Stav po cisárskom reze

levandulova111
11. jan 2023

Ahojte, 30.12.2022 mi robili cisársky rez, keďže to bol už štvrtý, spravili mi ho na novom mieste. Hojenie prebiehalo super prvé dni po prepustení domov. Avšak v pondelok mi vyberali stehy, do večera mi opuchla ochlpená časť pod jazvou a sčervenala. Šla som teda ráno, v utorok (deň po výbere stehov) naspäť do nemocnice, nakoľko rana nebolí, avšak začala má extrémne štípať koža v bedrovej časti mimo jazvy. Povedali, že rana sa pekne hojí, že zo stehov to nie je, že to budem mať nejaký zápal, ale že to nie je také strašné ako si myslím. Dali mi gafrovu masť, mám si to natierať pod jazvou v tej ochlpenej časti. Jedna strana vyzerá, že už začína odpúchať, avšak jazva sa ako keby trošičku roztiahla a vyteká mi odtiaľ nejaká tekutina, rana otvorená nie je, ale zostalo mi zle keď som to zbadala dnes po sprche...
Mali ste to niektorá takto a bolo to ok časom? Alebo ste brali antibiotiká? Ja som sa na ne pýtala, ale bolo mi povedané, že by som mala nechať telo, nech si s tým poradí samo 🙈
Na to štípanie mi nepovedali nič, no musím spať doslova v sede, lebo keby si ľahnem, od bolesti sa nepostavím... Všetko toto vedia, okrem tej tekutiny, tá začala dnes, ale primár kázal natierať natierať natierať a ak je tam vraj hnis, vytečie sám. Môže tá tekutina byť ten hnis? Nie je to biele, skôr taká priesvitná žltá/oranžová voda... A tá jazva sa mi potom stiahne? Toto som nemala ani raz po zákroku, tak sa moc bojím. Hlavne keď gáza, ktorou si prekrývam namastenú časť, sa mi pohne smerom na jazvu a bojím sa, aby mi ju tá gafrová masť "neotvorila"... 🙈
Pijem aj repikový čaj, aj si to tým umývam...
Ďakujem za odpoveď 🙏

andreagajewska
11. jan 2023

@levandulova111 ahoj mala som to iste, mám 3x cisársky. Ak Ti to bude ďalej mokvať otvoria to a prepláchnu (mne robili peroxidom). Ale tá gáfrova masť by mohla pomôcť. Mne sa zapálili všetky tri jazvy ale otvárali iba raz. Držím palce

radussika
11. jan 2023

@levandulova111 mám za sebou síce iba jeden cisársky, ale...deň po tom čo som sa vrátila z pôrodnice mi začala z jazvy vytekať presne taká tekutina ako opisujes...moja gynekologicka mi odporučila aby som si niekoľkokrát denne na jazvu svietila s biolampou...a ono to naozaj pomohlo.

kristinka92
11. jan 2023

@radussika to iste u mna, mne radili akurát zvýšiť hygienu, vždy dobre vysusit dosucha a pretrieť betadinom, po čase to prestalo tiect

gabika128
11. jan 2023

@levandulova111 dermochlorofil gél alebo sprej som používala, kadejako to vyzeralo, aj zapálené aj vypuklé, hnusné, ale toto to celkom stiahlo. Keď sa ti to zahojí bude to vyzerať oveľa lepšie neboj. Mne ostala keloidna jazva, ale tá je stále krásna oproti tomu ako to vyzeralo dva týždne po cisárskom.

levandulova111
autor
18. jan 2023

Ďakujem baby... Ja som v ten večer (utorok deň po výbere) skončila na pohotovosti, a každý deň na čistenie rany, vždy mi jodom pretreli ranu a dali čistú gázu, ja si doma umývam ranu čistou vodou, pretieram betadinom a menim gázy, najskôr mi primár povedal, že do dvoch dní to bude suché ale po ďalšom týždni mi už povedal, že ešte taký týždeň a bude to ok 😅
Tento utorok som bola na poslednej kontrole, primár povedal, že už to je dobré, postláčal ranu ale že už nič netečie, pritom na gáze mám zakaždým hnis, ale dnes už som mala síce gázu od hnisu, ale už zaschnutý bol, takže to snáď už bude dobré 🙏
CRP som mala vraj vysoké, tak som čakala, že mi dajú nejaké antibiotiká, lebo aj nízky tlak mám, tak sa bojím, že z toho zápalu a infekcie... Ale nedali mi nič, primár povedal, že keďže mám infekciu, CRP vysoké byť musí... 🙈 Tak dúfam, že už ma nič zlé nečaká s ranou... 🙏
Ďakujem ešte raz za rady 😊

levandulova111
autor
3. feb 2023

Tak došla som napísať záver. Možno to pomôže iným dievčatám, ktoré majú podobný problém.
Mesiac som sa trápila s hnisajúcou ranou, chodila som do nemocnice, kde mi robili sekciu na čistenie a kontroly. Stále som počúvala, že to je už dobré, to je už dobré, nič nepredpísali napriek vysokému CRP a nie dobrým výsledkom z kultivácie. Nenechala som sa odradiť a skúsila som ísť nakoniec k svojej gynekologičke a čuduj sa svete, tá hneď zbadala, že mi tam nechali dva kusy stehov 🙈 v ambulancii mi ich teda z otvorenej, hnisajúcej rany vybrala, skontrolovala, predpísala antibiotickú masť a už sa mám konečne lepšie. Avšak tam zostal jeden skrytý steh, ktorý našťastie včera sám vyšiel. Dúfam len, že už žiadny iný tam nebude, rana prestáva pomaly hnisať, sekrétu je menej (vyzerá to tak), dve diery do hĺbky mi síce zostali, ale dúfam, že aj napriek tomu, že mesiac to bolo zo strany lekárov zanedbávané, že sa diery stiahnu a nebudem mať moc deformované miesto po rane 🙈
Takže takto som dopadla a všetkým babám, ktoré by mali s jazvou po sekcii problémy, nedajte sa odbiť a kľudne spomeňte aj zabudnuté stehy, aby vám to skontrolovali, v poslednej dobe počúvam čoraz viac o prípadoch, kedy ženám zabudnú nejaký ten steh v jazve 🙈

gabika128
3. feb 2023

@levandulova111 pre boha 😱 hrozné čítanie, som rada, že ti je už lepšie. Ja som mala stehy a sama som si ich strihala lebo mi aj po 3 týždňoch stále držali, ale ja som teda žiaden hnis nemala našťastie.

levandulova111
autor
16. feb 2023

@gabika128 sama strihala?? 😮 Wow to ako?
U nás sa dáva len jeden steh, na začiatku rany sa spraví uzlík, cez ranu sa to prešije až k druhej strane, kde sa spraví druhý uzlík a týždeň po sekcii to vyberajú, najskôr ten dlhý steh "rozbehajú", popoťahujú za uzlíky na striedačku do jednej aj druhej strany, potom jeden uzlík odstrihnú a za druhý potiahnu celý steh von🙈😅
Preto som aj bola prekvapená, aké stehy mi tam mohli nechať, ale keď som to videla na vlastné oči, bola som fakt zaskočená.
Rana je už zahojená chvalabohu 🙏 už len prežiť prvú menštruáciu po šestonedelí 😅

gabika128
16. feb 2023

@levandulova111 áno, aj kamoška si sama odstrihla, doktorka nám písala že len pod uzlíkom odstrihnut, ja som asi 4 uzlíky mala. Bolo to ako taký silón, ten zvyšok tam ostal a asi sa potom vstrebal 🤷‍♀️ ja mám škaredu jazvu, kamoška peknú.
Prečo prežiť prvú ms po šestonedelí? Máváš bolestivú? Ja som mala v pohode, hneď po mesiaci.

levandulova111
autor
17. feb 2023

@gabika128 ja som myslela, že budem musieť na injekciu na zastavenie krvácania 🙈 to som musela aj pri prvorodenej, lebo vtedy ma zle vyčistili, aspoň tak mi tvrdil doktor na pohotovosti..
Tentokrát to mám tiež divoké, od pondelka minulého týždňa, vtedy to začalo len na obed, doobeda a poobede nič. V utorok nič, v stredu od rána do obeda som krvácala, potom zas nič, štvrtok tiež nič, v piatok už celodenné, ale len na papieri po wc, vložka takmer čistá.
Ale od soboty už aj vložky plné, od nedele už aj kusy a to pokračovalo v pondelok, utorok a v stredu, som myslela, že vykrvácam, zakaždým aj plný záchod krvi, vo štvrtok (včera) silné bez kusov doobeda a poobede to začalo slabnúť a večer už nič, čistý papier, aj vložka..
V noci tiež nič a dnes zatiaľ tiež nič...
A mala som aj bolesti veru, miestami až do krížov a v panve akokeby. Cítim to aj teraz sem tam, neviem, možno to je aj sterilizáciou, dala som si ju pri tejto poslednej sekcii...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre