Kedy volať do pôrodnice, že chcem u nich rodiť?

10. aug 2024

Dobrý deň, mala by som pár otázok,na ktoré neviem odpoveď a rada by som ich mala zodpovedané od mamičiek,ktoré to riešili.
1.Kedy volať do pôrodnice,že chcem u nich rodiť? tam kde idem,vraj treba,lebo bez registrácie neberú
2. Kedy kontaktovať pediatra pre bábätko?
3. Čo všetko treba na vybavenie otcovstva? Kde konkrétne to ísť vybaviť?
4. Trvalý pobyt bábätka? Môže mať bábätko iný TP ako matka a otec? Ide o to,že obaja máme trvalý pobyt inde, no bývame v mojom byte a bábätku by som chcela dať TP tu. Pričom my rodičia by sme si tu dali prechodný pobyt.
5. Nástup na materskú- dá sa vybaviť aj online,cez net? Alebo budem musieť ísť do sídla zamestnávateľa osobne?
6. Môžem ísť po materskej na podporu a priateľ by poberal rodičovský príspevok a popri tom by pracoval?

Ďakujem

danyelia
10. aug 2024

Fúha, tak toto je na hodinu písania odpovedí... veď hoď do googlu a pozisťuj, nie v zlom 😁

evcagabi
10. aug 2024

-Registraciu som nerobila, lebo idem do spadovej nemocnice a je rozdiel, odkial si a o ktoru nemocnicu sa jedna. Telefon mas, tak ho v pondelok vezmi a zavolaj si do tej konkretnej.
-pediatra som si vybabila na zaciatku jula, termin mam o 2dni
-na vybavenie otcovstva ti staci ist na matriku trvaleho pobytu spolu s priatelom a s obcianskym preukazom
-babatko ma trvaly pobyt ako matka
Na posledne dve odpovede neviem, lebo som ich nepotrebovala

jajanka31
10. aug 2024

1. Ked budes vediet ktoru porodnicu chces kazda ma ine pravidla.
2. Mne sa narodilo v 33tt a lekarka nas nevzala lebo to som nas mala nahlasit v 10 tt a bola drza ako vos. Nasla som si inu.
3. Je to ine ked je to manzel a ked je to len priatel. Matrika po narodeni dietata
4.pobyt davaju po matke. Nasledne mu mozes zmenit na hociaky
5.na matersku potrebujes ziadost od gynekologa posielas ju do soc.poistovne.. ja som to robila online.
6. Ak myslis ze po materskej pojdes na upsvar a budes poberat davku v nezamestnanosti a manzel bude pracovqt a brat rodicak ano mozes.. len rataj s tym ze ked odmietnes pracu ktoru ti upsvar ponukne mozu ta aj vyradit.. alebo proste pojdes pracovat. Toto nie je najstastnejsie riesenie..

autor
10. aug 2024

@evcagabi
@jajanka31
Ďakujem pekne 🙂

maranco
10. aug 2024

Niečo máš zodpovedané v Narodenie - sprievodca
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

otcovstvo môžete vybaviť online na stránke https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

autor
10. aug 2024

@maranco vďaka 🙂

michaelam2
10. aug 2024

@evcagabi len ta poopravim, nemalo by sa ist na matriku podla toho kde sa dieta narodi?

evcagabi
10. aug 2024

@michaelam2 my sme boli na matrike nasho trvaleho pobytu a papier mame

michaelam2
10. aug 2024

@evcagabi a rodila si v tom istom meste?

fairyy
11. aug 2024

@michaelam2 ja som bola na matrike (resp exmanzel) tam, kde spadala porodnica, ale kvoli.rodnemu listu....kvoli trvalemu pobytu, je podla mna potrebne ist na.matriku miesta, kde spada nehnutelnost, kde rodic dietata chce trvaly pobyt pre dieta (oni uz odhlasia z trvaleho pobytu dieta z toho druheho miesta aj ked sa jedna o inu oblast, aspon ja som prehlasovala dceru uz dvakrat nie ako babatko, ale fungovalo to.tak)

evcagabi
11. aug 2024

@michaelam2 rodit budem v PB, na matrike sme boli v obci, kde mame obaja TP kvoli vyhlaseniu o otcovstve

michaelam2
11. aug 2024

@fairyy
@evcagabi
ja uz sa v tom stracam trosku, poradte mi…ked mame obaja s partnerom trvaly pobyt v meste A, ale rodit budem v meste B, tak kam na matriku ist kvoli uznaniu otcovstva a rodnemu listu? Lebo podla stranky matriky by som mala ist do miesta B a trvaly pobyt sa potom automaticky zapise moj, aj ked je v meste A

maranco
11. aug 2024

@michaelam2 rodný list vybavuje matrika kde sa dieťa narodí, tak logicky tam ísť
dnes už používajú počítače tak netreba cestovať do miesta trvalého bydliska, aj doklady si vieš urobiť hocikde mimo TP

ak však bývaš inde ako máš TP zapni si schránku slovensko.sk pre doručovanie listov aby si necestovala na poštu TP ak ti nejaký úrad niečo pošle

michaelam2
11. aug 2024

@maranco dakujem, tak mam spravne informacie. Ano schranku mam zapnutu a aj cez nu vela veci riesim. Ved aj toto myslim, ze sa da vybavit online, len zas partner ju nema aktivovanu a matrika je kusok od nas tak to zbehneme.

evcagabi
11. aug 2024

@michaelam2 ides si to vybavovat pred porodom? Ak pred porodom, tak tam, kde mas trvaly pobyt 🙂 my mame obaja trvaly pobyt na mieste A, zijeme v meste B a rodit budem v meste C 😅😅 rodny list bude z mesta C ale tam ani nemusime /vraj/ na matriku, rodny list poslu postou na adresu miesta A

maranco
11. aug 2024

@michaelam2 ty môžeš zápisnicu vyplniť doma https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/... a otec pôjde na matriku

nikaeli
11. aug 2024

@michaelam2 bývam v meste A, manžel (teda v tom čase ešte len priateľ) mal trvalý pobyt v meste B, rodila som v meste C.. boli sme na matrike v meste A, kde aj bývame 😉 pre rodný list sme šli osobne do mesta C, kde som rodila.

michaelam2
11. aug 2024

@evcagabi nieeee toto mi ani nevrav ze pred porodom to ma byt miesto kde mam trvaly pobyt 😀 to dost komplikuje situaciu. 😀

maranco
11. aug 2024

@michaelam2 načo by si niekam cestovala veď dohodu môžeš podpísať aj v nemocnici, len otec musí buď elektronicky alebo ísť osobne na matriku

evcagabi
11. aug 2024

@michaelam2 mne to tak povedala kamaratka, co to riesila o mesiac skor. A teraz mi doslo, ze ani som sa nezamyslala, ci je to skutocne tak. Tak dufam, ze ta nezavadzam 😅 my mame TP 15min od miesta kde zijeme, obaja tam mame aj rodicov. urobili sme si teda tyzdnove 'prazdniny' a v ramci nich tu matriku aj poriesili.

nikaeli
11. aug 2024

@maranco bavíme sa o uznaní otcovstva v prípade, že rodičia nie sú manželmi. Je potrebné prísť osobne s vlastným rodným listom a spolu. Takto sme to museli urobiť my.. už to neplatí?

michaelam2
11. aug 2024

@evcagabi
@nikaeli
@maranco
Zajtra obvolam obidve matriky a zistim ake su moznosti a ako to co najjednoduchsie spravit

evcagabi
11. aug 2024

@michaelam2 daj vediet, normalne som ostala zvedava 🙂

michaelam2
11. aug 2024

@evcagabi jasne napisem zajtra 😀

nikaeli
11. aug 2024

@michaelam2 pozri tu 😉
https://www.akmv.sk/ako-sa-urcuje-otcovstvo-k-d... máš tam aj pokračovanie - priznanie otcovstva po pôrode.

michaelam2
11. aug 2024

@nikaeli ano toto som citala len tiez je tam napisane len to, ze pred porodom sa treba dostavit na matriku, len nepisu na ktoru matriku, ci podla TP alebo na matriku kde bude zapisane dieta

maranco
11. aug 2024

@nikaeli otcovstvo sa môže vybaviť elektronicky, osobne na matrike, alebo matka svoju časť dohody môže podpísať v pôrodnici (už majú právo zastúpiť matriku)

michaelam2
19. aug 2024

@evcagabi tak som sa dnes konecne po tyzdni dovolala na matriku a zistila som, ze sa to da vybavit na ktorejkolvek matrike 😀 nezalezi na trvalom pobyte ani na tom, kde sa dieta narodi

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre