Z plánovanej sekcie prirodzený pôrod

22. sep 2022

Ahojte ženy,
máte niektorá skúsenosť s tým že ste mali naplánovanú sekciu no bábätko sa vypýtalo na svet skôr ako bol stanovený termín a nechali vás porodiť prirodzene? Je to vôbec možné?
Som 20 mesiacov po sekcii, miminko sa mi neotočilo a teda to bola indikácia na sekciu.
Momentálne som na konci 37tt, bábätko je v správnej polohe, tehotenstvo bez problémov, moj zdravotný stav výborný, žiadne problémy…bola som na pásoch a na pokeci s primárom a ten mi hneď z fleku naplánoval sekciu a ani sa ma na nič nespýtal.
Keďže mám dieťa otočené už dlhšiu dobu tak som sa už dávnejšie začala pripravovať na prirodzený porod, aj keď som stále v úzadí myslela na to , že od prvej sekcie prešlo toľko a toľko času.
Povedal mi , že mám u neho plusový bod za to, že chcem rodiť prirodzene no nezmenilo to jeho rozhodnutie. Pritom ešte sám povedal, ze sa robí veľmi veľa sekcii úplne zbytočne…
Zostala som trochu sklamaná, pretože som dúfala , ze budú viac otvorení k diskusii.

Je to vôbec možné, že by som prišla do nemocnice povedzme na 4cm otvorená a nechali by ma porodiť prirodzene miesto sekcie?

andreagartnerova
22. sep 2022

Asi ako ktorá nemocnica, poznám také, kde keď rodia prvé sekciou ideš automaticky zas. Ja som rodila prvé sekciou a druhé mi v Žiline smerovali na prirodzený pôrod, sekcia mala byť len ako krajne riešenie.

ada12345
22. sep 2022

Nevidím dôvod, aby si rodila aj tentoraz sekciou, keď nemáš žiadnu zdravotnú indikáciu a si v poriadku. Ja som po prvej sekcii rodila 2x prirodzene a to boli odstupy medzi pôrodmi 21mes. a 24mes. Bolo mi len povedané, že ak sú dve sekcie po sebe, tak tretia by už bola automaticky sekcia. Mali by Ti v tomto čase ultrazvukom skontrolovať jazvu po sekcii, či je v poriadku ako má byť, či nie je na niektorom mieste moc tenká, čo by napríklad bola indikácia na druhú sekciu.

autor
22. sep 2022

@andreagartnerova tiež som myslela že ma v tom podporia, preto píšem že som z toho sklamaná… koniec koncov je jedno ako sa narodí, hlavne nech sme obaja v poriadku 🙂
Len ma to zaujima či sa to niektorej z mamičiek stalo

autor
22. sep 2022

@ada12345 myslela som si že sa somnou budú chcieť rozprávať, aké som mala tehotenstvo, aký je moj zdravotný stav, čakala som že mi skontrolujú jazvu… bola som na prvých pásoch kde mi dokonca neurobili ani prietoky 🤷‍♀️ Som z toho sklamaná…
Pri prvom tehotenstve, keď bolo dieťa KP, som bola 3x na pasoch z toho mi robili 2x prietoky, dávali mi čas že ak by sa náhodou otočil… a že ak sa neotoci dovtedy tak sa naplánuje sekcia, to som brala normálne pretože to bol dôvod pre sekciu… no teraz?
Ach jaj…

aaadkaaa
22. sep 2022

U nas v terminovke je dokonca mamicka, co rodila prirodzene dvojicky, pretoze sa nakoniec zvrtli 🙂 takze mozne to je ;)

autor
22. sep 2022

@aaadkaaa tento krát ale mám dieťa dole hlávkou, čiže nečakám na obrátku v bruchu… skôr ma mrzí to, že mi naplánovali z fleku sekciu aj keď sa vôbec nezaujímali aké som mala tehotenstvo, neskontrolovali jazvu,…

mikadooo
22. sep 2022

Nie je 20 mesiacov po sekcii náhodou málo na ďalší prirodzený pôrod? Mňa nechali porodiť prirodzene, alebo bolo to 3,5 roka po sekcii. Je možné, že tú brušnú stenu jednoducho ešte nemáš dosť pevnú na prirodzený pôrod 🤷.

busy_mum
22. sep 2022

Ach tento otrasny pristup mnohych porodnikov na Slovensku. Je to tazke no ak nemas komplikacie treba bojovat za svoje prava, nie je jedno ako sa dieta narodi. Mas moznost si vybrat ineho lekara alebo porodnicu vo svojom okoli kde sa stretnes s respektujucim pristupom?

januska20
23. sep 2022

Ahoj.
Ja som sa s gynekológom dohodla na sekcii.
A však vyšlo to tak,že 2 týždne pred pôrodom som porodila spontánne.
Jednoducho to išlo všetko tak rýchlo,že nebol priestor na sekciu. Prijali ma o cca 4:30 , otvorená som bola na 2cm. Stihli mi podať klystír,urobiť so mnou všetky papierovačky a o 7:12 bol syn na svete.
Predchádzajúca sekcia bola pred 6timi rokmi. Ja som bola vyslovene za to,že chcem sekciu. Čiže som ani necvičila anibalom (no veď načo 🤷‍♀️,netreba) a nakoniec to tak dopadlo 😀

autor
23. sep 2022

@mikadooo kebyže mi brucho aspoň skontrolovali a zhodnotili že áno bude lepšie keď sa spraví sekcia tak poviem okej aspoň snaha bola… so sekciou som v pohode len som sklamaná z toho prístupu že rovno z fleku hneď termín, bez diskusie, bez kontroly… hlavne tá veta z úst primára že sa robí veľmi veľa sekcii zbytočne… tak prečo keď chce žena rodiť prirodzene tak ju v tom nepodporia? 🤔

autor
23. sep 2022

@januska20 tak si prajem aby to aj u mna prebehlo podobne… sekcie sa nebojím no nebojím sa ani prirodzeného pôrodu, asi ke čas využiť silu mysle 🙈

ahoj0
23. sep 2022

@ada12345 a ty máš nejake medicínske vzdelanie keď nevidíš dôvod u tejto pacientky aby rodila sekciou, prípade videla si jej zdravotnú dokumentáciu alebo vyšetrovala si ju?
Autorka ak ti tvoj ošetrujúci dr povedal že je vhodná sekcia, ale ty si aj tak myslíš že zvládneš prirodzený porod skús ísť do inej nemocnice.

dada13288
23. sep 2022

Ja by som to neriskovala, si velmi malo po sekcii. Min doba po je 24 mesiacov aj to by nemalo byt smerodajne. Videla som vela prasknutych maternic a nie je to pekny pohlad. V pamati mam zenu, ktora prisla, ze rodit len prirodzene a po 18 m od cisarskeho. Tazka povaha, nespolupracovala ani sa nedala vysetrit. A zrazu krvava potopa pod nou. Vtedy jej uz bolo jedno aj keby jej za ziva vybrali dieta z brucha. Pani bola zdrava, bezproblemove tehotenstvo, aj jazva sa javila pokojna. A predsa praskla ...cize si si ista ze to chces riskovat ?

mikadooo
23. sep 2022

Ja chápem tvoj smútok, lenže nie som lekár. On možno pozrel do papierov, tam videl 22 mesiacov, tak načo ťa pozerať? Možno existuje smernica - do 2 rokov od predošlého pôrodu rezať, čert vie...? V tomto prípade, načo ťa má pozerať, keď tak či tak vie, aký bude výsledok? Ale neviem - nie som lekár... A možno, keby si sa ty ozvala, že chceš rodiť prirodzene, možno by sa aj nejak dalo... Ale to treba asi skôr, nie u primára pri plánovaní termínu sekcie 🤷🤷🤷. Poučenie do budúcna pre teba - pýtaj sa a informuj lekára o tom, čo chceš ty. A ak sa to nedá, tak sa pýtaj prečo. Oni nehryzú tí doktori, fakt nie. Dokonca veľa z nich rado poučí nás blbých 😁. Určite by ti venoval tú minútu navyše, aj keď možno by nebol z tvojej otázky nadšený.

jaskolka
23. sep 2022

Zrejme je to práve tá časová doba, si len 20 mesiacov po predošlej sekcii.
Pôrodnici idú cestou "menšieho zla" aj keď cisársky samozrejme nie je ľahká vec, je to veľká brušná operácia.
No riskovať rupturu maternice nebude asi nijaký normálny lekár. Preto ta proste dali na ďalšiu plánovanú sekciu. Netuším, ako to je v prípadoch, že by sa ešte skôr spustil pôrod spontánne, ale pravdepodobne by si aj tak šla na akútny operačný zákrok.

lija22
23. sep 2022

sklamana nesklamana. mne to pride, ze ti neobjasnil dovody, preco naplanoval sekciu. tiez mam pocit, ze snad vsade razia cestu prirodzenych porodov, nakoniec aj on to tvrdi. Uvidis, ze ak to s nim prekonzultujes vysvetli ti preco

betulinka1
23. sep 2022

Doveruj co ti povedal primar. Niekedy vidia viac ale nepovedia aby ta nestrasili.

kiki234
23. sep 2022

Pri dcerke som mala silnu cukrovku, teda podla mna nie ale podla doktorov ano. Moja vaha na zaciatku tehu bola 58kg. Zistili mi cukrovku, stale ma buzerovali ze mam vysoky cukory ako nemam jest ovocie, ako mam velke dieta a ze som nezodpovedna. Posledna kontrola bola v 36tt, kde som ja mala 60kg.dieta udajne 3,5kg. Ano som clovek co strasne vela je, potrebujrm jest a jrm aj vecer o 22 a aj v noci o 3. Ale jednoducho ja neviem preco nepriberam a roky sa drzim tak isto. Na tej poslednej kontrole mi povedali ak svoju stravu nezmenim bude musiet ist mala cisarskym, lebo uz teraz je to ltt voci panve. A to som za cele tehu pribrala 2kg. Krby dodrzujem ich diety tak by som chudla este viac a nie priberala. A 2 dni po poslednej kontrole teda 36 +3tt mi odtiejla voda, cesta do nemocnici hodka a pol, kontrola a pasy hodka.. Potom slofik na izbe 3 hodky a zobudila dom sa na bolesti. Isli ma skontrolovat a uz lrn povedali na salu a rodit. Naozaj kontrakcie zacali hned silne 5 minut a isla som rodit prirodzene este v ten den teda o skoro 6 hod po odteceni vody. Porod rychli na 2 kontrakcie a vyslo zo mna dievcatko nie ze 3 a pol kg ako vraveli na poslednej konttole ale ledva 2700g. Moja vaha po porode bola skoro 56kg, nevirm si preddtavit kolko by bolo keby fodrzujem ich nezmyselne diety. Kazfopadne na prispevok poviem len tolko ze mozne je asi vsetko. Tiez mne povedali ze mala je vrlka na moju panvu a pri tom rychlom porode to nikto neriesil. Pri druhom radsrj ani nebudem pisat lrbo ten bol bleskovy. Odtiekla voda, najblizdia nemocnica pol hodku, rovno tam, bolo 5 30 rano, zazvonili smr na zvoncek na prijem a dalej som uz nedosla a maly siel von 😀 suce doktor nestihol prist ale bola tam uzadna sestricka ktora reagovala, maleho chytila a pomohla mi. Stat sa moze vsetko. Moja mamina rodila dvojicky a prirodzene. U trojiciek jej dali cisarsky.

beata_k
23. sep 2022

Mna tak skoro nechali. Mala som planovanu sc o 6:00, ale kontrakcie prisli uz v noci. Nechali by ma rodit pripodzene keby ich neprosim o 2:00 v noci o sekciu. Nakoniec z toho bola akutna sekcia.

evka258
23. sep 2022

Ahoj, ja som mala 1. dietatko sekciou, chlapec kp. O 23 mesiacov som rodila prirodzene dievcatko, o cisarskom sa neuvazovalo.
Chcem ti vsak povedat, ze ked som prisla na salu s kontrakciami cca kazde 4 minuty, hned mi navrhovali sekciu. Ze som len na 1 cm otvorena, ze to bude dlho trvat....ja som nastojila na prirodzenom porode, cvicila som poctivo s Anniball, verila som si, ze to dam. A dobre som spravila. Na konci boli vsetci prekvapeni, ako to rychlo spadlo a aj z toho, ze som mala len 2 vonkajsie kozmeticke stehy. Mala mala 3,5 kg. Vytlacila som ju na 3 zatlacenia. Myslim, ze Aniball mi velminpomohol.

zzzza
12. sep 2024

@evka258 a keď porovnáte sekciu alebo prirodzený pôrod?

evka258
18. sep 2024

@zzzza urcite prirodzeny porod, len treba sa hybat a cvicit s Aniball. Par hodin po porode som behala ako srnka....ale po sekcii je to narocne. A prinesu Ti na izbu dieta, aby si sa starala....a ty si rada, ze sa pretocis na posteli...:(

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre