Už som v 38 týždni a bábo mám stale KP. V pondelok mi na utz povedali, že odhadovana vaha je 2800 g. Na poradni mi lekárka povedala, ze do 3,5 kg sa môže rodiť aj normálne. Som však prvorodička a obávam sa možných komplikácií. Lekárka mi povedala, že zatiaľ počkáme, že sa môže ešte otočiť a že uvidíme okolo termínu. No lenže ja už mám v podstate niečo málo cez 2 týždne do termínu a som z toho na nervy. Máte nejaké skúsenosti? Najradšej by som asi išla tou sekciou ale zas nemôžem si to sama naordinovať. Ide konkrétne o Ružinov v mojom pripade.
Mne sa maly otocil v 38 tyzdni avsak narobil tym aj vela šarapaty s panvou a stavcami (mala som problemy cele tehotenstvo)
Kedze islo o chlapca, bol planovany cisarak. Ale ten som mala tak ci tak, kvoli zdravotnym komplikaciam. Nikto ani nespomenul prirodzeny porod
mne dali cisarak, mala sa neotocila, mala som naplanovany cisarsky, lenze slecinka sa rozhodla ist o tri tyzdne skorej, ale nastastie nic nevymyslali a spravili mi cisarsky, ako bolo v plane-kramare
@svetlana35 ahoj..toto zaujima aj mna,som sice v 22.tt ale lekar zacina zvazovat ze ak sa neotoci,tak pojdem KP a prirodzeny porod..povedal ze to je ,,krasny,,porod akurat ze mozno trochu dlhsi...je to tak?bude to moje tretie a prve dva boli normalne..
@janinamojka to je este strasne skoro nad tym uvazovat ked si v 22 tt
@janinamojka bolo to velmi rýchlo 15 min na sale, do polhodinky id odtecenia vody. ja som sekciu nestihala lebo dieta bolo uz zostupene. zas kp sa nerodi spontanne aspon co spominali na porodnici. nola som tam rarita. dokonca doktor ktory ma prijimal nemal skusenost s takymto porodom tak volali docenta ku mne nastastie sluzil na gynekologii. a ostatni mali nazornu ukazku sa divali ako sa rodi kp. 🙄 malý mal 2750g a 47 cm. modru ritku z porodu ale to sa za par dni stratilo. sorry za preklepy pisem jednou rukou lebo tisim maleho
@stacy_b ved ja si to tiez myslim..len moj lekar to stale riesi...☹
Môj malý bol KP, lekár povedal, že pre chlapca je nebezpečné KP prirodzene, kvôli možnému poškodeniu semenníkov. Takže som mala plánovanú sekciu, pri ktorej sa ukázalo, že malý by sa nebol otočil, lebo mal omotanu šnúru, našťastie nie okolo krku. A nakoniec by ma museli otvárať aj tak, lebo som veľa krvácala, takže mne sekciou ušetrili dosť utrpenia.
Ak čakáš chlapca, tak sa popytaj na tie riziká... neviem, aké veľké je to riziko, ja som môjmu lekárovi verila keď mi radil, že on by nečakal na začiatok pôrodu a urobil by rovno plánovanú sekciu.
Ja som bola na Kramároch a zotavila som sa rýchlejšie ako niektoré po prirodzenom pôrode. Sám lekár sa divil, že 30h po sekcii a ja behám ako srnka :D
V Ruzinove sa rodi KP. ak ma babo do 3500 u prvorodicky a 3800 u druhorodicciek. Tu je prednosta vysostne za prirodzene porody a jemu je jedno ci chlapcek ci dievcatko. Mne kebyze sa mala neotoci,tak idem na Antolsku.
ja,som tam rodila,tiez kp dievca aj ked som mala dohodnutu sekciu,ale primar povedal,ze co ,preco vymyslam? a nakoniec rozhodol spravne,zotavenie po prirodzenom porode je to lepsie ako operacii....
Skuseny lekar vie co robi,dietatko si vie rukami naformovat a pootocit..nikdy tam pri kp nie je sam,su viaceri......zbytocne sa nad tym netrap.
Tak otočiť sa môže aj v deň pôrodu 🙂 Ja som prvého mala KP až dokonca, takže v 36tt mi naplánovali sekciu, rodila som v 39tt (38+2), malý mal 3820g, ja úzku panvu a ešte bol aj otočený naopak, takže o klasickom pôrode sme sa ani nebavili. Rodila som v Ružinove minulý rok v júni.
asi je pomerne malo pravdepodobne, ze sa otoci....
netreba zabudat na jednu velmi dolezitu vec pri kp, ak odtecie plodova voda, do 5 min musi byt zacata sekcia , ak je planovana, inak hrozi ze sa dieta moze udusit pup.snurou obtocenou okolo krku, ked nozicky idu von ....kedze snuru na usg nie je vidiet, ani jej dlzku...ked nie je cr planovany, neviem.....mal by rozhodnut lekar a zohladnit vsetko...
a po sekcii je zotavovanie dlhsie a komplikovanejsie ako po prirodzenom....a ked uz sekcia, tak odporucam plnu narkozu nie spinal....
@stacy_b
moja mala mala obcas hyperaktivne obdobie v brusku, bola som pozorovana a taktiez zvysene pecenovky, ale tie sa upravili, moj doktor povedal, ze je to risk a ja som do risku nechcela ist, tak mi dohodol sekciu a ked mi odtiekla voda, uz neriesili a tiez dali sekciu a som rada, lebo by som asi stresovala, mala sa snazila viackrat pretocit, ale vzdy ju nieco zastavilo, tak asi to tak malo byt
ahoj,ja mam druheho chlapceka,bol KP a otocil sa v 39.tyzdni,takze este mu kludne daj cas🙂 ja som sa mu prihovarala,ze faaakt by mi pomohol a usetril stresy,keby sa otocil🙂)neviem ci to zabralo,ale otocil sa.
kazdopadne,na poradni v 38.tyzdni mal 3890g podla ultrazvuku a doktor sa nebal povedat mi,ze to dame prirodzene. tiez som bola z toho rozpacita,ale povedal mi,ze ked pojde porod dobre a nebudem mat problem spolupracovat (cize nebudem vycerpana), tak to bude v poriadku. ale teda mlady panko sa nakoniec otocil.
rodila som v Trencine.
mam dve deti, obe boli KP, prvy chlapec, vaha 3.4, planovana sekcia v 39tt, dievcatko 3.7 kila, tiez okolo 39tt planovana sekcia, davali mi sice na vyber pri nej, ale ked vysla vaha na sone cez 3.5 kila, tak ze tiez sekcia, a ja som nechcela riskovat prirodzeny.. mimochodom obe moje deti boli KP uz od 20 tyzdna, a ani raz sa neotocili inak.. kazde sono na poradni boli rovnako.
Ja som porodila dcerku pred rokom kvoli KP planovany cisarskym - primar mi dal termin na 40tt, mala sa vonku este ani vtedy nechystala takze sme to stihli bez komplikacii,. na sone bol posledny odhad 3300g, v skutocnosti mala 3800g. Tak primar aj vravel, ze dobre sme sa rozhodli to nesilit na prirodzeny porod..
Nechcem vás strašiť , ale v Ružinove pri tejto váhe vás budú chcieť odrodit prirodzene 😪
@stacy_b Môj treťorodený bol KP, napriek tomu, že sa vedelo pohlavie mi lekárka ani raz nespomenula cisársky. Porodila som prirodzene, aj keď minútu pred finále lekár kričal, nech pripravujú akútny cisársky, lebo malému začali klesať ozvy. Nemohol sa otočiť, lebo bol pupočnou šnúrou akoby spútaný. Z môjho pohľadu to bol menej bolestivý a dosť rýchly pôrod. Neviem prečo, ale kontrakcie som mala menej bolestivé ako pri ostatných deťoch, ktoré boli normálne hlavičkou dole. A ešte som chcela, že mal skoro 4kg. Takže dá sa aj tak, bez väčších problémov.
@stacy_b ja som rodila dcerku planovanou sekciou presne na termin, doktor ani sekundu nevahal, pripravoval ma na to aj mesiac dopredy, ze ak sa neotoci, bez debaty sekcia, ze on to nebude riskovat..
@janinamojka aktualne som v 31tt a dnes som sa dozvedela, ze je maly hlavickou dole. Pred 2 tyzdnami bol ritulou, pred mesiacom hlavickou, pred dvoma mesiacmi priecne.. Pri kazdom uzv je otoceny inak.. Minuly tyzden som uz riesila sekciu, dnes ma prekvapila zmena polohy, pri jeho kolotoci vsak tuto polohu nepovazujem za definitivnu a pockam si na posledne dni. Ak ale bude zadockom, odmietam rodit spontanne, zda sa mi to velmi nebezpecne, zvlast po tom, ako mi to do detailov vysvetloval lekar pri dcere. To radsej pojdem do inej nemocnice.
@sylvia217 Ahoj, tvoj porod bol dost podobný ako moj. Tiez tvárička hore, vákuum a strašne rozrezana, sadnúť som si nemohla a mal aj ten hematóm. No naštastie ja som nemala takú pôrodnú váhu. Ale bol to des. Mozem sa opýtať z akého dôvodu neurobili sekciu? Ja si matne spomínam ze tam bol zavolany prednosta a asi bolo uz dost neskoro neviem, vsetko to bolo take rýchle s uz som moc nevnímala.
Som druho....a nechceli ma odrodit KP...takze cisarsky som mala, neisla by som rodit KP...ajtak...
ja som mala dceru KP, rodila som presne 15dni pred terminom samozrejme sekciou
@janinamojka nechápem ako môže Dr. Zvažovať sekciu v 22.tt keď si v polovici tehu.a o pôrodnej váhe zatialeste ani nesníva.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@stacy_b spontanne v 35 tt odtiekla mi voda a bola som na 8 otvorena tak rozhodli ze spontanne, Velmi rýchly porod 15 min trval 🙂