Tehotná v Anglicku a pôrod na Slovensku

margaretka1990
28. okt 2020

Ahojtez je tu niektora ktora bola tehotná v Anglicku, ale isla rodit domov? Mam par otazok, pekne dakujem 😊

ljusika
28. okt 2020

Ja som ;) ale už to je vyše 5 rokov. Prišla som v 31 týždni. Materskú som mala z UK, potom rozviazala prac. pomer a ostala tu. Taký bol aj plán

margaretka1990
autor
28. okt 2020

@ljusika ano presne je to moj plan, len ma zaujíma ci si dostala kocikove, ale pred 5timi rokmi mohli byt podmienky ine...teraz sa pise ze by som mala mat poistenie doma, atd, co mat nebudem kedze budem zamestnana v Anglicku. A ešte, rodičovky pridavok (prispevok-uz neviem), si pekne dostala? A manzel, si hned nasiel pracu? Poistili ste dieta na neho? Co keby je na urade prace? Moze byt poistene na mna cez S1 alebo S2? 😁

ljusika
28. okt 2020

@margaretka1990 No otec je Angličan a ostal v UK ;) Ja sa už veľmi nepamätám, ale vyplnila som v UK nejaké tlačivo, aby som nemusela platiť na Slovensku pôrod. Potom som musela ísť cez VsZP (je štátna, nemohla som si vyberať) ako občan EU a dieťa automaticky tiež VsZP. Ten príspevok pri narodení som nedostala, trebalo vybaviť do pol roka a bohužiaľ kým sa mi vrátili všetky dokumenty prešlo asi 8m :( ale keď to stihneš tak super. Ale treba hneď po pôrode začať vybavovať, nech máš dosť času.
V UK som poberala celú materskú, tiež ten child benefit. Na Slovensku nič. Keď som dala v UK výpoveď (po materskej) tak som zrušila ten child benefit a nahlásila sa na rodičovský príspevok. Dúfam, že to dáva zmysel

ljusika
28. okt 2020

@margaretka1990 ono môžeš poberať príspevky len v 1 krajine. Tej čo je pre teba výhodnejšia ;) Príspevok pri narodení môžeš aj keby si bola v UK stále zamestnaná, ale ako som vravela, treba rýchlo

margaretka1990
autor
29. okt 2020

@ljusika teda do VsZP si isla az po ukonceni pracovmeho pomeru, cize po materskej, nie? Pretoze si myslim, ze ked budem zamestnana a poberat matersku, tym padom budu za mna odvazat insurance. A ohladom prispevku pri narodeni, na ake vsetky dokumenty si cakala? Co všetko budem potrebovať? Urcite to S1 ci S2, o inom moc neviem. A child benefit je teda popri materskej? Prepáč za tolko otazok ale potrebujem to vedieť 😊

margaretka1990
autor
29. okt 2020

@ljusika takze bud child benefit aoebo kocikove, hej?

ljusika
29. okt 2020

@margaretka1990
VsZP - pred pôrodom. Dostaneš kartičku že si EÚ. Tam dáš to tlačivo, že UK súhlasí s pôrodom na Slovensku (ináč by si bola samoplatca a platila majlant). Ono aj pre gynekologicku to budeš potrebovať (ten preukaz VšZP) plus všetky papiere od midwife a tak. Proste dokázať, že si chodila na kontroly, plus doktorka samozrejme bude potrebovať výsledky testov a tak.

Child benefit je niečo ako rodinné prídavky, na to máš nárok (ak samozrejme nechceš tie slovenské prídavky, ale to je oveľa menej 😉)l Čiže o slovenské nežiadaj. Ako vravím, všetky "benefity" môžeš poberať len z 1 krajiny.

Na to kocikove - to je príspevok pri narodení dieťaťa - na to máš nárok aj keď budeš "zamestnaná" v UK. To sa netýka teba, ale dieťaťa národného na Slovensku. Tak nejako. Papiere na vybavenie, to je také zložité - V podstate treba dokázať, že v UK podobný príspevok nedostaneš a to v mojom prípade trvalo dlho (ja som to poslala a po 2 mesiacoch, on to začali riešiť po ďalších 3 a došlo to po ďalších 3 m 😂). Oni v UK ani nechápali, čo vlastne chcem 😂 V UK taký príspevok asi aj existuje, ale to priznaju len nejakým fakt sociálnym prípadom (sa mi zdá a asi je to aj menej).

V momente keď ti skončí pracovný pomer, zruš všetky benefity z UK a nahlas sa na rodičovský tu na SK. A samozrejme do VšZP, sociálnej poisťovne a tak. Ináč do sociálnej som sa tiež hneď nahlásila (po pôrode sa mi zdá, ani neviem prečo, ale asi treba kvôli dieťaťu).
Fakt neviem ako je to teraz. Skús zavolať do VšZP a spýtaj sa. Pre istotu.

ljusika
29. okt 2020

Po skončení materskej to nahlásiť do VšZP - akože už nie si EÚ ale už občan SK 😂 , daju ti novu karticku uz s SK a potom ak chceš v septembri prehlásiť do Dôvery alebo Unionu, už ako budeš chcieť.

ljusika
29. okt 2020

Možno ti ešte niekto poradí, čo rodil nedávno. Zatiaľ
1. Zavolaj do VšZP čo sa týka pôrodu (aby bol zadarmo)
2. Zavolaj do UPSVaR a poraď sa o tom príspevku pri narodení dieťaťa

margaretka1990
autor
29. okt 2020

Super, dik moc za infosky, ja si to v najblizsej dobe pozistujem. Ked tak este napíšem 😊

margaretka1990
autor
2. nov 2020

@ljusika ahoj 😊 som na stranke GOVka, a ten Child Benefit je 21,05 libier tyzdenne.. A to kocikove okolo 800 eur, takze neviem ci sa mi to oplati, nie je to viacej ako u nas mame.
A ako si zhanala dokumenty ze v UK ziaden taky prispevok nepoberas?

ljusika
2. nov 2020

Ešte raz ;) Kočikovne nemá nič spoločné s child benefit. Je to jednorazový príspevok pri narodení slovenského dieťaťa 😂 Na Kočikovne máš nárok (musíš dokázať, že v UK nič podobné neberieš. Oni ti dajú nejaké tlačivo na UPSVaR. Napíšeš do UK a požiadaš ich o potvrdenie, že nič podobné od jich nepoberaš) .
Ten child benefit je podobne ako rodinné prídavky. Takže požiadaš o child benefit v UK (cca 80 za mesiac) a nepožiadaš o slovenské rodinné prídavky (cca 20€ za mesiac). Po materskej zrušiš (ak už nebudete bývať v UK a nebudete tam zamestnaní) child benefit a požiadaš o rodinné prídavky a rodičovský príspevok.

margaretka1990
autor
2. nov 2020

@ljusika rozumiem 😂 prepac, je to cele proste komplikovane... Vies co, mna asi pomylilo, alebo som zabudla ze ten rodinný pridavok sa dava popri materskej... Lebo po materskej je ten prispevok, tusim 370 eur.
A, pises :ak uz nebudete byvat v UK. To zrušíme uz pri odchode na SK. Sem sa uz nevraciame vôbec. Ale sak to je asi zrejme 😁😁

ljusika
2. nov 2020

@margaretka1990 Hej pochopila som to tak, že späť na Slovensko, ale pre istotu som napísala, "ak nebudete byvat v UK" lebo keby manžel tam náhodou ostal, bolo by to asi iné.
Všetko čo píšem platilo pred 5 a pol rokmi. Tiež som veľa gúglila, strašne málo informácií bolo plus tety na slovenských úradoch same nevedia. A ten brexit teraz, neviem čo a ako bude platiť. Radšej ešte pozisťuj. Najhlavnejší je asi ten "papier" na pôrod zadarmo, lebo to je poriadna pálka.

margaretka1990
autor
3. nov 2020

@ljusika jasne, beriem to s rezervou... A volala som aj na VsZP a inak moc som sa toho nedozvedela, ani ze sa mam prihlasit, hlavne ze potrebujem S2, a ze si to mam zistit u revizneho lekara, aj mi dala cislo, ale neexistuje (pani ma presviedcala ze je to dobre cislo) 😂 zavolám aj na inu pobocku, a hlavne si musim vsetko spisat a pytat sa podľa toho.

margaretka1990
autor
3. nov 2020

@ljusika hlavne co fakt neviem, je ako dokladovat z anglicka, ze nepoberam ziadne benefity? Napr na to kocikove...

ljusika
4. nov 2020

Take som našla - https://www.money.co.uk/guides/new-parents-what...
na aké benefity máš v UK nárok. To Kočikovne je asi ako: Sure Start Maternity Grant - takže po pôrode tam napíšeš (nájdi nejaký mail, alebo tel.č a zavolaj tam a opýtaj sa) a požiadaš, nech ti potvrdia, že to v UK nepoberaš. To potom priložiš k žiadosti o tých 800€ slovenských.

margaretka1990
autor
6. nov 2020

@ljusika ty si zlata 😍 dakujem, zda sa mi ze v UK je to okolo 500 libier

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre