Čokoláda a káva do pôrodnice pre sestričky

effy777
3. mar 2022

Ahojte
Taká mimo otázka ale brali ste si predom nejakú čokoládku a kávu pre sestričky na šestonedelie? Či je istota ich potešiť ešte pred alebo ste sa odvďačili až pri odchode?

bolarazjedna
3. mar 2022

Ak ich chceš potešiť, zober radšej pri odchode. Predtým to môže pôsobiť ako úplatok, že niečo viac za to očakávaš. Na druhej strane, v deň odchodu tam môžu byť sestričky, ktore vidíš prvýkrát a vôbec nie tie, ktoré sa o teba starali.

arvven
3. mar 2022

Nie, nebrala som,ani mi to popravde nenapadlo. A nerozumiem tomuto nasmu slovenskemu zvyku... Mozno je ine ak by sa udialo nieco nadstandardne/ vynimocne a chcem potesit konkretneho cloveka...ale este dakto dopredu tomu nerozumiem 🤷‍♀️

liusa82
3. mar 2022

@arvven presne klasický slovenský zvyk.Potom sa nečudujme že všade čakajú na nejaký ten úplatoček preto to tu vyzerá ako vyzerá

evaachesa
3. mar 2022

Nie nebrala. Ja som sa pekne poďakovala za starostlivosť a pozdravila sa. To už nestačí?

martinkatinka
3. mar 2022

Ja som dala iba konkretnej sestricke, pretoze naozaj bola mi napomocna, aj ked to bolo sucastou jej prace, ale mala som pocit, ze ta jej milost bola pre mna bonus.

a_alexandra_a
3. mar 2022

@effy777 Tebe v práci dáva niekto za odvedenie tvojej náplne práce kávu a čokoládu? Mne nie. Nerozumiem týmto slovenským zvykom, dávať sestričkám či lekárom čokolády, kávy, drobné dary... je ich práca starať sa o pacientov a že sú milí? Omg, pracujú s ľuďmi, to by mal byť absolútny štandard, že sa nesprávajú ako k dobytku.

caroline_
3. mar 2022

@effy777 aka istota? Ze sa o teba postaraju? Ved to je ich praca. Ani predavacke nedonesiem bonbonieru ze dakujem ze ste mi pekne nablokovali tovar. Od toho tam su. A su platene aj z mojich aj tvojich dani. Jedine zd by za udialo nieco mimoriadne,ale dopredu teda rozhodne nie.

denka97
3. mar 2022

@effy777 ja som dala keď sme odchádzali domov lebo mám predcasniatko a pekne sa o neho starali na JISke

evaachesa
3. mar 2022

@a_alexandra_a ja teraz normálne rozmýšľam či nezájdem do Decodomu odniesť rovno 🍾 pani predavačke...taká bola milá že mi poukazovala gauč a ukázala poťahy 😃

zooeynka
3. mar 2022

Kazda sestricka sa potesi kave, cokolade...nic tym nepokazis ak im daco das ako podakovanie, len fakt sa ich tam strieda vela...tak si vyber ktorej 🙂

diusqa761
3. mar 2022

@effy777 je to starý zvyk že sa dáva čokoláda a káva keď odchádzaš z nemocnice, občas fľaša lekárovi alebo koláčiky . Ale z osobnej skúsenosti... Robila som v nemocnici a káva je super , aspoň sme nemuseli kupovať ale to kvantum lacných bomboniér kopu krát už tak zoschlích a s bielym povlakom na vrchu bolo utrpenie 🤦 naviac stále sa opakovali pomaly jedny a tie isté najlacnejšie značky z Lidla a spol. Mali sme toho plnú skriňu , nikto sa toho nechcel ani chytiť ani to domov zobrať. Úplne zbytočné. Nemusíš vôbec nič dávať, personál nefunguje na tom že kto dá čokoládu ho budú ako kráľa obskakovať a kto nie zažije tyraniu 🤦 ak chceš radšej nechaj pri odchode 2 balíčky kvalitnej kávy alebo kvietok. Ja som rodila obe dcéry v nemocnici kde som pracovala , akurát som robila na chirurgii nie na pôrodnici ale aj tak sme sa s niektorými poznali tak som im nechala vždy peknú kyticu a kávu a tešili sa z toho.

azurova99
3. mar 2022

@effy777 ja som dávala čokoládu kávu pri odchode, nie len v pôrodnici, ale celkovo keď som bola niekde v nemocnici, na chirurgii po operácii, na jiske

janinah
3. mar 2022

Netreba dávať .nečakáme to.Zarobime si na kávu....ale ak medzi operáciami mám odkiaľ dáky cukrík zobnut tak to dobre padne.semtam niečo pacient dá...po operácii ak ide na kontrolu.My si aj kupujeme.odkedy som šla odpadnúť od hladu v noci pri úraze 8 hod.operacii.tak máme zásoby.Raz na Nový rok som raňajkovala nanuk.nic iné tam nebolo....záver .ak chces daj.ak nechceš nechaj tak.

effy777
autor
3. mar 2022

@arvven samozrejme vec názoru ja som to Myšľa v štýle ďakujem že som si odniesla dobré rady a podobne. Také isté ako keď vám opravár opraví telku a síce to má zahrnuté že je z firmy za to platený ale niečo mu dáte do ruky a podľa mňa mu to tiež zlepší deň.

effy777
autor
3. mar 2022

@a_alexandra_a áno predstáv si teda kým som nebola na MD. Pracovala som tvrdo a nikdy som od nikoho nič nečakala a prišlo to za ten prístup samo. Takže viem sama oceniť iný prístup aj keď viem že by to mala byť jeho pracovná náplň ale určite vždy poteší maličkosť 🙌

effy777
autor
3. mar 2022

@evaachesa keď ti to zlepší deň ako tvoj komentár smelo do toho 😃🤦🏼‍♀️

effy777
autor
3. mar 2022

@diusqa761 samozrejme mne nejde o to dať niečo najlacnejšie ale sama viem že aj maličkosť poteší preto som sa pýtala ale ďakujem ako názor si cennim

squ1rrel
3. mar 2022

@effy777 ja som tiez myslela ze toto je taky zvlastny slovensky zvyk az kym som nevosla do ordinacie mojho gyn/porodnika v singapure, dve obrovske vitriny mal specialne na flase a dalsie na kadejake ine prezenty. 😄 a to pocitam ze takito sukromni lekari tu zarabaju od pol miliona rocne smerom hore. I ked ja som jemu ani sestrickam nic nedala, podla mna je to mile a urcite sa potesia. Aj mna potesi ked nam klient posle darcekovu krabicu (robim vo financiach, nezachranujem zivoty ani neprivadzam ludske bytosti na svet).

bolarazjedna
3. mar 2022

Autorka zrejme nieco dat chce, nie preto, že by to očakávali, ale vnútorne to tak cíti, len sa nevie rozhodnúť, kedy to ma dat. Ja som proti uplatkom, ale mila pozornosť zo srdca cloveka poteší. Takisto keď ku mne príde opravár, elektrikár, nachystám mu chlebíčky a džús, uvarím kávu, upečiem koláč, a nie preto, lebo za to očakávam kvalitnejšiu prácu, ale ze by som mu normálne nezaplatila za jeho robotu.

Ja pracujem v zdravotníctve a teda som dostali už čokoľvek, čo človeka poteší z ľudského hľadiska, napr raz mi darovali kľúčenku s huňatým plysacikom - stále mám po rokoch v ušiach, ako mi pacientka hovorí, že už to dlho nosí v kabelke a chcela to dať niekomu výnimočnému, alebo som dostala fotografiu blesku nad mestom od pána, ktorý sa tomu venuje, origami z papiera, pohľadnicu na meniny, alebo raz som volala dcére umierajucej pacientky, nech sa príde rozlúčiť, a doniesla mi háčkovanú dečku, ktorú háčkovala pacientka, s tým, že ešte deň predtým mamička háčkovala... Nie všetko je úplatok, a veľakrát človek to naozaj tak cíti, že niečo tomu druhému chce darovať, nie preto, že niečo za to očakáva, nie preto, že by sestra či lekár nedostávali výplatu. Takisto niekto proste chce darovať kávu, čokoládu. Ja sa tiež chystám po pôrode niečo zobrať na oddelenie, kde sa o mne budú starať, mozno poprosím maminu, nech im niečo upečie. Viem, že to poteší každého, to je celé.

nadazdi
3. mar 2022

Pri oboch deťoch som nechala pri odchode veľa veľa sestričkam, poslala som muža na veľký nákup 🙂 aj keď som ležala na nadstandarde, takze som si za všetko to aj zaplatila, ale boli úžasne.. nemám pocit že niekto niečo očakáva a už vôbec nie od slovenských pacientov, takze tieto komentáre sú inak mimo 😅 a áno.. bežne som aj pani do sconta doniesla čokoládu, keď sme u nej 200x prerabali kuchynu 😁 rovnako aj učiteľkám do škôlky vzdy dávame nejaké odmeny, len tak, pre potešenie.. mna potešili vzdy aj zákazníci, aj žiaci a je mi úplne šumak že som za niečo platená a mám si kúpiť.. podľa mna je to proste milé..

arvven
3. mar 2022

@effy777
Ja som si to zazila viackrat aj v opacnej pozicii ( mam detskych klientov) a popravde mi to stale prislo blbe a ostala som v pomykove.Pokial to bolo nieco,kde by som mohla dotycneho zranit tak som to prijala
( napeceny kolac) ale zvacsa sme sa dohodli ze je to moja praca a budem radsej ak ten dobry skutok "poslu dalej" a potesia niekomu inemu. Ale ja vseobecne nie som velmi darcekovy typ, slovne ohodnotenie/spatna vazba je pre mna hodnotnensia.
Ale ako pises, kazdy sme iny. Ak ti na tom zalezi, dopredu, mozes si nieco zbalit a uvidis podla situacie v porodnici. Zelam vela stastia a v porodnici rychle zotavenie.

simca06022011
3. mar 2022

moj chlap im doniesol... pocket coffee a nejake cokolady :D a to je vsetko... mne je blbe to aj davat...

effy777
autor
3. mar 2022

@simca06022011 tiež pravda ten chlap môže niečo spraviť 😃

effy777
autor
3. mar 2022

@arvven samozrejme neberiem to ako úplatok to v žiadnom prípade samozrejme že zdravotníctvo nie je odkázané na takéto drobnosti. Ale mne keď niekto pomôže vždy ho rada niečím malým poteším ale napecenym koláčom určite nie lebo to je také no divné 😃

effy777
autor
3. mar 2022

@nadazdi pravda že dnes každý všetko berie ako samozrejmosť a trošku ma pocit že sa vytratila taká dobrosrdečnosť.
No treba rešpektovať každého. Ja ešte uvažujem o nadštandartke lebo podľa mňa sa celkom naučím aj od iných mamičiek na štandardke tak uvidím 😃

kubkovamama
3. mar 2022

@effy777 záleží aky personál "postretneš" 😉Veľmi toto neuznávam,nepáči sa mi to napr.v ambulanciach atď, oddelenie 6tonedelia je trošku iná vec.Ak budeš spokojná,pri odchode niečo nechaj.Nam nosili skôr rodinný príslušníci,keď u nás ľudia pobudli dlho.Lenze to boli také vzťahy,dlhodobý pacienti a poznali nás osobne a väčšinou koláč,niečo domáce..Niektoré kolegyne to vyslovene očakávali,to mi bolo že odporné,ale ak bola ťažká smena,potešila drobnosť na energiu.Ved uvidíš.

nikasmile
3. mar 2022

@nadazdi ja sa s tebou stotožňujem. 2x som rodila a 2x dostali sladkosti a kávu. Nie ako úplatok ale za veľkú vďaku za prístup a ak si niekto myslí, že je to samozrejmosť tak nie je. Žiaľ čím ďalej sú ľudia horší a už dávno neplatí že človek by mal mať v práci priateľský a korektný prístup a disciplínu. Takže aspoň takouto maličkosťou vyjadriť vďaku a spokojnosť.

oslo1
3. mar 2022

Byvame v UK, aj Tu sa nosia bonboniery, cokolady, keksy a ine obcerstvenia. Ja som sestricka, dost casto nieco dostavame.
Muza som dnes brala z hospicu domov. Bola tam vynikajuca starostlivost, tak som im dala 2 velke tasky obcerstvenia.
Autorka, je to na tebe.

akvi
3. mar 2022

@effy777 ja tiez tieto slovenske zvyky nemusim, pride mi to ako nieco, co "sa patri" a ja teda z duse neznasam taketo tie nase socikovske stereotypy. Paradoxne, ja som v porodnici dala podakovanie pani sanitarke, pretoze ta zena robila presne to nieco, co je "naviac", co clovek necaka, co ho v tazkej chvili potesi a pomoze. Ta osoba sa tam sla rozdat, iba som presla po chodbe na WC a videla, ze mam fliacik od mlieka na nocnej koseli, kym som sa vratila, mala som cistu koselu na posteli pripravenu. To iste plachta, jej nebolo treba vraviet, ze ju mam krvavu, ona sa netvarila kyslo, ze ju zase musi menit..ona to robila ako naozaj sluzbu nam zenam, aby sme sa citili prijemne.. Tak isto mi zbehla do bufetu kupit nieco, ked mi tiekla infuzka, X-krat sa prisla opytat, ci je vsetko ok, ci nieco nepotrebujem.. Urcite to nemala v naplni prace. Dala som jej cokoladu a kavu nie preto, ze "sa patri", ale preto, ze som to tak citila, ze takyto ludia si zasluzia nieco naviac, lebo svoju pracu robia na 1000% .

effy777
autor
3. mar 2022

@akvi ďakujem ti za tvoj názor popísala si to veľmi pekne. Ja som to tiež myslela takýmto spôsobom že nie že prídem a každému dám hneď lebo ja som madam kiri ale že individuálne keď budem vidieť že som sa vďaka nim cítila lepšie

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre