Dievčatá kde ste rodili tie ktoré ste z Ba alebo kde sa chystáte?
Mne ako jediné schodne vychádzaju Kramáre aj ked je to prast ako uhod kedze po nedávnom prieskume o baby friendly hospital takmer vsetky pôrodnice na SR.vychádzajú ze si ten titul nezaslúžia.
Ale Antolská namna pôsobí odstrasujuco (asi preto ze som sa tam uz bola pozrieť a aj tie mediálizovane prípady úmrtí ma odradili), Ružinov padol z iných dôvod ze to určite ee, Koch tak na to mi príjem nestačí proste tak už jedine Kramáre lebo niekam ďaleko ísť nechcem predsa len keby niečo nech je to radšej bližšie.
No ale aj odtiaľ ma ľudia odradzaju.
Tak ja uz neviem.
Chcem mať bondibg po narodeni, malého pri sebe od narodenia, mam isté požiadavky nie nezvyčajné ale asi pre porodnikov ktori to robia rutinne prijateľné nebudú a inú ako bežnú polohu lebo mam problémy s dýchaním.
A ze na to tam môžem zabudnúť.
A treba dávať pozor na prikrmovanie, aby ho hocikedy niekam neodniesli (napriek tomu ze je tam roaming-in) a podobne. Tak uz sama neviem. Uz by som najradsej asi rodila doma keby sa dalo.
Po tom aky porod mala moja mama so mnou proste chcem to najlepšie lebo viem aky je príchod na svet kľúčový a každá negatívna skúsenosť poznačí človeka (mamu aj dieťa) do zivota.
@maslenka47 ja sa nepovažujem za stred vesmíru tak neviem co do mna utocis. Poziadavky ze nechcem oxytocin niesu kvôli mne ale dietatku lebo známe z rodiny co ho mali mali potom dlhodobo problem s prijatím dietatka, niečo sa odvtedy narušilo. Chcem proste porodiť čo najprirodzenejsie pokiaľ sa da. Neviem co je na tom zlé. Taketo utocne reči naozaj na kľude nepridávaju. Som prvorodicka, mama mi uz poradiť nemôže ani byt oporou ako je to u inych žien takže som na to sama si všetko pozistovat a predísť negatívnym následkom či uz na mojej psychike alebo zdravi malého. A práve preto ze mam veľmi vela zlých skúsenosti s lekarmi som o to opatrnejšia.
@mishaella ahoj. ja som prve porodila pred 2.5 rokmi, takze viem co chcela @maslenka47 povedat. tiez som mala porodny plan a vsetko toto 🙂 ale kazdy porod je iny, takze ono to podla mna zavisi hlavne od toho, aky porod ti nahoda nadeli a potom je jedno v akej porodnici si. ked ho budes mat hladky, mozes porodit aj "v taxiku" a budes mat dobre spomienky. ja som rodila na antolskej, 19hodinovy porod o mesiac pred terminom. neotvarala som sa, ale kontrakcie bolestive ako blazon. takze som bola happy, ze mi mohli dat epiduralku (povodne som nechcela) a oxytocin a neviem co vsetko a az potom sa ten porod rozbehl. bez toho = 12 hodin sialenych kontrakcii a otvorena na 1cm, pani zlata 🙂))) skratka, vsetko treba vidiet v perspektive. na antolskej podla mna boli odbornici, nemozem na porodnych lekarov ani slovo povedat. izby vyzeraju ako vyzeraju, lebo takto vyzera slovensko (hlavne, ze mame vlaky zadarmo a podobne, hura). mne najviac vadilo, ze slabo pomahali s dojcenim, ale prevzala som iniciativu namiesto hubovania, oslovila poradkynu, odsavala, bojovala a napokon som maleho dojcila 2 a 1/4 roka. a tiez podotknem, ze zo 4 kamosiek, ktore rodili, skoncili 3 cisarskym pre problemy deticiek (pridusene, omotana snura atd). takze opat, ked sa rozhodne lekar pre cisarsky, nebude to asi zo spasu. porod je krasna vec, ale zaroven komplikovana a nie je to nic take, ako ked si planujes svadbu (ja to chcem mat takto a ked to tak nepojde, budem sa stazovat). mam dalsi termin v januari, opat chcem rodit na antolskej, opat s lekarkou, ktora mi rodila prve a budem dufat, ze vsetko pojde najlepsie ako moze. takze hlavu hore, pozitivne naladenie, na svojom si trvaj, ked ti lekar radi, ze nieco treba inak, tak si nechaj poradit. ja mam napriek tym 19 hodinam velmi pekne spomienky na porod 🙂 ak by si sa este chcela nieco spytat, pytaj sa. drzim palce 🙂
Ja som rodila v Ruzinove a isla by som tam znova. Po porode mi sice hned dieta nedali na hrudnik a nejak mi to nevadilo. Bola som rada, ze za sklom ju kontroluje pediatricka a ja som si odrodila placentu.
Priniesli mi ju o cca 5 minut a dali mi ju prisat a nechali mi ju chvilocku a potom ju zobrali do inkubatora spinkat. A mna zasivali dvaja doktori.
Rano mi ju priniesli na izbu a bola stale so mnou. UM detom nedavali, pokial nemuseli 🙂 bolo nas tam dost, co sme mali vela mlieka a davali sme ho sestrickam a tym dokrmovali deticky, ktore to potrebovali.
A asi som mala stastie akebo co ale aj pediatricka aj sestricky boli uuuplne v poriadku a dokonca aj nezaplateny gynekolog si odviedol pracu na 100% 🙂
A co tak si zaplatit nadstandart? Tam si aj dieta s pomocou sestricky okupes sama a si s nim naozaj celych 24 hodin 😉
Kramare....urcite. Ruzinov v ziadnom pripade a antolska detto. Na kramaroch su v ramci ba naj lekari a novorodenecke je dobre
dobra tema, aj mna to zaujima. Dievčata co ste rodili teraz niekedy v Ruzinove, zmenilo sa nieco, ake to tam je ?
Ja som rodila v marci na kramaroch. Ak chces napis IP.
U mňa Ružinov neprichádza do uvahy.
Čo sa dneska robí ,,cavykov,, okolo prichodu na tento svet...ale chápem že prvrodička. Ja som pred mesiacom porodila tretie dieťa v Ružinove a bola som v rámci možností spokojná. Pre mna osobne ako pre treťorodičku boli doležité iné veci (kedže som vedela do čoho idem, čo je porod) ako nejaky bonding, dotepanie pupočníka , prisavanie a neviem čo...krkavčia mater no! Toto su len teraz nejake ,,modne trendy,,. Na žiadnom z mojich detí nevidím ,,vadu,, že neboli ,,bondingované,, prisaté a neviem čo.
V prvom rade som mala zazmluvneného doktora. To znamená ze som začala rodiť o ,,jednej,, v noci a on prišiel z domu v teplákoch a na nič nečakal, na žiadne ,,prirodzeno,, ale pomohol mi do hodiny porodiť a ja som sa netrápila v bolestiach ani o sekundu viac ako bolo nutné. Nástrih so mnou konzultoval na dva ,,kozmetické,, stehy - sama som mu povedala nech ,,robí čo treba,, lebo od bolesti som už nevedela čia som. (epi mi nedali lebo na hodinu sa to važne neoplati) Takže toto bola moja priorita.
Malu mi po porode hned ,,capol,, na brucho taku sivo fialovu, potom mi ju doniesli v perinke. Prisavať som mohla, ale nemala som na to silu ani mysel - nič mi neušlo o pár hodín sa prisala bez problémov, ved to nemohla zabudnut že? Bola som na štandarde (nadštandard nebol vtedy volny) a malu som už mala non stop pri sebe. Sestričky boli ochotné ale reba sa pýtať a chodiť ,,otravovať,, ked niečo a nie čakať kto si čo všimne. Mne sa na tretí den nalial jeden prsník ako kamen - sprostá viac som kojila z jedného ako druhého. A to len bol pruser. Ale jedna sestra je tam super volá sa Viera Somorová (alebbo Somorovská) taká staršia pani a veeelmi ochotná doniesla mi lampu na nahrievanie, rozmasirovala ma proste robila aj ,,psie kusy,, aby sme to dali do poriadku. Takto pomahala aj iným ženám. Prikrm davali ak ste si požiadali, ale ja som mala normálne svoj vlastný Nutrilon flašu, vodu...keby mi nechceli dať. 🙂 to som sa už pripravila dopredu.
Takže treba byť realista, ktoré požiadavky realne su a ktore menej, vedieť sa aj prisposobiť a žial aj prekusnut pripadne neprijemne sestričky, našťastie ja som v Ružinove zažila len jednu inak boli fajn.
@mishaella vidno, ze si prvorodicka:D...mas milion predstav, ale realita je UPLNE ina, aj ked samozrejme, parjem ti, aby tvoj porod bol ozaj podla planu..
ja som rodila na antolskej, aj druhe budem..vadilo mi vela veci - neratam sestricky o 5 ranoa upratovacku pred 6 rano..vadil mi prostup, ze manzela k tebe nepustia, az na poslednu fazu (esteze ten moj je huba hubata), sestricky co sa tyka laktacie, tak nula, ale ozaj nula bodov, doneisla mi papier, tuto mi to podpiste, ako som bola poucena o kojeni a ukazala mi, ze na nastenke to mate..
mala som vyvovalvany porod (dva dni mi nedali jest, lebo ze dnes vam to vyvolame..a nevyovali a potom sa cudovali na treti den bez jedla, ze nemam sil), kedze som sa neotvarala, a napriek vyssie uvednemu pojdem v oktobri rodit spat na antolsku, pretoze sou tam s vynimkou jednej obludy neskutocne skveli lekari a pracovnici...
spoluziacka bola v preslavenej BS, a povedala, ze nikdy viac..
takze...to mas v podstate jedno
Super, ze mas porodny plan, ja som mala porodny plan aj ked som rodila druhe. Je dobre vediet, co chces a co nie, lebo inak nebudes vediet reagovat, ked sa bude nieco diat, co by si vobec nechcela. No a ked nikomu nepovies, co chces tak si pojdu podla toho ako im to je jednoduchsie a nie ako to tebe a tvojmu dietatku bude vyhovovat. Ja som rodila obe deti v Rakusku. Slovenske porodnice ma dost odradili. Ale ked si zoberies so sebou nejaku dulu, co ti sadne, tak porodis v pohode aj u nas, len si to budes musiet viac vybojovat... aby ti dali priestor, cas etc ....
Kramare, tam by som nesla, mam tam svoje zazitky dost neprijemne
Antolska tiez nic moc
zavisi od toho ake mas poziadavky a predstavy
Najlepsie spravis ak sa nebudes nikoho pytat. To ze niekto rodi 16hodin neznamena ze budes aj ty alebo naopak niekto 4hodiny ty 18hodin. Chapem tvoje pocity obavy velka neznama ALE najlepsie pre teba bude ak nebudes naozaj nikoho pocuvat. Kazda zena, kazdy porod je iny. Moze sa stat tolko veci ze je zbytocne si tym lamat hlavu. Jedine co ti pomoze si ty sama. Pozitivne myslenie a tesit sa zo svojho babatka. A ver ze ti to pomoze najviac.
@asocial ze nechcem oxytocin a zo zdravotných.dôvodov nemôžem rodit v klasickej polohe na koze mam milión predstáv
predstáv? V zahraničí je úplne bežné mať ľudské podmienky to len tu kazdy sklopi uši a berie vsetko co pride, ved načo chcieť niečo lepsie. A potom doma nadávať pri telke ako to tu vyzera. Hlavne ze si za všetko aj tak treba doplácať + odvody.
A chcem prežiť, ja aj dieťa, keďže ani to nieje na Slovensku automatické.
@december1111 máš pravdu 🙂
Ja som rodila 1. dieta u Kocha este ked boli na Zochovej...cista katastrofa nikdy viac a 2 a3 dieta obe v Ruzinove a az na niekolko drobnosti sa nemam na co stazovat...suhlasim z dievcatami ze porod sa moze tak zvrtnut ze zabudnes na vsetky plany a budes rada ked to dieta vytlacis...ja som v Ruzinove nemala problem s ludmi ci uz lekari ci sestricky, akurat treba jasne a pokojne povedat co ano a co nie ...😀
hlavne treba byt realistka. spadnut na zem a absolutne doverovat lekarom a personálu. naozaj ti nechcu zle, ani tvojmu babatku. a urcite maju o porode viac vedomosti ako ty. s tymto chod do porodnice a bude vsetko ok🙂) vela stastia
Na vsetky nemocnice najdes plusy aj minusy, u mna po skusenosti s prvym porodom v zahranici ktory bol uplne prirodzeny prichadza v pripade druheho tehotenstva do uvahy iba Koch alebo porod v Hainburgu. Pokial sa situacia v slovenskom zdravotnictve a porodnictve radikalne nezmeni, tak do slovenskej porodnice ma nikto nedostane, vie o tom aj moj mm a plne so mnou suhlasi. Bol pri porode a potom cely cas s nami a ked som mu hovorila ze toto a hento by som na sr nemala, nemohla atd tak ostal sokovany a to on nerodil len bol zucastneni. Takze prispevok pri narodeni dietata vyuzijem na zaplatenie prirodzeneho porodu, sice na hlavu postavene kedze nechcem nic extra len porodit tak ako to priroda zariadila a este mam za to platit a niektorym sa to zda ako kladenie poziadaviek alebo vymyslanie ....
Mne v Ružinove zomrela mamina, nemôžem tam už ani vstúpiť, kvôli tomu som aj obvodnu zmenila lebo som ju mala tam.
@mishaella o to nejde...(mimochodom, ohanat sa zahranicim je trochu mimo, vacsinou sa nim ohanaju ludia, ktori v zahranici boli akurat na dovlenke)...ale pokial viem, zeny chlvaia hainburg a cechy..
ja len tolko, ze fakt, aj som mala tiez svoju predstavu o porode, ako prirodzene zacne doma, potom sa osprchujem a potom ked budu kontrkacie take, ako maju byt pojdeme do nemocnice..
tudle nudle...pocas porodu mi to bolo nakoniec suma fuk..polku porodu si ani nepamatam..
🙂
tym chcem len povedat, ze je pekne mat predstavu, ale realita je uplne ina..
aj ked, su zeny, kde to vyjde podla predstav...
na tvojom mieste by som potom rozmyslala o inej nemocnici, a vynechala uplne antolsku, kramare a ruzonov..ale skusila napr hainburg, mozno toho kocha alebo pri brne myslim vyskov..
Byt na mne idem do hradiste kralove.... Na deuhom mieste hainburg, na tretom koch.
To ze sa vyjadrujete ze sa ma drzat pri zemi atd - to je pritup kt dovolujeme lekarom organizovat nas porod, systemu diktovat nezmyselnu polohu a nastrihy! A potom tu vyplakavame
Na dalsom mieste mam kramare, antolska urcite nie a ruzinov tiez nie
Na Kocha nemam peniaze @asocial ale kto chce nech tam ide
Za tu sumu to nieje nic extra, rodilo mi tam pár známych a boli veľmi sklamane sľuby vs realita.
Hainburg ak nevieš nemecky ti je na dve veci, a komplikované pripady prevazaju aj tak bud do Viedne alebo do Ba.
A tiez mastná suma, poisťovňa preplatí len tolko co to stojí aj tu.
Mam pozistovane veci kedze istú dobu som zvažovala ist tam.
A Cechy.. No nebudem sa radšej k tomu vyjadrovať. Jeden tip mam ale Slovenská byrokracia.. No nic rozoberať to nebudem.
Ja to zase vidim tak,ze jedna vec je krasny priridzeny porod,vsetko v poriadku,a to sa potom da hocikde,aj v Kochovi. Druha vec je,ze ak nastanu problemy,tak potom treba dietatko umiestnit na odd.novorodencov,na Kramaroch sa vola patologickych novorodencov, ake isli to premenovat na rizikovych novorodencov. Take nie je v Hainburgu,su to vysokospecializovane pracoviska,akych je na Slovensku 6. Hotel pre mamu je skvela vec,ale specializovane pracovisko v pripade,keby nebodaj (ktora z nas je vestica?),je druha vec.
@mishaella podla mna to velmi dramatizuješ...chod do sekcie ,,porod v hainburgu,, a prečítaj si aktuálny porod ,,lenulienky,, ako ak je toto ,,prirodzené,, byť v kontrakciách pomaly celý den tak ok...ale tak ti poviem že teraz si hrdinka (možno si aj v reali a vela vydržíš, znesieš bolesť) ale ak máš nižší prah bolesti a ver mi že ku koncu je to bolesť kedy nevnimaš nič ine (ak nemáš epi) tak veeelmi rýchlo zabudneš na všetky plány a ,,velkohubé reči,,. Ja osobne som chcela aby mi ,,praskol vodu,, lebo som vedela že potom sa mi porod konečne spustí. Keby som čakala na ,,prirodzeno,, tak rodím o x hodín dlhšie. Na čo by to bolo dobré? Všetky sily by som minula na kontrakcie a na zaver by mi vela neostalo.
Mnohé si to ,,zahraničie, ,velmi idealizujete....tam vam do porodu velmi nezasiahnu a možno práve to by ste potom niektoré chceli ale PA toho vela nezmožu. Nie tak dávno tu pisala jedna čo cela v nervoch bola lebo že sestra prave rodí v UK už 20 hodín po odtečení plodovej vody a v nemocnici ,nič nerobia,,. Ved tam vás nechaju sa trapiť ako v stredoveku. Pokial porod postupuje tak kludne aj 24 hodín. Vysilí sa rodička a aj dieťa....Ak je toto ,,prirodzené,, tak dakujem pekne - neprosím.
Neviem ako si zistovala ten Heinburg, ja som ho ani nezistovala a viem že su tam aj slovenské sestričky, personál. Poučenia su aj v slovenčine. Nemčina je výhodou ale nie podmienkou.
@mishaella podľa mňa moc špekuluješ a to sa ti môže vypomstit. Že ti v ruzdinove umrela mama je naozaj veľmi smutné a verum že ta to tam preto nelaka ale to ako teraz sa budeš do smrti vy hýbať tej nemocnici. Podľa mňa prebiť zlú spomienku tou najkeajsou v živote je najlepší liek. Si predstav že si naplanujes vsetki tip top a príde tvoj den D, a kramare budú napraskane tak že zatvoria porodnicu a teprve skoncis v ruzinove a co potom, povieš že u rodu proste nebudeš? Keď chce prirodzený porod tak to nechaj všetko prirodzene plynúť. Ak mas nejaké zdravotne obmedzenia urcite ichvbudes mať v zaznamoch a tak sa k tomu doktori aj postavia. Neverim že ak mas oxytocin ako kontraindikaciu že by ti ho podali....ja som rodila v tuzinove a pridla som tam cela c strese o nejakom doteoani pupocnika som dovcera nemala ani sajnu a co sa stalo? Krásny porod, hneď mi babo dali na bruch nech sa prisaje (že sa nechcel je druhá vec), bonding hneď od začiatku, manžel mal malého v eukachvkym.ma siliba ja som si uzivala lasku a pohľad na nich co mi pomohlo nevnimat sitie. Hneď som ho mala izbe a sestricky boli také že spravili aj nemozne aby mi pomocou s kojenim. Niektoré boli menej príjemne ale niektoré super ochotne. Vo februári idem isto tam. Mňa by nikto nedostal na kramare zasa....uz len to že navsety si môžu obchytkavat novorodenca v tej mini večne napraskanej cakarni...to ani nahodou
Hainburg!, sa ti to tisic raz vrati, alebo cesko, to ti skoro cele preplati poistovna. chod na den otorenych sa kuknut.... ja lutujem kramare:(( velmi, , som chcela , ze vsak zadarmo.... keby sa dal vratit cas, tak si poziciam peniaze, alebo na splatky, proste stoji to zato
@sardinka333 dakujem za dobru radu. Ja som mala problemy s kojenim a v ruzinove som doslova za kazdy ml umeleho mlieka žobrala, takze ak budem mat aj pri druhom problem s kojenim, co snad uz nie, tak si vezmem svoje um. dakujem 🙂
@mishaella celé je to v tvojej hlave, tak ako so všetkým... ak si dopredu nastavená na všetky možné aj nemožné komplikácie, tak sa spoľahni, že aj prídu...a prepáč, trošku mi prídeš ako ten typ, čo keď problém nemá, tak si ho vyrobí...
chápem, že ako prvorodička máš zlé skúsenosti, plus ešte nešťastie s maminkou, ale vypni internet, prestaň čítať hororové príhody a choď sa zrelaxovať, oddýchnuť si, zabaviť sa s kamoškami, rob, čo ťa baví, teš sa a nechaj veciam voľný priebeh 🙂
p.s. - aj ja som mala pôrodný plán, síce nie taký, ktorý by sa dal interpretovať lekárovi 😀 ale mala som... vyšiel mi úplne do bodky 😀 a nezahŕňal nič tak ako bonding, oxytocín alebo polohu... a spomienky mám úplne super, vzťah s dcérou hádam tiež... inak stará nemocnica, štátna, bez obálky, bez protekcie, bez zazmluvneného pôrodníka, proste len tak 🙂
@mishaella Ahoj na poziadavky na SR zabudni...a poviem ti takto...odrodila som svoje 2 deti na Antolskej...neboli to lahke porody to mi ver, ale cez to vsetko nedam na Antolsku dopustit...su tam skvely lekari...ked som sa rozhodovala ja, kde rodit isla som v prvom rade podla toho, kde maju Jisku pre novorodencov, pretoze treba ratat zo vsetkym, nedaj boh sa nieco stane aby dieta malo hned starostlivost aku bude potrebovat a to ma len Antolska a Kramare...a potom bol vyber jednoduchy...Na Kramaroch mi vadia navstevy stylom, ze vsetky deticky a ich rodiny su v jednej miestnosti, kde budme si uprimny, dospely clovek nikdy nevie co v sebe nosi, myslim tym cudzich ludi nie otca tvojho dietata a bala by som sa o babo nakolko ma len par hodin ci dni...preto som si zvolila Antolsku, ukazes babo pekne cez sklo a o par dni si doma a mozu sa nim kochat tebou vybrany ludia...Koch u mna padol hned, pretoze si nemyslim, ze ked zaplatis za porod a starostlivost 1500eur tak ta odrodia inak ako inde...to si radsej zvolit porodnika na Antolskej odporucam dr. ako Malova, Rozemberg, Janac, Havalda, Niznanska a verim, ze vsetko bude uplne ok...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Vies co moja zlata, hlavne si prestan mysliet, ze ked si tehotna, tak si stredobod vesmiru a ze sa z tvojich poziadaviek musia vsetci s prepacenim posrat. Potom porodis bez problemov a bez stresov hocikde.
Ak pojdes do nemocnice dopredu naockovana tym, ze ti tam tie k***y dieta zoberu direkt naschval, aby ho mohli nastopat UM ze sa z toho dogrca, tak potom to tak asi naozaj bude. A keby aj nie, tak ty budes o tom evidentne skalopevne presvedcena.
Ak mas problem z dychanim, tak zvlast preto by si nemala vymyslat somariny a doverovat lekarom. Oni su totiz za teba zodpovedni len dovtedy, kym si ty nasilu nepresadis mudrosti z internetu. Aby si potom neskoncila na operacke s akutnou sekciou a dieta uvidis az dva dni po nej. Alebo ako dalsi medializovany pripad umrtia, pretoze to predsa v ziadnom pripade nemoze byt tvoja chyba, ze mas svoje "poziadavky".