Zlý zážitok z prvého pôrodu môže ovplyvniť druhé tehotenstvo?

bubinko83
31. okt 2011

Ako ste toto riešili pri druhom tehotenstve? Ja som mala rychly nečakany porod kvoli vysokemu tlaku o 5tt skor,potom mi maleho vzali do ineho mesta kvoli tomu že je predčasny.Dodnes sa stym nedokažem vyrovnat a aj porod mi robili v spinalke som myslela že sa vtedy zblaznim na tom operačnom stole.Som slabšej povahy a toto nieje nič pre mna 😒 .Tužim po druhom dietatku ale desim sa toho všetkeho.Chcem sa spytat či mate podobny zažitok?

luciferkax
31. okt 2011

ahoj, môj pôrvý pôrod prebehol 12 týždnov pred termínom, našťastie som bola v celkovej anestéze, no potom nás čakali dva dlllllllhe mesiace v nemocnici, a celý další rok bol nročný na psychiku.. prisahala som,že už nikdy nechcem mať žiadne dieťa, no bábatko vyzdravelo, je trojročný chlapec a my sme na to zlé akosi nie že zabudli... len na to nemyslíme každýden... pustili sme sa do dalšieho bábatka vtedy, ked som verila, že druhé tehotenstvo dopadne ináč.... bola so m plná optimizmu, až kým sa mi v 16 tt opňť krčok neotváral, zašili ma, trocha som si poležala, no ako ubehol ten kritický 28 týžden, obavy pominuly.. bábo sa síce narodilo o tri týždne skôr, dlhšie som ležať nevládala, ale bábo bolo OK.. 🙂 držím palce 🙂

diid
31. okt 2011

kazdy porod je iny, aj ked prvy je bez problemov, druhy moze byt komplikovany a naopak. Ak by si mala vyssi tlak v 2 teh. tak ta budu monitorovat castejsie, a ak sa bude dat tak si vyber nemocnicu ktora ma neonat. oddelenie pre predcastne narodene deti. Ja som tiez rodila v spinal cisarsky, dobrovolne, bolest nulova, ziadne bolesti hlavy, zvracanie, vsetko som vnimala, rozpravala, ja by som sa zase zblaznila z klasickeho porodu.

anjelicek26
31. okt 2011

@bubinko83 - kazdy porod je iny, to plati aj pre tu istu zenu. Ak boli problemy, dnes o nich budes vediet a budes sa im vyhybat resp. budu ta lepsie monitorovat. To co popisujes nie je pekne, ale citala som aj horsie zazitky, takze hlavu hore, odmenou za porod je hlavne tvoj zdravy krasny syn 🙂 A rovnako to bude aj pri druhom babu. Ja som mala dost zly zazitok z porodu ( porod bol vlastne lahky - ale ja som mala depky po nom dlho), napriek tomu som sa porodu druheho neobavala, a aj sa mi to vyplatilo, maly sa narodil uplne uzasne za 2,5 hodiny v takom zhone, ze som si ani nestihla uvedomit, ze vlastne rodim a uz bol tu ;)

leeenka26
31. okt 2011

@bubinko83 myslim si, ze radost a prichod dietata na svet je pre matku tak silnym zazitkom, ze porod je uplne zanedbatelny. Ta bolest je chvilkova, len co sa dieta narodi, pominie. Netreba sa bat, ale tesit na babetko a verit, ze bude vsetko ok. Moj syn sa narodil v 26. tt., my sme nemali take stastie, my sme to nezvladli. A teraz som tehotna znova a tiez mam strach, ale ta radost, ta tuzba ho prevysuju. Ani raz ma nenapadlo, ze by som do toho znova nesla. Ale kolko ludi, tolko povah. Rozhodnutie je na tebe. Hlavu hore.

domca86
22. nov 2013

MILÉ MAMINKY
pôrod je hlboký zážitok, ktorý môže mať pozitívne ale i negatívne psychické dopady na matku a dieťa. Ak sa Váš pôrod nevydaril podľa Vašich predstáv, je spojený hlavne s negatívnymi zážitkami a časové obdobie od Vášho pôrodu nepresiahlo 10 rokov, obraciam sa na Vás s prosbou o vyplnenie dotazníka. Tento dotazník je súčasťou mojej bakalárskej práce na tému: „Identifikácia negatívnej skúsenosti žien v súvislosti s pôrodom.“
Cieľom mojej práce je zistiť, analyzovať a vyhodnotiť Vaše osobné skúsenosti s pôrodom a tak získať od Vás cenné informácie a podnety, ktoré by prispeli k skvalitneniu ošetrovateľskej starostlivosti o ženy počas pôrodu a k prevencii negatívnych zážitkov v súvislosti s pôrodom.
Dotazník je anonymný. Prosím Vás o jeho pravdivé a úplné vyplnenie podľa inštrukcií uvedených pri jednotlivých otázkach. Výsledky budú použité pri spracovaní mojej bakalárskej práce.
Za úprimné odpovede Vám vopred ďakujem.... www.negativneskusenostiziensporodom.dotaznicek.sk
Dominika Paráková, JLF UK Martin, Pôrodná asistencia

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre