Kde ma nechajú porodiť bez liekov?

micaz
21. mar 2022

Ahojte, som prvýkrát tehotná, končím prvý trimester, ale už teraz ma desí pôrod.

Nie to, že to bude bolieť, ale že sa mi stane to, čo toľkým mojim kamarátkam, známym, príbuzným a aj veľa veľa ďalším ženám, ktoré sa neboja o tom hovoriť. Podľa mojich informácií je taká slovenská klasika, že sa pôrod čo najviac urýchľuje, pichá sa oxytocín, tým pádom kontrakcie nastúpia veľmi rýchlo veľmi silné, mamičke sa nenechá čas si na bolesť zvyknúť. Dáva sa epidurál, čo sa dostáva aj do systému dieťatka a je z toho dosť omámené, okrem toho že žena je znecitlivená a nevie už sama intuitívne, čo má robiť. Ženy sa dotlačia do polohy v ľahu, s nohami v strmeňoch, čo je podľa žien aj mnohých doktorov (ktorí to chcú robiť pre ženu čo najlepším spôsobom) tá najhoršia poloha pre pôrod. Desivé historky o tom, ako sa dieťa nasilu páči kliešťami, ako na mamičku sestričky kričia, ako ju ponižujú, neberú do úvahy ako to chce ona, váľajú sa jej na brucho aby bábätko vytlačili. Preventívne nástrihy hrádze, totálny nerešpekt, dieťa sa po pôrode vezme a mamička ho aj niekoľko hodín nevidí. Dlhodobé následky nielen pre ženu, ale často aj pre dieťa.

Toto všetko je pre mňa tak desivé, že sa vôbec nečudujem že má toľko žien popôrodné depresie či posttraumatický syndróm. Navyše som ešte nepočula o tom, že by nejaký lekár či zdravotnícky personál niesol za také správanie následky. Súdy zvykne vyhrať nemocnica, nie "precitlivená" mamička, ktorá má byť proste rada, že dieťa je živé.

Viete mi prosím poradiť, či na Slovensku existuje pôrodnica, kde majú ľudský prístup? Kde budú rešpektovať prirodzenú cestu, že prvá doba pôrodná trvá dlho, že to nechcem nijako urýchľovať, že nechcem aby ma nastrihávali preventívne, že nechcem ležať na chrbte, ale chcem si zvoliť takú polohu, aká mi bude príjemná, a kde na mňa nebudú kričať, ale budú ma vnímať ako ženu, ktorá rodí svoje dieťa? Nie ako niečo, čo sa prišlo nechať odrodiť, a hlavne nech to nepapuľuje?

Ďakujem veľmi pekne za všetky rady! Pevne verím, že sa mi nejakú takú pôrodnicu podarí nájsť, jediná ďalšia alternatíva je pre mňa pôrod doma.

Mica

anjelicek26
21. mar 2022

Pozri ber to tak, ze drviva vacsina zien, co mali v poriadku porod, o tom pisat nebude a tie, co maju ten horsi zazitok, o tom pisat budu aj na troch forach...

Mam za sebou styri porody, ani jeden nebol asi rozpravkovy, ale ani traumatizujuci, napriek par s tvojho zoznamu strasnych procedur ako skakanie na brucho (mne tym zachranili syna, ktoremu padli ozvy na nulu) ani cisarskym by ho tak rychlo uz nevytiahli, proste rovna ciara... ono je to aj o tom, ako sa k tomu clovek postavi a ako svojmu porodnikovi doveruje...

lusyyy36
21. mar 2022

Ja som bola na Antolskej a nic z toho co si tu opisala som nezazila. Všetko bolo super, mozno až na to,ze mi spravili klystyr q nechali ma samu v sprche a ja som nevedela čo skôr so sebou,či ísť na veľkú alebo vracať , či nedopadne a nik nebol pri mne dosť dlho

babovka2321
21. mar 2022

@micaz necitaj hororve skusenosti. Ja som mala porod vyvolavany, ale preto, ze som sama uz chcela a s kazdym dalsim postupom boli za mnou, ci si to alebo ono zelam. Nikto sa ku mne nespraval zle, akurat z toho tvojho pohladu, no rodila som na chbrte, ale nie na koze, ale takej polohovatelnej posteli a neviem si ani predstavit rodit inak. Tiez mi tlacili na brucho, ale s mierou, ani som to pomaly necitila, dieta sa mi stale vracalo naspat hore, lebo ho tam tahala snura, ktoru mal okolo krku a tak mal hlavu uz dlho v porodnych cestach, tak mi tym pomohli. Dalsie dieta pojdem zas rodit do tej istej nemocnice, za mna to bola spokojnost.

katkadud
21. mar 2022

@lusyyy36 tiež Antolska a tiež super, porod bol pre mňa vyslovene zážitok.
@micaz
Napriek tomu som mala poporodnu depresiu, nie vzdy to musí byť prepojené (väčšinou ani nie je čo som počula)
Nič z toho co si opísala som nezazila, a ani som o takom nepočula od nikoho, netreba sa dopredu stresovať.

aurorastone
21. mar 2022

Ja som rodila na Kramároch a tak ako píše
@anjelicek26 tiež keby mi sestricka nezatlacila na brucho tak malý by tu nebol keďže mu klesali ozvy a cisársky už neprichádzal do úvahy, šlo o sekundy... Tak to proste muselo byt

patusss
21. mar 2022

Vieš, pri pôrodoch a pri materstve sa častokrát stane, že očakávania sú nereálne. Ani ja by som nechcela nástrih, oxytocín a tlačenie brucha. Ale po 28 hodinách v bolestiach, kedy pôrod nepostupoval a ja už som o sebe poriadne nevedela, si na každú z týchto procedúr pýtali súhlas. Stále bol personál milý a zachránili život mne aj dieťaťu. Keby mi v tej chvíli dajú skalpel, sama by som sa rozrezala, nech už mám za tým 😅... neviem, ako by to dopadlo, keby chcem pôrod bez tejto podpory. Ale som im vďačná, že sme obaja zdraví.

gerfinka
21. mar 2022

@micaz ja mam 2 detičky. Obe som porodila vo zvolenskej pôrodnici. Obe boli vyvolávane, prvá asi až 2 týždne po 1.termine pôrodu, druhá po týždni. Ale vyvolávali mi ich spočiatku opatrne. Teda pri prvej mi dali vaginálnu tabletku, pri druhej len balónik do krčka maternice a našťastie po týchto zásahoch sa to rozbehlo. Druhý porod môžem skonštatovať, že som mala potom úplne bezzasahovy. Bola som na izbe, až keď boli kontrakcie časté som šla na cakacku. Tam to viacmenej nechali úplne na mňa. Len ma chodili kontrolovať. Manžel bol pri mne. Kanylu mi síce zaviedli, ale nedali mi nakoniec do nej nič. Klystir som mala ale s tým som bola úplne v pohode. Potom mi sama praskla voda, to ma iba nasmerovali potom, že nech dáke 2,3 kontrakcie pre dýcham v klacani a pôjdeme na salu. Ako som však už na sále liezla na "kozu", už som musela tlačiť. A dcérka bola na 2 kontrakcie vonku, takže som ani nestihla riešiť polohu na tlačenie. Potom nechali dcérke aj dotepat pupocnik, čiže bezprostredne po pôrode mi ju dali na brucho. Potom ju na chvíľu zobrali a doniesli spať asi takmer celý čas o som ešte ja ležala na sále bola so mnou. Nepamätám si kedy mi ju priviezli na izbu. Doktorka ma nenastrihla, aj keď som sa roztrhala,ale nie veľmi. Mala som šťastie na tu istú doktorku, čo bola pri prvom pôrode, takže možno aj za to. A bolo to nad ranom, čiže celkovo tam bol taky kľud. Prvý pôrod som mala viac zásahov, aj mi vodu pre pichli, aj dali oxitocin (ale to až bez prostredne pred tlačenim.)Takže dá sa to aj bez zásahov, bez infuzii, len veľmi to záleží od každej mamičky, ako pôrod postupuje a samozrejme aj od lekára a pôrodných asistentiek, ktoré majú akurát službu.

anjelicek26
21. mar 2022

@aurorastone veru nas maly pupocna snura okolo krku a pravy uzol, proste si to zatiahol a uz bolo zle... krcok este len na 8cm ale proste musel von... nebol by tu bez toho alebo mal tazke poskodenia.

micaz
autor
21. mar 2022

@patusss a v akej pôrodnici si rodila? Samozrejme mne stačí, keď mi vysvetlia čo a ako a prečo idú robiť, nech si odo mňa vypýtajú súhlas, nech to nerobia nasilu. Chcem dať šancu prirodzenému pôrodu, ale jasné že keď je v ohrození život tak si nechám pomôcť. Len silne pochybujem o tom, že všetko to urýchľovanie, lieky a nástrihy sú nutné vždy, preto nechcem aby mi to niekto robil mechanicky.

thereisabear
21. mar 2022

Môžeš si o tom všeličo načítať a realita bude aj tak iná. Rozprávkový pôrod nie je pre každú ženu a prípravou všetko neovplyvníš. Pre mňa pôrod nebol nejaký úžasný nadpozemský zážitok, ale nič z toho čo si písala som nezažila. Nikto na mňa nekričal ani ma nepriväzoval. Oni asi vedia, prečo robia niektoré veci tak, ako robia... Aj keď súhlasím, nie každý prístup je ideálny.

patusss
21. mar 2022

@micaz môžem ti za seba povedať, že jediný úkon nebol robený na silu. Možno vyšetrenia počas kontrakcii, ale to je nutné kvôli sledovaniu zostupovania hlavičky. Aj to, ani nie nasilu, ale je ho proste nepríjemné...A aj ja som mala rôzne obrazy v hlave a kadečo načítané a zostala som veľmi veľmi veľmi milo prekvapená. Rodila som v Leviciach.

PS: ako moje najlepšie rozhodnutie ohľadom pôrodu beriem prítomnosť manžela.

mauduska
21. mar 2022

Ja úplne súhlasím s autorkou, zásahmi do pôrodu sa spraví len plno zla, veľmi veľkú časť komplikácií majú na svedomí práve lekári a sestry, ktorí sú netrpezliví a prišli "odrodiť". Naozaj nerozumiem tomu, ako môže pôrodník povedať "idem rodiť" alebo "odrodil som". Už len to podľa mňa svedčí o tom, že si mnohí pôrodníci alebo sestry nevážia rodiace ženy.

Voľby pôrodnej polohy na Slovensku je tabu. Žena má byť ako vo výklade, nech všetko pekne vidieť. To že je to pre ňu nepríjemné, ťažšie, zle sa tak dýcha a že je to boj proti gravitácii už nikoho nezaujíma. Nástrih hrádze to isté.. rutinná vec, ani na teba poriadne nepozrú a už cvakajú. Neverím tomu, že Slovenky majú menej elastické vagíny ako napr. Fínky alebo Britky, ktorým sa nástrih skoro vôbec nerobí.
Po pôrode je to rovnako.. nijaká podpora matky, podpora dojčenia.

Za mňa rovnako ako píše autorka - buď nemocnica, kde si ma budú vážiť alebo doma s asistentkou (samozrejme ak budú predpoklady na bezproblémový pôrod). Mám kamarátku, ktorá rodila v nemocnici a potom si povedala, že nikdy viac. Už dve deti rodila doma a je veľmi spokojná.

danyelia
21. mar 2022

Ahoj, ja som rodila 4x v nemocnici Košice- Šaca (AGEL a bola som stále maximálne spokojná...Nikto na mňa nikdy nekričal, epidurálka sa dáva na Tvoje požiadanie v prípade, ak ju chceš, nikdy som nepočula, aby ju niekomu niekde dávali nasilu, na oxytocín sa ma vopred opýtali, či súhlasím, nástrih sa preventívne nevykonáva, ja som ho nemala ani raz, po bruchu mi nikto neskákal, dieťa kliešťami násilím nepáčili. Rodila som v ľahu, ale mne to tak vyhovovalo, neviem si predstaviť nacvičovať tam iné polohy 😁 Je tam možnosť nadštandardnej izby, súkromného pôrodného boxu, otec pri pôrode, pôrodná asistentka. Bábo ošetrili v prítomnosti otca, potom ho cca na 1-2 hodinky zobrali okúpať, na vyšetrenia a tak, ja som si zatiaľ oddýchla. Nevidím na tom nič zlé, veď s bábätkom budeš predsa celý život 🙂 Ja by som dôverovala lekárom, verím, že všetky úkony, ktoré robia pri pôrode, nerobia len tak z rozkoše, alebo aby ženy urážali a spôsobovali im traumu, ale aby všetko dobre dopadlo pre dieťa aj pre ženu. A áno, niektoré mamičky sú pod vplyvom hormónov určite viac precitlivené a vnímajú to celé nejako osobnejšie...A pôrod doma v dnešnej dobe? Takto ohroziť kvôli strašidelným príbehom život dieťaťa aj seba? Prepáč, ale toto mi príde strašne nerozumný nápad 🙄

patusss
21. mar 2022

@mauduska nikdy by som doma nerodila...

Je to otázka pohodlia matky vs. zdravia dieťata a tu je pre mňa volba jasná. Mohlo by ísť aj o 10. pôrod...

mauduska
21. mar 2022

@patusss nuž, nejde len o pohodlie matky. To dieťa má tiež nejaké pocity počas pôrodu a vystresovaná matka je to posledné, čo chce. + pri polohe na chrbte s roztiahnutými nohami sa paradoxne zatvárajú pôrodné cesty.. Dieťa sa snaží dostať von a ty mu blokuješ cestu, pre to dieťa je to dosť nepríjemné. Ak ešte nemá po pôrode matku pri sebe, čo v niektorých nemocniciach stále nie je štandard, tak dieťa môže mať z vlastného narodenia traumu.

Nikto tu nehovorí, že by som rodila doma, keby mi gynekológ povedal, že mám taký a taký problém. Hovoríme tu o bezpečne prebiehajúcom tehotenstve a nijakých indikátoroch rizík počas pôrodu. V zahraničí je bežné a odporúčané rodiť doma, v známom prostredí s pomocou asistentky pokiaľ je počas tehotenstva všetko v poriadku. Slovensko je v tomto (rovnako ako v iných veciach) milión rokov pozadu...

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronika3110
21. mar 2022

mňa síce pôrod čaká už o 3 týždne a taktiež som si namýšľala, ako bude všetko prirodzene a že nechcem nič... ani nástirh ani to ani to ani to... a že som múdrejšia ako lekári...
naozaj toto čo tu píšeš sú katastrofické scenáre a neverím, že všade je to tak... vyber si pôrodnicu kde majú baby dobré skúsenosti... je ich tu mnoho, každá ti povie iný príbeh a každá mala iný priebeh..
mne môj pohľad na všetky tieto opisované procedúry zmenilo video od pôrodníka z jednej nemocnice... je to v súvislosti s pôrodným plánom, kde si mamička dopredu napíše celý priebeh pôrodu a striktne trvá na jeho dodržaní... nemyslí pri tom na nebezpečenstvo alebo ohrozenie vlastného života alebo života bábätka.. určite si to video pozri a verím, že sa ti otvoria očia... určite nič nerobia len pre nič za nič... zo srandy... že majú chuť si poskákať po bruchu.... všetko má svoj dôvod a v tomto videu ti ho vysvetlia... 🙂 nie si lekár, oni áno... denne urobia niekoľko pôrodov... nie ako my, čo si myslíme že na koníkovi sme pojedli všetku múdrosť sveta.. :D neverím, že existuje lekár, ktorý by ti chcel ublížiť.. a už vôbec nie tvojmu bábätku... treba im veriť a nechať sa poučiť čo sa prečo robí

https://www.youtube.com/watch?v=BdXA_-OM5ks
danyelia
21. mar 2022

@mauduska Ale noo, tak aj mne na hodinku až viac zobrali 4 deti okúpať a vyšetriť, potom už boli nonstop pri mne, no vôbec nemám pocit, že by z toho mali nejakú životnú traumu 🤭 Sú zdravé, šťastné a veselé...A doktori asi vedia lepšie ako my, prečo sa rodí v polohe ležmo, toto som nikdy nejako extra neriešila, ľahnem a rodím 😁 A predsa aj pri bezproblémovom tehotenstve sa pri pôrode doma (ale samozrejme aj v nemocnici) môže hocičo v sekunde ,,zvrtnúť,, a bábo aj žena zrazu bojujú o život... Ak už by k niečomu takému nedajbože malo prísť, tak nech je to v plne vybavenej nemocnici s personálom so skúsenosťami ako doma s asistentkou...

micaz
autor
21. mar 2022

Ďakujem vám niektorým za odpovede, som rada že mám pár tipov. Trochu ma udivuje to množstvo komentárov čo nesúvisia s otázkou, ale asi by nemalo. Človek (a zvlásť) žena si zvykne na všetko, hlavne sa nesťažovať a nevymýšľať nič "špeciálne" 🙂

simsalabim
21. mar 2022

@micaz ja len, ze epidural je super vec 👍 Asi ako inhekcia pri vrtabi kazu. Dcera z neho absolutne nebola omamena. A pre mna tiez fajn, aj ked zabral iba na jednej strane. Mam s cim porovnavat, pri prvej epidural nebol, vtedy to bolo iba po znamosti a lekar sa na mna osopil, nech nie som zbabelec 🤦‍♀️

lienka.7
21. mar 2022

@micaz odporucam ti nájsť si dobrého porodnika, ktorý bude naklonený tvojim požiadavkám
Ale ani tak sa nespoliahaj, ze pokial sa niečo "pokasle" tak ta nechaju tak, ze ved si nejako porod.
Co sa tyka nastrihu, viem porovmat aj aj, a poviem ti s nastrihom mala vyska ukazkovo, 2x ma doktor nechcel nastrihnut (podotýkam mlady) a nakoniec museli ju zo mna ťahať vakuoextraktorom, 3 tt som sa nevedela vykakat a ta bolesť ako by ta dolopali do zadku... Cize za mna tolko k nastrihu.
K tebe, odporucam ti asi aj dobrého psychológa, lebo v tvojom príspevku same ty ty ty .... nerodila si, ale uz vies ze budu na teba kričať a pod.
S takýmto prístupom fakt asi rodit doma je pre to naj.

micaz
autor
21. mar 2022

@lienka.7 ďakujem za milú odpoveď, aj za odporúčanie nájsť si psychológa, snáď nebudem mať pri pôrode šťastie na podobne citlivú sestru/doktorku...

mima1
21. mar 2022

Ja som rodila v TN a hned som povedala ze si nezelam aby mi nieco davali. Jeden krat sa sestricka opytala ci fakt nechcem nieco a potom uz nic. Ked povies nie a budes sa toho drzat tak ta isto nedonutia a nasilu ta nechytia aby ti dali “urychlovak”

lucilaines
21. mar 2022

Toto ked citam ako keby som pocula sama seba pred prvym porodom. Tiez nacitanych kopec mudrosti a v hlave presne toto iste, co si napisala ty. Ja Som si kvoli tomu aj paltila sukromnu porodnicu, Koch, lebo rodit v statnej bola pre mna hororova predstava. V tom Kochu to inak funguje asi tak ako si predstavujes, aspon teda ja som mala skusenosti dobre pri oboch porodoch. Ale teda pravda je taka, ze prva doba porodna trvala 22 hodin, oxytocin mi davali, nepomohlo, ja uz by som ho najradsej aj vypila keby som mohla. Epidural som pytala pomaly hned ako som vstupila do dveri a ked som sa uz konecne dostala na tu kozu tak mi bolo ale ze uplne jedno, v akej som polohe, ani som nemala cas nad tym spekulovat. Pri druhom porode som isla do Kocha znova, ale uz len kvoli covidu, ktory vtedy zuril v nasej statnej nemocnici. Inak by mi to uz bolo asi dost jedno. Takze neboj sa. Ak mas moznosta bdues sa citit lepsie, chod do Kochu. Ak nie, vobec sa neboj, zazmluvni si lekara, ktoremu veris. Aj tak bude realita ina, ako tvoje predstavy.

aliaray1
21. mar 2022

@micaz Koch v Ba, alebo potom Brno, Breclav, Vyskov...financne doplaca potom poistovna.

simca06022011
21. mar 2022

No, v provom rade to strasne prezivas, vobec nie je pravda ze je niekto dotlaceny do epiduralu a podobne veci. Lieky tiez nedostanes ak ich nebudes potrebovat. Oxytocin pokial viem dostanes ak mas vyvolany porod (ale nie som zdravotnik, nemyslim ze ho davaju KAZDEJ). Zbytocne na to nemysli a neries, ono mozu vzniknut za tie dalsie trimestre take situacie, ze budes rada za akykolvek zasah a nebudes sa trapit nejakym oxytocinom, ani kliestami. Proste budes rada, ked to prezijete v poriadku. Pretoze tie katastroficke scenare co opisujes (vakuoextraktor, skakanie po bruchu a pod) sa pouzivaju az ked je to nutne a vtedy naozaj nemas co ovplyvnit uz.
Ja tiez som mala hororovy porod, aj mojou sprostostou, nemala som sa dat ukecat na vyvolanie porodu skor, len vtedy som este MK nepoznala:DDD ale kopa zien, kamosiek ale aj tu na MK mala porody pohodove. A nastrih? Moja radsej nastrih a par stehov ako rieist potrhane vsetko. Mna nastrihli az ked mala naozaj nesla von a bolo to nutne, nakoniec sme ju nejak vytlacili ale uz mi hrozil aj cisarsky....
A ono vies.. plan je pekna vec, realita moze byt uplne ina 🙂 radsej sa vobec nestresuj a nechaj to na osud 🙂)

hanaju
21. mar 2022

@micaz ak ti môžem poradiť, nezaťažuj si psychiku písaním na koňa či iné verejné fórum, ženy ťa budú súdiť, že čo si to len dovoluješ chcieť rozhodovať sama o svojom tele.. skôr si nájdi skupinu žien, čo majú na to podobný pohľad. Oslov babicu, dulu alebo pôrodnú asistentku, určite ti poradí a aj ťa psychicky podporí ❤ a určite vie o tom viac, ako tie rozhorčené ženy tu
Vždy mi je ľúto, keď vidím ako ženy nie sú schopné podporiť jedna druhú len preto, že ony majú skrátka iný názor

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucka114
21. mar 2022

Skús sa zamerať na ženy,ktoré mali dobrý pôrod, a nemusíš sa ničoho desiť ... Čítať si hororové scenáre nie je správna cesta ..
Ľudia sa väčšinou skôr "podelia" o zlý zazitok, ako o dobrý ...
Ja som rodila 2 x, žiadny horor sa nekonal, nikto na mňa nekričal, bez súhlasu mi nikto nedal žiadny liek a nikto ma do ničoho nenútil, sestričky aj doktorky boli milé a profesionálne..

simca06022011
21. mar 2022

@stvura a to kde boli prosim ta takyto akcni?

micaz
autor
21. mar 2022

@hanaju ďakujem za ľudskosť, asi máš pravdu, z toho návalu odsúdenia človeku príde až zle. Namiesto názvu pôrodnice alebo nechania tak, ak neviem, sem fakt treba vypisovať aké sú dámy úplne nad vecou a ja to príliš riešim. Moja otázka bola ale práve na dobré skúsenosti, kde to je dobré, kde sú ľudskí, kde na ma budú dobrí. To som sa moc nedozvedela....

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre