Viete, v ktorej porodnici v BA alebo v inom meste pustia k sekcii aj otecka? A v ktorej su ochotni diskutovat po dvoch sekciach o moznosti prirodzeneho porodu? Vdaka.
Kamoska rodila sekciou u znameho lekara a muz ju aj fotil, predpokladam ze bol na sale, ale nebol v bezprostrednej blizkosti. A pocula som aj o prirodzenom porode po 2 cisaroch. Skus pozriet na forum cisarsky rez. A este k tvojej prvej otazke, v BA som este nepocula, zeby niekto takto pacientke vyhovel, ale mozno budes vynimka.
VBAC, cize vaginalne po cisarskom
rizika a o rupture maternice, plus nejake statistiky i rady matkam
http://midwifethinking.com/2011/02/23/vbac-maki...
po dvoch cisarskych ti este odporucili tehotenstvo, tu na fore som sa skor docitala o sterilizacii po dvoch cs... a myslim ze takeho doktora nenajdes... nevezme si nikto na krk ze sa to dotrha maternica a vykrvacas... ale prajem vela stastia
u nas mozno nie ale v zahranici by to mozno aj slo... kamoska rodila po prvom cisarkom normalne a ziadny problem... po dvoch cisarskych nepoznam nikoho... ale myslim si, ze je to mozne 😉
ja som tiez mala pri sekcii muza, je to u nas bezne, treba si to vydupat, ved otecko aj tak sedi pri tebe a nevidi co sa v predu robi, takze nevidim dovod nepustit ho k tebe... ale ako hovorim, ist by to slo, ale treba si to vydupat na sk!!!!
ak by financie dovolili, skus Hainburg alebo Brno. Minimalne Brno vyjde o dost lacnejsie ako Hainburg a su tam uzasne porody na vysokej urovni. Len treba ratat, ze ako samoplatca to v pripade komplikacii moze byt riadne draha zalezitost. Ja v pripade druheho porodu (ak bude 😉 ) zvazujem kvoli vzdialenosti prave to Brno. Drzim palce, nech dobre vsetko dopadne.
ahoj, v ruzinove som mala dve sekcie, mm mohol byt pri tom, ale nechcel....pri tej druhej ho omylom poslali dnu skor, tak zazitok ma aj tak 😝
po prvej sekcii mi povolil doktor vaginalny porod, ale pre necakane komplikacie so srdieckom janulky som mala opat sekciu a to uz mi dr oznamil, ze pri dalsom tehu uz o vaginalnom porode nebude vobec uvazovat....
pri sucasnej situacii si myslim, ze na sk a ani v cechach si nikto (dr.) nedovoli suhlasit s tym, aj ked podla trendov zo zapadu je to udajne v poriadku a da sa porodit bez vacsich tazkosti...
v rakusku vobec uprednostnuju CR pred vaginalnym...takze...
Viem, ze kamoska rodila v Ruzinove, mala planovanu sekciu koli velkej cyste a jej partner bol pri porode. Ale rodil ju jej znamy gynekolog, takze bude to zrejme aj o gynekologovi, nielen o nemocnici.
prirodzeny porod po dvoch sekciach je mozny.zalezi samozrejme od zdravotneho stavu maminky a dietatka,no mozne to samozrejme je.krasne ukazane na videu co @sirinka postla.tak nadherne video(teda po 9 minute),ze vzdy ked ho vidim mam sto chuti mat dalsie dieta 🙂 myslim,ze toto bude velmi individualne,ze by si si mala zistit nieco o samotnych porodnikoch a na konkretneho sa obratit.k nemu chodit do poradne pred porodom a spol. a snim sa dohodnut aj na pripadnej pritomnosti tatina pri sekcii ak by bola. 😉
zdroj: 9 mesiacov otázok a odpovedí H.Murkoff,A.Eisenberg, S.Hathaway, B.S.N, medicínsky konzultant: Dr. Richard Aubry, M.D., M.P.H. (aby niekto nepovedal, že to ja hádžem múdrosti 😉 ) pôvodne vyšlo v origináli už v 1984 - nasledovali v priebehu rokov ďalšie aktualizované vydania, na Slovensku prvýkrát až v roku 2004 v najnovšom aktualizovanom znení.
Tekže k CR: (citujem🙂 V minulosti platilo pravidlo raz cisársky rez - vždy cisársky rez. V súčasnosti sa toto pravidlo neuplatňuje.Dnes platí, že žena môže po CR porodiť normálne, samozrejme ak sú vhodné podmienky. Podľa skúseností až 60 percent žien môže po CR porodiť nasledujúce dieťa normálne. Dokonca dobrú šancu majú i ženy s opakovanými CR ktoré očakávajú dvojičky, za predpokladu, že sa spravili potrebné opatrenia.
Samozrejme, možnosť normálneho pôrodu po CR závisí od typu rezu na maternici (pozor na bruchu môže byť iný) a od príčiny pre ktorú sa CR uprednostnil. Ak bol rez klasický (vertikálny-zhora nadol) ako bolo zaužívané v minulosti, je riziko prasknutia maternice také veľké že budete musieť rodiť CR. Ak bol rez urobený priečne cez dolnú časť maternice, máte šancu rodiť normálne.
Ak boli dôvody indikácie CR také aké sa málokedy opakujú (tieseń plodu, predčasné odlupovanie placenty, nesprávne umiestnená placenta, infekcia, poloha zadočkom, preeklampsia a pod.) pravdepodobne budete môcť rodiť prirodzenou cestou.
Ak bolo ale dôvodom chronické ochorenie (diabetes, vysoký krvný tlak, srdcová choroba) alebo problém ktorý sa nedá odstrániť (napríklad úzka panva) budete musieť mať opäť CR. (koniec citácie)
Potom už v kapitole nasledujú praktické rady ako postupovať, keď sa nájde lekár, ktorý Ťa v tomto rozhodnutí podporí. Takže: lekár mal by mať k dispozícii komplet podklady o predchádzajúcich Tvojich CR, malo by ísť o dobre vybavenú nemocnicu (v prípade že by bol nutnný predsa CR) Zistiť si či bude ochotný podať lieky proti bolesti (niektorí lekári to vylučujú z obavy, že by sa zamaskovali signály hroziaceho sa pretrhnutia maternice) Ubezpečte sa v tom, že Váš lekár bude prítomný od začiatku do konca pôrodu. Monitorovanie znižuje riziká a na záver ak predsa CR sa ukáže ako nutný, nič to, najdôležitejšie je aby sa dieťa narodilo čo najšetrnejším spôsobom.
Nutno dodať, že sa tam i spomína jedna štúdia, ktorá núti lekárov preferujúcich prirodzený pôrod po CR prehodnotiť. totiž sú tam predsa len údajne zvýšené riziká, rôzne vystupňované, v závislosti od rôznych postupov.
@pici odporúčam Ti tú knihu, ak ju ešte nemáš 🙂 je veľmi nenásilná a plná informácii
🙂
Nepochopila som celkom či sa to pýtaš kvôli sebe pretože ak dobre vidím čakáš druhé dieťatko. Po jednej sekcii nevidím dôvod aby si nemohla rodiť prirodzene. Inak pod pojmom prirodzene nemyslím len vaginálne.
Na prvu otazku ti neodpoviem, ale na druhu skus ist na konzultaciu do trencianskej porodnice, ta je az absurdne znama pri com vsetkom su ochotni neurobit CR, nezarucujem, ze ti to tam schvalia, ale ked nie tam, tak uz asi na SK nikde...
Dakujem vsetkym, sestra sa pytala na mna. Vsetko starostlivo zvazujem, citam, zistujem, nechcem sa vrhat do operacie, pokial nie je nutna, ale pokial je riziko velke, samozrejme nebudem hrat hrdinku. Chcem ale informacie z oboch brehov a preto sa obraciam aj na vas 🙂 dakujem za vsetky nazory, aj tie ktore dufam este pribudnu.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Na tvoju prvú otázku Ti neviem odpovedať. Ale čo sa týka druhej - tak naozaj neviem kde resp. či vôbec niekde nájdeš Dr. ktorý by s tebou podstúpil také riziko...Po dvoch sekciách je to nonsens, nakoľko je maternica už dvakrát rezaná, z toho dôvodu už nepružná a predpoklad, že by vydržala tie sťahy je minimálny!