Zavedenie epidurálky

matikeks
29. apr 2014

Ahojte 😀 som sice este len v 18 tt a je este tak nejak skoro uvazovat o tom ako budem rodit ale ... myslite ze clovek ako ja co ma neskutocne panicky strach z ihiel a mam nizky prah bolesti si moze nechat zaviest epiduralku? Ono neviem o tom moc je to vraj vpich do miechy takze nic prijemne to urcite nebude. Bola by som rada ak by mi niekto kto uz mal skusenost s epiduralkou aby mi opisal asi aká je to bolest a proste to vsetko okolo epiduralky 😀 a ci je lepsie rodit s epiduralkou alebo bez 🙂 dakujem za vseeetky odpovede

satanka1
29. apr 2014

@matikeks Ja som rodila s epidurálkou pred 11 rokmi..možno je odvtedy niečo iné..neviem..napíšem,ako to bolo u mňa...ja som sa pomaly otvárala a epidurál sa môže pichať až ked si na 4 cm...celkovo vpich nebolel..bolo to nepríjemné,ale nebolelo to..skôr psychicky na prd,že vieš ,že ti pichajú do chrbta...ja ked som v strese,alebo sa bojím..tak ja sa doslova trasiem ako pri zimnici..tak sa doktor chudák natrápil,kým mi to pichol.Potom som musela pol hodinu ležať na chrbte,aby mi to zabralo rovnako do oboch strán.O nejakú hodinku som už išla rodiť...malú som vytlačila na 3.zatlačenie a ked ma šili,ani som nevedela o tom.
Syna som o 3 roky neskôr rodila bez epidurálky..šitie bolo bolestivejšie...aj tlačenie boolo viac cítiť,ale malý vážil o 600g viac ako dcera,tak možno aj preto....ale je to bolesť na ktorú veľmi rýchlo zabudneš.teraz som tehotná a ak všetko dobre dopadne a dotiahneme to do konca,tak nad epidurálkou neuvažujem.

sarinka2012
29. apr 2014

@matikeks Ahoj ja som rodila s EPI pred 2 rokmi a nemenila by som 🙂 vpich som ani necitila,aby som ti to presnejsie popisala,prisla anesteziologicka,sadla som si na postel,uvolnila sa a ani som nevedela co mi za chrbtom robi,potom mi povedala,aby som jej povedala ked budem mat kontrakciu a ked prejde (aby som sa nemykla pocas zavadzania pri bolesti z kontrakcie) a potom som zacitila len slaby tlak na chrbat a hotovo,mohla som si normalne lahnut,necitila som v chrbe nic,hadicku mi prevesila cez plece na hrudnik,kam aj neskor este dvakrat dopuštala davku,bolo to super 🙂 lezala som ,rozpravala sa s manzelom ,ziadne bolesti,len obcas prisla lekarka ,vyšetrila ma a po jednom vyšetreni hovori,tak maminka ideme na to 😀 ,mala bola za chvilu vonku ,opať bez bolesti a rovnako super som znašala aj zašivanie 🙂 na porod mam užasne spomienky a vdačim za to epiduralke 😉

marissenka
29. apr 2014

@matikeks teda co ja viem do miechy sa to nepicha...mne pichali pri sc...ono to neboli,len je to take neprijemne trosku...kamosky co rodili normalne s epi si to nevedia vynachvalit,ako sa im po tom ulavilo... 😉

keiko33
29. apr 2014

prvy porod som mala bez epiduralky a doteraz to lutujem, ako prvorodicka som si velmi vytrpela. Pri druhom porode som si ju uz dala a to sa porod s prvym neda ani z daleka porovnat. Kontrakcie som po zavedeni epiduralky vobec necitila az tlaky ked som isla tlacit. Po prvom porode som si este dva tyzdne poriadne nesadla a po druhom, rano som rodila a vecer som uz behala po chodbe. Co sa tyka zavadzania, tak sa pichne injekcia pre umrtvenie (boli ako bezne ockovanie), nic strasne a zvysok uz necitit. Takze epidural urcite odporucam, hlavne prvorodickam, kedze prve porody byvaju dlhsie a bolestivejsie ako tie dalsie.

mirkava
29. apr 2014

@matikeks nie do miechy, ale v spodnej časti chrbtice.... ja som chcela EPI, len som isla na vyvolávačku tak mi ju nemohli dat lebo by vraj zastavili porod a ked sa uz mohla pichnut tak uz bolo neskoro lebo by som skor porodila ako by začala účinkovať. Ale celú dobu som sa modlila aby mi ju pichli. Ak by som isla znovu rodiť tak by som si ju určite dala.

susanne6
29. apr 2014

ahoj, ak si zdravá a ok, nemusíš sa vôbec báť, určite ťa zavádzanie nebude bolieť, oproti bolesti z kontrakcie, ja som mala epi pred 13 rokmi a super spomienky na pôrod. kľudne choď do toho!!!

beruska141
29. apr 2014

no takto. pichnut ti ju mozu az od nalezu 4 centimetre. takze dovtedy si krasne uzivas kontrakcie, ked pride anesteziolog, ako keby anjel vykupenia prisiel, s radostou sa mu vrhned pod ruky, len nech uz si umrtvena. 😀 najskor ti znecitlivi kozu, po chvili ti pichne dve injekcie na znecitlivenie celeho okoliteho priestoru a potom ti zavadza ani nie ihlu, ale plastovu kanilu do miechy. ja som necitila vobec nic, iba obrovske hnusne kontrakcie. ulava prisla prakticky okamzite. ak mas nizky prah bolesti, urcite si ju daj, aj ak mas panicky strach z porodu ako ja. ak chces mat z porodu pekny zazitok, tak EPI. mne ju pichli, ale az na treti den rodenia, tak pre mna porod=najhorsi den v zivote, ale iba do momentu, kedy prisiel ten anjel s ihlou a mne konecne bolo dobre 🙂

katren
29. apr 2014

@matikeks ked nieco chces, zisti si o tom informacie.....nie je to ziaden vpich do miechy!!! po tychto "pocula som"... uplne chapem nemocnice, preco potrebuju tvoj podpis o pouceni na anesteziologii....chod sa poradit do nemocnice kde chces rodit, zisti si ci to tam davaju a urcite sa porad....nie tu rady typu.....pocula som, moja kamoska atd....

katren
29. apr 2014

@matikeks ja som mala 3 epiduralky.....

mon84
29. apr 2014

Prvu som rodila s epi (bola to parada, po zavedeni som az do tlacenia podriemkavala🙂), druhu som rodila bez epi, lebo sme nestihli (do porodnice som prisla otvorena na 9cm🙂). Kazdopadne by som si na tvojom mieste vybavila formality ohladne epi a rozhodnutie dat/nedat nechala az na samotny porod. Vela stastia🙂

marseillka
29. apr 2014

@matikeks ja som rodila s EPI pred 7 mesiacmi. vyborna vec, mala som fantasticky porod, ani neviem ako som odrodila. ako sa to robi- dezinfikovali mi chrbat, mala som sa troska prehnut dopredu a nehybat sa. potom som citila take stipanie ked to pichli, najlepsie medzii kontrakciami. po par minutach zacalo ucinkovat a necitila som uz poriadne ani kontrakcie, takze super, a keby mi partner nepovedal, ze ma siju, ani nezistim...fakt. po porode som o 3 hodky uz behala ako srnka a aj na vecko bez problemov. mozem odporucit.

anenka79
29. apr 2014

@matikeks mne ju pichali zrovna pocas kontrakcie, bola som uz na 7 cm a kontrakcie caste, takze sa to moc nedalo stihnut medzi. Ten vpich som vobec nevnimala, lebo kontrakcia bola omnoho bolestivejsia 🙂 , nesmela som sa samozrejme pohnut a tak som len zakricala, na uvolnenie stresu. Ulava potom prisla za chvilku, porod postupoval bez problemov, tlacila som asi 10 min, poporodne tazkosti ziadne.
Na cely porod mam krasne spomienky.

ofinka83
29. apr 2014

Ja som po vpichnuti dostala tak silnu alergicku reakciu ze ma okamzite dali do celkovej a urobili cisarak..ale porod som mala planovany a umelo vyvolany tak mozno jedno s druhym...u mna sa bolest zmiernila iba o trosku a trikrat mi ju dopichavali. No ale ja som asi speeci pripad bo moj lekar sa s tym este nestretol..urcite je zena kludnejsia ked vie ze si moze ulavit 🙂

ofinka83
29. apr 2014

Nechcem ta teda odradit je tu supis mat v zalohe 🙂

tova
29. apr 2014

ja som prisla do nemocnice na 5cm otvorena a vobec som kontrakcie necitila. Tak mi bolo trocha neprijemne ako pri menzese ale ziadne velke bolesti, sama som presla na salu kde mi museli pichat epi na 2 krat, prvy krat sa netrafil len polovicu mi umrtvilo, neprijemne to je ako aj ked odoberaju krv ale tych 5 sekund sa to da.

celasapremenim
30. apr 2014

nestalo sa niekomu, ze nemaval pred epi migreny a potom uz ano?

jabadaba
30. apr 2014

@matikeks pozor! NIE DO MIECHY! Pre boha! Epidural sa zavadza do medzimiesneho priestoru, ak by Ti nacali priamo miechu tak si dochodila. A vpichu sa bat nemusis. Neboli. Citis lahky tlak na chrbtici, ale inak pohoda. Picha sa medzi konrakciami, aby sa zena bolestou nemykla, musis byt totiz v absolutnom klude. Potom sa napichne bez problemov. 😉

jabadaba
30. apr 2014

@ofinka83 😀 ja som si ju tiez tri krat pytala, az ma museli haltovat...byt to na mne, necham si ju priebezne tiect. 😀

martinella1
30. apr 2014

Ahoj, ja som rodila dvakrat a dvakrat bez, aj ked som polanovala dat si ju, akosi som nestihla, bolest som zacala pocvitovat, teraz myslim taku ze brutal, az ked som bola otvorena na 9 cm, a to som uz tlacila, cize prvy aj druhy krat nestihacka. Sestra mala epi, velmi prevelmi si chvalila, pomaly sa otvarala, v bolestiach bola 3 dni, stupnovali sa, ale neotvarala sa, az na 3.den jej to vpichli a vraj to bolo vykupenie 🙂
Kamoska mala podobne obavy ako ty, ale nepodarilo sa im vpichnut jej to, vraj mala trastene stavce, alebo nieco take, preto musela rodit prirodzener a je spokojna....drzim prsteky,m kazdopadne, urcite si daj poucenie o epi a tak sa rozhodnes sama

lenka1993
30. apr 2014

Ja som mala sicd akutnu sekciu ale pichali mi spinal, co je vlastne to iste ako epi. Teda zavadza sa do toho istehk priestoru a poviem ti ako pisali zeni hore. Po 9 hodinach kontrakcii som za modlila aby prisiel ten anjel z ihlou a nieco robil 😀. Pri druhom porode ak teda bude prirodzeni urcite epi chcem.

renca910
30. apr 2014

ja som to ani necitila oproti tym hnusnym kontrakciam

lencika
30. apr 2014

ja som to tiez necitila len to bolo neprijemne ze som vedela kam mi to picha a tie hadicky hmmm ale pomohol aj ten pocit ze mi to pomoze a nebudim citit az taku bolest

lucia466
3. máj 2014

@matikeks nie je to vpich do miechy, je to niekolko cm od miech 😀 ja som todila s EPI 2 roky dozadu a nevahaj ani sekundu !!!! Nehraj sa na hrdinku tam kde nie si . Presne ako ja. Neskutočna ulava , ostatne tam jačali bolo im luto dat peniaze za EPI a ja vyškerena jak lečo 😀 vpich nič prijemne mne sa to podarilo na 2 x ale potom lažo plažo,,, len som skončila sekciou v spinalke,velike 4 kilove babo 🙂

veronikamozolova
8. máj 2014

rada by som sa opytala ci ste po EPI nemali vedlajsie ucinky ako silná bolesť hlavy a zvracanie..jeden taky pripad som pocula od znamej,ktora rodila s EPI a po nej jej bolo velmi zle.. ☹

modrofuzik11
8. máj 2014

o chvilu budem treti krat rodit. prve dva porody prirodzene. pred tymto tretim mam respekt, nechcem, aby ma to bolelo tak, ako ten druhy. uz som si epi aj zaplatila, tak uvidime, ako to dopadne 🙂

eryykah
8. máj 2014

ta ihla je nic v porovnani s kontrakciami 😀 tiez som mala akurat sa netrafili prvy krat res. zle zaviedli, tak som skucala dalsich 8 hodin (som nikdy predtym nemala tak som netusila ako ma potlacit bolesti), ked som si zacala rvat tu epi z chrbta a ostatne infuzie -musis byt len na chrbte potom v polohe, tak potom spravili reviziu a do 5 min dosla taka ulava, no uz bolo neskoro... nakoniec to skoncilo kliestami 😠
Mala som este 3 dni silne bolesti hlavy, ale tak na kazdeho inak posobi.

kvecia
8. máj 2014

No mne sa našťastie trafili na prvýkrát, bolesť som necítila, len taký tlak ale po chvíli prišla neskutočne veľká úlava 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre