Vezmú mi dieťa po pôrode, keď budem pozitívna?

30. nov 2021

Mamičky, ak ste rodili a vyšiel vám pozitívny covid test, vzali vám bábätko?

alzbeta311
30. nov 2021

Áno

kimina21
30. nov 2021

@alzbeta311 a kedy ste rodili?teraz niekedy?

alzbeta311
30. nov 2021

@kimina21 rodila som v druhej vlne, v januari tohto roku. Porodila som ráno pred 7. Po porode som malu nevidela. Odviezli ma na covid izbu. Nevedela som kolko vazi, meria, ci je vsetko v pohode. Nevedela som o nej nic. Okolo 13tej prisla primarka, ci ju chcem na izbu, s tym, ze ked mi ju daju tak uz mi ju nevezmu za cely cas hospitalizacie, pretoze uz ju nemozu vratit medzi "zdrave" deti. Robili jej ag test aj pcr. Kojit, prebalovat a všetko okolo nej som musela robiť v respiratore, postielka musela byt 2m od mojej postele.

kimina21
30. nov 2021

@alzbeta311 dakujem

leuska1991
30. nov 2021

Ano,zial. Bolo to strasne,nikomu to neprajem,aby novoredeniatko nebolo pri matke je uplne nepripustne😡

ivangeline
1. dec 2021

Vzali? Na ako dlho?

zuzanka.zuzu
1. dec 2021

toto je týranie žien.... ešte pred 2-3 rokmi by ste si mysleli, že čítate o afganistane. a NIE JE ospravedlnením, že "chránime dieťa" lebo je rôznymi štúdiami dokázané, že najlepšou ochranou je matka (mlieko, prítomnosť etc.) HNUS slovenských pôrodníc !!!

(iné je, ak sa žena nevládze postarať kvôli chorobe, vtedy je to namieste)

mamamasama
1. dec 2021

Som v soku z tychto prispevkov 😭... radsej by som rodila ambulantne, podpisala reverz a odisla... vziat dieta matke? Ja som im nedovolila ani ho povazit mimo mojej pritomnosti... chora tato doba...choraaaa... maminky a tymto nenarazam na vas, ktore ste si tym presli... je mi jasne, ze vas to bolelo viac ako keby vam amputovali zaziva nohu... 😭 som zhrozena... tiez som rodila pocas tejto doby, ale na Slovensku sa to uz vyhrocuje do neunosnych rozmerov...

beronsche
1. dec 2021

uz takmer rok je tento postup, kedy su novorodenci testovani a oddelovani od matiek, kritizovany a stale sa nic nezmenilo??

missdiva
1. dec 2021

Tak toto je uplne CHORE!!!
@bluka2

beronsche
1. dec 2021

nasla som stanovisko WHO, nase porodnice su, ako zvycajne, mimo:
Can I touch and hold my newborn baby if I have COVID-19?
Yes. Close contact and early, exclusive breastfeeding helps a baby to thrive.
You should be supported to
Breastfeed safely, with good respiratory hygiene;
Hold your newborn skin-to-skin, and
Share a room with your baby.

volny preklad:
Mozem sa dotykat a drzat novorodenca, ked mam covid?
Ano. Blizky kontakt a skore, vylucne dojcenie pomaha dietatu prosperovat.
Mali by ste mat podporu pre:
bezpecne dojcenie s dorazom na respiracnu hygienu,
kontakt koza-na-kozu, byt s dietatom na izbe..

https://www.who.int/news-room/questions-and-ans...

autor
1. dec 2021

Ja som rodila počas prvej vlny, vtedy sa ešte takéto veci neriešili, teraz sa reálne bojím otehotnieť (aj keď to plánujem) kvôli týmto všetkým opatreniam spojených s koronou. Aj to rozdeľovanie ľudí očkovaní/neočkovaní, prekonaní/neprekonaní.. nedajbože ak ste pozitívna ešte vám aj dieťa vezmú.. ach

ejanjelik
1. dec 2021

@zuzanka.zuzu ja teda neviem asi som mimo, ale je rozumne pendlovat s dietatom hore dole ked bolo s pozitivnou osobou na izbe? Ako pisala je moznost ju mat stale na izbe, ale povedzme si pravdu je to v moz ostiach nasich nemocnic. Ja som rodila pred dvomi rokmi, porodbica sa prerabala a musim povedat , ze sestricky robili co mohli. Tym chcem povedat, ze keby bolo v moznosti nemocnic, tak by nechavali deti s matkami. U nas je to nastavene tak, ze diet je s matkou, ale chodi aj na rozne vusetrenia, kupanie... A to v tento dobe nie je mozne. Bud nechaju dieta s matkou alebo nie.

paulinoocka
1. dec 2021

Poznam mamicky, ktorym dietatko vzali, no aj take, ktorym nechali dietatko na izbe, Neviem, ci to teda zavisi od stavu matky alebo od coho. No musi to byt nieco hrozneho, ak matke takto vezmu dietatko

rik01lulaka
1. dec 2021

@beronsche prosím ťa to akože testujú aj AG aj pcr testom všetky deti či len pozitívnej mamičke???😢😡

beronsche
1. dec 2021

@rik01lulaka co som tu zachytila, tak asi vsetky.. Naisto neviem, ale predpokladam, ze zalezi od miesta a ludi..
Skusila by im dat dopredu pisomne, ze nesuhlasim a potom dieta nepustila z ruk.. A hlavne dokladne vyberala porodnicu..

bluehorsee
1. dec 2021

A nebojíte sa že by ste si bábätko nakazila? Predsa len, rodia sa s biednučkou imunitou a ktovie čo taký kovid spôsobí s takými malinkými pľúckami. Nehľadajte rady tu na MK a už vôbec nie na FB kde je kopa bláznivých odborníkov. Počúvajte čo vám vravia lekári v pôrodnici a verte im. Prvoradé je zdravie bábätka a na to myslite.
Z vašej otázky ale nevyplýva či túto dilemu naozaj práve riešite, alebo len uvažujete čo ak... Ak je to ten druhý prípad, tak to pustite z hlavy, zbytočne sa nestresujte🌷

beronsche
1. dec 2021

@bluehorsee lenze tu sa natiska otazka, preco je rozpor medzi odporucaniami WHO a slovenskou praxou..

bluehorsee
1. dec 2021

@beronsche bohužiaľ je taká doba aká je, bábätko otestovať musia. Tiež by ste bola pokojnejšia keby ste vedela že vaše dieťatko je v bezpečí pri zdravých detičkách.
Nedávno rodila moja známa, ktorá mala kovid už takmer za sebou, už nemala príznaky a tak jej dali na výber či chce bábätko k sebe alebo nie. Chcela. Bohužiaľ maličkú nakazila a teraz sa už druhý mesiac trápia lebo nie a nie sa tej pliagy zbaviť. Preto som aj nižšie písala že vždy sa podľa môjho názoru treba poradiť s lekárom odborníkom a nie na nete. A to platí aj čo sa tohto týka a rovnako aj očkovania.

zooeynka
1. dec 2021

Len je pruser ak je zena po sekcii....dojcit by mala, ale o dieta sa realne postarat nevie...co vcil?

bluehorsee
1. dec 2021

@beronsche samozrejme to je už iná vec. Súhlasím s vami. Však všetci vieme v akom stave je u nás zdravotníctvo.

beronsche
1. dec 2021

@bluehorsee nie nebola.. dieta patri k matke, pokial je matka schopna sa on postarat. A nie, babo testovat nemusia, najma nie celoplosne, zaradom. Testovat by mali len v opodstatnenych pripadoch!
A pokojne mi tykaj, je to tu dobrym zvykom ukotvenym aj v pravidlach..

dzejsik
1. dec 2021

mne maleho nechali, aj pani na vedlajsej covid izbe … boli sme bezpriznakove a babatka negativne

bluehorsee
1. dec 2021

@beronsche veď ja sa nehádam, len tak nahlas uvažujem a snažím sa autorku povzbudiť.celkovo sa vždy snažím aj v živote pochopiť obe strany. Tak je to aj v tomto prípade, alebo aj čo sa očkovania týka,či testovania... Tiež ma čaká na jar pôrod, ale zatiaľ sa tým nezaťažujem.ale musím ti dať za pravdu v tom, že pokiaľ nieje podozrenie tak by nemuseli testovať všetky detičky, jedine ak by bola mamka pozit. Zas na druhej strane, povedzme si pravdu, vieme aké testy robia detičkám po pôrode kým mamky pomaly nevedia o sebe? Kým nebolo kovidu tak sa nič také neriešilo

fefka
26. feb 2022

Babatko mi okamzite po porode vzali, z porodnice som nas dostala "uz" po troch dnoch len vdaka tomu ze sme boli obe uplne v poriadku a hysterickemu placu do telefonu doktorke z novorodeneckeho...Pôrodna ma nechcela pustit, lebo "predpis je 4 dni!"
Bude ma to trapit uz po zbytok zivota 😥
Zavisi asi od porodnice, ja som rodila v NZ

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre