Strach z plánovanej sekcie

mudreocko
7. aug 2016

Ahojte mamicky.
O 4 tyzdne mam naplanovanu sekciu zo zdravotnych dovodov. Som na rizikovom a ide o zivot moj aj o zivot mojho babatka. Mam trombozu, picham si clexan, mam voperovany kavalny filter a stent v bruchu.
Mam velky strach jednak o babatko ci do vtedy nedostane trombozu (ako sa to stalo mojim dvojickam pred 2 rokmi a uz su v nebicku), tiez o mna ci pocas operaciu nevykrvacam kedze si picham na riedenie krvi inj.....toho vsetkeho sa boja aj lekari...no sekcia je ze vraj pre mna lepsia ako tlacit s tymi kovovymi vecami v tele.
A tiez netusim aka je to bolest po sekcii.
Maminky, napiste mi vase skusenosti so sekciou, ako dlho to bolelo po nej...prip. mi mozete poslat fotku jazvy ako vyzera...
....a ak ste mali tiez sekciu a pichali ste si clexan alebo fraxiparin...alebo mali trombozu dedicnu...napiste svoj zazitok.
Budem velmi vdacna.
Zuzka

verini
7. aug 2016

Ja viem, že ono ľahko sa hhovorí, nesmieš sa báť, ale viem že sa to jednoducho nedá. Ale bez pozitívneho myslenia sa zblázniš.. Musíme veriť, že všetko dobre dopadne,, a o chviľu sa budeš tešiť zo svojho bábätka, ktoré ťa bude robiť šťastnou maminkou. Ja som mala tiež obrovské obavy, pretože dieťatko bolo opačne otočené a ja som nevedela čo bude. Vedela som len to, že jeden pôrod KP som už absolvovala a že druhý nechceeeem !!!!
Bolesť po sekcii nie je nič príjemné, ale pre bábätko to všetko zvládneme. To sme my ženy. Prežívanie po pôrode je individuálne, tak sa nestrachuj vopred. Uvidíš ako to príde a ako to budeš pociťovať. Keď som sa ja chystala na pôrod, kamarátka čo má dve sekcie za sebou, mi to opisovala ako niečo úžasné, že hneď v ten deň behala ako srnka. No ja som sa horko ťažko na druhý deň zdvihla z postele.. Ale ZVLáDNEŠ TO!!!!! týždeň ma jazva bolela a potom ako keby uťalo. zrazu som si uvedomila, že ups, veď ja si aj na brucho môžem ľahnúť 😉
Držím Ti prsty, aby si to zvládla a aby to čakanie ubehlo tak rýchlo ako sa dá. Ale nikam sa neponáhľaj, musí prísť ten správny čas aby dieťatko prišlo na svet.. 🙂

katkakovac
7. aug 2016

Ja mam trombofiliu, pichyla som pocas oboch tehotenstiev clexan/fraxiparine. Prve dieta som rodila sekciou koli podozreniu na vadu srdca. V utirok vecer som si dala poslednu injekciu, syn sa narodil sekciou vo stvrtok rano. Samotna operacia neboli. Spinal napichli rychlo, potom som prestala citit nohy a islo sa na to. Maleho mi ukazali, potom ho chvilu viezli so mnou na posteli a uz ho davali do inkubatora a prevazali do detskej nemocnice. Ja som isla na JISku. Po par hodinach som zacinala citit prsty na nohach, ak bolelo, dali mi lieky. Najhorsie je prve stavanie sa na nohy. Odvtedy to islo lepsie a lepsie. Zakladom je vela sa hybat a zaroven vela oddychovat. Boli to, ale kef vies, ze ta krpate potrebuje, rozhybes sa velmi rychlo. Hojenie trvalo dost dlho ale casom som to prestala citit. Mam peknu jazvu, takmer vobec ju nevidno. Ja som doktorovi povedala, ze mintam ma dat krizikovy steh, svoj podpis a hlavne nech to mam pekne. Rehotal sa, ale prianie mi splnil😉
Neboj, dobre to dopadne. Ja som sa bala o dieta, o seba ale nedovolila som, aby ma strach ovladol. Syn ma potreboval. 48 hodin po porode som uz bola za nim v kardiocentre a kojila som ho. Drzim ti palce😉

salome51
7. aug 2016

@mudreocko ja som obe deti porodila sekciou. Keď mi povedali ako môže celé moje vytúžené tehotenstvo skončiť tak som preplakala celé dni. Potom som si povedala, že nepripustím možnosť že to nedopadne dobre. Pri prvom synovi som mala SC kvôli placente praevia a navyše mi primár viedol rez vertikálne odspodu až po pupok. Bál sa veľkej straty krvi a veru mal aj pravdu. Keď som sa prebrala tak mi povedal, že som mu skoro vykrvácala na operačnom stole. Nakoniec som to zvládla. Síce som sa z postele po 1x mohla postaviť až po takmer 3 dňoch. Zotavila som sa dobre aj celkom rýchlo. Najhorší bol pre mňa prvý mesiac. Syn sa budil v noci každú hodinu a cez deň tiež nespával dobre. Ale radosť z toho že obaja žijeme a sme v poriadku ma poháňala. Napriek tým hrôzam čo som zažila som sa na to dala ešte raz. Porodila som minulý piatok. Rovnaký rez, len s tým, že všetko bolo v poriadku. Krvi som stratila len okolo pol litra a v nedeľu som už mala pri sebe na celý deň synčeka. Bolesti samozrejme že sú. je to predsa brušná operácia. Problém ešte robí vstávanie z postele. Ale podľa mňa to nie je nič čo by sa nedalo vydržať a zvládnuť. Nemusíš sa báť. Dá sa to vydržať a každým dňom to bude lepšie a lepšie. Dnes už pomaly ani neviem že mám za sebou sekciu. Som si istá, že po mesiaci budeš určite fit. Držím ti palce. Treba veriť v ten dobrý koniec. 😉

katka708
7. aug 2016

Ahoj,
ja som síce žiadne zdravotné problémy nemala ale kvôli nepokračujúcemu pôrodu mi po 22 hodinách urobili sekciu. Vybrala som si spinal nech malého aspoň vidím. Na strach som mala čas len kým ma nacievkovali a pichli spinál. To bolo v mojom prípade trošku zdlhavé lebo som mala kontrakcie asi každé 3 min a trvali dlho..... Celá operácia bola v pohode, z nervou a vyčerpania som mala dosť veľkú triašku ale bola som šťastná že môžem malého vidieť a dať mu pusu, zašitie bolo rýchle, celé to trvalo asi do pol hodiny. ja som potom hneď zaspala a zobudila som sa asi po 4-5 hodinách že už to začína trochu bolieť. Prvých 12h sa ma ani nepýtali a do infúzky mi dávali niečo od bolesti, neskôr som to odmietla že to radšej vydržím len nech mi to nejde do mlieka. Pre mňa bolo prvých 20h otras, nevedela som sa ani pohnúť lebo pri každom menšom pohybe som mala pocit že mi jazva praskne ale to bol len pocit. potom mi pomohli na nohy a do sprchy a už to bolo ok. Odvtedy bolo už všetko na mne, snažila som sa čo najviac rozhýbať, nekašlať a nesmiať sa 🙂 Malého mi dali na izbu po cca 36 hodinách takže som sa aj kvôli nemu musela rozhýbať lebo najmä cez noc mrnčal a ja som z tej otrasnej vysokej postele zliezala k nemu aj 10x za noc 😀
Do týždňa som behala ako srnka. Jazvu som cítila asi ešte mesiac pri dvíhaní ťažších vecí alebo pri kašli ale bolo to v pohode.... Teraz takmer po 3r. mám jazvu asi 3cm dlhú a všetky nohavičky a plavky mi ju bez problémov zakryjú.

verini
7. aug 2016

@katkakovac a už je teraz synček v poriadku so srdiečkom?

ewisam
7. aug 2016

@mudreocko Zuzi hlavne nestresuj, da sa to prezit...ten cisarsky.. Mam za sebou dva, caka ma treti. Bolest sice je, ale da sa...Rozmyslam k comu to prirovnat, nieco ako klasicka bolest brucha. Zotavovanie je sice individualne, ale ja uz 48h po som sa veselo starala o babo. Tes sa na babatko, zvladnes, neboj nic

katkakovac
8. aug 2016

@verini jasne. Ma malu dierku v srdiecku, ale to ma vraj 10% populacie a bezne s tym funguje. Jedine moje srdce je teraz zatazovane, ked mi robi infarkty😀

verini
8. aug 2016

@katkakovac xixi, tak to už máš postihnutie doživotné 😀 ale tak to má byť. zle by bolo keby nám nerobili neplechu

mudreocko
autor
8. aug 2016

Dakujem za vase skusenosti a rady 🙂 a tie hodiny po sekcii ste museli byt stale na chrbte? Ci sa vam dalo spat aj na boku...

verini
8. aug 2016

@mudreocko vieš že si nepamatám kolko hodín sa nesmie ani hlava zdvihnuť hore, neviem prečo, možeš spať potom na boku, ak sa ti bude dať pretočiť, ja som veru nemohla, na boku som spala asi až na tretí štvrtý deň. Na JISke som ležala až pokým sa ti neobnovia plyny v črevách a nedajú ti jesť, ináč si stále na infuziach dovtedy..

katkakovac
8. aug 2016

@mudreocko ako mi povedala sestricka z ironickým úšklebkom: "môžte, ak sa sama otočíte" a ver mi, vyskúšala som raz a stačilo mi na najbližšch 24 hodín.... Zober si preistotu nejaký vankúšik pod hlavu a prvých 24 hodín lež ozaj len na chrbáte. Vlastne som tak spávala prvé dva týždne, potom aj čiastočne na boku. Keď sa budeš prvý krát chcieť postaviť, musíš sa otočiť na bok a to bude makačka. Inak zober si tam hudbu do mobilu a slúchadlá. Ak sa ti dá aj audioknihu alebo niečo podobné. Mne tam strašne pomaly išiel čas. Spať sa mi nedalo, lebo tam jedna pani po operácii neskutočne chrápala. Pomohla až večer tabletka na spanie...

slavvicek
8. aug 2016

Ja som mala 2x cisarsky...a da sa to prezit...po celk.anestezii mozes na nohy kedy sa citis-ja som isla po cca 10hod... reze to ako kazda operacia,najhorsie prve cikanie bez cievky...2.den som chodila na jedlo do jedalne...Vsetko sa da prezit,len nech je male v poriadku....Drzim palce nech vsetko dobre dopadne!!!!🙂))))

kristinka86
8. aug 2016

@mudreocko Mám za sebou dve sekcie a čaká ma tretia. Možno to vyznie trápne, ale pre mňa osobne bolo najhoršie cievkovanie. Pri tom som si aj poplakala, lebo som mala pocit, že mi to vysaje hádam aj mozog z hlavy. Stále to čosi salo, pritom som už moč nemala vôbec. 😅 Bola som v celkovej narkóze. Po prebratí to, samozrejme, bolí a musíš ostať ležať na chrbte. Na boku by si ani nevydržala od bolesti + máš v jednej ruke infúziu a na druhej tlakomer. 😉 Pri prvom pôrode mi vraveli, že vstávať až po 24 hodinách. Pri druhom som rodila večer a na druhý deň doobedu som už bola na nohách aj v sprche. Ale to skôr preto, že som chcela mať dcérku pri sebe, ísť na normálnu (nie pooperačnú) izbu a zbaviť sa toho strašiaka zvaného cievka. 😅 😉 Bolesti sa dali zvládnuť, najhoršie sú tie prvé 2-3 dni. Potom sa to zlepšuje. 😉
@katkakovac To si mala dobre, že Ti tá tableta na spanie pomohla. Mne dali nejakú injekciu na spanie, no nespala som celú noc po sekcii. Sestrička sa chodila stále pýtať, či mám až také silné bolesti, že neviem zaspať. A ja že nieeee, len mi to proste nejde. A na druhý deň som skončila na izbe tiež s mamičkou, čo strááááášne chrápala. Sluchátka na uši a hudba na maximum spravili svoje a ja som nejak nad ránom aj dokázala zaspať. 😅 😀

katkakovac
8. aug 2016

@kristinka86 no pomohla viac menej. O 4 som bola hore a uz som len driemala. O 5 zacali fofre na izbe lebo treba vsetko nachystat pre druhu smenu. Ale aspon som si oddychla. Ale c zivote som nemyslela, ze zena moze tak chrapat😀

kristinka86
8. aug 2016

@katkakovac Moja zlatá! Mi o tom vrav! Keď za mnou prišiel manžel, tak som mu povedala, že konečne si viem živo predstaviť, ako vyzerala ruja dinosaurov v praveku!!! Veď nám mamičky zo susedných izieb na stenu búchali z oboch strán + robili tie zvuky, čo sa robia, keď niekto chrápe. 😀 Ani to ju však nezobudilo. 😀 Najhoršie bolo, že keď som šla ráno z izby von, tak na mňa pozerali ako na vraha, lebo nevedeli, ktorá z nás tak chrápala. Jedine sestričky sa boli párkrát pozrieť, tak videli, že ja oči veľké a nespím. 😀 😀 😀

katkakovac
8. aug 2016

@kristinka86 ono to je v tych nemocniciach vseobecne naprd so spanim. Ja som rodila u Kocha a nespala som tam poriadne ani jednu noc. Prvu som rodila, druhu revala krpata spolubyvajucej, tretiu revala moja a stvrtu reval krpaty novej spolubyvajucej. Tak som isla na reverz domov, lebo som uz chytala tiky a krce do brucha z toho...

katkakovac
8. aug 2016

@kristinka86 teraz pred 4 mesiacmi som rodila, som zabudla dopisat...

bodkolienka81
8. aug 2016

Injekcia pred vrtanim zubu bol neprijemnejsi zazitok ako cely cisarsky 🙂 nemala som sice ziadne zdravotne problemy, ale malemu sa nechcelo a bol velky na prirodzeny porod - 4650g 🙂 dali mi spinal a o 10 min uz maleho drzal manzel, cele to bolo velmi rychle. 12 hodin som si polezala, extra bolest som necitila, po 12tich hodinach na nohy, trochu pochodit, sprcha, na noc dali nieco proti bolesti, prespala som. Na druhy den bol so mnou manzel s malym, nemohla som zakaslat alebo sa smiat, vela som chodila a na treti den som uz chcela ist domov 🙂 jazva je pekne zahojena, neboli, od druheho mesiaca cvicim - nie priamo brusne svaly. Takze za mna super, urcite ak bude druhe dieta, tak jedine cisarskym. Drzim palec, nech vsetko dobre dopadne!

mirkaaa80
8. aug 2016

@mudreocko no tak ja mám z sebou 2 sc. Prvá v celkovej anestézii, ranu som cítila asi pol roka, bola zahojena, ale stále bolela. Druhá bola lepšia, po mesiaci som už ani nevedela že som mala rezané brucho. Na bok som si ale ľahla až doma, skôr sa nedalo kvôli bolesti. U mna pri spinale nstal prudký pokles tlaku, museli ma polohovať, vzapeti ma zacalo svrbiet telo, od hlavy, cez tvár,krk......dole. Keď ma doviezli na izbu dostala som triasku a zimnicu, potom prešla. Hlavu by si nemala dvíhať vraj kvôli migréne ktorú môžeš dostať a ta je horšia ako bolesť brucha. Ja si však myslím,ze tá migréna závisí od toho, či ti dobre pichnu spinal lebo ja som sa vždy zabudla, hlavu dvíhala a migrény som nedostala našťastie. Ale mňa cca rok bolelo to miesto vpichu na chrbtici. Ten strach som mala aj ja, hlavne keď už som pri 2. sc vedela, čo ma čaká😮. Aj mi predtým dali niečo na upokojenie, ale moc to nepomohlo, a keď má napojili potom na monitor pulzu, mala som asi 120/min😃. Dobre to dopadne, neviem kde ideš rodit, ale určite je to v tvojom prípade špeciálne pracovisko. A pri každej sekcii majú pripravenú aj krvnú konzervu, ak by bolo treba....tak drzim palce nech to dobre zvládnete🍀

kristinka86
8. aug 2016

@katkakovac Tiež som tam nespala, lebo prvá noc po sekcii bola otras - ako som vravela, na spanie nepomohla ani injekcia a to mamičky (4) chrápali na striedačku, ale nie extrémne. Ďalšie 2 noci som mala tú mamičku, čo chrápala až brutálne. A tak zas mamičku, čo chrápala tak decentnejšie, ale ja proste potrebujem aj doma na spánok kľud. 😀 Reverz som podpísať nemohla, lebo dcérka chytila žltačku až 5 deň večer. 😔 Takže sme tam strávili 9 dní, ak si dobre pamätám. 😔

katkakovac
8. aug 2016

@kristinka86 fuu, tak to je smola. Krpatej nic nebolo, chceli este kontrolovat zltacku ale nemala ani naznak. A tiez ma strasili, ze moz

katkakovac
8. aug 2016

@kristinka86 moze mat zltacku ale nastastie nic sa nestalo. Ale ja som druhorodicka, tak uz som vedela co a ako. Mali trochu paniku, lebo som rodila prirodzene po cisarskom, ale nakoniec ma pustili. Uz mi ponukali uzbu ba inom poschodi, ze budem sama, ale doma je doma. Vsetky problemy ma hned presli, ked dom si doma v klude oddychla

kristinka86
8. aug 2016

@katkakovac Nooo.. Dcérka bola tiež druhá. Syn ale žltačku vôbec nemal. Len v danej pôrodnici púšťajú po sekcii najskôr 6 deň. Nakoľko dcérka začala malinko žltnúť už 4 deň, tak čakali, či to ustúpi, alebo naopak. Žiaľ, ten 5 deň už bola ozaj žltá a museli sme tam ostať. Aj som si poplakala 6-7 deň a potom som sa s tým zmierila. Keď mi na 9 deň povedali, že nás púšťajú, tak som sa až opýtala, či to myslia vážne. Ani som neverila. 😀 A presne ako píšeš - doma je doma. Veľa povinnosti, starostí, ale súkromie a pokoj aspoň občas. 😅 😀

katkakovac
8. aug 2016

@kristinka86 pokoj pri dvoch detoch? 😀 sci-fi

kristinka86
8. aug 2016

@katkakovac Čoskoro pri troch. 😀 😀 😀

katkakovac
8. aug 2016

@kristinka86 tak na to sa citim tak o 5 rokov najskor. Lebo prvorodeny ranajkuje gumizus. Krpata vyzera byt salamista, ale nepodcenujem ju😀

kristinka86
8. aug 2016

@katkakovac Nooo, nám odporúčali tak o 5 rokov. Pritrafilo sa skôr. Takže nikdy nevrav nikdy. 😀 Ale vidím, že si na tom podobne - syn nezmar - len zlosť robí od rána do večera. Dcérka je zlatá, no keď jej on nedá pokoj, tak sa už tiež riadne prejavuje. 😉 U nej je problém len nočný spánok, takže si potiahnem štafetu nespania pár rokov. 😅 😀

mudreocko
autor
9. aug 2016

Ja este neviem ci pojdem na celkovou anestezou alebo spinalnou. Mozno mi to urci lekar a mozno to necha na mojom rozhodnuti. Co je lepsie? Po spinali sa skor vstava a aj skor daju stravu vsak? Co je dobre....ale zase ten pocit ze lezim a pocujem vsetky tie kovove pomocky....hmm...

mudreocko
autor
9. aug 2016

A k tomu lezaniu na chrbte, preto som sa pytala lebo ja mam strasne pichanie v pravej slabine a to hlavne na chrbte tak neviem ci to zvladnem lezat na chrbte. Tie moje bolesti slabiny som mala aj mimo tehu, bola som aj hospitalizovana a pricinu nezistili.

bodkolienka81
9. aug 2016

@mudreocko nastroje ani operaciu som nevnimala, tym ze som nic nevidela ani necitila, tak to bolo Len take lezanie :D bavili sa o beznych veciach, co bude na Obed, kedy ma nejaky lekar sluzbu.. Potom uz hlasili miery maleho, priniesli ho 2x ukazat, tesila som sa, ze je vsetko v poriadku a bolo. Pichanie v slabine predpokladam, ze utlmia analgetikami. Posledne mesiace tehotenstva som nemohla spat/lezat na chrbte, ale po operacii mi to nevadilo.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre