledkom vedenia, bud sa stara ako to tam chodi, alebo nie, alebo mozno vie a neriesi.. a bude to tak na celom Slovensku.

marika_marika
10. júl 2015

@ivkadracova Tak bohužiaľ, na Slovensku je vedenie nemocníc a oddelení dosadené podľa všetkého možného, hlavne aby poslúchalo (príkladov nato je habadej). A potom to naozaj vyzerá tak, že načo sa bude personál snažiť, keď primár je lajdák. Načo budú slušní, keď primár nadáva atd. Ak sa ti nepáči, choď rodiť inde, nemocnica neskrachuje, lebo je univerzitná a vedenie je blízke politikom pri moci a navyše tam budú rodiť Rómky a poisťovňa preplatí, tak peniaze budú aj bez snahy... začarovaný kruh...

evittah
10. júl 2015

Ja som v novej nemocnici rodila 2x a na porodne asistentky sa stazovat nemozem. Boli mile, nenutili ma lezat s pasmi a to, ze ma nechodili kazdu chvilu kontrolovat, mi len vyhovovalo. Ked som uz bola vycerpana, ponukli mi glukozu, dovolili pit po duskoch.... Jednoducho boli naozaj ludske a ohlduplne.

lenja123
10. júl 2015

Dievčatá, ja sa nestačím čudovať vaším skúsenostiam. V novej nemocnici som rodila 4 deti - naposledy pred necelými dvoma rokmi a nemám jedinú negatívnu skúsenosť. Rodila som vždy prirodzene, "trošku" som tam aj pokričala 😅 , bolesti som mala naozaj neznesiteľné plus som bola už dosť vyčerpaná, takže som akurát vzorne nespolupracovala, ale že by na mňa niekto zvýšil hlas? Alebo dokonca nadával? Ani raz! Podotýkam že som pri sebe nemala manžela, ani vybaveného žiadneho dr.

ivkadracova
10. júl 2015

@lenja123 @evittah zeby mali dobry den? povedzte mi.. a to sa nejedna len o toto forum, a Kosice.. preco je takychto pozitivnych ohlasov tak malo? alebo je to preto, ze tie s pozitivnymi skusenostami sa nepotrebuju zapajat, tak vlastne o nich ani nevieme? Mna ale aj tak fascinuje kolko negativnych skusenosti vidim, ako by vobec mohlo vzniknut hnutie za humanizaciu porodu, keby daco pravdy na tom nebolo.. je to na zamyslenie. Strasne som chcela druhe porodit na SR, ale zatial mam dost obavy.

lenja123
10. júl 2015

@ivkadracova no neviem, možno pri iných prispievajúcich mali zlý deň 😀 , nemyslím, že by to 4x bola náhoda. Ale niečo bude aj na tom, čo píšeš ďalej, že tie s pozitívnymi skúsenosťami sa nepotrebujú o ne podeliť. V minulom zamestnaní sme boli čisto ženský a veľmi veľký kolektív a kedykoľvek sme sa začali baviť o pôrodoch, tak to boli samé hororové zážitky 😝, bez ohľadu ktorá kde rodila a práve sa do debaty zapájali len tie, ktoré mali problémy, tie ktoré porodili rýchlo a "bezbolestne" tak sa ani neozvali. Veď nakoniec aj táto diskusia - každá negatívna skúsenosť je farbisto opísaná na 20 riadkov a tá pozitívna je spomenutá maximálne v dvoch.

ivkadracova
10. júl 2015

@lenja123 ok, tak ked sa zamyslim, a zapojim statistiky z mojej hlavy : ) tak to vychadza na to ze 30% zien je prudko nespokojnych ... tiez dost, nie?
Tolko krat som uz pocula ako po tych zenach vrieskali .. a sama som to v inej situacii ako porod zazila.. tak preco toto robia? Naco je to dobre? Oni ked rodia tak po nich niekto vrieska? Iba vlastny postoj, a empatia nula? Ved prave oni by mali byt empaticke a psychologicky. Nejde mi to do hlavy.

lenja123
10. júl 2015

No my to tu asi neporiešime, netuším čím to je, možno aj preto, že ja som to nikdy nezažila. Nielen pri pôrodoch, ale ani pri viacerých pobytoch v nemocnici - ležala som opakovane v starej aj novej s deťmi aj so sebou. Naozaj sa mi nikdy nestalo, žeby po mne niekto z personálu kričal 😲 . A to rozhodne nie som submisívny typ, ktorý robí všetko čo mu prikážu - práve naopak, vždy mám nejaké výhrady 😀 .

alizabka
10. júl 2015

@ivkadracova urcite zalezi na tom, aky ma personal v nemocnici prave den a ja uplne chapem, ze aj oni su len ludia a maju pravo na zlu naladu ... ale na druhej strane, aj pacienti su len ludia a nikto z nas sa netrepe do nemocnice len tak a uz vôbec nie zo zámerom zneprijemnovat personálu v nemocnici ich sluzbu .. ja som si stale myslela, ze slusnym jednanim clovek dalej zajde, ale po porode si to uz nemyslim .. ak to nejde slusne, treba si otvorit hubu a byt kludne za drzaka
aj napriek mojej prvej negativnej skusenosti, urcite este rodit chcem a stale verim, ze aj na SR sa da rodit v pohode ... dufam, ze sa nesklamem 🙂

alizabka
10. júl 2015

@lenja123 v tomto to presne bude, nebyt submisivny typ a ukazat, ze sa clovek neda

lenja123
10. júl 2015

@alizabka no snáď ma tu neukameňujete, ale asi sa treba ozvať práve na tej pôrodnej sále - OK, ak mám bolesti alebo jednoducho nie som ten typ, tak si pribalím manžela so sebou - a nie sa potom vyplakávať na MK. A ešte by som dodala - ani ja som ani raz nezvýšila hlas na personál - kľudne som oznámila ako si to predstavujem ja a trvala som na tom - nebol nikdy problém. Tie, čo tu opisujete super pôrody v zahraničí - no tak tam sú už asi lekári a asistentky "vychovaní", určite by si nedovolili taký prístup ako tu opisujete poniektoré - lebo by boli hneď odkázaní do správnych koľají.

alizabka
10. júl 2015

preco hned ukamenovat? ved mas pravdu ... malinko sa len ohradim k tomu vyplakavaniu na MK ... tu predsa o to vôbec nejde .. kazdy ma inu skusenost, kazdy je ina povaha ... v niektorých pripadoch by stacilo trosku viac profesionality a empatie a ziadne negativne skusenosti by sa nemuseli riesit .. tot moj nazor

ivkadracova
10. júl 2015

Je to tak, ze dakto je drzy a vie si poveat, ale dakto je proste submisivny a nevie.. pripadne sensitivny a rozplace sa a oni potom este viac sikanuju... Ja nehovorim o porodnych pribehoch z MK, ja hovorim o realnych ludoch, ktorych som za posl. rok postretavala, a vidim ake supovahy. Nech mi nikto nehovori, ze toto je v poriadku. Alebo ze je tu nejaky priestor pre "mat svoj den" .. vsetky sestry maju naraz svoj den? doktor ma len dalsiu sluzbu, ale pre zenu je to jedinecny a pre daktoru mozno jediny zazitok, tak preco by mal byt pokazeny ich blbou naladou? Povinne by som im kazala davat si nejake doppingy aby mali dobru naladu a skolila by som ich na psychologiu, vsetky doradu - doktorov, sestry. A opakovat a opakovat az kym to nebude fungovat ako ma.
Je mi jedno ci sa niekto vyplakava, ci niekto zvelicuje alebo je super zelezny a nevadi mu nic .. nie je v poriadku ako sa jedna s rodiacimi zenami, a mne to velmi vadi, nech by to bolo iba tych mojich odhadnutych 30%.
Skusim este raz zopakovat. Nech mame akykolvek blby den, nikto z nas si nedovoli ani v praci, ani ku klientovi, ani ku zakaznikovi, ani sefovi chovat sa inak len preto ze mame zly/blby den. Profesionalita v ich profesii je velka poziadavka alebo co? Na profesionalitu maju nizky plat? Na co sa chcu vyhovarat? Pre mna toto neexistuje..

ivkadracova
10. júl 2015

A sme tam kde sme boli, ked take pi.... stretnete, tak vam pomoze iba adrenalin v krvi.. toto ale pri porode nie je vobec ziaduce v urcitych fazach.
Zvlast pri porode by tie zeny sestry, doktorky, ale aj muzi doktori mali byt skoleni, a sakra specialne a citlivo sa k zene chovat. Som o tom presvedcena. Nejdem ani rozoberat temu informovaneho suhlasu radsej...

natalym
10. júl 2015

@ivkadracova Ja som sa stretla pri pôrode s takou trošku nabrúsenou sestričkou, povedala som doktorovi a bol pokoj. Normálne, slušne. Ona mi potom povedala, ,,že nemuseli ste sa sťažovať, ,mohli ste mi to povedať. Možno stačí normálne povedať: toto vaše správanie sa mi nepáči. Ale ruku na srdce, my pacienti sme teda dakedy fakt neznesiteľní.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre