ahojte, mam taku porodnu ideu, ze po porode mi bude babatko hned polozene na brucho este spojene s placentou a tie dve hodiny na sale zostane so mnou a s muzom. v ktorej slovenskej porodnici a ktory porodnik vam to umoznil? idealne oblast stredneho slovenska. dakujem za kazdu skusenost 🙂
Kezmarska porodnica to urcite nebude.
tuším ani v jednej 😉
Ani v Ilave to neumoznuju a to je velka skoda.
Mnajedine napada, ci nie je nejaka sukromna porodnica alebo tak a ak si za to clovek plati, tak by sa malo dohodnut, co chces. Rodila om tak vsetky deti. Posledneho dokonca do vody. Skoda, ze ked uz to viem tak dobre rodit, tak prestavam 😀
Ani Žilina určite nie, jeden z najzaostalejších prístupov.... 😝
Držím palce aby si takú pôrodnicu našla, len treba myslieť nato,že keď niečo nebude v poriadku treba hodiť pôrodnú ideu za hlavu.. z praxe viem, že čím viac ideí tým sa to viac komplikuje.. dôležité je aby si ty a dieťatko bola v poriadku prajem ti všetko dobré a pôrod bez komplikácii 😉
Kazda baby friendly nemocnica by to mala umoznit. Treba na tom trvat a priniest si na salu rukavicky, ciapocku, plienky a deku, aby sa nemohli vyhovorit na zimu. Pri tebe mozu dieta aj osetrit. Nikto ta nemoze nutit ti dieta zobrat. Mala som to takto naplanovane, aj vpodstate dohodnute, ale bola nakoniec akutna sekcia. Drzim palce 🙂
Ja som rodila akutnou sekciou tak neviem ale viem ze malu obliekli a dali ju oteckovi co bolo 6min a celu dobu boli spolu na novorodeneckom kym som bola v narkoze. Ja si neviem pomoct ale pride mi to zbytocny trend nedchat ten pupocnik a tak, neviem si predtavit ked je vela porodov co ostatne zeny musia pockat ky sa porodny box uvolni? Co som pocula ze dobu 2h po porode zena musi ostat pozorovana muz moze byt pri nej aj s babom. Pre mna je prednejsie aby rychlo babo obliekli aby neprechladlo skontrolovali ci je ok a to tych par minut nikoho nezabilo
skus stiavnicu....opytaj sa tam baba co tam rodili....
ja som rodila v zahranici, tu je to samozrejmost...teda myslim skin to skin, ze si s babom, aj pri komplikovanych porodoch a CR. Ja som mala kliestovy porod, malu hned na prisatie, potom ju vazili merali a kontroloval pediater, prec odomna nebola ani chvilu..Teda iba tusim pokial ma z operacnej saly previezli na recovery ale to zase bol s nou partner...
musis sa ist rozpravat s kazdym jednym porodnikom, ktori su v okolitych porodniciach. ziadna porodnica toto neponuka, ale existuje mnoho ustretovych lekarov, ktori ti to, v pripade dohody umoznia. viem, ze v topolcanoch sme sa o tom bavili s hlavnou porodnou asistenkou bolekovou a vravela, ze aspon to dotepanie pupocnika je v pohode. dieta ti vsak nenechaju dve hodiny na brusku, len par minut. ja som ale nakoniec rodila akutnou sekciou, takze ani jedno ani druhe nebolo mozne...
Tu sú troška popísané služby jednotlivých pôrodníc a ja osobne sa idem informovať do dvoch medzi kt.rozmýšľam,že ktorá mi tieto veci umožní 🙂 Tak uvidím
banska stiavnica? ja som tam nerodila, ale vela dobreho som citala 😉... napr. toto - http://tehotenstvo.rodinka.sk/tehotenske-story/...
No mali by to zo zákona dovoliť v každej aj tu na SK, keď je to tvoje prianie a nie sú nejaké vážne dôvody zdravotné u matky a dieťaťa, to už vyplýva z ústavy o osobnej slobode. No lekári sa chcú presvedčiť, či je dieťa ok, či nemá upchaté dýchacie cesty a tak, lebo zasa zo zákona je to ich zodpovednosť, keby nastali komplikácie u dieťaťa. Mne syna v TN najskôr umyli a obliekli a potom priložili, lenže ma zašívali, mala som trochu väčšie krvácanie a bola som tak unavená, že som aj hneď zaspala, zobudila som sa až na izbe, ani sa presne nepamätám ako som sa dostala na izbu. Ja myslím že keď si povieš že ho hneď chceš, tak ti ho dajú, ale keď bude partner pri tom, tak nech to dohodne s personálom. Niekde sú aj radi, že si dieťa zoberie matka, lebo sú dosť vyťažení. V Trenčíne to bolo tak normálne, že dieťa na roomingu bolo stále pri matke, ak neboli komplikácie.
Skus Stiavnicu - my sme tam rodili obe nase deti. Davali sme odoberat obom deckam pupocnikovu krv, takze sa pupocnik prestrihol co najskor (aj ked ani neviem, ci v tom je suvislost ... ). Ale stopercentne viem prehlasit, ze sme boli po porode najprv vsetci traja a po druhom vsetci styria spolu (uplne cely cas na sale, aj na izbe, manzel bol uplne cely cas s oboma drobcami - aj ked ich umyvali ...). Prilozili mi obe deti na kojenie este na porodnej sale ... V kazdom pripade respektuju tvoj porodny plan, takze ak sa s nimi vopred dohodnes, ze by si chcela nechat najprv dotepat, tak ak v tom nebudu ziadne necakane problemy, umoznia to.
Skor asi nejaka sukromna porodnica🙂
hmm ked ti dieta pozru a skontroluju a daju ti a potom si odlacis na izbu to nedobre?
vsak hlavne aby bolo zdrave nie?
co viem tak v porodnici v BS bezne nechaju dotepat pupocnik a nasledne "bonding", ja mam rodit kazdu chvilu, mam to v porodnom plane a primar mi to uplne v pohode podpisal, nemal s tym ziadny problem, tak uvidim aka bude realita 🙂
je smutne, ze slovensko je co sa tyka porodov este 100 rokov za opicami 😖 vsade inde v civilizovanych krajinach je napriklad partner pri porode uplne bezny standard, tak isto aj prilozenie dietata okamzite maminke na hrud, ziadne umyvanie, len utretie dietatka a tak isto osetrenie na stoliku vedla matky, kde ho aj rovno odvazia. meraju ho az neskor, lebo vsak aj tak za par dni asi sotva podrastie o centimeter. ale to sa nezmeni, kym sa coraz viac mamiciek nebude dozadovat tohto pre mna absolutne normalneho standardu. no skusil by mi nejaky doktor zobrat dieta a ze by som nevedela, co je s nim niekolko hodin 😠 a zdovodnenie, ze nech si mamicka po porode oddychne? ved ten novorodenec prespi 3/4 dna zo zaciatku, tak matka si za ten cas neoodychne? tusim by tych slovenskych porodnikov mali posielat na staze do zahranicia, nech sa priucia, ako vypadaju normalne porody. to by bolo na svk hned aj menej cisarskych, aj menej komplikacii. takze asi treba len obehat vsetkych porodnikov a najst nejakeho normalneho, ktory ti taketo cosi umozni. skusila by som skor z tych mladsich rocnikov, nejaky stary brontosaurus po 30tich rokoch zauzivanej praxe asi tazko zmeni pristup 😉
No jedine zeby si prisla ku mne do Nemecka rodit,tu to tak je automatisch 😉 😀
ja som to zazila v trnave pri druhom ale musela som si poziadat ale az dve hodky mi ho tam nenechali iba 1 tusim
no mne to spravil doky na kramaroch bez problemov, ale kedze bola o 3 tyzdne skor tak som ju mala s placentou len chvilku a hned ju brali na osetrenie a muz isiel s nou a nasledne mi ju vratili v perinke a boli sme vsetci traja na sade tie 2 hodky. je to len o dohode. ak si vybavis lekara tak ti vyjde v ustrety 😵 😵
mne to bolo umožnené v Trnave, minulý október. Neviem, či to bola len výnimka, ale hneď ako sa Ninka narodila, dali mi ju na brucho, dokonca sme skúšali priložiť k prsníku, ale malá strašne plakala, tak ju sestrička vzala vedľa do miestnosti, umyla, obliekla a dala mi ju vedľa mňa. Nenechali ju tam celé dve hodiny, ale hneď ráno o 9,00 už bola malá pri mne.A to som rodila presne o 00,05. Takže ja som bola maximálne spokojná. A celé 4 dni, čo sme boli v pôrodnici, bola malá stále so mnou.
mne to bolo umožnené po napísaní pôrodného plánu v Banskej Štiavnici a bolo to super odporúčam každej maminke 🙂 dokonca malá mala silne vyvinutý sací reflex tak mi ju priložili a papkala iba ju osušili aj to mne na brušku a zobrali ju odvážiť, omerať až po dvoch hodinách 🙂 potom už bola stále so mnou
no ja na obranu tychto nemocnic sto rokov za opicami ja mam taku skusenost ze malo mamiciek chce babetko pri sebe..ja som zazila a aj kopec kamosiek aj tu na konovi som si vsimla ze zeny su tak unavene ze skor privitaju byt bez babetka . aj moja spolubyvajuca kt rodila dva dni predomnou dieta si k sebe zobrala az po troch ci styroch dnoch..cize asi tak..ale take ze hned spoje este p. snurov tak to mi ju prilozili hned po porode. aj mi ju nechali na hodku..a neviem ci by som si hned trufla sa o nu starat od tretej rana 🙂
V BS, ale dohodni sa s primarom, on ti podpise porodny plan, ktory budu potom ostatni porodnici respektovat. Standardom totiz je, ze po porode vezmu babo na 5 minut sestricky a az nasledne daju babo k maminke. Tak som to mala s oboma dcerkami. Dokonca pri Hanke som musela poprosit, nech ju hned aj vyzlecu z toho, co ju uz obliekli 😀 Takze je to potrebne v BS to napisat do porodneho planu. 😉
mne maleho v Ilave nechali so mnou cele dve hodiny po porode,(vzali ho odomna asi na 3minuty)len ocistit..nie umyt....mohla som ho mat s manzelom v naruci....a dali mi ho na telo hned po porode ,este spojeneho s pupocnou snurov,bez toho aby som o to musela ziadat......bol to najkrajsi zazitok.
V Bratislave na Kramároch som tak rodila, po narodení malú len v druhej miestnosti odvažili, odmerali, skontrolovali a hneď neumytú len zabalenú mi ju doniesli na sálu, kde sme boli spolu aj s ockom dve hodiny (kedže bol čas obeda doniesli mi na sálu aj obed;) potom nás dali na izbu kde sme boli ešte spolu, neskor mi ju zobrali aby ju umyli a obliekli mňa zatiaľ premiestnili do inej izby kde mi malú doniesli a od vtedy bola so mnou non stop, až kým sme nešli domov. Tak to tam funguje, ak sa nerodí sekciou, vtedy je dieťatko aj na noc od matky aby sa prv zotavila.
miladaenjoy - to sa ti asi len snivalo, nie? 😀
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Bohuzial, ja ti poradit neviem, nezijem na Slovensku. Ale zazila som to pri oboch mojich dcerkach a je to uzasne. Resp. ony boli so mnou vkuse, az kym sme nesli domov. Vazili a merali ich v tej istej miestnosti ako ja meter odo mna. Ani neumyvali, len mazok rozotreli do kozicky. Muz na ne dozeral 🙂 Ale drzim palce, aby si nasla taku nemocnicu, co ti to umozni.