Manžel pri cisárskom reze

bub_blina
18. júl 2017

Po dlhšom uvažovaní som zhodnotila, že prvé dieťa chcem priviesť na svet cisárskym, no čítala som že pri ňom nemôže byť manžel. Sú na slovensku nejaké nemocnice, ktoré to umožňujú ?? ďakujem 🙂

sissy27
18. júl 2017

@bub_blina tak v prvom rade sa na Slovensku nerobí sekcia na želanie, teda nie oficiálne. V prvom rade hľadám lekára, ktorý do toho pôjde "lebo ty si sa rozhodla" a potom riešim, či môže byť manžel účastný. Ale vzhľadom k tomu, že cisársky rez je operácia, tak priamo pri tebe asi nebude... Aspoň pred pár rokmi sa to nedalo, možno sa niečo zmenilo.

andreakg
18. júl 2017

Určite nie

tajka1986
18. júl 2017

@bub_blina nevies do coho ides. Dobrovolne cisarsky,no vela stastia ti prajem 😊 Radsej by som 3xodrodila prirodzene ako raz sa nechat rezat. Ale kazdy ako chce,pokial najdes lekara kt.ti splni zelanie. Po cisaraku si spomenies na moje slova 😂

janinah
18. júl 2017

Pri mojom c. reze /nie na moje želanie,ale nutnosť/bol manžel za sklom operačnej sály,a to je lekár a bol v oper. prádle,teda čoto videl,ale priamo na sále nebol ,to by nebol dobrý nápad....
sama pracujem na oper. sále a civilné osoby pri operácii sú neprípustné....sekciu na želanie pacientky neurobia,aj keď na slovensku sa dá "vybaviť" kadečo...

sindas
18. júl 2017

@bub_blina aaale robia tu z toho vedu... ak mas akekolvek dovody na cisarsky je tvoja vec. Ale teda k otazke... ak budes uplne uspata tak tam nepustia nikoho ale ak budes spinalne tak po dohovore s lekarom mozes byt manzrl pri tvojej hlave za tou zasterkou.. takze aj tak nic neuvidi..ale budeti aspon oporou. 🙂

sona222
18. júl 2017

Myslim ze za tou zasterkou moze byt, sestre prestrihoval muz pupocnu snuru ale to rodila v rakusku 😏

drobcek11
18. júl 2017

Ja som mala 2x cisarsky rez z toho prvy krat bol emergency kedze sa mi porod nerozbehol ako mal...a pri obidvoch bol manzel, kym ma pripravili na sale cakal von a potom obleceny v tom specialnom odeve dokonca sedel vedla mna mohol mi drzat ruku a dokonca sa kde tu odvazil pozret aa za zastenu co sa deje videl ako vyberaju dcerku von a bol to pre neho velky najma citovy zazitok, ale ja nezijem na slovensku ale v anglicku kde je to ine, tu dieta nezoberu od matky po sekcii, mala som malu hned pri sebe hned som si ju mohla prilozit, stale bola u mna ked som potrebovala pomoc ponohla sestra alebo manzel najprv som z toho mala zmiesane pocity ale nakoniec som zhodnotila ze si neviem predstavit keby babo pri sebe nemam ako to robia na svk ze po sekcii dieta beru a prinesu len obcas,cize ja to berem ako velke plus, a to ze nechaju partnera byt so zenou v nemocnici pri porode ci pri sekcii je podla mna tiez dobre,ale kazdy mame iny nazor ci skusenost, ja keby mozem rodim normalne ak nemas problemy nevolila by som si dobrovolne sekciu

stanulienkat
18. júl 2017

Prepac, a to si ako zhodnotila, ze chces cis. rez?? Si odbornik,alebo si citala diskusiu na MK?? Vies,co vsetko sa aktivuje v tele matky a hlavne novorodenca pocas prirodzeneho porodu?? Ake dolezite a potrebne procesy?? Toto ti nikto nepovie,ked si zaplatis,lekar ma u pi.i co je pre vas najlepsie.

siska53
18. júl 2017

@bub_blina uprimne sa cuduj,ze chces dobrovolne cisarky.. Je to predsa operacia a velky zasah do tvojho tela.. Mam za sebou dva,takze viem,o com.hovorim..
Za mojich ciad muz nemohol byt na sale (5a7rokov dozadu). Akurat po vytiahnuti babatka za bezny priplatok prislusnika ucastneho porodu mu dieta dali na ruky a pofotil ho..

Moj by asi tie jatky nechcel vidiet a kedze ja som len lezala a cakala,max.kecla s anestezilogickami..a pri prvom raze som bola taka dost vystresovana,ze som len mlkvo lezala a cakala,kedy to skonci..,nemala som.potrebu mat tam.nejaku oporu.

A nechci vediet tie bolesti... Operovali mi neskor aj zlcnik a pruh,ale to sa neda porovnat so sekciou.. To nie je len nenapadny bikini rez.. Vnutri mas rozrezane a pozosivne cele brucho.. Dufam,ze toto si uvedomujes...
Pred 2.sekciou davali na stv dokument-priebeh sekcie.. Nedopozerala som to..nedalo sa.

katkalubkova
18. júl 2017

@tajka1986 fakt vtipne...

katkalubkova
18. júl 2017

Je to jej rozhodnutie, ze chce rodit sekciou. Pytala sa, ci moze ist manzel ku sekcii....

muruska
18. júl 2017

@bub_blina ahoj, na Tvoju otázku Ti neodpoviem, lebo neviem ci niekde niečo take umožnia, ale chcem Ti povedať že Tvoje rozhodnutie ako privedies na svet svoje dieťa plne schvaľujem, tiež som sa tak rozhodla ako Ty (i keď v závere tehu sa pridružila komplikácia že by bol cisarak tak či tak) a celé tehotenstvo som si cielene šla za tým aby som mala sekciu- bola som kludna, psychicky na to nachystana, nemala som nervy a strach z pôrodných bolesti a že sa potrham od ucha k uchu a proste bolo to vsetko tak ako som chcela a síce som po sekcii netancovalia odzemok vôbec ta rekonvalescencia nebola tak hrozná ako Ti tu píšu a strašia niektoré mudrane a zastankyne prirodzených pôrodov, dalo sa to zvládnuť v pohode, lebo je to o psychike ze keď sa raz na to nastavis a nachystas psych tak to dáš, keby čakám druhé babo tak by som inak ako sekciou rodiť určite nechcela

muruska
18. júl 2017

@bub_blina a ešte k tomu čo si sa pýtala- ak aj nenájdeš pôrodnicu kde Ti umožnia manžela pri SC tak na tej operačnej sále aspoň u mna teda bola taká super atmoska že ja ani neviem ako mi to zbehlo, kecali so mnou, žartovali, stále sama niečo pýtali takze vôbec mi to neprišlo že som tam sama vydaná napospas osudu a že by mi tam chýbala nejaká podpora, priateľ má čakal pred sálou takze babo videl hneď a mna aj tesne pred SC aj tesne po SC

katkalubkova
18. júl 2017

@muruska rozumna odpoved.
Je to na nej.

pininka
19. júl 2017

Tiez mam tri cisarske za sebou a nechapem ze si to niekto vyberie dobrovolne, ale je to na tebe. Co viem tak vo vacsine nemocnic nemoze byt pri tebe a kedze ja som bola pri vedomi tak ani neviem co by tam robil. Z jednej strane mi bol anesteziolog, z druhej salova sestra a stale sa ma nieco pytali,neviem ako by som sa sustredila na muza. Vraj v Kosiciach v Saci sa da takto rodit, ale iba ak je vsetko ok, ked sa nieco deje,muz ide hned prec.

bergsta
19. júl 2017

@muruska
Len to tvrdenie o psychike a jej nastaveni trochu "pokrivkava" s tym, co pises. Preco si teda nedokazala byt psychicky pripravena na prirodzeny porod, ale cielene isla za sekciou? Podla Tvojich slov by si teda mala rovnako dobre zvladnut aj zotavenie sa po "klasickom" porode. Ako pises "lebo je to o psychike..."
Je potrebne si uvedomit, ze je to operacia = vsetky potencionalne operacne rizika. Lekari obvykle poskytuju tlacivo, kde buduce matky vyjadruju informovany suhlas a su tam uvedene najcastejsie mozne komplikacie.

yanni
19. júl 2017

Baby, vas nemusi zaujimat preco chce ci nechce dobrovolne cisarsky. To je jej problem a ked jej ho na SK niekto urobi, tak vas to nemusi vobec zaujimat. V zahranici je cisarsky na zelanie uplne bezna vec a nikto (ani lekar) neodhovara. vysvetli vseky pre a proti, rizika atd. Aj vaginalny prorod ma svoje rizika a tiez to nie je med lizat.
Ja mam za sebpu jeden cisar a poviem vam, tak aj 10 deti. Uplna "lahoda". Ziadny problem.
Ja som rodila v Nemecku, operoval ma moj vlastny gyn, ktory ma pozna viac ako 15 rokov, spinalka bola bez problemov, hojenie rany zaidny problem, som presne dva roky a dva dni po a mam tam len tenku bielu ciarku. o pol 9 rano sa mala narodila a 4 poobede ma postavili, na druhy den som uz "behala". Dieta den a noc pri mne. Kojenie bez nejakych velkych problemov 1,5 roky, pokym sa mala sama nerozhodla, ze uz eeee.
Co sa tyka otca pri porode. Neviem ako na SK ale u nas to nie je ziadny problem. Muz bol so mnou cely cas na sale, sedel mi pri hlave, obcas nieco kukol haha, aj sme sa nasmiali. Dokonca aj s malou bondingoval, pokym mna postopkali😂
Takze, kde je tu problem.
Robi sa predoperacne vysetrenie (ak nie je cisar emergency), na spinal je dolezite prezriet aj chrbticu, vysvetlia, poucia (aj ocka, ak chce byt pri tom).
Ja neviem, preco sa z toho cisara robi take bu bu bu.

yanni
19. júl 2017

@drobcek11 keby len pri sekcii. V niektorych SK nemocniciach zoberu aj po normalnom, co je pre mna no go.

bergsta
19. júl 2017

@yanni Nezabudaj vsak, ze to, ze Tvoja operacia a pooperacne obdobie prebehlo bez problemov neznamena, ze je to tak vo vsetkych pripadoch.

yanni
19. júl 2017

@bergsta ale to nikdy nevies. A predstav si, to nevies ani pri normalnom. Moja mama sa z porodu brata po fyzickej stranke dostavala 3 (slovom TRI) mesiace!!!!!
Kamosku nechali dlho trapit sa, syna nakoniec museli tahat zvonom a chlapec ostal na jednej strane ochrnuty. Ona sa s tym dodnes nevie zmierit. A to ma "maly" uz 19 rokv. A predstav si, bolo to v Nemecku. Jej psychika je odvtedy uplne v kybli, dalsie deti uz odmietla mat.
Takze si nenavyberas.
Poviem ti takto, uz je cim dalej tym viac normalnych porodov, ktore koncia bud cisarom alebo sa nieco pototo. Slova mojho gyn a Hebamme v nemocnici.

zuzana76
19. júl 2017

@bub_blina sekcia bola v pohode, muž mohol byť za sklom, aj ja som to tak cítila, že normálne rodiť nechcem a ono to potom aj samé šlo až sekciou, za mňa ok a dala by som aj tretie

star2017
19. júl 2017

Baby neplaste!
Ja som v 8tt a uz zaciatku viem, ze ak budem rodit, tak budem moct zo zdravotnych len cisarskym.
Bojim sa toho ako cert ale na druhej strane sa aj tesim na obdibie "po" 👶

bergsta
19. júl 2017

@yanni
Ano, len Tvoj argument "moja sekcia bola bezproblemova" ma rovnaku vypovednu hodnotu ako skusenost inej rodicky v zmysle "moj prirodzeny porod bol super, rodila by som tak kazdy den."
A ano, zaujima ma aj, preco stupa pocet porodov sekciou. I ked teda, snaha je, minimalne v statistikach, o znizenie ich poctu.

zuzana76
19. júl 2017

@bergsta to platí aj o druhej možnosti, aj normálny pôrod sa môže skomplikovať, kto chce ako rodiť mal by byť s tým stotožnený, nie je nič horšie ak chce niekto prirodzene a nejde to, alebo ak chce matka sekciu, nie je jej to umožnené a budú nejaké následky

zuzana76
19. júl 2017

@bergsta lebo je asi dopyt , ženy sú v zlej kondícii, majú rôzne zdravotné problémy, a je možnosť sekcie, vždy keď je z čoho vyberať, tak sú možnosti rozhodnúť sa, keby možnosť sekcie nebola, tak proste musia rodiť normálne, boli by zase iné nešťastia vtedy , stúpol by počet úmrtí matiek, deti, poškodenia pri pôrode

yanni
19. júl 2017

@bergsta lebo uz lekari nenechaju matky sa trapit. Ked je uz jasne pri normalnom porode, ze takto to dalej nepojde (jedno z akeho dovodu), tak urobia sekciu.
Keby tato moznost bola aj volakedy, bolo by menej umrti matiek aj deti, menej zdravotnych (aj dozivotnych) problemov aj matiek aj deti.
Vid priklad mojej kamosky (a to je jeden z velkeho mnozstva, stava sa aj dnes). keby lekari vcas rozhodli, chlapec mohol (ano je to dokazane) byt uplne zdravy. Nechali to daleko zajst, a ked sa na naliehanie vsetkych konecne ozhodli, ze urobia sekciu, uz sa nedalo.
Nechcela by som to zazit. Chlapca poznam od jeho dvoch rokov a cele detstvo (pokym rastol) len lekari, rehabilitacie, v lete vzdy natahovanie nohy, sadra, jedna hroza.
A to, ze po mentalnej stranke je uplne v poriadku, vzdy si to uvedomoval, ze je "iny", ze nikdy nebude moct poriadne hrat futbal atd.
Nie, nechcela by som fakt toto zazit. Cele tehu nosisch v sebe uplne zdrave dieta, a v zlomku "sekundy" sa vsetko zmeni a to len a len pochybenim ludskym faktorom. Aj napriek tomu, ze ona uz dlho kricala, ze cisar, prosim.
A aj preto ja idem na istotu a pri porodoch je vzdy aj moj gyn, ktory je Belegarzt v nasej nemocnici.
Ja som napr. letela aj copanu odrodit zo Saudskej Arabii (kde momentalne zijeme)domov do Nemecka, uz len z toho dovodu, ze bola do konca priecne, ze moj gyn ma pozna, bude pri porode, nemem doveru v lekarov tu v SA.

yolo8888
19. júl 2017

Niektore premudrete ako radio, ach..nech sa kazda zena rozhodne ako sa citi…ja tiez chcem rodit cisarskym a nikdy ma nikto v zivote nepresvedci, ze nie…nechapem preco by mala byt zena nutena do niecoho s cim nie je stotoznena, len pre to ze u nas sa neda cisar na zelanie..kde je to napisane ze sa to neda? nejaky pravny predpis mi prikazuje porodit normalne? nie, neprikazuje..takze ked sa rozhodnem a najdem si lekara, ktory to spravi, tak to proste bude tak ako chcem…okrem ineho, ja som tiez narodena cisarom a rozhodne sa teda necitim byt retardovana ani menejcenna ako deti narodene prirodzene….takze tieto keci, co sa aktivuje u novorodenca ked sa narodi prirozdene nech si vsetci strcia… #mier

fantinka
19. júl 2017

@yolo8888 presne, suhlasim. Co je kazdeho do toho, ako bude zena rodit svoje dieta. Ved nech rodia aj doma, je to ich vec, ich telo a rozhodnutie. Ja budem tiez rodit cisarskym a mam.na to svoje dovody, ktore mozu byt kazdemu ukradnute. No a k otazke: na Kramaroch nemoze byt otec priamo pri porode, ale bude kusok od nas a hned ked sa maly narodi bude s nim. Ked ma zasiju, budeme spolu este sami traja asi 30min a potom jiska a novorodenecke.

germaniawerks
19. júl 2017

"manzel pri porode"

To neni dobrý nápad. tehulky z hľadiska milovania sú trocha od veci a keď ešte rodia, tak to už úplne. Mužov takéto veci nebavia aj príťažlivosť je nulová

yanni
19. júl 2017

@yolo8888 tak tak. Mne sa toto "presviedcanie" Nadmatiek tiez protivi. Ved nech si robi kazdy ako chce.
Na margo toho akoze dieta narodene cisarskym je "ine". Hlupost prvej triedy. nasa najmladsia (2 roky a dnes dva dni), narodena cisarskym planovanym a praveze je mojkacik prveho stupna, strasne empaticka uz v tomto veku, velmi inteligentna, v jej veku podla uciteliek v skolke popredu vsetkym jej rovesnikom v skolke, je na urovni minimalne trojrocneho dietata. Starsi surodenci narodeni prirodzene sa s nou ani porovnavat nedaju. treti je jej pravy opak.
A poznam vela deti narodenych cisarskym, v rodine ich mame niekolko, od 2 rokov nasej po 20 rokov a kazde dieta je ine ale ani jedno "nenormalne". Ani jednemu ani z krasy ani inteligencie, empatie atd. neubudlo.
Tiez musism povedat, ze v porovnani s nasimi 4 je najmladsia zo vsetkych najzdravejsia. Je prvy skolsky rok v skolke a nebola chora.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre