Strach z pôrodu

30. okt 2023

Mali ste ho aj vy počas tehotenstva? Som ešte len druhý trimester, ale keď všade čítam negatívne zážitky, dokonca aj s tragickým koncom veľakrát, tak mi je veľmi smutno, že toto by sa nemalo diať a samozrejme sa začnem veľmi báť. Čo vám pomáhalo ostať kľudná a nemať taký strach z pôrodu?

jj298
30. okt 2023

Cim menej vies tym lepsie. Tvoja hlava je pri porode dolezita. Lekari vedia najlepsie co robit, pocuvaj ich.
Maria terezia to zvladla 16x!!!!! Zvladnes to aj ty.

vladkalattova
30. okt 2023

Nemusíš sa ničoho báť. Ja som sa nastavila na celé tehotenstvo pozitívne, dokonca aj pri porode na sále som sa usmievala a pozerala si filmy uplne v chille a to som mala komplikovaný pôrod ale bezbolestný. Je velmi dôležité aby si si to dobre nastavila v hlave. Hlavne musis veriť že si silná. Plus keď ti bábo dajú do rúk vážne zabudneš že si vôbec rodila. Ja som vážne celé tehotenstvo nechcela si zaťažovať hlavu tým strachom ale šírila so mna pozitivita a teraz mám takého usmievajuceho sa 4-mesacneho chlapceka. Všetci hovoria ze porod je ťažký, ale ide o to ako k tomu pristupuješ. Hlavne si užívaj tehotenstvo lebo ver mi, potom jak bude uz bábo na svete , bude ti chýbať ten pocit že su v brušku 😭

autor
30. okt 2023

@jj298
@vladkalattova
Baby vy ste užasne 🙏❤️ ďakujem…uplne ste ma ukľudnili, tak málo stačí🙈 Budem sa snažiť ešte viac 🙏🥰

lucia13022023
30. okt 2023

Ahoj, viem ze hormóny majú veľkú úlohu, no ja som sa nastavila na to tak, že sa už teším keď budem mať babo konečne v rukách, a v posledných týždňoch som sa nevedela dočkať kedy porodim 🤣 brala som to tak ze si po trpím par hodín a potom už nikdy viac🤣 snažila som sa myslieť na to ze každou kontrakcoiu som bližšie k dieťaťu, vedela som ako dýchať atď.. Reálne prišiel ten deň, odtiekla mi voda, do 5,5cm som mala slabucke bolesti, potom síce prisli silnejšie ale vždy som sa snažila hovoriť si ze to je len dobre, nechcela som vedieť na koľko cm som otvorená keď ma pozerali aby ma to nedemotivovalo. Cca 3 hodky trvali bolesti, tie najhoršie 15 minút a zrazu mi povedali tlačte tak som tlačila a babo bolo na svete. S jedným malým stehom. Sú aj dobre pôrodné príbehy, skus si pozerať tie, čítať, veľa oddychovať 🙂 držím palce

mamamasama
30. okt 2023

Prvykrat som sa bala aj ja. Po porode som vedela, ze to zvladnem uz v pohode aj sama doma. Nie je coho sa bat 🥰 A doma som naozaj rodila. Dvakrat 🙂

mandymoore123
30. okt 2023

Ahoj ,moc nesúhlasím s názorom čím menej vies tým lepšie. Skôr si myslím že čím viac vieš o Tom ako má pôrod vyzerať a ako v ňom postupovať,tým to moze lepšie dopadnúť. Pri prvom pôrode som šla do toho s tým ,že veď lekári vedia a poradia ale ozaj som nenatrafila na najpríjemnejších . Takže v ďalšom sa uricte lepšie pripravim. Nemusíš si čítať zle zážitky ale môžeš si napríklad pozrieť nejaké mamaclassy kurzy a podobne a možno k pôrodu zavolať dulu/ pôrodnú asistentku. Držím palce 🧡

autor
30. okt 2023

@lucia13022023
@mamamasama
Ďakujem vám z celého srdca za podporu ❤️ tiež sa snažím byť pozitívna, kdežto potom tu príde nejaky veľmi smutný príbeh s veľmi nešťastným koncom a mňa to úplne rozhodí…popravde nebojím sa až tak samotného pôrodu, ako toho, že ako to môže dopadnúť 🙈 Som pozitívne ladený človek, pravidelne meditujem, cvičím jógu, no potom na mňa prídu tie “zlé” myšlienky a teraz v tehotenstve tomu prepadnem😅🙈

autor
30. okt 2023

@mandymoore123 ďakujem veľmi pekne, určite mám v pláne sa dovzdelať a urobiť si aj nejaké kurzy 🙏

krisbar
30. okt 2023

Odporucam kurz hypnoporodu, pripadne prirodzeneho porodu, alebo stretnutir s dulou. Ja som mala dlhe roky strach z porodu, nemohla som ani otehotniet a potom kamosky zacali rodit v hainburgu, doma s dulami a ked som otehotnela, prva vec co som chcela bol taky porod - transformacny. A tak aj bolo. Vybrala som si dulu, lekarku, ktora so mnou sedela dole na zinenke a vytvorili sme si bezpecny kruh, kde som aj zabudla ze som v porodnici.
Ako so vsetkym - zver sa do ruk odbornikov.

miggy
30. okt 2023

Ja som dostala jednu skvelú radu - uvedom si, že každou bolesťou je tvoje bábätko už bližšie k tebe.
Na sále som sa uz nevedela dočkať. Bola som vyrovnaná.Až mi lekár vravel, že nevidí často také pokojne mamičky 🙂

anjelicek26
30. okt 2023

Ja len aj ked vies, co ta caka, tak sa to vzdy zvrtne uplne inak 🙄 Necitat, neriesit, nechat to na prirodu... lekari a sestricky vedia, co robit, treba ich pocuvat, usmernia ta s dychanim, s tlacenim... chod do toho pozitivne, najhorsi je strach, cele telo sa zablokuje a porod je potom o to dlhsi... my mame za sebou 4 porody a teda posledny nedopadol boh vie ako, vlastne ani treti... napriek tomu myslim pozitivne proste keby nieco, tak su tam lekari, pomozu, tak ako naposledy. Preto si vyberam tu najlepsie vybavenu a najlepsie pripravenu velku porodnicu, kde sa v pripade cohokolvek vedia postarat na top urovni o mna a aj o babatko.

autor
30. okt 2023

@anjelicek26 ďakujem veľmi pekne za komentár 🙏 tiež si hovorím, že budem plne dôverovať lekárom, pretože majú za sebou x pôrodov a najlepšie vedia čo ako robiť…akurát teda s tou pôrodnicou🙈 ak sa môžem opýtať, budeš rodiť na Slovensku? Tých pôrodníc tu sa trochu obávam a som z východného Slovenska, najbližšie mám nemocnicu Šacu v Košiciach a teda nejake veľmi pozitívne recenzie sa na ňu nepíšu, no aj tak som k nej najviac naklonená kvôli lekárom a vybaveniu.

anjelicek26
30. okt 2023

Autorka rodila som na Slovensku, v Anglicku a v Nemecku. Popytaj sa mamiciek v okoli, ake maju skusenosti, ale velmi tieto veci zavisia od toho, aky mali porod a od ich ocakavani a nielen porodnice samotnej. Mne bolo dolezite hlavne vybavenie, operacne saly, personal, detska JIS... poucena som bola po tretom porode, kde som rodila v malickej porodnici, oba saly na cisarsky obsadene a malemu vypadlo srdiecko... ale to je zas ina kapitola, zbytocne strasenie a to citat nepotrebujes. Vsetky deti mame doma, su zdrave, bez nasledkov, ja som tu tiez a to je hlavne... a uvidime, aky bude o par mesiacov posledny porod... ale bat sa proste nebojim.

angeli121212
30. okt 2023

Ahoj aj ja som sa bála pôrodu neskutočne, ani som si nemohla nič o ňom čítať už mi bolo zle a vieš čo aj keď bol pôrod bolestivý bol pre mňa úplne super zvládnuteľný a mám naozaj pekné spomienky naň, úprimne radšej by som išla zase rodiť ako mať zase take menštruačné bolesti ako pred pôrodom. Ale teda ja nedám dopustiť na epidurálku moje najlepšie rozhodnutie 😂

autor
30. okt 2023

@anjelicek26 držim ti veľmi palce 🙏❤️ verím, že obe dopadneme dobre 😍
Ja mám v okolí totižto kamarátky, s ktorými postupmi sa ja veľmi nestotožňujem…pomaly každa jedna pôrodné plány- iné polohy na pôrod ako na chrbte, žiaden epidurál, nič…ja nemam žiadnu požiadavku, len odrodiť 🙏😅 a samozrejme byť v poriadku s bábätkom..

autor
30. okt 2023

@angeli121212 ďakujeem krásne🙏😅 aaa tie menštruačné bolesti budú pri pôrode?🤣🙈 Mám ich celé tehotenstvo zatiaľ, ale veľmi jemné samozrejme😅🙏

lucia13022023
30. okt 2023

Autorka, na nasu pôrodnicu je xy zlých príbehov, bála som sa strašne, chcela som ísť rodiť do druhého mesta lebo mi bolo povedané ze pokiaľ nemáš zazmluvneneho doktora tak sa budú k tebe správať zle aj po pôrode na 600nedelu atď, že novorodenecke sestričky sú zle a mohla by som pokračovať. Co mi pomohlo boli skupiny na Fb, kde boli recenzie na pôrodnicu a nečítala som si staršie ako rok, a tie nove boli pozitivne. Tak som išla rodiť nakoniec do svojho mesta a všetci boli super, milý, každá jedna dr, sestra. Pekne vysvetlili, ukázali atd. Sksu pozroet skupiny na Fb a fakt čítaj nové recenzie 🙂

larena
30. okt 2023

Ja som bola tiež celé tehotenstvo nastavená pozitívne a to som človek ktorý sa fakt bojí aj odberu krvi😅a posledné týždne som sa už naozaj nevedela dočkať pôrodu..chcela som už vidieť malú a hlavne som už nechcela byť tehotná😀Pôrod bol ovela lepší a ľahší ako som si predstavovala..a to trval 35 hodín čiže nebola to žiadna rýchlovka.Bolieť to samozrejme bolelo, ale inak vnímaš tú bolesť keď vieš že sa ti potom narodí bábo😌Ja mám naozaj na pôrod dobré spomienky a pôrod by som si kludne zopakovala..pre mna bolo ťažšie obdobie šestonedelia..to by som si teda už nezopakovala😀😀ale vela žien to má zas naopak.Neboj zvladnes to..ak to zvladla taka padavka ako ja tak potom každá😂Ja som najviac asi kričala ked mi pichali pri porode kanylu do ruky pretoze naozaj bolesť VS bolesť neni to isté.Zvládneš to bude to dobré😎PS: tiez som sa strasne bala toho ako sa ku mne bude správať personál po tom čo som počula a od prvého momentu boli vsetci úžasní a nemozem nič zle povedať

viestta
30. okt 2023

O krasnych abezproblemovych porodoch sa nerozprava, nepise. Nie su take "zaujmave" ako tie horsie. A napriek tomu, ze sa o nich nepise a nerozprava su castejsie ako by sa zdalo

henriettv
30. okt 2023

Kvôli strachu z pôrodu som mala u seba dulu. Som zdravoťák, počas praxe som videla pár pôrodov a teda boli mi tých žien naozaj ľúto, preto som sa skontaktovala s dulou.. a mať dulu u pôrodu bolo pre mňa to najlepšie rozhodnutie. Vždy keď som mala nejaké nejasnosti alebo pochybnosti tak mi vždy vysvetlila a upokojila. Ja som sa na pôrod pripravovala celé tehotenstvo, či psychicky alebo fyzicky. Bola som nastavená tak že môj pôrod bude super a tak aj bolo. Od prvej kontrakcie som za 5 hodín porodila, bolesti boli pri kontrakciách ale samotný pôrod absolútne nebolel. Radšej rodiť ako vytrhnúť zub. Môj pôrod bol nádherný a presne taký ako som si vysnívala, rada na ten deň spomínam a teším sa (ak mi bude dopriate) na ďalší 😊

barborachors
30. okt 2023

Neporadím, ale zeby to bolo nerodit na Slovensku? Co tak zistovat ine nemocnice ako tu, v bananistane?

kris_tin257
30. okt 2023

Ja som sa pôrodov vôbec nebála práve som sa tešila keď budem rodiť, zakaždým keď prišiel na mňa pôrod mala som veľkú radosť a robila si srandu z muža ktorý stresoval zakaždým... No a pri každom pôrode som mala nakoniec problém, pri staršom synovi aj s následkami pri mladšej ešte neviem čiže síce nastavenie som mala super ale moc mi to nepomohlo 😊

angeli121212
30. okt 2023

Tak to má každá žena inak ale teda ja som mávala otrasné bolesti pri menštruácii že som až steny škrabala a mne teda tie pôrodné prišli rovnaké ak nie lepšie ale zas ja som rodila len nejakych 6 hodin a to prešlo ani neviem ako

lubkovaandrejka
30. okt 2023

Neboj sa,vsetko bude ako ma byt. Hlavne si necitaj somariny na internete 🙂 to,ze niekto ma negativnu skusenost neznamena,ze u teba to bude take iste. Ja som sa tiez bala, ako to bude, v hlave mala xy scenarov a nakoniec to bolo uuuuuplne inak ( tento scenar mi nenapadol:D) a bolo to ozaj v pohode. Drzim palce a klud.🌺

daniela2202
30. okt 2023

Zvládli to všetky, zvládneš i ty .... bodka 😊

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre