Tlačenie cez kontrakcie

13. sep 2021

V poslednej dobe tu casto citam o tom, ake je tlacenie pri porode uz ulava oproti kontrakciam. Ja som mala naozaj velmi bolestivy porod. A tak rozmyslam ci som vobec rodila spravne. Postupne som mala castejsie a castejsie kontrakcie ozaj strasna bolest. Snad kazdu minutu kontrakcia. A potom my povedali, ze ideme rodit. Cez tu strasnu bolest pri kontrakcii my povedali, teraz tlacte. Takze v tej naozaj strasnej bolesti pri kontrakcii som este aj tlacila. Pauzu co chvilu nebola kontrakcia som mala na vydychanie. A zase bolest kontrakcia a tlacte. Tak ako to, ze ide povazuju tlacenie za ulavu, ked sa tlaci v strasnej bolesti v kontrakciach??

anjelicek26
13. sep 2021

Nechapem, co je toto za otazku uprimne. Kontrakcie tlacia dietatko dole, v podstate ho vypudzuju. Ty tlacis pocas kontrakcie, takze zvysis ten tlak - dieta sa narodi. Deti sa nerodia bez bolesti, patri to k tomu.. a je to strasna bolest, ked nabuduce nechces vsetko citit, daj si pichnut epidural... ja som to zvladla 4x, nadavala som sice ako pohan, ze ako som mohla zabudnut, ako to neskutocne boli... ale tak zvladli sme to... nastastie je pamat tuto velmi selektivna, ostavaju hlavne tie dobre spomienky a na to horsie clovek casom zabudne..

autor
13. sep 2021

@anjelicek26 No ja na to neviem zabudnut. Bola som velmi dotrhana. A mimule tu bola otazka ci boli viac tkacenie, alebo kontrakcie. Preto som nechapala. Tiez minule tu pisali, ze tlacenie je uz pohodka oproti kontrakciam. Tak proste nechapem. Aka pohodka. Ved v neskutocnej bolesti este celou silou tlacit je pohodka?

mabenn
13. sep 2021

Kazdy to ma inak. Ty si rodila ako si vedela. Ci spravne - to uz nie je otazka. Ale ak potrebujes spracovat svoj porod, vie ti pomoct napr aj dula.

thereisabear
13. sep 2021

Nemyslí sa to tak, že bolestivé kontrakcie trvajú hodiny a tlačenie chvíľu? Ja si tiež z pôrodu pamätám len tie kontrakcie predtým, tlačenie mám v pamäti ako nejakú veľmi krátku udalosť a potom koniec. Ale pôrody môžu byť rôzne.

vevesh
13. sep 2021

Pri prirodzenom porode (bez zasahov, podla mojho tempa a pozicie) normalne citis kedy sa tie kontrakcie premenia na vypudzovacie a tie nebolia vobec. Par krat potlacis a dieta je von (u mna na 2x). Pri vyvolavanom porode znasobenom oxitocinom som isla radsej s epi (rodila som uz 72h), to som kontrakcie necitila vobec a tlacila na povel porodnej sestricky🙈

amelie2017
13. sep 2021

No je to uz ulava, lebo aspon ja ( a teda vacsina) uz ma pred tym strasny tlak a pocit na tlacenie, a ked uz si konecne otvorena, tak mozes tlacit a ulavit ten tlak. Ale ja som mala super, ze ma nenutili tlacit kazdu kontrakciu, povedali mi, ze ked budem citit a budem pripravena, mam tlacit kolko vladzem. Takze som pocuvala svoje telo a nie ostatnych, maleho som tak vytlacila bez poraneni. Pri dcere museli urobit nastrih, mala kratku snuru.

autor
13. sep 2021

@vevesh Mala som oxitocin 😕, no strasna bolest a cela dotrhana som bola. 2 tyzdne za tym som sediet nemohla co ma tak rana bolela.

anjelicek26
13. sep 2021

Ved posledne kontrakcie nie su hodiny...5-30 minut a miminko von... vsetko ostatne pred tym, su len otvaracie kontrakcie... a dotrhana tiez nie je kazda, ja som mala mini nastrih pri prvej dcere, pri dalsich troch uz nic... a to som mini ziena pod 50 kil... je to prudko individualne..syn sa narodil na lehatku na prijme porodnice, este som bola rada, ze sa nenarodil v aute, 2,5h to bolo od prvej kontrakcie po krik... je mi jasne, ze toto je skor o stasti...

bagre
13. sep 2021

Lenže tie kontrakcie trvajú rôzne dlho... ak má niekto už také riadne pár hodín tak verím že je celkom vyšťavený. Ak sa už ide tlačiť tak to je pár minút, u niekoho 3 zatlačenia a je po všetkom. Osobne si myslím že nemá význam porovnávať kontrakcie a tlačenie - každé slúži na iné a každý to môže inak prežívať. Za mňa - ten moment kedy dieťa rotuje a ide dole je vyčerpávajúcejší ale keď prechádza cez otvor tak to bolí jak šlak - chvíľu. Aj pri vyvolávanom pôrode kedy som mala brutálne kontrakcie a nebol takmer ani čas predýchať to najbolestivejšie prišlo až potom pri tlačení. Som myslela že mi kosti rozdrví 😊.
Jasné, že ak si mala horšie popôrodné poranenia tak to chce chvíľu času - aj psych.sa s tým zrovnať. Ja som po prvom pôrode chodila 2 týždne ako kačica, anestetikum mi nezabralo takže to bola horšia polhodina šitia ako celý pôrod. Ale zvyšné pôrody boli už lepšie. Už nerieš čo presne sa stalo, doktor vie kedy má dať povel na tlačenie, myslím že si nič nepokazila len to tak proste vyšlo.

vevesh
13. sep 2021

Oxitocin znasobuje bolest a umelo vyvolava kontrakcie- teraz uz "po bitke" tazko riesit, ale do buducna (ak) , tak oxitocin jedine s epi🙈slebo potom komplet prirodzene...

nerya
13. sep 2021

Ja si pamätám, že kontrakcie boleli riadne a pri tlačení mi to skôr prišlo, že sa mi celé brucho tak nejako zmrstuje a musím tlačiť, sama od seba, nikto mi nič nekazal...

akbara77
13. sep 2021

Mala si epiduralku?

mirka438
13. sep 2021

No ja neviem, pre mna bolo tlacenie skutocne ulava. Proste som tu bolest pretlacila. Som citila, ze ide kontrakcia, zacala som tlacit a nebolelo nic. Az kym deti nevysli a nevytasil na mna doktor ihlu..to bolo pre mna podstatne horsie ako vytlacenie deti

klip0
13. sep 2021

@mirka438 prečo ihla horšia ? (Prvý pôrod ma len čaká tak neviem)

kiki68
13. sep 2021

Je to blbost s tou ulavou, mne isli kontrakcie prec a cele som to dole citila. Ulava je to v tom, ze clovek uz vidi koniec toho celeho a tak to nejak dokope do finale. Ale bolest to je samozrejme.

elizita
13. sep 2021

Tak to mas este fajn ze 2 tyzdne po dotrhani. Su ovela horsie pripady. Ja som mala asi 3 stehy a nesadla som si mesiac. Az potom ked mi zacali vypadavat to bola ulava.

almia
13. sep 2021

je dolezite aj ako to mas v hlave nastavene.. ja napr. pri druhom porode bez epi, uz ked som mala pocit na ,,kakanie,, tak dr. ze tlacte ja tlacim a pytam sa jej ze ci mozem este? a ona ze ak to tak citite, tak tlacte.. proste mala som to asi nejak tak nastavene v hlave ze tlacit- tlacit ci je kontrakcia ci nie neviem v tej bolesti len tlacit nech to mam za sebou a nech je babo vonku nech dycha samo, aby sa nedajboze cestou von nezadusilo .. .neviem proste chcela som ho mat uz rychlo von tak som tlacila asi aj ked nebola kontrakcia...

evkamotka
13. sep 2021

Za to, ze si pocula par prihod o porode to neznamena, ze to tak mala kazda. V mojom okoli vsetky cele kontrakcie vratanie tlacenia boleli na stareho chu*a. A co teraz?
Nvm ci chces zalovat podla zopar prihod inych zien Matku Prirodu, ze teba to bolelo vtedy ked udajne nemalo, ci co.
Porod boli a aj po porode to boli. Nie si prva co bola po nom dole na reseto, ja som si mesiac nesadla. V okoli kamosky tiez tak. Kolke skoncili s vnutornymi stehmi a teraz ako sa im to zrastlo, maju pri sexe bolesti. Mohla by som pokracovat. Vzchop sa. Bolelo, boli. Na reseto. Mnohe, nie len ty

ivanka12311
13. sep 2021

Aj ja som mala vybolavačku.... strašná bolesť im to ukazuje na monitore kedy príde kontrakcia vtedy treba zatlačiť... podľa mňa bolia tie kontrakcie

autor
13. sep 2021

@evkamotka Nikoho nechcem zalovat 🤦‍♀️. Chcela som len vediet ci aj ine to bolelo pri tlaceni, alebo len lri kontrakciach kym netlacili.

mirka438
13. sep 2021

@klip0 tak strasit ta nechcem, ale mna bolelo sitie viac ako porod 😀 ty na to vsak nemysli, sit ta ani nemusia, porod si uzi, hlavne dychaj to je extremne dolezite. Drzim palce ❤

evkamotka
13. sep 2021

Ok. Nechci vediet, co vsetko sa stava.... Ja som mala prirastenu placentu k matetnici, nesla von. Ma sa to pre bolestivost zaktoku v narkoze odstranit. Ale to by nebolo sk zdravotnictvo! Vytrhaval ju doktor zo mna pri vedomí! Tebe sla ako?
Proste ano, mnohe boli vsetko mozne od zaciatju do konca a prip aj roky po tom :(
Co tym ziskas ked zistis, co kedy ine bolelo?

mima172
13. sep 2021

Ja to beriem skôr tak, že tá záverečná fáza je už "lepšia", lebo cieľ je blízko. Tiež som to vnímala tak, že to nebola rozhodne žiadna úľava, no po 24h kontrakcií, som cítila akoby eufóriu z toho, že ideme do finále. Bolestivosť pri tlačení bola samozrejme masaker, no tie emócie z toho spravili niečo znesiteľné. A to som bola posledné 2 hodiny napojená na prístroje (preeklampsia), nemohla som sa veľmi hýbať a samotné tlačenie trvalo až 22 minút a 2 sestričky mi skákali po bruchu, čiže žiadne lážo plážo. Z toho, čo píšeš je zjavne, že ti ostala po pôrode dosť veľká trauma.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre