Ahojte dievčatá, boli ste niektorá v priebehu tohto roka rodiť na Kramároch? Ja som tam bola na začiatku tehotenstva hospitalizovaná a bolo mi to tam celkom sympatické, ale teda neviem ako tam funguje to pôrodnícke oddelenie.
Čítala som nejaké staré diskusie, ale to už sa mohlo zmeniť. Viem, že podložky na posteľ sú na chodbách (to aj na gynde tak je). Vložky tam ešte majú na toaletách a v kúpeľniach? Alebo si treba priniesť vlastné? Ako je to s plienkami pre dieťa? Čítala som staršiu diskusiu a jedna žena tam písala, že nebolo treba, ani plienky, ani podložky, všetko dieťaťu dali.
A čo partner? V staršej diskusii bolo, že aby mohol byť partner pri pôrode, musí absolvovať nejaký výcvik u psychologičky, ktorý ale býva doobeda. Mne ani tak nejde o to, aby bol pri mne, keď budem tlačiť a pôjde zo mňa kopa krvi a budú ma tam rezať a šiť... Ale skôr, aby bol pri mne pred tým, kým budem mať kontrakcie... Nechcem tam byť niekde sama odhodená na izbu s ďalšími 4 ženami, ktoré sa tam budú zvíjať... Ale info spred troch rokov - manžel nemohol byť na oddelení, zavolali ho až na tlačenie. Ako je to s epidurálkou? Platí sa to či nie? A teraz - keď aj hej a pichnú mi to počas kontrakcii na upokojenie, tak za ten jeden vpich sa to platí (dajme tomu 150€) a keď to vyprchá a ja budem mať stále bolesti - dajú mi ďalší vpich a zasa zaplatím ďalších 150€? (ja mám ozaj nízky prah bolesti a teraz si neviem celkom predstaviť, že budem rodiť 36 hodín a za epiduralku zaplatím 1500€...) a keď už budem moc trpieť, spravia mi cisarak alebo ma tam nechajú odpadnúť od bolesti? A po pôrode je to ako? Ja by som sa chcela po pôrode normálne vyspať - aby si dieťa zobrali na novorodenecke, však doma budem stále s nim a už tú možnosť mať nebudem. A ako sa to rieši, keď jedna žena chce spať a teraz tri ďalšie majú na izbe deti, čo im hulakaju celú noc? ( na gynde sme mali jednu mamičku, asi sa jej už neušlo miesto na porodnickom, mala pri sebe dieťa a to plakalo nonstop tri dni.... Bola presne na izbe oproti, my sme boli vyčerpané na infuzkach a nemohli sme spať, lebo tri dni a tri noci za sebou celucicky cas vrieskalo dieťa a ona stoj čo stoj chcela, aby bolo pri nej, aj keď ho absolútne nevedela ani na chvíľočku utíšiť.)
Chcela by som teda izbu sama - ale je to aj reálne možné? Čítala som, že nadštandardné izby sú pre dve - to mi je už jedno, či budeme dve či štyri, kľud nebudem mať. A na tej kúpeľni mi fakt nezáleží, len sa budem chcieť vyspať..
Viete mi niekto dať reálnu skúsenosť za posledné mesiace? (nie také, že pred 6 rokmi som tam rodila), ale čerstvé info ako to vyzerá tento rok.
Sorry za toľko otázok, ale nepoznám nikoho, kto by teraz nedávno rodil a mohla som sa ho spýtať (co by rodil na Kramároch)
poviem ti tak, budes to tam mat tazke, nikomu tam radsej ani nespomen, ze sa chces vyspat 😲
je tam jedna izba, kde mozes byt sama, ale ta je vacsinou obsadena
podla toho, co pises, by si mala ist asi ku Kochovi, lebo na Kramaroch ta caka kruta realita, kde je pacient na poslednom mieste
@elementissa napis mi spravu, ak chces pokecat. Lebo tych otazok je vela 🙂
@liz_lemon Neprehanala by som to. Vzdy je to o tom, co clovek ocakava, ake ma uz dopredu informacie, ako sa vie prisposobit a podobne.
Preco nejdes na obhliadku? Na vsetko sa tam mozes priamo spytat
@liz_lemon taknto pocujem prvykrat, ze tehotna/porodena zena je pacientka . Ved nie si chora😅 trosku blbe prirovnanie
@liz_lemon zvažovala som aj Kocha (na začiatku tehotenstva), ale nakoľko som bola celé tehotenstvo PN, tak sme už neusetrili toľko, aby som si to mohla dovoliť. Zároveň, moja doktorka veľmi tlačí na to, aby jej pacientky išli rodiť do štátnej nemocnice, lebo podľa nej u Kocha nie je dostatočné vybavenie 🤷♀️ ležala som v apríli na gynekologicko-pooperacnom tam, bolo to veľmi fajn, sprchy síce prehnite, ale v pohode, je to nemocnica, čo čakáš 🤣 izby boli štandard, mala som dve spolubývajúce, celkom nám dobre ušiel čas, spali sme, kedy sme chceli, strava výborná, sestričky veľmi milé a ohladuplne, doktori srandisti... Bála som sa ísť do nemocnice, ale bolo to veľmi fajn.
Len druhý deň nám oproti nasackovali jednu mamičku s novorodencom a to dieťa plakalo fakt nonstop... Už nás z toho hlava bolela. A to bola izba cez chodbu. Tak som si predstavila, že teraz, keď mojim spolubyvajucim nechajú na noc deti, že nám to tam bude vyhukovat na tej izbe... Proste nie som zástanca toho, že žena keď porodí, tak sa stáva otrokom dieťaťa a jej zajladne potreby musia byť úplne zrušené a myslím, že keď jedna má právo na to, aby mala dieťa na noc pri sebe, lebo si to tak želá, tak druhá má aj právo na to, aby si oddýchla, keď cíti, že to potrebuje a chce, aby na noc bolo jej dieťa na novorodeneckom. Je to fér, ale nepríde mi fér, keď tá, ktorá si chce oddýchnuť sa musí prispôsobiť tým dvom nahypovanym, ktoré za žiadnych okolnosti nechcú dieťa pustiť z ruky..
To je potom také - oni majú právo na to, aby sa splnili ich požiadavky, ale ty už nemáš, lebo aj keď nebude pri tebe plakať tvoje dieťa v noci, tak tam budu plakať ďalšie dve deti. A je mi jasné, že niekomu plač cudzích detí nevadí, (ale tak ja som krkavec) no ja to nemám rada a chytám z toho migrénu. Viem, že niektorí sú z toho úplne na mäkko a nič krajšie ako plač troch novorodencov na jednej izbe si nevedia ani predstaviť, no nie všetci sme bohužiaľ takí a myslím, že by nemocnice mohli zohľadňovať aj nás- lebo my si rovnako platíme odvody do zdravotky a mame nárok tiež na to, aby počas zdravotnej starostlivosti boli naplnené aj naše potreby.
Tak ale chápem- to je asi niečo, o čom na Slovensku môžeme iba snívať, lebo tu boli vždy rovni a rovnejsi, no 🤷♀️🤣🤣🤣
@elementissa Ako nič v zlom, ale buď si nejako (asi cez známosti) tam vybavíš tú jednotku...i keď ani táto izba asi tiež nebude jediná na celom poschodí a cez dvere/stenu asi budeš niečo počuť.....alebo poroď na opustenom ostrove.
Porodila som na Kramároch koncom marca, bola som na štandarde a áno, v noci na budilli deti spolubývajúcich, no ich pre zmenu budili moje dvojičky. To vzájomné budenie mi samozrejme išlo na nervy, ale extra som to neprežívala, lebo som vedela, že za pár dní budeme v pohodlí domova.
A ináč, ak nechceš mať dieťa hneď pri sebe, tak choď cisárskym - vtedy dajú dieťa až na druhý deň. I keď si asi jedna z mála, čo toto chce, lebo veď väčšinou ženy kritizujú personál, že im deti zobrali a dali naspäť až neskôr.
@elementissa a ako by si si to predstavovala? že teda tie maminy z izby sa v prospech tvojho spánku vzdajú možnosti mať dieťa na izbe?
Neviem, nemocnica nie je hotel, kde si môžeš zaplatiť svoj kľud a do sýta sa vyspať.
Ja som v nemocnici ako dospelá ležala len raz a to sa teda ani zďaleka netýkalo pôrodu a tiež som sa tam nijak extra nevyspala pokiaľ som mala spolubývajúcu na izbe, ktorá bola po operácii a celú noc tam v bolestiach chodila, lebo nevedela ležať. A to ja som mala noc pred svojou operáciou a tiež by som si to inak prestavovala, ale tak, bola som v nemocnici.
A to ohrádzanie sa platením odvodmi 😀 a právom na naplnenie potrieb... veď ťa tam nikto nebude rezať, ani mučiť.
Si zaplať jednotku izbu a keď ti to nevyjde, tak holt budeš musieť vydržať.
Ale beztak si myslím, že s tou tvojou potrebou spánku to nebude hneď po pôrode také akútne 😀
si to pekne všekto tak plánuješ, nervuješ sa pre niečo, čo ešte ani netušíš ako bude, a ono to aj tak bude celé inak 😀
Ja som spala s vankusom na hlave (aj kvi svetlu) Niektore pouzivali stuple. Vacsinou sme boli ale take unavene, ze sme spali aj napriek hluku. A u kocha su tiez 2ky izby a len dve jednotky takze sa radsrj zmier s tym, ze sa par noci nevyspis ;)
@janapeterjana bola som tam 2x rodit, viem o com hovorim
@liz_lemon ja som bola v maji, preto si myslim, ze je to vzdy o ocakavaniach a o tom, s akymi ludmi sa clovek stretne.
Vyspi sa kým porodis, keď porodis už sa veľmi dlhu dobu nevyspis :D myslím že plačúce deti na izbe je to najmenej oproti tomu všetkému...
@h_petra skôr by som čakala, že sa to na izby nejako rozdeľuje - tie, co chcú mať deti na izbe nech sú spolu a tie co nie, nech sú zase spolu. Lebo potom to celé stráca zmysel. Aký zmysel má potom to, že sa ťa pýtajú ci chceš alebo nechceš mat na izbe na noc dieťa, keď ste na izbe 4 a ty nechceš (aj keď máš právo si chcieť oddýchnuť) a tie zvyšné tri chcú - im ich dajú, oni budu spokojne. Ty budeš nevyspata a frustrovana, lebo na teba sa zas vykaslali a ešte ti na izbe aj v noci revali tri cudzie deti. Ja to tým ženám neberiem, nech ich majú pri sebe, keď po tom túžia. V tých nemocniciach plnia ženám ich priblble pôrodné plány, ktoré veľa krát ohrozujú zdravie a život ich samých aj tých detí, ale jednu jedinú vec - mat jednu noc po pôrode kľud, lebo odvtedy už budeš s tým dieťaťom až kým sa neodstahuje je očividne najzlozitejsia vec na svete... Ja napríklad nerozumiem požiadavkám ako "nenastrihujte ma", "nechcem za žiadnych okolností sekciu", "chcem, aby bolo na sále zhasnute a doktori sa medzi sebou nerozprávali" "nechcem, aby dieťaťu robili vyšetrenia, radšej nech mi ho hneď dajú na kojenie"... Pri takýchto požiadavkách nie je podľa mňa jediná prosba "po pôrode chcem prvú noc spať bez dieťaťa na izbe" také terno ani nič horibilne, čo sa nedá splniť... Stačilo by možno mať trochu systém a tie ženy rozdeliť na izby podľa toho či chcú alebo nechcú mať pri sebe dieťa.
Áno, rada si priplatim jednotku izbu, ale mam zatiaľ z komentov ten pocit, že je tam iba jedna.
@elementissa tak si pri plat kochá a mas👍
Nepomoze jej to nikde, na, Kramaroch ci u Kocha, tam aj tam je len par 1tiek izieb a je len o nahode, ci budu aktualne volne
Autorka, ide o to, ze porodom dostavas "na nohu gulu" - tvoje dieta. Lekari ho vysetria, ale ak je zdrave, staras sa o neho ty. Tak to bude 5 hodin po porode aj 5 rokov po porode (ak by muselo ist do nemocky). Nikto to tam za teba robit nebude. Lekari a zdravotne sestry sa venuju babatkam, ktore to potrebuju zo zdravotnych dovodov. Novorodenecke odd nie je babatkovsky hotel.
Toto treba pochopit. Nikto nic v nemocke delit nebude na tie, co chcu, a nechcu mat dieta pri sebe. Ak mu nic nie je, je to tvoje dieta nie ich.
@evkamotka ja súhlasím, ale nie celkom, mňa sa pýtali, či sa cítim už na starostlivosť alebo nie. Ci potrebujem oddychovať alebo nie. Takže nie len o choré deti, ale to, či na izbe nebude rrvat ďalších XY deti😂😂😂😂to už nikto nezabezpečí
@elementissa prepac ale zrovna taketo vyjadrenia ake mas mi pridu hodne nedospele... sak podpis reverz a chod sa vyspat domov a to dieta nech ti tam opatria na novorodeneckom... ked sa vyspis mozes sa po babo vratit :D .... a inak ked ho akoze budes mat v noci na novorodeneckom tak ty si myslis ze ked im tam zacne plakat od hladu tak ti ho neprinesu na krmenie? Ci mas predstavu ze vecer sa naje a vstane az rano? Sa tu ohanas pravom na spanok a odsudzujes ostatne “neempaticke” matky ktore chcu byt s detmi... a tie deti placu, je to porodnica... a preco zrovna zalezi na tom vyspat sa tych par dni v nemocke? Doma uz aj tak taky luxus nie je :D
@elementissa normalne posobis podla napisaneho ako princezna na hrasku😬 Ved vobec netusis, ci sa ti vobec bude dat zaspat, netusis, co s tebou urobia poporodne hormony. Mozno ta uchvatia take materske city, ze si to svoje urevane decko nebudes chciet dat od seba ani na minutu a tvoja potreba spanku bude ta najposlednejsia a najnepotrebnejsia vec na svete.
@elementissa som si istá, že pôrodné plány ohrozujúce život nikto neplní
Ja neviem v akej realite zijes, ale ked si chcela vyspavat a oddychovat na co si si robila dieta? S prichodom dietata na taky luxus ako je neruseny spanok na dlho predlho zabudni. Nie je pravidlom, ze sa ta v nemocke opytaju ci si chces pospat lebo si unavena. Realita je taka, ze pokial mas dietatko zdrave a rodila si prirodzene, tak sa o dietatko staras uz odo dna ako ho privedies na svet. A to ti ani nebudem hovovorit o tom, ze nie kazda sestra je ochotna pomoct a poradit s kojenim, prvym prebalovanim, kupanim atd. Ja som mala rozrezane brucho, tazku anemiu, fakt som ledva stala na nohach a nikto sa ma nepytal si vladzem alebo nie. Porodila si si, staraj sa. S prvym kupanim mi pomahala spolubyvajuca pretoze ja som vazne nevladala stat bez toho aby sa mi nepodlamovali kolena, nie to este zhynat sa nad kadou s rezom na bruchu do aleluja s drobnym dietatom na rukach.
Nemas v plane kojit alebo krmit svoje dieta ked snivas o tom, ze sa po porode vyspis? "Budicek" kazde tri hodky. Ci je den ci noc. Ci cakas, ze sestricka vytiahne svoje prso a da tvojmu dietatu najest? Alebo to spravi tvoj muz ak sa naaaahodou dostanes na nadstandard?
A k tomu placu babatiek a matkam, ktore sa chcu o svoje deti starat same. Prenajmi si jedeno nemocnicne kridlo aby si ho mala direkt pre seba a mohla sa doruzova vyspinkat pretoze na oddeleni bude xy revajucich babatiek, takze sa nevyspis tak ci tak. Nechapem tieto skreslene predstavy o zivote.....
@elementissa Ináč, trošku sa treba zreálniť - choď do skupiny Pôrodnica Kramáre - tam baby preberajú, že momentálne sú preplnení (rodia sa Vianočné deti) a sú radi, že vôbec majú ako tak kam dávať rodičky. Oni sa snažia dávať ženy pred pôrodom na jednu izbu, ženy po pôrode s deťmi na druhú izbu, ale teraz možno budeš rada, že nebudeš spať na chodbe....Ale možno keď predostries tvoju nezvyčajnú požiadavku - nemať dieťa pri sebe prvú noc, tak na novorodeneckom ti možno vyhovejú. Ale ostatné tvoje spolubývajúce na izbe tie deti určite mať budú..
k izbe sa nevyjadrujem, bolo toho uz popisane dost, ale k tvojim dalsim otazkam - moj manzel bol pri mne aj pred porodom, zalezi to od toho, kolko rodiciek sa tam aktualne nachadza. Ja som bola na cakacke sama (v druhej boli dalsie 2), tak tam manzel mohol byt so mnou. Ak by tam ale bolo viac zien, zrejme by ho nepustili, kvoli zachovaniu intimity, ani mne by nebolo prijemne vzdychat pred cudzim muzom.. epiduralka sa po novom uz neplati, ked sa aj platila, tak sa platilo iba 1x150€, aj ked ti dali 10 davok..
@maciatkolulu suhlasim. Spolubyvajucich sa niektorych pytali, nie vsetkych. Mne nie. Doniesli dieta ze "odteraz je vas" a odisli
@elementissa Manzel bol so mnou v porodnom boxe, cize od vtedy,ked som bola asi na 5-6 cm. Aj epiduralku pichnu az na boxe. Na nadstandarde podlozky aj vlozky boli. Pri oboch detoch sa ma pytali, ci chcem babatko na prvu noc k sebe. Ani jeden raz sa mi nedalo kvoli bolesti a unave spat. Plakat budes pocut deti z celeho oddelenia, su tam asi kvoli bezpecnosti take dvere, co vsetko pocut. Prvy krat som bola na izbe prvu noc sama, pri mojom druhom porode bolo na izbe len moje dieta. Bola som na izbe s babou, ktora mala predcasniatko na JISke. Co by ona (aj ja) za to dala, aby tam pri nas vyrevovalo...
Ahoj, ja som rodila v decembri na Antolskej, dieta ak zena chcela, si na novorodeneckom podrzali az do rana, nemaju problem sa postarat, vedia ako na to. Sestricky boli moc fajn, pomohli co to slo. No a une dieta na izbe - ja som bola na standatde jednu noc aj sama, ale to ako to vyjde, po porode s mamickou, co rodila dva dni skor, jej babatko bolo tichucko. Len som nemohla aj tak spat, nadopovana hormonmi, len som tak cakala, kedy mi maleho donesu. Pytala som co najskor, ovsem dohodnes sa rano a mas rano.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.