Správanie sa k Rómke pri pôrode

16. feb 2024

To naozaj sa gynekologovia spravaju k romkach pri porode neprijemne?

autor
16. feb 2024

k romkam- OPRAVA

mk22
16. feb 2024

Načo nová téma?
Véd si mohla diskutovať s autorkou pôvodnej témy a so ženami ktoré tam prispeli.

petulda333
16. feb 2024

Neviem. To by musela sa nejaka ozvat. No ked som.bola tehotna prvykrat a lezala v nemocnici,tak sme mali na izbe 3romky a sestricky sa k nim spravali normalne. No tie romky boli tiez slusne. V inych izbach boli z osady a tie robili hluk,bordel,rozbili 2 wc a zanechali 💩 vsade. K tym sa aj tie sestricky spravali inak. A z druheho pobytu si pamatam jednu 17r,polovicna romka,natu aj nakricali,teda hovorili s nou zvysenym hlasom. Ta ale vrieskala,lekara kopla,zhodila zo stola nejake veci,bolo pocut ako sa nieco rozsypalo na zem. Proste tam neskutocne vystrajala

luu1122
16. feb 2024

skor to zavisi od spravania, ja ked som bola hospitalizovana v nemocnici tak tam boli slusne romky a nikdo s nimi nemal problem. pozdravili a dokonca aj pokecali. Ak sa niekto chova ako zviera nech necaka, ze sa k nemu budu chovat slusne. Nevidim dovod preco by sa mali kvoli tomu ze su romky chovat k niekomu zle.

viestta
16. feb 2024

@mk22 lebo tam by musela ist s kozou (nickom) na trh...

mk22
16. feb 2024

@viestta vidíš, áno 🤔😅

anjelicek26
16. feb 2024

To je otazka spravania a nie toho, ci je romka alebo nie... oni maju prioritu zdrave babatko a nie to, ci kvoli tomu budu musiet mamicku pridrzat ci jej vynadat v tom danom momente, ze to male ohrozuje...

la_dolce_vita
16. feb 2024

S Romkami skusenost nemam, ale tesne po mne rodila zena svoje 3.dieta, ktore dala na adopciu. Vnimala som ten rozdiel a dost dlho som na to aj myslela, ako sa to dievcatko ma. Proste boli k nej odmerani, dali jej to pocitit..

kiki68
16. feb 2024

@la_dolce_vita pritom mohli byt radi, ze to dieta da na adopciu a nie potrat.

mima1608
16. feb 2024

Rodila som naraz s jednou Rómkou. Bola na vedľajšom boxe a teda personál z nej bol dosť frustrovaní, lebo nevedela adresu trvalého pobytu, nevedela aké lieky brala počas tehu, bol to podľa jej slov jej druhý pôrod a nemala šajnu kedy rodila prvýkrát... No celé zle. Neboli, že vyslovene nepríjemní na ňu, ale používali pri nej trochu iní tón ako pri mne.

mima1608
16. feb 2024

A ešte dodám, nemala so sebou žiadne doklady, občiansky, zdravotný preukaz, tehu knižka... No proste nič. A jej muž vkuse vyvolával na pevnú linku do nemocnice, lebo nemala ani telefón.

veronikam33
16. feb 2024

Ja som cítila iný prístup k romkam, ale aj ony mali iný prístup, jedna v čase kojenia odíde, lebo návšteva, druhá odišla domov, nikomu nič nepovedala, až z domu volali, že dcéra prišla bez bábätka, tak sestrička sa pýta, a čo ja teraz,pošlem Vám ho kuriérom? Ale bolo vidieť, že sú sestričky zvyknuté na ich spôsoby. No myslím si že správanie bolo v zmysle čo dáš, to dostaneš, nie kôli tomu že je romka.

candii
16. feb 2024

No keď som bola s malým v nemocnici tak Romke, ktorá bola so mnou na izbe dali vyplatiť hneď celú sumu pobytu pri príchode a mne až keď som odchadzala. Pýtala sa ma na izbe na to, či som ja platila hneď pri príjme .. nemyslím že to bol nejaký etnický útok, myslím že majú skôr zlé skúsenosti. Zase netreba brať hneď všetko vážne. Ale Romka čo bola so mnou na izbe bola v pohode , slušná .. ale tiež si nedávala servítku pred ústa, keď sa rozprávala s personálom. Trošku slušnosti z oboch strán a je to v pohode. Nemyslím, že hneď súdia človeka podľa toho ako vyzerá ale podľa toho ako sa správa

annm81
16. feb 2024

Vo všeobecnosti majú mnohí lekári aj iný zdravotný personál na Slovensku obrovský problém správať sa čo i len zdvorilo, nie to ešte aspoň trocha empaticky. Rómky to pociťujú pravdepodobne o niečo viac, lebo skúsenosti s nimi sú oveľa horšie ako s majoritou - na to doplácajú bohužiaľ aj tie slušné. Mám jednu známu Rómku - žije úplne rovnaký život ako každý druhý na Slovensku, vyzerá slušne, správa sa slušne, komunikuje na úrovni. Napriek tomu jej cudzí ľudia v obchode, na ulici, u lekára úplne bežne automaticky tykajú.

Zažila som vyhrotený konflikt medzi sestrou a pacientom v zahraničí - sestra dokázala rázne, ale stále veľmi pokojne a slušne upozorniť pacienta, aby na ňu nezvyšoval hlas a upokojil sa. Keď to nepomohlo a pacient sa začal vyhrážať, pokojne mu oznámila, že ide zavolať kompetentnú osobu, ktorá s ním jeho problém vyrieši- zavolala SBS. Celú dobu bola profesionálna a neprekročila hranicu zdvorilosti. Neviem, nakoľko a či vôbec, sú naši lekári v školách vzdelávaní v tom, ako komunikovať s pacientmi, aká je lekárska etika, ako riešiť vyhrotené situácie. Bohužiaľ, v mnohom sme národ hulvátov.

ivangeline
16. feb 2024

Ja som citila ine spravanie, no do motivov som nevidela.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikpa
16. feb 2024

Zažila som romku priamo pri pôrode. Ja som predychavala kontrakcie a ona vedľa len cez záves v tej istej miestnosti hučala ako zmyslov zbavená, valala sa po zemi, takú komédiu som v živote nevidela ani vo filmoch. A ano, personál ju prekračoval, lebo nič iné si ani nezaslúžila. Chovala sa akoby tam ,,trpela,, jediná, bola odporná a vulgárna na všetkych. Pritom zo začiatku ako ju priviezli sa k nej správali normálne, ako ku každej z nás, čo sme tam ležali. Až keď začala toto robiť, zmenil správanie aj personál. Podľa mňa je to hlavne o tom, keď je rodička normálna, nemajú dôvod byť k nej odporni.

otazka1
16. feb 2024

Ja som bola s rómkou na izbe pri prvom dieťati a pomáhala mi rozkojit,ona porodila 7me..a sestrička sa k nej správala krajsie ako ku mne,lebo moja vrestala lebo bola hladná a sestrička mi nech ela dať umelé mlieko,že si ju mám nejak utíšiť a potom asi o pól 1 v noci prišla chytila moju cestovnú tašku a z chodby ju hodila do vedľajšej izby a nahucala že si mám brat dieta a ísť do vedľajšej izby sama lebo ta mala blaci ako siréna a rušíme ostatne mamičky na izbe a ich deticky 🤗✨

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jakubrianka
16. feb 2024

Nám psychologička na prednáškach vravela, že Rómovia majú inak nastavený prah citlivosti a aj prah bolesti. My sme pre nich studené psie čumáky. Viac cítia umelecky a podobne. V niektorých situáciách sa dokonca vedia zachovať ľudskejšie. Takže porovnávanie kto ako ručal pri pôrode je veľmi scestné, nakoľko aj medzi bielymi ženami existujú veľké rozdiely v prahu bolesti.
Nikdy by som neverila, že vzdelaní ľudia môžu byť tak hnusní a xenofobni, keby som nezažila ako na SŠ triedna označovala a terorizovala (veľmi šilovnú, snažiaci sa) Rómku. Mne sa tiež nepáči, že dospelým Rómkam automaticky týkajú v nemocnici. Na druhú stranu treba podotknúť, že niektoré nerešpektovali absolútne nič a veselo fajčili na záchodoch, prípadne keďže ich dávali viaceré na izbu, boli hlučné.

katy084
16. feb 2024

Ja som to nezažila,jedine to ako oni sa správali k zdr.personálu tak on k nim...ale to nielen k rómkam...

petra92
16. feb 2024

Ja neviem ako sa správajú pri pôrode, ja som bola pri každom pôrode na izbe s cigankami, pri prvom som schytala takú trubu, čo v kuse telefonovala so svojím starým a nič iné jej nešlo z úst len nadávky na svokru, že tá k... A jej nebude hovoriť do výchovy a podobne. Mala na mále, že som ju nevyhodila z okna čo mi furt dcéru budila. Pri druhom pôrode som mala na izbe jednu ciganku, ktorá bola úplne super a sme v kontakte stále, ďalšia co prišla k nám na izbu bola úplná socka, 16 ročná co mala dieťa s 25 ročným, aspoň si myslela, že ma toľko, nebola si istá 🤦‍♀️prvé čo sa spýtala po príchode na izbu bolo ci môže ísť fajčiť na balkón. Keď jej diata rwvalo pýtala sa ci jej prinesú niečo čo mu ma dať jesť, že ona nič pre neho nemá 🤦‍♀️nevedela, že ženy koja, smrdela jak tchor. To som išla za sestričkou nech ju dá proste inam, že s ňou na izbe nebudem a tá druhá co bola s nami tiež súhlasila napriek tomu, že bola cigánka 🤷‍♀️Takže nie je cigán ako cigán. Tentokrát si zaplatím nadštandard práve z tohto dôvodu, že neviem čo za socku zas chytám na izbu s mojim šťastím 🙄
Podotýkam nie som žiadna rasistka, chodila som s ciganom a nie jedným ale čo dokážu niektoré ženské je des. A fakt sa nechcem báť nechať dieťa na izbe kým pôjdem napr do sprchy 🤷‍♀️

bybaa1
16. feb 2024

Ja mám otras skúsenosť s cigankami. Celkovo, no konkrétne na gynekologii som s jednou ležala. Pred pár mesiacmi. Ja v 8 tt,ona v 10 tt. Ja za sebou 2 x Ma, neúspešne Ivf, 7 rokov snaženia sa, čiže som bola veľmi vystrašená, keď som začala krvácať. Plakala som manželovi v telefóne, že našťastie zastavili krvácanie a uvidíme, čo bude, v tom sa ona na mňa otočila s vetou,, sak co tak reves, si urobíš ďalšie, ja čakám už šieste a aj to pôjde k tatkovi,, 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ja som nemala slov. Prosila som sestričku,aby ju dali inde, ale na druhý deň ju prepustili. Neskutočne smrdela od cigariet. Mám pocit,že aj ta izba už bola napachnuta. Jeden otras a tak sa k nej aj sestričky správali.

nwnw
16. feb 2024

Ako ku ktorym 😃. Rodila som 2x na Kramaroch. K slusnym romkam v pohode, k ostatnym odmerane. Normalna osoba nema problem s nikym. Su to prodesionali. No ale je pravda, ze tam chodia rodit ine "expertky" 🤣🤣🤣.

nwnw
16. feb 2024

@bybaa1 ja som lezala dlhodobo na gynekologii na beznej izbe. Ti poviem, ze nikdy viac. Raz rano som este ochrapana po sekcii tusim 4ty den sla do sprchy a az pocas sprchovania mi doslo ze tam vykaly po stenach rukou rozmazane. Dieta jej revalo furt, lebo bola zavisla od kadecoho. Malo abstaky.
No a jedna tam bola na rizikovom tusim 16 rocna a furt im utekala von fajcit za frajerom.

scila
16. feb 2024

Tak rómky robili v pôrodnici neskutočný kravál. Akoby v živote nikto iný nerodil. Takže určite na nich museli zvýšiť hlas a nejako prekričať to jačanie.
A teda tá čo bola so mnou na izbe bola hrozne otravná, furt behala za sestričkami za každú blbosť a bežbe v noci telefonovala s novopečeným oteckom a vobec ju netankovalo že všetkých na izbe budí. Ale keď sa jej syn zobudil a plakal tak my všetky sme sa zobudili len ona sladko spala... No a správaj sa milo k niekomu takému.

anavixy
16. feb 2024

Nie je Romka ako Romka. Aj biela vie byt horsia ako Romka, mnohokrat. Ale ver tomu, ze ani najvacsi ludomil a antirasista by sa nespraval krasne k niekomu kto je len dva stupne nad zvieratkom, k niekomu, kto dava detom pit spinavu vodu z hrdzaveho vedra (atd., tie uz vzala socialka) a rodi si veselo dalsie deti.. k niekomu, kto droguje pocas tehotenstva. Nikto nebude take zeny zamerne poskodzovat, ale ani lutovat a obskakovat. “Nastastie” vacsina z nich o par hodin zdrhne a vratia sa len pre dieta. A nie je ani pravda, ze vsetky Romky hucia pri porode, ale teda tie co sa podpisuju krizikmi vacsinou ano.

ronie338
16. feb 2024

Ako ty tak ja. Keď som ja bola milá na sestričky, boli aj oni na mňa. Ale keď im tam o 11tej v noci chcela Rómka ujsť tak na ňu milé neboli, políciu na ňu volali. Ale zase ďalšia co tam bola na tu boli normálny aj keď bola z osady, nerobila bordel ani nič tak nemali dôvod. A to tak bolo kto bol milí boli aj oni, kto nepríjemný tak aj oni. Prečo by si mali nechať skákať po hlave. Ani ja ako pacient si nenechám, tak si nenechám ani ako zdravotník. Aj na mňa raz nakricala doktorka ale na orl nech sa uklidnim lebo som hystericka bola. Ja sa jej nečudujem. Mala na to dôvod adekvatny

vkatush
16. feb 2024

Ako prvorodička som ležala na vzdycharni, netušiac čo a ako. Vedľa mňa za clonou cigánka vzdychala, ochkala, kričala,... Vraveli jej, nech sa ukľudní, že nemôže tak hlasno hulákať, však to je už jej štvrté dieťa, tak vie, ako to funguje, nech predýcha kontrakcie.
Kričala na sestričky, že rodí. Sestričky jej kričali, že ešte nie, teraz ju kontrolovali, nech sa ukľudní.

Asi o 10 sekúnd bolo počuť detský plač. Porodila rovno sama na posteli.

Celkom ma to vydesilo.

adrianap83
16. feb 2024

Myslím, že sa správajú tak, že to odráža správanie pacientky, matky - asi je jedno či Rómka, alebo nie.
Okrem toho personál v nemocnici ma zodpovednosť, aj za veci, aj za ostatné mamky, bábätka. Ak je raz niekto neprispôsobivý, ťažko je s ním jednať. To prečo je neprispôsobivych viac v skupine Rómov, je už na zamyslenie, ale keďže je tu takáto téma, asi to tak je.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre