Vyvolanie pôrodu oxytocínom - áno/nie

11. dec 2024

Ake mate skusenosti s vyvolanim pôrodu oxytocinom? Môže sa aj nesúhlasiť?

kiki68
11. dec 2024

Mozes, mozu vyvolat aj tabletkou. Nemusis takto. U mna nemohli, mam nan totiz alergiu. Vyvolali teda prostaglandinom.

mabenn
11. dec 2024

Ja mam dobre skusenosti...za 4hodiny bolo hotovo

januska12323
11. dec 2024

So všetkým môžeš nesúhlasiť.

colsami
11. dec 2024

Mozes nesuhlasit, ale ved doktor vidi aky je nalez a ci oxytocin v tom-ktorom momente je potrebny. U mna bol a ani mi nenapadlo povedat nie.

baluinka
11. dec 2024

toto zaujima aj mna, tak sa tu pripnem.. pri prvom mi bez opytania oxytocin automaticky pichli, porod som mala dost rychly (lenze to by bol zrejme aj bez oxytocinu) a nasledne som bola dost zasivana. Az teraz v druhom tehotenstve som sa nejak dopracovala k informaciam, ze to mohlo byt aj skrz ten oxytocin.. za mesiac rodim a presne uvazujem nad tym, ze ho tentokrat odmietnem..

colsami
11. dec 2024

@baluinka vies, mohlo aj nemuselo. Ver tomu, ze kopu zien je pozasivanych az ku zadku aj bez oxytocinu. Ten doktor ak je normalny, tak naozaj ma opodstatnenie, ak ten oxytocin chce podat. Mne napriklad ak by ho nepodali, dopadne to zle. Akoto Ty ako obycajna rodicka matka vies posudit? No nijak. A to sa ma este pytali a vysvetlili (co nebolo treba lebo mam medic.vzdelanie a viem presne ako vsetko funguje a viem kedy sa moze/nemoze musi/nemusi podavat). Ani by mi nenapadlo odmietat navrh doktorov v suvislosti s porodom - ak som si zvolila porodnicu, kde im verim ze robia vsetko pre dobro matky aj dietata. Ako Ty vopred vies, co bude o mesiac v dany moment v dany porod, ze uz chces nieco odmietat, co Ti moze zachranit dieta?
Odmietat taketo zalezitosti na doporucenie odbornika v indikovanych (!) pripadoch mi pride ako chodza po velmi tenkom lade.
Drzim Ti palce, nech Ti to dobre dopadne.

michaelam2
11. dec 2024

@colsami suhlas, tiez nam oxytocin pomohol lebo neviem ako by to dopadlo bez neho. Teda asi viem ale ani na to nechcem mysliet. A nikto sa ma nepytal ci ho chcem, aj by mi bolo divne vobec diskutovat s lekarmi o tom ci ano alebo nie, ved vedia preco to robia. A som stastna ze postupovali tak ako postupovali aj ked to bolo velmi neprijemne a bolestive.

oblecenie99
11. dec 2024

Ja sa hlásim z tábora "mala som, s ničím to nepohlo, skončené sekciou". Súhlasila som, súhlasila by som aj teraz, do remesla im nekafrem, dôvody mali.

kiki68
11. dec 2024

@michaelam2 tak informovat by mali, ze co idu robit. Ako clovek malokedy v tom stave povie nie

kiki68
11. dec 2024

@colsami tak mne povedali, kedze je ho nesmiem, mam na syntocinon alergiu, ze si vedia poradit aj bez neho. Zjavne maju dalsich xy metod, nepochybujem o tom, ze sa vedia vynajst. Mala som kvoli tomu pohovor s primarom, bol zlaty. Nebolo ho vobec treba nastastie. Ale urcite by spravili nieco ine.

basska_b
11. dec 2024

Neni oxytocin len na stimulaciu kontrakcii? Napr. ak su nedostatocne alebo odtiekla voda a nenastupuju?
Vyvolanie porodu uplne ze 'z nuly' som pocula len o prostinovom gele, tabletke, ak je krcok nezrely a zavrety, Hamiltonovom hmate alebo tycinkach ci baloniku (ak je zena na prst otvorena).
Nevyhoda oxytocinu je, ze nikdy zena nevie, ako prave jej 'zašlape'. Mne vyvolavali balonikom, pri jeho vybrati praskla voda, zacali jemne kontrakcie, ktore restali. Pre mna bol velmi bolestivy, ale narodil sa maly 4.5kilovy na 3 zatlacenia, len male natrhnutie

svetlonos
11. dec 2024

Ja som zaň bola rada 🙂 Uz som bola ako veľryba, otvorena na 4 cm pri kontrole a dr sa tak zabudované na mba pozrela, ci uz cítim kontrakcie 😆. A ja prekvapená, že nie, len mi tvrdne brucho stále ako posledne 3 týždne doma.
Tak ze ideme na sálu, dama vam oxitocin a dnes porodite 🙂
Tak aj bolo, začali menšou dávkou, v 7 cm zvýšili oxi, to nepostupovalo, tak pichli vodu a do 40 minut som porodila. Celkovo porod od napicnutia infúzie trval 6 hodin. Bolesti som mala ku koncu také menštruačné, dalo sa. Skutočne bolesti začali až po prasknuti vody pri vykurovacej fáze. Do vtedy mi pri kontrakcie len stvrdlo brucho a nič, žiadna bolest.
Pri prvom vyvolavacka v podobe vaginálne tablety a to bolo bolestive. Takže za mba dobre pridaný oxitocin vie byť fajn pomoc.

michaelam2
11. dec 2024

@kiki68 ja som bola v stave ze by som nebola schopna povedat nic 😀 vlastne mozno mi to aj povedali len som nevnimala 😀

baluinka
11. dec 2024

@colsami urcite nie som ten typ,co spekuluje a vymysla a chce sa lekarom kafrat so remesla, to vobec. Na to si netrufam,nemam medicinske vzdelanie a nechcem sa extra starat do niecoho, comu nerozumiem. Preto som pri prvom porode ani nemala ziadne specialne poziadavky,ziadne vymysly a siahodlne porodne plany.. ALE- vedz,ze sa ma skutocne nikto nic nepytal,okrem oxytocinu mi pichli aj ine veci,ja uz ani neviem co,neriesila som to v ten dany moment, ale momentalne mam za sebou debaty so zenskou fyzio aj s porodnou asistentkou,ktore nam potvrdili, ze zrovna oxytocin sa vo vela nemocniciach picha rutinne, aby sa ten porod jednoducho urychlil- co oceni aj personal.. lebo oxytocin vyvolava vlastne silnejsie a dlhsie kontrakcie- tym padom ss ten porod urychli aj za cenu,ak na to to telo este nie je uplne pripravene a preto prihadzq k poporodnym poraneniam. A ako hovorim,tie som mala znacne (zasivanie mam pocit bolo dlhsie a horsie ako samotny porod). Takze ja si nejdem do porodneho planu teraz cervenym s vykricnikmi pisat "ODMIETAM OXYTOCIN", len by ma zaujimalo,ci a v kolkych pripadoch je naozaj nevyhnutny a do akej miery je vhodne vyjadrit poziadavku,aby mi ho nedavali,ak to nie je skutocne nevyhnutne. (to ako keby vsetkym zenam automaticky pichali epidural,len aby ich to menej bolelo a nevrieskali im tam..-tiez by to nebolo uplne koser,nie?)

merrysa
11. dec 2024

Mne najprv pichli vodu, vtedy mi začali slabšie kontrakcie, asi po 2h mi dali oxytocín a cca po 4h bolo dieťa na svete. Bola som prvorodička, takze vzhľadom k tomu to bol veľmi rýchly pôrod ale bolelo to ako sviňa..žiadna epiduralka, nič. Ale našťastie teda krátky proces

oblecenie99
11. dec 2024

@basska_b Neviem, ale má to logiku, čo píšeš. Ja som bola zatvorená na 10 zámkov, kontrakcie nula celá nula nič, už som aj prenášala pár dní, čiže sa išlo vyvolávať oxytocínom z nuly no a nešlo to veru.

ajsha123
11. dec 2024

Mala som pôrody vyvolané oboma spomenutými spôsobmi, aj čipkom (prostaglandin), aj priamo oxitocinom do žily. Obe deti boli veľké (3900 a 4200) a boli to rozdielne porody. Pri čipku som musela 2 h ležať, začali kontrakcie, spustil sa pôrod. O 3h na to by som už mohla aj rodiť, no vedome to predĺžili, zabudli na atb (streptokok). Čiže dokopy 6 h od podania čipku, ale otvorila som sa tak kvalitne, že malý šiel vonku sám, ani som netlačila, doktorka ho ledva stihla zachytiť 🤔 Podstatné je, že mne sa lepšie rodil. Pri oxitocine som začala mať kontrakcie ihneď , do 2 h som porodila, ale bol to môj asi najhorši pôrod, silné kruté kontrakcie... Áno, malý bol veľmi veľký (4200), ale nevládala som ho vytlačiť. Čiže za mňa, ak musia pôrod vyvolať od samého začiatku, tak s čipkom.
Iné je, ak podávajú oxitocin počas pôrodu na doplnenie (podporu), aby neprestal rozbehnutý pôrod... Toto považujem za normálne, ak je to potrebné. Vedia, čo robia.

kiki68
11. dec 2024

@baluinka mozes to dat aj tak, ze ked to neni nevyhnutne, tak si oxytocin neprajes podavat. Zase ono to je take, ze ked to zaberie moc a dieta nestiha, tak to konci rychlo cisarskym.

colsami
11. dec 2024

@baluinka ahoj, cely Tvoj pribeh je OK, ale - asi si necitala moj prispevok poriadne. Hovorila som o INDIKOVANYCH pripadoch, este som tam dala aj vykricnik. To je uplne ina situacia. Nie nejake rutinne nabitie oxytocinu do zily. Takze plati co som pisala.
A podla mna dnes ked si vyberies dobru porodnicu, "pre istotu" ani "rutinne" ani "bez informacie" Ti davat proete nebudu. Tak ako to je uz dnes v mnohych porodniciach s nastrihom. Proste treba? Ok, ja do toho nezasahujem doktorovi. Ale vyberiem si pracovisko, kde tieto metody nerobia rutinne a "zo zvyku".

kvecinka321
11. dec 2024

Mne pri prvom dávali oxitocín, vraveli že mi dávajú nospu na uvoľnenie svalov 🤷🏼‍♀️ pri treťom som tušila o čo ide, ale prvú dávku mi dali, nejako som sa neozvala ale už druhú som odmietla, o ďalšiu kontrakciu som už tlačila. Ako bolo vyššie spomenuté, vyberala by som pôrodnicu, kde to nie je rutina halabala a indikuje to v prípade potreby lekár a nie sestrička, ktorá príde prvýkrát za mnou a chce dokazovať pôrodnej asistentke že ona je tu “šéf” (môj prípad)
Druhý pôrod som mala bez čohokoľvek, a bol najrýchlejší, za dve a pol hodiny bol malý na svete.. ☺️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre